GÜNDEM - 26 Mayıs 2017 Cuma 18:45

Sözcü Gazetesi soruşturmasında flaş gelişme

A
A
A
Sözcü Gazetesi soruşturmasında flaş gelişme

Sözcü gazetesinin Mali İşler Müdürü Yonca Yücekaleli, internet sitesinin sorumlu müdürü Mediha Olgun ve muhabir Gökmen Ulu sorgularının ardından tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edildi. Yurt dışında olduğu tespit edilen Sözcü gazetesi sahibi Burak Akbay hakkında ise tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılması talep edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu’nca Sözcü gazetesinin sahibi Burak Akbay, gazetenin Mali İşler Müdürü Yonca Yücekaleli, internet sitesinin sorumlu müdürü Mediha Olgun ve muhabir Gökmen Ulu hakkında 'FETÖ'ye üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işledikleri'' iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında şüpheliler hakkında gözaltı kararı çıkarılmıştı.

Burak Akbay’ın yurt dışında olduğu belirtilirken, gözaltına alınan Yonca Yücekaleli, Mediha Olgun ve Gökmen Ulu bugün Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na getirilerek soruşturma savcılığına çıkarıldı. Savcılık ifadelerini aldığı 3 şüpheli tutuklama talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk etti.
Soruşturmanın ilerleyen aşamalarında ulaşılan delil ve yapılan yasal değişiklikler dikkate alınarak “Cumhurbaşkanına fiili saldırıyı kolaylaştırmak” ve “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyanı kolaylaştırmak” suçlarında fezleke hazırlandığı, hazırlanan fezlekenin Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildiği belirtildi.

“15 Temmuz’da Erdoğan’ın yeri aniden haber yapıldı”

15 Temmuz’da henüz darbe girişimi olmadan, aynı gün saat 16.00 sıralarında Sözcü gazetesinde Cumhurbaşkanı’nın bulunduğu yerin aniden haber yapıldığına dikkat çekilen sevk yazıda, “Bunun darbecilerle birlikte ve darbe girişimini kolaylaştırmaya yönelik lojistik destek kapsamında yapıldığı, bu amaçla Sözcü Gazetesi’nde ‘Sözcü Erdoğan’ı buldu’ haberinin yapıldığı, an itibariyle Cumhurbaşkanın bulunduğu yerin coğrafisinin ayrıntılı olarak kamuoyuyla paylaşıldığı, örgüt üyelerince birkaç saat sonra darbe girişiminde bulunulduğu, şüphelilerden Gökmen Ulu’nun Szöcü gazetesinin haberini yapan ve internet sitesinde yayınlatan muhabir olduğu, Mediha Olgun’un ise aynı gazetenin internet sitesinin sorumlu yazı işleri müdürü olduğu” ifade edildi.

Sevk yazısında, soruşturma dışında çok sayıda vatandaşın Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’na giderek ayrı ayrı şikayetlerde bulundukları, bu şekilde yapılan 6 ayrı soruşturmanın fiili ve hukuki irtibatları nedeniyle birleştirildiği anlatıldı.

“Darbe teşebbüsüne kadar FETÖ aleyhine haberler yayınlanmadı”

Soruşturma kapsamında tanık beyanlarına göre Burak Akbay’ın yurt dışında cemaat (FETÖ/PDY) ile irtibatlı olduğu ve ani yükseliş sergileyerek gazeteyi açtığı belirtilen sevk yazısında, “Darbe teşebbüsüne kadar gazetede FETÖ aleyhine eleştiri ve haberlere dair herhangi bir haber çıkmadığı, örgütün gazeteyi desteklediği, amaçları doğrultusunda hareket ettirdiği, görünürde farklı düşünceye sahip yazar kadroları oluşturduğu ancak önemli desteğin örgüt tarafından sağlandığı” belirtildi. Ayrıca gazetenin Ankara temsilcisi Saygı Öztürk’ün, tanık beyanlarına göre Brezilya örgüt sorumlusu-imamı olan Hamidullah Öztürk’ün amcasının oğlu olduğunun söylendiği vurgulandı.

Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığından ilgili belge ve bilgilerin istendiği, gelen belgelerin bilirkişilere gönderilerek rapor alındığı, rapordaki tespitlerden birinde, gazetenin sahibi Burak Akbay’ın aynı zamanda sahibi de olduğu Estetik Yayıncılık Havacılık ve Hava Taşımacılığı Ticaret Ltd. Şti.’nin haklarında FETÖ kapsamında soruşturma açılan firma ve kişilerle yoğun olarak ilişkisinin bulunduğu kaydedildi.

Öte yandan “Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek”, “Cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırıya yardım etme” ve Silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlarından tutuklanmaları talep edilen şüphelilerin, Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’nde ifade verme işlemi sürüyor.

Savcılık öte yandan, yurt dışında olduğu tespit edilen Sözcü gazetesinin sahibi Burak Akbay hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasını talep etti. Bu talep Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince değerlendirildikten sonra karara bağlanacak. 

Başak Akbulut

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara AJet’in Ankara-Erzincan seferi yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara’ya geri döndü AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara Esenboğa Havalimanına geri döndü. Edinilen bilgilere göre AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan Boeing 737 tipi uçakta bomba ihbarı yapıldı. Ankara Esenboğa Havalimanından saat 23.55’te kalkan uçak, ihbar nedeniyle yaklaşık 40 dakika sonra Ankara Esenboğa Havalimanına döndü. Yolcuları tahliye edilerek güvenli bölgeye alınan uçakta güvenlik güçleri tarafından arama yapıldı. Yarım saat süren incelemenin ardından ihbarın asılsız olduğu öğrenildi. Uçakta bulunan yolculardan Murat Bozdelen ise o anları, “AJet firmasından Erzincan için biletimizi aldık. Saat 23.55’te bindik. Biz 40 dakikada indiğimizi sandık. Bize bilgilendirme yapılmadı. İndikten sonra sadece, kadınlar ve çocuklar çıksın, dediler. Biz de internete girip öğrendik ki bomba ihbarı varmış. Sonra buraya geldik, mağdur olduk. Bana kalsa ben biletin parasını isterim ama öyle bir şey yapmıyorlar. 7 gün bekletiyorlarmış” şeklinde anlattı. Uçakta bulunan başka bir yolcu Ayhan Akkaya ise “Saat 12’ye beş kala bindik. Uçak Ankara’ya geri indi. Bize hiçbir şey söylenmedi. 2 saat uçağın içerisinde bekledik. Yetkililerden cevap alamadık. Biz neden beklediğimizi sorduk. Pilot bey bilgi verecek, dediler ama bilgi veren olmadı. Güvenlik güçleri silahları ile gelince biz tedirgin olduk zaten. İlk önce bayanları aldılar. Sonra bizi aldılar. Buraya getirdiler bizi ama burada da yetkili bulamıyoruz” dedi.
Bayburt Bayburt’ta basit yaralama suçunda taraflar TSK’ya bağış yapma şartıyla uzlaştılar Bayburt’ta ’Basit Yaralama’ suçunda taraflar Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) 10 bin lira bağış yapılması noktasında anlaştılar, dosya mahkemeye intikal etmeden çözülerek kapatıldı. K.A ve B.N.K isimli iki arkadaş dışarıda vakit geçirdikleri sırada araçla yanlarına gelen H.A ve R.A isimli şahıslar tarafından darp edildiler. Darp edildikleri iddiasıyla emniyete başvuran iki arkadaş H.A ve R.A’dan şikayetçi oldular. Mağdurların şikayeti üzerine şüpheliler H.A ve R.A hakkında ’Basit Yaralama’ suçundan soruşturma başlatıldı. Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda dosyadaki suçun uzlaştırmaya uygun bir suç olduğu belirlendi, dosya Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosuna gönderildi. Uzlaştırma bürosu ekipleri, mağdur taraflarla uzlaşma şartlarını görüşmek için bir araya geldiler. Mağdur K.A ve B.N.K, TSK’ya bağış yapılması şartıyla şüphelilerle uzlaşacağını uzlaştırma bürosu ekiplerine bildirdiler. K.A’nın ve B.N’K’nın uzlaşma talebini kabul eden şüpheliler, TSK’ya 10 bin lira bağışta bulundular. Uzlaştırma Bürosu görevlilerinin titizlikle yürüttüğü çalışmalar sonucunda dosya mahkemeye intikal etmeden, çözüme kavuşturularak kapatıldı. Bununla birlikte, Uzlaştırma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Asya Büşra Alim, taraflarla görüşme sağlayan uzlaştırmacılara titiz çalışmalarından ötürü teşekkür ederek, kişi onarıcı adalet anlayışına hizmet etme gayreti içerisinde olduklarını, kamuya yararlı edimleri Uzlaştırma Bürosu ekipleriyle birlikte gerçekleştirdiklerini ve çalışmaların özenle yürütüldüğünü vurguladı.
Bayburt Uzlaştırma Büro ekiplerince bir dosya daha çözüme kavuşturuldu Bayburt’ta özel bir diş kliniğine tedavi olmak için başvuran H.H.O isimli hasta, kendisine yanlış tedavi uygulandığı gerekçesiyle B.S.G isimli doktordan şikayetçi oldu. Mağdur H.H.O, şikayetçi olduğu doktorla Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’na (TEMA) bağış yapma şartıyla uzlaşmaya vardı. Anlaşma sağlanan dosya ise Uzlaştırma Bürosu ekiplerinin çalışmaları sonucunda kapatıldı. H.H.O isimli bir vatandaş, tedavi olmak için gittiği özel diş kliniğinde diş hekimi B.S.G’nin kendisine yanlış tedavi uyguladığı iddiasıyla doktordan şikayetçi oldu, B.S.G, hakkında ’Taksirle Bir Kişinin Yaralamasına Neden Olma’ suçundan soruşturma başlatıldı. Dosyanın Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığına intikal etmesi sonucunda dosya incelendi, suçun uzlaştırmaya tabi olduğu belirlendi. Devreye giren Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu ekipleri, mağdur H.H.O ile görüşme sağladılar. Mağdur H.H.O, şüpheli B.S.G’den TEMA Vakfı’na 150 fidan bağışta bulunmasını istedi. Daha sonra şüpheli B.S.G ile bir araya gelen uzlaştırma bürosu ekipleri, H.H.O’nun talebini B.S.G’ye ilettiler. H.H.O’nun isteğini kabul eden doktor ise, 150 fidan karşılığında TEMA Vakfı’na 12 bin 800 lira bağışta bulundu. Mahkemelerin iş yükünün azaltılması amacıyla yapılan uzlaşma görüşmeleri sonucunda, taraflar edimli olarak uzlaşmayı kabul etmiş oldular. Uzlaştırma Bürosu ekiplerinin özverili çalışmalarıyla bir dosya daha sonuca vardırılarak, kapatıldı. Öte yandan, Uzlaştırma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Asya Büşra Alim, kamu yararı gözeten çalışmaların özenle devam ettiğini bildirerek, Uzlaştırma Bürosu ekiplerine çalışmalarından ötürü teşekkürlerini iletti. Önceliklerinin kamu yararı olduğunun altını çizen Savcı Alim, Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu olarak çalışmaları özenle ve önemle yürüttüklerini söyledi.