GÜNDEM - 11 Aralık 2015 Cuma 19:39

Sözleşmeli er ve erbaş başvurusu için gereken koşullar ve belgeler açıklandı

A
A
A
Sözleşmeli er ve erbaş başvurusu için gereken koşullar ve belgeler açıklandı

Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı'na alınması planlanan sözleşmeli er başvurusu için gereken evrakları belirlenirken, 7 yıl ve üstü sözleşmeli erbaş ve er olarak görev yapanlara 79 bin 339 TL prim verileceği açıklandı.

Gaziantep Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, sözleşmeli er için müracaat etmek isteyenlerin dilekçe, nüfus cüzdanı, vukuatlı aile nüfus örneği, öğrenim diploması (Tıpkı çekimi), nitelik belgesi, terhis belgesi (tıpkı çekimi), ehliyet ve bonservis (Tıpkı çekim), adli sicil kaydı, 12 adet vesikalık fotoğraf ve 3 adet güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formu arkalı önlü alınacak çıktı ile başvuruda bulunabileceğini belirtildi.

BAŞVURU ŞARTLARI

Açıklamada, başvuru şartları da açıklandı. Müracaat edeceklerde aranan şartlarla ilgili bilgilerinde verildiği açıklamada, "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve erkek olmak, En az ilköğretim 8’inci sınıf yada yurt dışında dengi okul mezunu olması gerekiyor. 2015 yılı için düzeltilmemiş nüfus kaydına göre 01 Ocak 1990 – 31 Aralık 1995 tarihleri arasında doğan kişiler, askeri okullardan ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nden her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilmemiş olmamalıdır. Türk Silahlı Kuvvetlerinde daha önce subay, astsubay, uzman jandarma veya uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve er olarak istihdam edilmemiş olanlar, kamusal hakları kullanmaktan yoksun bırakılmamış olması gerekiyor. Cezaları ertelenmiş, seçenek yaptırımlarından birisine çevrilmiş, genel af ya da özel af kanunları kapsamına girmiş veya haklarında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına (HAGB) karar verilmiş olsa dahi, taksirli suçlar hariç olmak üzere bir suçtan bir ay veya daha fazla hapis cezası ile mahkum olmamak. Askerlik hizmetini yapmakta iken müracaat edenler için Birlik komutanlıklarından Nitelik Belgesi almış olmak. Boy ve kilo oranları uygun değerler içinde bulunmak. Yapılacak olan fiziki yeterlilik testi ve mülakatlarda başarılı olmak. Güvenlik soruşturması olumlu sonuçlanmış olmak. Tüm sınavları geçen adaylar için TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine uygun olarak, sevk edildikleri askeri hastaneden “…sözleşmeli er olur” kararlı sağlık raporu almış olmak. Öğrenimini kendi adına yapmış olmak veya herhangi bir kurum veya kuruluşa karşı hizmet veya tazminat yükümlülüğü bulunmamaktır" denildi.

SÖZLEŞMELİ ERBAŞ-ER MAAŞLARI

Sözleşmeli erbaş ve erlerin maaşları da açıklandı. 1 hizmet yılı için sözleşme imzalayan komandolara 3 bin 765 TL, Hudut Birliği'nde görev alacak askerlere 3 bin 651 TL, diğer birliktekiler için ise 1 bin 144 TL maaş verilecek. 2 yıllık sözleşme için komandolara 3 bin 840 TL, Hudut Birliği için 3 bin 714 TL, diğer birlikler için 2 bin 207 TL verileceği, 3 yıllık sözleşmeli erbaş ve erlerden komandolar 3 bin 904 TL, hudut birliğindekiler için 3 bin 777 TL, diğer birlikler için 2 bin 271 TL maaş verilecek. 4 yıllık sözleşmeliler için ise maaşları komandolar için 3 bin 967 TL, Hudut birliği için 3 bin 840 TL, diğer birlikler için 2 bin 334 TL olarak belirlendi. 5 yıllık sözleşme için komandolara 4 bin 043 TL, hudut birliği için 3 bin 904 TL, diğer birlikler için 2 bin 397 TL maaş belirlendi. 6 yıllık hizmet için komandolara 4 bin 106 TL, hudut birliğinde görev alacaklara, 3 bin 967 TL, diğer birliklerde görev yapacaklara ise 2.460 TL maaş verilecek. 7 yıl ve üzeri sözleşme imzalayacak olanlardan komandolara 4 bin 182 TL, hudut birliğindekilere 4 bin 043 TL, diğer birliklerdekilere ise 2 bin 523 TL aylık ücret verilecek."
Açıklamada, sözleşme sonu alınacak ikramiyelerde ise 1 yıllık sözleşme sonu 8 bin 23 TL, 2 yıllık sözleşme sonunda 16 bin 46 TL, 3 yıllık sözleşme sonunda 31 bin 965 TL, 4 yıllık sözleşme sonunda 39 bin 861 TL, 5 yıllık sözleşme sonunda 47 bin 756 TL, 6 yıllık sözleşme sonunda 55 bin 562 TL, 7 yıl ve üzeri olanlarda ise 79 bin 339 TL olarak belirlendi.

EK HAKLAR

Askerlik hizmetini yerine getirmemiş olanlardan sözleşmeli er olarak 3 yıl süreyle görev yapanların, zorunlu askerlik hizmetini de yerine getirilmiş sayılacağı belirtildi. Sözleşmeli erbaş ve erlerden 3 yıllık görev süresini bitirerek 4’üncü hizmet yılına girenlerin K.K.K.lığının belirlediği esaslar dahilinde uzman erbaş veya astsubay olmak için müracaat edebileceği açıklanırken, sözleşmeli erbaş ve er olarak en az 7 hizmet yılını doldurarak ayrılanlardan nitelik belgesi olumlu olanlar, belirlenen şartları taşımaları halinde kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadrolara atanabilecekleri belirtildi. Kayıt ve mülakatların Gaziantep 5. Zirhlı Tugay komutanlığı General Hüseyin Ataman kışlası'na 25 Aralık Cuma Günü saat 09:00-16:00 arasında yapılacağı kaydedildi. Adaylar mülakat esnasında mekik, sınav, mekik koşusu branşlarından teste tabi tutulacakları hatırlatılarak, adayların mülakata spor kıyafetleri ile katılabilecekleri ifade edildi.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Kadın Girişimciler Kurulu yoğun gündemle toplandı TOBB Erzurum KGK İcra Kurulu Aralık Ayı Toplantısı gerçekleştirildi. TOBB Erzurum Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) İcra Kurulu’nun Aralık 2025 toplantısı, KGK Yönetim Kurulu Başkanı M. Kübra Alioğulları başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, kurulun son dönemde yürüttüğü çalışmalar değerlendirilirken, önümüzdeki döneme ilişkin projeler ele alındı. Toplantıya, Yakutiye İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nevra Küzeci de katılım sağladı. Gündem başlıkları: "Tarımda Kadın Eli" Projesi tanıtım hazırlıkları ile Çiftçi Kadın Akademisi kapsamında gerçekleştirilecek eğitim programları ve takviminin istişare edilmesi, Türkiye’deki dijital dönüşüm süreci kapsamında; sürdürülebilirlik, yeşil dönüşüm, yapay zekâ ve nesnelerin interneti gibi alanlardaki gelişmelerin takip edilmesine yönelik TOBB Akıllı KOBİ Platformu hakkında bilgilendirme, KOBİ’lerin yenilikçilik ve uluslararasılaşma süreçlerine destek sağlayan Avrupa İşletmeler Ağı (EEN) işletme kayıt sistemi hakkında bilgilendirme ve Atatürk Üniversitesi İİBF Yönetim Bilişim Sistemleri 4. sınıf öğrencilerinin, KOBİ’lere yönelik Dijital Dönüşüm, Yazılım-Bilişim ve Yapay Zekâ alanlarında ters mentörlük yapabilmesine imkân sunulmasına ilişkin bilgilendirme şeklinde oldu. Kadın girişimciliğini güçlendiren, tarım ve teknolojiyi buluşturan çalışmalarımız kararlılıkla devam ediyor.
Ordu Topraktan gelen miras tasarımla buluştu: Mısır kabuğu kadınların elinde hayat buluyor Ordu’da hasat sonrası çoğu zaman atık olarak görülen mısır kabukları, yürütülen çalışmalarla özgün tasarım ürünlerine dönüştürülüyor. Bölgede yetiştirilen ve genellikle hayvan yemi olarak değerlendirilen mısır kabukları, Ordu Olgunlaşma Enstitüsü Bitkisel Örücülük Atölyesinde usta öğreticiler tarafından titizlikle işlenerek ev ve yaşam alanlarına yönelik fonksiyonel ürünlere dönüştürülüyor. Hasat sonrası üreticilerden temin edilen mısır kabukları, enstitü bünyesinde yürütülen uzun ve zahmetli bir hazırlık sürecinin ardından üretime alınıyor. Kurutma, ayıklama ve ıslatma işlemlerinden geçirilen mısır kabukları, ince şeritler halinde kesilerek ip formuna getiriliyor. Elde edilen doğal ipler; geleneksel örme teknikleri ve tasarım atölyelerinde işlenerek ev aksesuarları, sofra ve mutfak takımları, aydınlatma ürünleri ve zemin kullanımına yönelik özgün parçalar haline getiriliyor. Geleneksel bilgi, güncel tasarımla buluşuyor Enstitünün usta öğreticilerinden Mehtap Eren, yürütülen çalışmaların temel amacının geleneksel üretim bilgisini günümüz yaşamına uyarlamak olduğunu belirterek, mısır kabuğunun geçmişte Anadolu’da yaygın olarak kullanılan bir malzeme olduğuna dikkat çekti. Eren, "Atalarımız mısır kabuklarını gündelik yaşamın doğal bir parçası olarak kullanmış. Yer paspaslarından tarımsal kurutma alanlarına kadar pek çok işlevi olmuş. Ancak zamanla bu bilgi unutulmuş. Biz Ordu Olgunlaşma Enstitüsü olarak, bu kültürel mirası sadece sergilemekle yetinmiyor; yaşayan, kullanılan ve tasarıma dönüşen bir üretim modeliyle geleceğe taşıyoruz" dedi. "Ürettiğimiz her parça bir kültür aktarımı" Bitkisel Örücülük Atölyesi’nde usta öğretici Zeliha Bektaş da mısır kabuğunun doğal yapısına uygun tekniklerle işlendiğini belirterek, üretim sürecinde emeğin yoğun olduğuna vurgu yaptı. Bektaş, "Mısır kabukları üreticilerimizden geliyor. Kurumumuzda yeniden işlenebilir hale getiriyoruz. İp formuna dönüştürdüğümüz kabukları, tasarlanan ürünlere göre örüyoruz. Ortaya çıkan her parça sadece bir ev ürünü değil, geçmişten bugüne taşınan bir üretim kültürünün yansıması. Zor bir zanaat ama severek yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
Isparta Eğirdir’de yılda 20 bin tıbbi sülük kontrollü ortamda üretiliyor Isparta’nın Eğirdir ilçesinde faaliyet gösteren Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü, Türkiye’nin ilk kamuya ait tıbbi sülük üretim merkezinde yürüttüğü çalışmalarla sağlık alanına yönelik faaliyetlerini sürdürüyor. Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Mehmet Pazar, merkezde yılda yaklaşık 20 bin adet tıbbi sülük yetiştirildiğini belirterek, "Merkezimizde tıbbi sülük popülasyonlarına yönelik araştırmalar yürütülmekte, aynı zamanda sektörün ihtiyaç duyduğu steril sülüklerin üretimi gerçekleştirilmektedir" dedi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 1987 yılında Isparta’nın Eğirdir ilçesinde kurulan Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (SAREM), balık, kerevit, tıbbi sülük ve su kirliliği alanlarında yürüttüğü çalışmalar kapsamında iç sularda 21 ilde teknik destek sağlıyor. Enstitü bünyesinde yaklaşık 15 yıldır Hirudo verbana türü tıbbi sülüklerin yetiştiriciliği yapılıyor. Üniversitelerin veterinerlik, kimya, tıp ve eczacılık fakülteleri ile özel sektörle yürütülen çalışmalar çerçevesinde, yılda yaklaşık 20 bin adet tıbbi sülük üretiliyor. Üretilen sülükler, kontrollü ve steril sistemlerde yetiştirilerek bilimsel araştırmalarda ve tıbbi uygulamalarda kullanılıyor. Tıbbi sülük üretimine yönelik araştırmalar sürdürülüyor SAREM bünyesinde faaliyet gösteren Tıbbi Sülük Araştırma ve Üretim Merkezi, 2000’li yılların başında başlatılan popülasyon çalışmaları sonucunda 2021 yılında kuruldu. Merkez, aynı yıl Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yetiştiricilik izni aldı. Tesiste biyoloji, ekoloji, genetik, popülasyon dinamikleri, mikrobiyota ve hastalıklar üzerine araştırmalar yürütülüyor. "Merkezde yılda yaklaşık 20 bin adet tıbbi sülük yetiştirilmektedir" Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Mehmet Pazar, "Enstitümüz yaklaşık 40 yılı aşkın süredir sorumluluk alanımızda yer alan Eğirdir iç sularına yönelik proje ve çalışmalar yürütmektedir. Bu kapsamda balıkçılık, su kirliliği, taşıma kapasitesi ve yetiştiriciliğe yönelik çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Su ürünleri alanında yer alan tıbbi sülükler de çalışma alanlarımız arasında bulunmaktadır. Bu nedenle merkezimizde tıbbi sülüklere yönelik çalışmalar sürdürülmektedir. Yaklaşık 15 yıldır devam eden bu çalışmalar, 2000’li yılların başında popülasyon araştırmalarıyla başlamıştır. Daha sonra bir birim haline getirilen çalışmalar, 2021 yılında projelendirilerek Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yetiştiricilik belgesi alınmış ve Tıbbi Sülük Araştırma ve Üretim Merkezi kurulmuştur. Merkezde yılda yaklaşık 20 bin adet tıbbi sülük yetiştirilmektedir" şeklinde konuştu. Steril tıbbi sülük üretimi yapılıyor Burada tıbbi sülük popülasyonlarına yönelik araştırmalara katkı sağlanmakta, aynı zamanda sektörün ihtiyaç duyduğu steril sülüklerin üretildiğini belirten Pazar, "Üretilen sülüklerin bir kısmı perakende olarak satışa sunulmaktadır. Merkezimizin kuruluş amacı, tıbbi sülük popülasyonlarını izlemek, bu izlemeler sonucunda ortaya çıkan azalışları takip etmek ve nedenlerini araştırmaktır. Ayrıca yetiştiricilik sektörüne katkı sağlanarak tıbbi sülük popülasyonlarının korunması hedeflenmektedir. Üniversitelerin çeşitli bölümleriyle ortak AR-GE çalışmaları da yürütülmektedir. Bu kapsamda düzenlenen tıbbi sülük çalıştayına üniversitelerin farklı bölümlerinden akademisyenler katılım sağlamıştır" dedi. Uluslararası katılımlı çalıştay Isparta’da yapıldı SAREM tarafından 15–16 Nisan 2025 tarihlerinde Isparta’da Uluslararası Katılımlı Tıbbi Sülük Çalıştayı düzenlendi. Çalıştaya Türkiye’den ve yurt dışından bilim insanları, sektör temsilcileri ve kamu kurumları katıldı. Çalıştayda sülük biyolojisi, yetiştiricilik teknikleri, ticaret ve yasal düzenlemeler ele alındı. Tıbbi sülüklerde türler ve mevzuat Dünya genelinde Hirudinea alt sınıfında yer alan 800’den fazla sülük türü bulunurken, bunlardan 15’inin tıbbi amaçlarla kullanıldığı belirtildi. Türkiye sularında Hirudo verbana ve Hirudo suliki türlerinin bulunduğu kaydedildi. 2014 yılında yayımlanan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği kapsamında sülük tedavisinin belirli kurallar çerçevesinde uygulanabildiği, bu uygulamaların yalnızca yetkili merkezlerde gerçekleştirildiği bildirildi. Resmî verilere göre, Türkiye’de tıbbi sülük avcılığına kota uygulandığı, yetiştiricilik faaliyetlerinin ise bakanlık onayıyla yürütüldüğü ifade edildi.
Ankara Keçiören’de ücretsiz buz pateni pisti yoğun ilgi görüyor Keçiören Belediyesi’ne ait ücretsiz buz pateni pisti vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Keçiören Belediyesi’ne ait Ahmet Çalık Buz Pateni Pisti, haftanın 6 günü ücretsiz hizmet veriyor. Tesis, yalnızca pazartesi günleri bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle kapalı bulunuyor. Tamamen ücretsiz olarak vatandaşların kullanımında olan buz pateni pistinden hafta içi günlerde hem çocuklar hem de yetişkinler yararlanabilirken; hafta sonları ise yalnızca 5-17 yaş aralığındaki çocuklar buz pateni keyfini ücretsiz olarak yaşayabiliyor. Buz pateni pisti her hafta bin kişiyi ağırlıyor Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Ahmet Çalık Buz Pateni Pisti, haftalık ortalama 800 ila bin kişi ağırlıyor. Tesiste düzen ve güvenliğin sağlanması amacıyla randevu sistemi uygulanıyor. Aynı anda en fazla 20 kişinin piste çıkabildiği tesiste, seanslar 30 dakika olarak planlanıyor ve her vatandaş günde yalnızca bir seans kullanabiliyor. Randevusuz girişlere ise izin verilmiyor. Öte yandan, grup halinde tesisten yararlanmak isteyen okul ve kreşlere de özel imkân sunuluyor. Dilekçe ile başvuran eğitim kurumları için uygun seans planlaması yapılarak öğrencilerin buz pateni deneyimi yaşaması sağlanıyor. Telefonla kolay randevu Ahmet Çalık Buz Pateni Pisti, pazartesi hariç haftanın diğer günlerinde 10.00-19.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Randevu işlemleri ise 09.30-10.30 saatleri arasında gerçekleştiriliyor. Ovacık Mahallesi Yozgat Bulvarı üzerinde bulunan tesisle ilgili detaylı bilgi ve randevu almak isteyen vatandaşlar, 0501 710 04 49 numaralı telefondan yetkililere ulaşabiliyor.