DÜNYA - 02 Kasım 2021 Salı 21:00

Stoltenberg: 'Ordular küresel iklim çabalarına ayak uydurmalı'

A
A
A
Stoltenberg: 'Ordular küresel iklim çabalarına ayak uydurmalı'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, dünya ordularının iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik küresel çabalara ayak uydurması gerektiğini ifade ederek, orduların açıkça tanımlanmış kriterlere göre devasa karbon emisyonu oranlarını azaltması gerektiğini belirtti.

İskoçya'nın Glasgow kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’na (COP26) katılan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, dünya ordularının iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik küresel çabalara ayak uydurması gerektiğini ifade ederek, "Ordulardan kaynaklanan emisyonları da dahil etmeden net sıfıra ulaşmanın bir yolu yok" dedi.

Stoltenberg, NATO ittifakı içinde silahlı kuvvetlerin emisyonlarını ölçmek için bir metodoloji üzerinde çalışmaların zaten başladığını ve bunun 2022 sonuna kadar tamamlanmasını umduğunu açıkladı. Stoltenberg, “Yeşil ve çevre dostu silahlı kuvvetlere duyulan ihtiyacı güçlü ve etkili silahlı kuvvetlere uydurmanın bir yolunu bulmamız gerekiyor” dedi.

Dünyada askeri faaliyetlerden kaynaklanan karbon emisyonları hakkında çok az güvenilir veri var. 2019’daki bir raporda, ABD ordusu bir ülke olması durumunda dünyanın en büyük 47. sera gazı salan ülkesi olacağı sonucuna ulaşılmıştı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 14 ilde göçmen kaçakçılığına karşı “Kalkan-22” operasyonu: 40 şüpheli yakalandı, 37’si tutuklandı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 14 ilde göçmen kaçakçılığı organizatörleri ve düzensiz göçmenlere yönelik düzenlenen “Kalkan-22” operasyonlarında 40 şüphelinin yakalandığını, 37’sinin ise tutuklandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından paylaşım yaparak, “Aziz milletimizin bilmesini isterim ki; insan kaçakçılığı yaparak, ülkemizi düzensiz göçün hedefi ve transit geçiş yolu haline getirmeye çalışan insan tacirlerine asla fırsat vermeyeceğiz. Ülkemizin her bölgesinde kararlılıkla sürdürdüğümüz operasyonlarımız aralıksız devam edecek” ifadelerine yer verdi. Bakan Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre Göç İdaresi Başkanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Daire Başkanlığı koordinesinde Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu; Kocaeli merkezli Kayseri, Manisa, Mersin, Eskişehir, Isparta, İstanbul ve Uşak’ta göçmen kaçakçılığı organizatörleri ve düzensiz göçmenlere yönelik düzenlenen operasyonlarda 25 şüpheli yakalandı ve 25’i de tutuklandı. 86 düzensiz göçmen ise yakalandı. Hatay İl Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğünce düzenlenen operasyonda ise 7 şüpheli yakalanırken 4’ü tutuklandı. 3’ünün işlemleri devam ediyor. 106 düzensiz göçmen yakalandı. Ankara merkezli Bursa, Adana, Gaziantep ve Şanlıurfa’da düzenlenen operasyonlarda da yakalanan 8 şüpheli de tutuklandı. Yakalanan düzensiz göçmenler, İl Göç İdaresi Müdürlüklerine teslim edildi ve sınır dışı işlemleri başlatıldı. Operasyonlar sonucu, suçta kullanıldığı tespit edilen 14 adet araç ile çok miktarda dövize el konuldu.