DÜNYA - 24 Mayıs 2022 Salı 15:05

Stoltenberg: 'Türkiye'nin gündeme getirdiği endişeleri ele almanın öneminin de farkındayım'

A
A
A
Stoltenberg: 'Türkiye'nin gündeme getirdiği endişeleri ele almanın öneminin de farkındayım'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Türkiye'nin gündeme getirdiği endişeleri ele almanın öneminin de farkındayım. Bu konuda bir çözüm bulacağımıza eminim. Türkiye önemli bir müttefik" dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Dünya ekonomik Forumu’nda bir konuşma gerçekleştirdi. Rusya’nın Ukrayna savaşını başlatmasının Avrupa’daki barışı sarstığını söyleyen Stoltelberg, “Bu, sadece Avrupa’nın güvenliği için değil küresel güvenlik için tamamen oyun değiştirici bir durum. NATO’nun, Rusya’nın saldırganlığına karşı iki temel görevi var; Ukrayna’ya destek sağlamak ve savaşın şiddetlenmesini önlemek” dedi.

NATO ve NATO müttefiklerinin yıllardır Ukrayna’ya destek verdiğini dile getiren Stoltenberg, Rusya’nın saldırılarını başlattığı günden bugüne, NATO’nun Ukrayna’ya olan desteğini milyonlarca dolarlık silah ve diğer yardımlarla önemli ölçüde arttırdığını aktardı.

“Rusya’nın acımasız işgali karşısında sarsıldık ancak şaşırmadık” diyen NATO Genel Sekreteri, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Bu işgal, bugüne kadarki en iyi tahmin edilen askeri saldırılardan biriydi. NATO, istihbarat paylaşımı yaptık ve istihbaratı kamuya açıkladık. Aylardır, Putin’in planları konusunda uyardık. Rusya, Ukrayna’ya bu yıl bir kez daha saldırdığında NATO hazırdı. Birliğin doğusuna ek askeri güç yerleştirdik. Bugün, 100 bin asker herhangi bir saldırganlığa karşı, NATO topraklarının her bir karesini korumak için alarmda.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine ilişkin konuşan Stoltenberg, “Finlandiya ve İsveç’in NATO üyelik başvurusu tarihi. Bu, Avrupa’nın güvenliğinin şiddet ve tehdit ile yönetilemeyeceğini gözler önüne seriyor. Bütün müttefikler, NATO’nun genişlemesinin büyük başarı olduğu konusunda hemfikir. Tüm müttefiklerin endişelerini ele almanın bir yolu bulacağımıza eminin.

Stoltenberg, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğine yönelik endişelerine ilişkin soruya ise, “Türkiye'nin gündeme getirdiği endişeleri ele almanın öneminin de farkındayım. Bu konuda bir çözüm bulacağımıza eminim. Finlandiya ve İsveç, güvenliğimize katkı sağlayacak. Türkiye önemli bir müttefik. Türkiye’nin jeopolitik konumu bütün müttefikler için de önemli. Hiçbir NATO üyesinin, terör saldırılarında Türkiye'den daha fazla zarar görmediğini ve Türkiye'den daha fazla mülteciye ev sahipliği yapmadığını unutmamalıyız. Bu nedenle oturup çözüm bulmalıyız. Bunu yapacağımızdan eminim” açıklamasını yaptı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul "Turquality ve Marka Destek Programı ile 377 firmanın 400 markası Bakanlığımız tarafından desteklenmekte" Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Turquality ve Marka Destek Programı ile yaklaşık 377 firmanın 400 markası Bakanlığımız tarafından destekleniyor. Turquality’i marka-inovasyon yoluyla ihracat miktarının katma değerini yükselterek toplam değeri arttırma modeli. Turquality, Türk ürünlerinin dünyada bilinirliğini ve cazibesini arttırma programıdır" dedi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Turquality-Marka Uzmanlık ve Vizyon Programı’nın kapanış törenine katıldı. Bakan Bolat, programda yaptığı konuşmada markalaşmanın ihracata katkısının önemine dikkat çekti. Bakan Bolat, Turquality-Marka Uzmanlık ve Vizyon Programı’nın inovasyon ve markalaşma yoluyla ihracatın katma değerini artırmayı hedeflediğini belirtti. İhracatın Türkiye için olmazsa olmaz olduğunu ifade eden Bakan Bolat, "İhracat Türkiye açısından olmazsa olmaz bir zorunluluk. İhracatta önemli bir yol kat ettik, ama daha çok yolumuz var. Türkiye’nin bu ihracat yolculuğunda ’Turquality ve Marka Uzmanlık-Vizyon Programı’ çok önemli bir konumda. Üniversite-sanayi-STK ve biz olmak üzere dörtlü iş birliği modeliyle yapılan bu program örnek bir çalışma" dedi. "Turquality, Türk ürünlerinin dünyada bilinirliğini ve cazibesini arttırma programıdır" Programa ilişkin de bilgi veren Bakan Bolat, "Turquality’i marka-inovasyon yoluyla ihracat miktarının katma değerini yükselterek toplam değeri arttırma modeli olarak özetleyebiliriz. Turquality, hizmetlerde, mallarda, ürünlerde yeni büyük markalar geliştirerek Türk ürünlerinin dünyada bilinirliğini ve cazibesini arttırma programıdır. Bu program çok da başarılı olmuştur. Bugüne kadar aşağı yukarı Turquality programına katılan 189 şirketin 205 markası Turquality destek programı tarafından destekleniyor. Turquality genel-geçer bir program değil, çok önemli program. Bir alt programı da Marka Destek Programı. Bunda da 291 firmanın 312 markası desteklenmekte. Bu şekilde Turquality ve Marka Destek Programı ile yaklaşık 377 firmanın 400 markası Bakanlığımız tarafından desteklenmekte" şeklinde konuştu. Bakan Bolat, dünya ihracatından Türkiye’nin aldığı paya ilişkin de verileri paylaştı. Bolat, "Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre 2002 yılında dünya mal ihracatındaki payımız yüzde 0,49’du, bu rakam 2023 yılı sonunda yüzde 1,08’e yükseldi. Hizmet ihracatımız ise dünyadaki payımız 2002 yılında 0,89’du 2023 yılı sonunda 1,30’a yükseldi. Bu ülkemiz için başarıdır, bunu daha yukarı taşıma hedefindeyiz. Mal ihracatında 2028 yılında dünyadaki payımızı yüzde 1,30’a, hizmet ihracatı payımızı da yüzde 2’ye yükseltmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı. Bakan Bolat, konuşmasının ardından Turquality-Marka Uzmanlık ve Vizyon Programı’nı başarıyla tamamlayan öğrencilere diplomalarını verdi. Program diploma töreninin ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
İstanbul Galatasaraylı Sporcular Derneği’nin dayanışma yemeği düzenledi Galatasaraylı Sporcular Derneği, birlik ve beraberlik mesajı vermek adına dayanışma yemeği düzenledi. Şişli’de bir otelde düzenlenen organizasyona, Galatasaraylı Sporcular Derneği Başkanı Levent Nazifoğlu, Galatasaray eski başkanlarından Alp Yalman ile Burak Elmas, sarı-kırmızılı kulübün eski ikinci başkanlarından Ergun Gürsoy, Divan Kurulu eski Başkanı İrfan Aktar, mevcut Divan Kurulu Başkanı Aykutalp Derkan, Galatasaray Kadın Futbol Takımı Teknik Direktörü Metin Ülgen ve oyuncular ile davetliler katıldı. Galatasaraylı Sporcular Derneği Başkanı Levent Nazifoğlu, burada yaptığı konuşmada, “Bu gece, futbolla ilgili önümüzdeki çok önemli maçlarda bütün camianın bir arada olduğunu göstermek için yapılan bir gecedir. Galatasaray Kadın Futbol Takımı’nın da bu hafta sonu maçı var. Kazandıkları takdirde ilk kez şampiyon olacaklar ve direkt Şampiyonlar Ligi’ne katılacaklar. Takımın bu maçı kazanmasını istiyoruz" dedi. Nazifoğlu, konuşmasının ardından Galatasaray eski başkanlarından Alp Yalman ile Burak Elmas’a, sarı-kırmızılı kulübün eski ikinci başkanlarından Ergun Gürsoy’a, Divan Kurulu eski Başkanı İrfan Aktar’a, mevcut Divan Kurulu Başkanı Aykutalp Derkan’a, Galatasaray Kadın Futbol Takımı Teknik Direktörü Metin Ülgen’e ve oyunculara desteklerinden ötürü plaket takdim etti.