DÜNYA - 31 Ekim 2017 Salı 11:32

Suriye barış görüşmeleri, Astana’da ikinci gününde

A
A
A
Suriye barış görüşmeleri, Astana’da ikinci gününde

Astana görüşmeleri ikinci gününde devam ederken, İran ve Rusya, Suriye barış görüşmelerinin ilkelerini koordine ediyor.

Kazakistan’ın başkenti Astana, Suriye barış görüşmelerine ev sahipliği yapıyor. Zirvenin ikinci günü Astana'da devam ederken, İran ve Rusya'dan gelen üst düzey diplomatlar Suriye'deki son gelişmeleri görüşerek, ülkedeki krizin çözümünde siyasi çabaların sonuç vermesine yardımcı olacak ilkeleri koordine ediyor. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve Rus meslektaşı Sergei Lavrov dün akşam saatlerinde telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bakanlar, Astana müzakereleri çerçevesinde Tahran ile Moskova arasında daha yakın bir diyalog kurulmasının yollarını ele aldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, "Zarif ve Lavrov, Suriye'de siyasi bir çözüm için Astana sürecini başarılı bir şekilde teşvik etmek amacıyla eylemlerin daha fazla koordine edilmesini ele aldılar" ifadelerini kullandı.
Suriye görüşmelerinin Mayıs ayında yapılan 4'üncü turunda, Suriye'deki kavgayı keskin bir şekilde azaltacak olan "çatışmasızlık bölgeleri" hakkında mutabakat zaptına varılmıştı. Eylül'de gerçekleşen 6'ıncı Suriye görüşmelerinde ise Rusya ve Türkiye, Suriye'nin kuzeyindeki İdlib eyaletinde bir çatışmazlık bölgesi kurmak için anlaşmaya varmıştı. Ekim ayı başında Türkiye, İdlib'te askeri varlık tesis etti. Suriye'de savaşı sona erdirme konusundaki diplomatik çabalar, Ocak ayında ateşkes ilan edildiği için hız kazandı.
Suriye Siyasi Araştırma Merkezi tarafından yayınlanan bir rapora göre, çatışma yüzünden 470 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiği, 1,9 milyon kişinin yaralandığı ve savaş öncesi nüfusunun neredeyse yarısının ülke içinde yer değiştirdiği ya da ülkeden ayrılmak zorunda kaldığı bildirildi.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir