DÜNYA - 27 Temmuz 2021 Salı 12:51

Suudi Arabistan’daki Hima Kültür Bölgesi UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alındı

A
A
A
Suudi Arabistan’daki Hima Kültür Bölgesi UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alındı

Suudi Arabistan’daki Hima Kültür Bölgesi UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alındı.

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Çin’in Fuzhou kentinde gerçekleştirilen 44. Oturumda, Suudi Arabistan’ın Necran bölgesinde bulunan Hima Kültür Bölgesi’ni Dünya Miras Listesi'ne ekledi.

Suudi Arabistan'ın güneybatısındaki kurak ve dağlık bir bölgede yer alan Hima Kültür Bölgesi’nde 7 bin yıllık avcılık, bitki ve hayvan ile yaşam tarzlarını yansıtan resim ve kaya sanatı eserleri bulunuyor. UNESCO’ya göre, çağlar boyunca bölgede kamp yapan gezgin ve askerler, 20. yüzyılın sonlarına kadar çeşitli kaya yazıtları bıraktı.
Suudi Arabistan Miras Komisyonu Başkanı Jasir Al-Herbish, “Hima Kültür Bölgesi, evrensel değerlere sahip. Bölge antik çağlardaki kültür ve yaşamın evrimi hakkında birçok şey öğretiyor. Bölgeyi korumaya ve kaya sanatı üzerinde daha fazla araştırma yapmaya çalışıyoruz. Bu tarihi kültürel siteyi ziyaret etmek için yerel ve uluslararası turistleri memnuniyetle karşılıyoruz" ifadelerini kullandı.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünden Gölcük Tabiat Parkı açıklaması Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Gölcük Tabiat Parkı’nın işletme hakkının Bolu Belediyesinden feshedilmesi ile ilgili çıkan haberlerle ilgili açıklama yaptı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, "Bolu’da bulunan ve işletme hakkı Bolu Belediyesine verilen Gölcük Tabiat Parkı’na sözleşmenin Genel Müdürlüğümüzce hiçbir gerekçe gösterilmeden feshedildiğine dair çıkan haberler üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek görülmüştür. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Bolu Belediyesi arasında 2012 yılından itibaren çeşitli tarihlerde yapılan 3 ayrı sözleşmeyle Gölcük Tabiat Parkı’nın işletme hakkı Bolu Belediyesine verilmiştir. Bolu Belediyesi ise alt işletmecilik hakkını her üç sözleşme kapsamında yapı ve tesislerin alt işletmeciliğini Boluspor’a devretmiştir. Sözleşmelerde alt işletmeci Boluspor ise kendisine verilen alt işletmecilik hakkı kapsamındaki yapı ve tesisleri bir başka alt işletmeciye verme hakkı bulunmamasına rağmen bahse konu sözleşmelerdeki yapı ve tesisleri sözleşme hükümlerine aykırı olarak 4 farklı kişiyle ikinci kez alt sözleşme imzalayarak alt işletmeciliğe verdiği tespit edilmiştir. Bu aykırılığın düzeltilmesi için defaten yapılan yazışmalara rağmen Bolu Belediyesi tarafından sözleşmeye aykırılık bulunan bu durumun düzeltilmesine yönelik her hangi bir işlem tesis edilmediği 18 Aralık 2023 tarihinde anlaşılmıştır. Yine Genel Müdürlüğümüzce bahse konu alanlarda defaten yapılan denetimlerde temizlik, bakım onarım, ücretlendirme, trafik sorunu, yanlış araç park ettirilmesi, geçici izinsiz yapı, seyyar satıcılık gibi hususlarda sözleşmeye aykırılıklara yönelik 25 adet tutanak düzenlenmiştir. Aykırılıkların giderilmesi için Bolu Belediyesine defaten uyarılar yazılmasına rağmen işlem yapılmamıştır. Gelinen bu süreçte 2024/1 sayılı yönerge hükümleri kapsamında her üç sözleşme Bakanlığımızca feshedilerek Bolu Belediyesi’ne yazılı olarak tebligat yapılmıştır. DKMP 9. Bölge Müdürlüğü Bolu İl Şube Müdürlüğünün 09.05.2024 tarihli yazısı ve eklerinde fesih gerekçeleri detaylı olarak açıklanmıştır. Buna rağmen, yapılan açıklamalarda ’sözleşmenin hiçbir gerekçe gösterilmeden siyasi gerekçelerle habersiz şekilde feshedildiği’ iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Ayrıca Gölcük Tabiat Parkımızın ’halka kapatıldığı’ iddiası gerçek dışıdır. Parkımızın halka kapatılması gibi bir durum söz konusu değildir. Bolu ilimizdeki Abant Gölü ve Yedigöller milli parklarında olduğu gibi vatandaşlarımıza en iyi şekilde hizmet verilmeye devam edilecektir" denildi.