EKONOMİ - 12 Ağustos 2021 Perşembe 17:52

TARSİM Genel Müdürü Serpil Günal, hasarlar hakkında bilgilendirmelerde bulundu

A
A
A
TARSİM Genel Müdürü Serpil Günal, hasarlar hakkında bilgilendirmelerde bulundu

TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Serpil Günal, katıldığı televizyon programında “Yangınlarla ilgili mevcut tabloyu değerlendirirsek; 769 adet hasar ihbarı aldık. Hasar tespitlerimiz halen devam ediyor ve 38 eksperimiz sahada işlemlerini gerçekleştiriyor" dedi.

TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Serpil Günal, A Para TV’de canlı yayına katıldı. Günal, son dönemlerde yaşanan afetleri tarım sigortaları çerçevesinde değerlendirdiği ve bilgilendirmelerde bulunduğu programda önemli açıklamalarda bulundu.

“Çalışmalarımızı Tarım ve Orman Bakanlığımızla koordineli bir şekilde sürdürüyoruz"

Günal, “Tarımsal faaliyetler açık alanda gerçekleştiriliyor. Bu nedenle, iklimsel değişikliklerin sonucunda şiddetini ve frekansını arttıran doğal afetlere doğrudan maruz kalan bir alan. TARSİM olarak, yangın afetinin meydana gelmesini takiben öncelikle Manavgat’ta sonrasında da Marmaris’teydik. Yangınlarla ilgili mevcut tabloyu değerlendirirsek; 769 adet hasar ihbarı aldık. Hasar tespitlerimiz halen devam ediyor ve 38 eksperimiz sahada işlemlerini gerçekleştiriyor. 10 milyon TL civarında hasar tespitimiz oldu ve bugün üreticilerimize 8 milyon TL civarında hasar ödemesi gerçekleştirdik. İhbar aldığımız dosyalara karşılık gelen toplam sigorta bedeli ise 222 milyon TL civarında. Çalışmalarımızı Tarım ve Orman Bakanlığımızla koordineli bir şekilde sürdürüyoruz” dedi.

“Karadeniz Bölgesi’nde 25 eksperimiz çalışmalarını sürdürüyor”

Karadeniz Bölgesi’nde meydana gelen sel afetiyle ilgili de ihbarlar aldıklarını söyleyen Günal, “Şimdi biliyorsunuz, Karadeniz Bölgesinde de bir sel felaketi yaşadık. Can ve mal kayıpları meydana geldi. Hayatını kaybedenlere başsağlığı dileklerimizi iletiyorum. Bu bölgedeki herkese geçmiş olsun diliyorum. Şimdiye kadar 307 adet hasar ihbarı aldık. Eksperlerimizi hızlıca görevlendirdik. Şu an 25 eksperimiz çalışmalarını sürdürüyor. Bu bölgede de yaraları en kısa zamanda sarmak istiyoruz” dedi.

“Tarım için en önemli kalkan sigortadır”

İklimsel değişikliğe karşı tarım için en önemli kalkanın sigorta olduğunu vurgulayan Günal, “İklim değişikliğinin beraberinde getirdiği tüm riskler tarım sigortası kapsamında güvence altına alınıyor. Bizler her platformda, üretici ve yetiştiricilerimize, tarım sigortasının üretim sürecinin vazgeçilmez bir parçası olduğunu hatırlatıp, sigortalarını ihmal etmemelerini ve zamanında yaptırmaları çağrısında bulunuyoruz. Bu gibi felaketler de tarım sigortalarının önemini her seferinde gözler önünde seriyor. Devletimiz bu Sistem kapsamında üreticilerimize yüzde 67’ye varan devlet prim desteği sağlıyor. Devlet Destekli Tarım Sigortaları çerçevesinde, 7 farklı sigorta branşı ile çok geniş bir teminat kapsamında üretici ve yetiştiricilerimize ulaşıyoruz. Bitkisel ürünleri, büyükbaş ve küçükbaş hayvanları, seraları, kümes hayvanlarını, kovanları, su ürünleri ile kafes ve ağları sigortalıyoruz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Tescillenip dünya pazarında yerini alan Antalya portakalları tanıtıldı Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM) tarafından geliştirilen ve tescillenerek dünya pazarındaki yerini alan portakal çeşitleri Vali Hulusi Şahin’in katıldığı etkinlik ile tanıtıldı. BATEM’in Muratpaşa ilçesindeki merkez yerleşkesinde düzenlenen etkinlikte Antalya’nın iklimiyle narenciye üretimi için uygun bir il olduğuna dikkat çeken Vali Şahin, "BATEM ile beraber portakal başta olmak üzere narenciye bölgenin ana tarımsal üretimi, ana gelir ve geçim kaynağı haline geldi. Antalya’nın sembolü portakal oldu, şehrimizi portakalla tanıtıyoruz. Özellikle Finike portakalı tadıyla aromasıyla çok özel. Bunlar, emekle bilimle araştırmayla alın teriyle oluyor." diye konuştu. Şahin, mühendislerin, teknikerlerin omuzlarında büyüyen sektör sayesinde Türkiye’nin, dünyanın en önemli narenciye üreticisi ülkelerinden biri olduğunu ve bu alanda ihracat yaptığını vurguladı. Antalya’nın özel bir şehir olduğuna dikkati çeken Vali Şahin, "Finike portakalının da Avrupa Birliği tescil süreci devam ediyor, inşallah onu da alacağız, bunu başaracağız. Antalya’da ne üretirseniz en iyisi ortaya çıkıyor. Ürünlerimiz o kadar değerli ki ciddi ihracat kalemine de ulaşıyor. Antalya, hem miktar hem kalite itibarıyla dünyanın en önemli üretim merkezlerinden biri. Türkiye’yi besliyor, üstüne ciddi ihracat da yapıyor. Bu büyük başarı hikayesidir. Antalya tarımı büyük emeklerle buraya geldi. Antalya turizm şehri ama aynı zamanda tarım şehri. Tarım, gelir adaletini sağlıyor, yani geliri tabana yayıyor. Her eve bir tarladan, bahçeden gelir giriyor. Bu da bölge insanın ekonomisini büyük oranda güçlendiriyor. Tarım stratejik bir ürün, milli güvenlik meselesidir. Paranızla dahi alamazsınız, pandemide bunu gördük. O yüzden tarımı korumak, kollamak geliştirmek çok önemli" dedi. Etkinlikte, enstitünün geliştirerek tescillendirdiği "Finike Yerli", "Alanya dilimli", "BATEM Şekeri", "BATEM Fatihi", "BATEM Baharı", "Navelina", "Valencia Late", "Moro", "Yafa" ve "Washington Navel" olmak üzere 10 portakal çeşidi tanıtıldı. Programda, portakallardan yapılan tatlılar ve atıştırmalık, davetlilere ikram edildi. Etkinlik, portakal koleksiyon bahçesi gezisiyle sona erdi. Etkinliğe Muratpaşa Kaymakamı İhsan Kara Kepez Kaymakamı Suat Dervişoğlu, İl Tarım Orman Müdürü Fırat Erkal, BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, AESOB Başkanı Adlıhan Dere, kurum müdürleri, STK ve kooperatif temsilcileri katıldı.
Kars Sarıkamış kayak sezonuna "Merhaba" dedi Sarıkamış Kayak Merkezi, beklenen görkemli törenle kapılarını kayakseverlere açtı. Sarıçam ormanları arasında parlayan "kristal kar" üzerinde ilk kayak yapılırken, açılış renkli görüntülere sahne oldu. Açılış etkinlikleri, bölgenin kültürel zenginliğini yansıtan Kafkas Halk Dansları gösterisiyle başladı. Havanın kararmasıyla birlikte profesyonel kayakçıların ellerinde meşalelerle pistten süzülerek yaptığı "gece inişi", izleyenlere unutulmaz bir görsel şölen sundu. "Dünyanın en kaliteli karı burada" Kayak sezonun açılışında konuşan Kars Valisi Ziya Polat, "kristal karlar diyarı" Sarıkamış’a yerli ve yabancı turistleri davet etti. Vali Polat, "Çok şükür geçen seneye göre Rabbimin bereketi erken geldi. Kristal karımız vatan toprağıyla buluştu. Sarıkamış Kayak Merkezi’nde 50 santimin üzerinde kar var. Zaten geçtiğimiz aylarda suni karlama tesisinin inşaatına başlamıştık. Ancak çok fazla gerek olmadı. Rabbim geçen hafta bereketli kar verince Sarıkamış kristal karı ile buluştu tüm hemşehrilerimizi, yerli ve yabancı turistlerimizi sarıçam ormanlarının müthiş manzarası kayak yapmaya bekliyoruz. Emek veren herkese ile hazırız. Şu an Sarıkamış Kayak Merkezi’nde geçtiğimiz hafta itibariyle tüm hazırlıklar bitmişti. Bugün açılışı yaptık. 3 gün boyunca da tesislerimiz hemşehrilerimize ücretsiz olarak hizmet verecek" dedi. Vali Polat, "Tabii burası özel topraklar, Sarıkamış sadece bir kayak merkezi değil, aynı zamanda dünyada çok ender bulunan kristal karın toprakla buluştuğu yerdir. Orman manzarasının altında Türkiye’nin ve dünyanın en özel kayak tesislerinden birisi dediğim gibi bereketli bir kar yapışı aldık. Şuan tüm pistlerimiz 30 kilometreyi aşan pistlerimiz açık buradan şunu ifade etmek isterim inşallah 22-25 arasında da Kayak Şampiyonası’na Sarıkamış Kayak Merkezimiz ev sahipliği yapacak. Kayakseverleri ağırlamaktan mutluluk duyacağız" diye konuştu. Sezonun ilk gününde pistlerin tadını en çok çocuklar ve her yıl burayı mesken tutan profesyonel sporcular çıkardı. Toplam uzunluğu 30 kilometreyi bulan 9 farklı pistte kar kalınlığının istenilen seviyeye ulaşmasıyla birlikte, kayak ve snowboard tutkunları ilk slalomlarını gerçekleştirdi.