DÜNYA - 16 Aralık 2025 Salı 16:12 | Son Güncelleme : 16 Aralık 2025 Salı 16:16

Tayland-Kamboçya çatışmasında can kaybı 45'e yükseldi

A
A
A

Tayland ile Kamboçya arasında 7 Aralık'tan bu yana devam eden sınır çatışmalarında toplam can kaybı 45'e yükselirken, 700 binden fazla kişi evlerinden tahliye edildi.

Tayland ile Kamboçya arasında 7 Aralık'ta başlayan sınır çatışmalarında 9'uncu güne girildi. Çatımalar sonucunda askeri kayıpların yanı sıra sivil kayıplar da yaşanıyor. Tarafların açıkladığı son resmi verilere göre, toplam can kaybı en az 45'e yükselirken, 700 binden fazla kişi evlerinden tahliye edildi.

Kamboçya, ölen asker sayısını paylaşmadı

Taylandlı yetkililer, 17 asker ve 15 sivilin hayatını kaybettiğini, 74 kişinin yaralandığını açıkladı. Sınır hattındaki riskli bölgelerden tahliye edilen 261 binden fazla kişinin geçici sığınaklara yerleştirildiği belirtildi. Kamboçyalı yetkililer ise 13 sivilin yaşamını yitirdiğini, 5 sivilin de yaralandığını bildirdi. Kamboçya tarafı, çatışmalarda hayatını kaybeden ya da yaralanan askeri personel sayısına ilişkin bilgi paylaşılmadı. Kamboçya İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, sınır eyaletlerinde yaşayan 421 binden fazla kişinin güvenli bölgelere tahliye edildiği bilgisi paylaşıldı.

"Trump ateşkes istiyorsa, önce Kamboçya ateş etmeyi bırakmalı"

Tayland Başbakanı Anutin Charnvirakul bugün yaptığı basın açıklamasında, ABD Başkanı Donald Trump'ın dün yaptığı açıklamalara değindi. ABD Başkanı Trump'ın "Tayland ve Kamboçya'nın ateşkes sağlamasına yardımcı oldum ve bu çatışma göreve geldiğimden bu yana çözdüğüm sekizinci savaş" ifadelerine cevap veren Charnvirakul, "ABD Başkanı Donald Trump, Tayland ve Kamboçya arasında ateşkes istiyorsa, önce Kamboçya'dan ateş etmeyi bırakmasını istemeli" ifadelerini kullandı.

Charnvirakul, Tayland'ın Kamboçya'dan gelen tehditleri etkisiz hale getirilene kadar savunma operasyonlarını sürdüreceğini vurguladı. Açıklamasında Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen çağrılar da dahil olmak üzere uluslararası baskıya değinen Anutin, Tayland'ın saldırı altındayken askeri operasyonlarını tek taraflı olarak durdurmayacağını belirtti.

ASEAN Dışişleri Bakanları Özel Toplantısı ertelendi

Tayland ile Kamboçya arasındaki sınır hattında artan çatışmalar nedeniyle, bugün Malezya'da düzenlenmesi planlanan Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Dışişleri Bakanları Özel Toplantısı ileri bir tarihe ertelendi. ASEAN Dönem Başkanı ve Malezya Başbakanı Enver İbrahim, Tayland ile Kamboçya arasındaki sınır gerilimindeki son gelişmeleri ele almak üzere yapılması planlanan toplantının 21 Aralık tarihine ertelendiğini açıkladı. İbrahim açıklamasında, "Her iki tarafa da çatışmaların durdurulması çağrısını sürdürüyoruz. Taraflarla her gün sanal ortamda temas halindeyim. Her şeyin uygun şekilde hazır olmasını sağlamak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Çin'den iki ülkeye ateşkes çağrısı

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Guo Jiakun yaptığı açıklamada, Çin'in Tayland ile Kamboçya arasındaki çatışmaların başladığı günden bu yana her iki tarafla farklı düzeylerde ve çeşitli kanallardan yakın temas halinde olduğunu belirtti. Guo, iki ülkenin daimi komşular olduğunu vurgulayarak, taraflara ateşkesi sağlama ve çatışmaları sona erdirme çağrısı yaptı. Guo, açıklamasında, "Çin, Kamboçya ve Tayland'ın çatışmaların durdurulmasına katkı sağlayacak tüm önlemleri almasını ve gerilimi en kısa sürede azaltmasını umuyor. Çin, Tayland ile Kamboçya arasında ateşkesin sağlanması ve çatışmaların sona erdirilmesi için yapıcı rol oynamaya devam edecektir" dedi.

Tayland, sınırından geçen yakıt sevkiyatını durdurdu

Tayland ordusu, sınır hattında devam eden çatışmalar kapsamında, Laos üzerinden Kamboçya'ya ulaştırıldığı şüphesi bulunan yakıt tankerlerinin geçişini durdurdu. Tayland Savunma Bakanlığı Sözcüsü Surasant Kongsiri yaptığı açıklamada, Laos-Tayland sınırından geçen bazı yakıt tankerlerinin Kamboçya askeri birliklerine sevk edildiği şüphesiyle sevkiyatın geçici olarak askıya alındığını belirtti. Kongsiri, alınan kararın Laos hükümetini veya halkını hedef almadığını, yalnızca çatışmaların seyrine ilişkin güvenlik tedbiri kapsamında uygulandığını vurguladı. Kararın ardından, Laos ile Tayland arasındaki Chong Mek sınır kapısında çok sayıda akaryakıt tankerinin beklemeye alındığı görüldü.

Kaan Çolak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayseri’de tek olan oyun terapisine yoğun ilgi Kocasinan Belediyesi Çocuk Kulübü’nde 2021 yılından itibaren sürdürülen ve Kayseri’de ilk ve tek olma özelliği taşıyan Oyun Terapisi Eğitimi, çocuklar ve aileleri tarafından yoğun ilgi görüyor. Randevu sistemiyle yürütülen eğitimlerde çocukların kendilerini güvenli bir ortamda ifade edebilmeleri ve duygularını sağlıklı şekilde ortaya koyabilmeleri hedefleniyor. Psikolojik Danışman Eda Kır, Oyun Terapisi’nin Kayseri’deki belediyeler arasında ilk ve tek olan bir proje olduğunu belirterek ebeveynlerin çocukları için bu konuda yoğun bir şekilde destek almak istediklerini ve hizmetten faydalandıktan sonra başkalarına da tavsiyelerde bulunduklarını ifade etti. Psikolojik Danışman Selenay Özbey ise çocuk dilinin oyun ve kelimelerle ifade bulduğunu vurgulayarak bu doğrultuda ilerleyip çocukların duygularını ve davranışlarını düzenleme sürecine yardımcı olduklarını söyledi. Kocasinan Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Çocuk Kulübü’nde Psikolojik Danışman Eda Kır ve Psikolojik Danışman Selenay Özbey tarafından Mimarsinan Mahallesi’nde 3-11 yaş arası çocuklara yönelik Oyun Terapisi hizmeti verilmektedir. Ücretsiz olarak randevu sistemiyle hizmet veren ve her bir oyuncağın farklı anlam taşıdığı Oyun Terapisi Odası’nda çocukların kendilerini ifade etmeleri ve duygularını keşfetmeleri sağlanıyor. Oyun Terapisi hizmetinden faydalanmak isteyen 3-11 yaş arası çocukların ailelerinin 0 (352) 740 00 00 / 1109 dahili numarasından başvuru yapmaları yeterli olacağı belirtildi.
Kayseri Hunat Cami ışıklarla donatıldı Kayseri Büyükşehir Belediyesi; Ramazan ayının manevi atmosferini şehrin kalbinde yaşatmak amacıyla Hatun Camii önünü hilal ve yıldız motifli dekoratif ışıklarla donattı. Büyükşehir Belediyesi; Ramazan ayının birlik, beraberlik ve paylaşma ruhunu şehrin dört bir yanında hissettirmeye devam ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın talimatlarıyla gerçekleştirilen çalışma, vatandaşların iftar çadırı çevresinde Ramazan’ın ruhunu daha güçlü hissetmesini sağlıyor. Bu kapsamda şehrin önemli tarihi ve sosyal noktalarından biri olan Hunat Hatun Camii çevresi özel ışıklandırma ve dekoratif süslemelerle Ramazan atmosferine büründürüldü. Büyükşehir Belediyesi İşletme ve İştirakler Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Teknik Bakım Onarım Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmada, cami önündeki meydan ’Hoş Geldin Ya Şehr-i Ramazan’ yazılı hilal ve yıldız motifleriyle aydınlatıldı. Ramazan boyunca yoğun ilgi gören iftar çadırının bulunduğu Hunat Hatun Camii önü, gerçekleştirilen estetik dokunuşlarla hem görsel açıdan zenginleşti hem de vatandaşların manevi atmosferi daha derinden hissettiği bir buluşma noktası haline geldi. Kurulan dekoratif ışıklandırmalar, akşam saatlerinde bölgeye ayrı bir güzellik katarken, Ramazan’ın huzurunu ve ruhunu yansıtan bir ortam oluşturuyor.