DÜNYA - 16 Aralık 2025 Salı 16:12 | Son Güncelleme : 16 Aralık 2025 Salı 16:16

Tayland-Kamboçya çatışmasında can kaybı 45'e yükseldi

A
A
A

Tayland ile Kamboçya arasında 7 Aralık'tan bu yana devam eden sınır çatışmalarında toplam can kaybı 45'e yükselirken, 700 binden fazla kişi evlerinden tahliye edildi.

Tayland ile Kamboçya arasında 7 Aralık'ta başlayan sınır çatışmalarında 9'uncu güne girildi. Çatımalar sonucunda askeri kayıpların yanı sıra sivil kayıplar da yaşanıyor. Tarafların açıkladığı son resmi verilere göre, toplam can kaybı en az 45'e yükselirken, 700 binden fazla kişi evlerinden tahliye edildi.

Kamboçya, ölen asker sayısını paylaşmadı

Taylandlı yetkililer, 17 asker ve 15 sivilin hayatını kaybettiğini, 74 kişinin yaralandığını açıkladı. Sınır hattındaki riskli bölgelerden tahliye edilen 261 binden fazla kişinin geçici sığınaklara yerleştirildiği belirtildi. Kamboçyalı yetkililer ise 13 sivilin yaşamını yitirdiğini, 5 sivilin de yaralandığını bildirdi. Kamboçya tarafı, çatışmalarda hayatını kaybeden ya da yaralanan askeri personel sayısına ilişkin bilgi paylaşılmadı. Kamboçya İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, sınır eyaletlerinde yaşayan 421 binden fazla kişinin güvenli bölgelere tahliye edildiği bilgisi paylaşıldı.

"Trump ateşkes istiyorsa, önce Kamboçya ateş etmeyi bırakmalı"

Tayland Başbakanı Anutin Charnvirakul bugün yaptığı basın açıklamasında, ABD Başkanı Donald Trump'ın dün yaptığı açıklamalara değindi. ABD Başkanı Trump'ın "Tayland ve Kamboçya'nın ateşkes sağlamasına yardımcı oldum ve bu çatışma göreve geldiğimden bu yana çözdüğüm sekizinci savaş" ifadelerine cevap veren Charnvirakul, "ABD Başkanı Donald Trump, Tayland ve Kamboçya arasında ateşkes istiyorsa, önce Kamboçya'dan ateş etmeyi bırakmasını istemeli" ifadelerini kullandı.

Charnvirakul, Tayland'ın Kamboçya'dan gelen tehditleri etkisiz hale getirilene kadar savunma operasyonlarını sürdüreceğini vurguladı. Açıklamasında Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen çağrılar da dahil olmak üzere uluslararası baskıya değinen Anutin, Tayland'ın saldırı altındayken askeri operasyonlarını tek taraflı olarak durdurmayacağını belirtti.

ASEAN Dışişleri Bakanları Özel Toplantısı ertelendi

Tayland ile Kamboçya arasındaki sınır hattında artan çatışmalar nedeniyle, bugün Malezya'da düzenlenmesi planlanan Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Dışişleri Bakanları Özel Toplantısı ileri bir tarihe ertelendi. ASEAN Dönem Başkanı ve Malezya Başbakanı Enver İbrahim, Tayland ile Kamboçya arasındaki sınır gerilimindeki son gelişmeleri ele almak üzere yapılması planlanan toplantının 21 Aralık tarihine ertelendiğini açıkladı. İbrahim açıklamasında, "Her iki tarafa da çatışmaların durdurulması çağrısını sürdürüyoruz. Taraflarla her gün sanal ortamda temas halindeyim. Her şeyin uygun şekilde hazır olmasını sağlamak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Çin'den iki ülkeye ateşkes çağrısı

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Guo Jiakun yaptığı açıklamada, Çin'in Tayland ile Kamboçya arasındaki çatışmaların başladığı günden bu yana her iki tarafla farklı düzeylerde ve çeşitli kanallardan yakın temas halinde olduğunu belirtti. Guo, iki ülkenin daimi komşular olduğunu vurgulayarak, taraflara ateşkesi sağlama ve çatışmaları sona erdirme çağrısı yaptı. Guo, açıklamasında, "Çin, Kamboçya ve Tayland'ın çatışmaların durdurulmasına katkı sağlayacak tüm önlemleri almasını ve gerilimi en kısa sürede azaltmasını umuyor. Çin, Tayland ile Kamboçya arasında ateşkesin sağlanması ve çatışmaların sona erdirilmesi için yapıcı rol oynamaya devam edecektir" dedi.

Tayland, sınırından geçen yakıt sevkiyatını durdurdu

Tayland ordusu, sınır hattında devam eden çatışmalar kapsamında, Laos üzerinden Kamboçya'ya ulaştırıldığı şüphesi bulunan yakıt tankerlerinin geçişini durdurdu. Tayland Savunma Bakanlığı Sözcüsü Surasant Kongsiri yaptığı açıklamada, Laos-Tayland sınırından geçen bazı yakıt tankerlerinin Kamboçya askeri birliklerine sevk edildiği şüphesiyle sevkiyatın geçici olarak askıya alındığını belirtti. Kongsiri, alınan kararın Laos hükümetini veya halkını hedef almadığını, yalnızca çatışmaların seyrine ilişkin güvenlik tedbiri kapsamında uygulandığını vurguladı. Kararın ardından, Laos ile Tayland arasındaki Chong Mek sınır kapısında çok sayıda akaryakıt tankerinin beklemeye alındığı görüldü.

Kaan Çolak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Malatya’da ‘akran zorbalığı’ haberlerine velilerden tepki Malatya’da 13 yaşındaki bir öğrencinin akran zorbalığı iddiaları sonrası hastaneye kaldırılmasının ardından veliler konuyla ilgili basında yer alan haberlerin çarpıtıldığını belirterek duruma tepki gösterdi. Geçtiğimiz günlerde Battalgazi ilçesinde bulunan Kemal Özalper Ortaokulu’nda akran zorbalığı iddiaları sonrası bir öğrenci hastaneye kaldırılarak tedavi altına alınmıştı. Olay sonrası basından yer alan haberlere tepki gösteren öğrenci velileri yaptıkları açıklamada, okul idareci ve öğretmenlerinin yanında olduklarını söyledi. Veliler adına konuşan Hatice Topal, "Bütün anne-babalara söylüyoruz. Zorbalık evde başlar. Çocuklarınız bugün gelip zorbalık yapıyorsa bunun sorumlusu arkadaşları ya da öğretmenleri değil. Evde sıkıntı vardır. Okulda matematik, fen, İngilizce öğretilir. Küfür, şiddet, zorbalık öğretilmez. Öğretmenlerin elinde sihirli değnek yok. Öğrencilerin zorbalığından çok veli zorbalığı vardır. Milli Eğitim, ülkemizin kalbidir. Siz eğer bu kalbe vurursanız nefesini, umudunu kesersiniz" dedi. Kemal Özalper Ortaokulu Okul Aile Birliği Üyesi Paşaköşkü Mahalle Muhtarı Sema Karataş ise bu tür sıkıntıların her okulda yaşanabileceğine dikkat çekip basında çıkan haberlerin çarpıtıldığını kaydederek, "Bu haberleri okulumuzu karalama amaçlı yapıldığını düşünüyorum. Bu haberlerden rahatsızız. Okulumuz geçen yıl 31 burslu öğrenci sayısı ile büyük bir başarıya imza attı. Müdüründen öğretmenine başarılı bir idare var. İyi bir okulumuz var. Basına konu olan haberdeki kız çocuğumuz iyi, servise çıkartıldı. Öğretmenler ilgilenmediği söylemini kabul etmiyoruz. Okulumuzun imajını zedeleyip, karalamasınlar. Veli, öğrenci, öğretmen, idare hepsi duyarlıdır" diye konuştu.
Samsun OMÜ’de idari personele Kapsayıcı Üniversite Yaşam Eğitimi Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Engelli Öğrenci Birimi tarafından üniversite idari personeline yönelik "Kapsayıcı Üniversite Yaşam" başlıklı bir eğitim programı düzenlendi. Etkinlik, üniversite genelinde kapsayıcı yaklaşımın güçlendirilmesi, engellilik alanında farkındalığın artırılması ve hak temelli bakış açısının yaygınlaştırılması amacıyla yapıldı. Eğitim programı Öğr. Gör. Dr. Uygar Bayrakdar tarafından sunuldu. Sunumda; engellilik alanında değişen yaklaşımlar, yardım temelli anlayıştan hak temelli yaklaşıma geçiş, kapsayıcı dil kullanımı, sosyal model ve yetkinlik yaklaşımı çerçevesinde kapsayıcı üniversite yaşamının temel ilkeleri ele alındı. Katılımcılara, engelliliğin bireysel bir eksiklikten ziyade çevresel ve yapısal düzenlemelerle ilişkili toplumsal bir mesele olduğu vurgulandı. Etkinlik kapsamında ayrıca, engelli öğrenci temsilcilerinin katılımıyla bir panel düzenlendi. Doç. Dr. Meryem Vural Batık moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, engelli öğrenciler ile idari personel bir araya gelerek üniversite yaşamında karşılaşılan deneyimler, iyi uygulama örnekleri ve geliştirilmesi gereken alanlar üzerine karşılıklı görüş alışverişinde bulundu. Panel, kapsayıcı üniversite ortamının güçlendirilmesinde katılımcı ve diyaloga dayalı yaklaşımların önemini ortaya koydu. OMÜ Engelli Öğrenci Birimi tarafından düzenlenen bu eğitim etkinliği, üniversitede erişilebilir, kapsayıcı ve eşitlik temelli akademik ve idari yaşamın geliştirilmesine yönelik çalışmaların önemli bir parçası olarak değerlendirildi.