DÜNYA - 27 Mart 2026 Cuma 14:31 | Son Güncelleme : 27 Mart 2026 Cuma 14:40

Tayland’da akaryakıt krizi: Sürücüler istasyonlara akın etti

A
A
A

Güneydoğu Asya ülkesi Tayland’da akaryakıt fiyatlarında yaşanan sert artış ile arz sıkıntısı günlük hayatı ve üretimi olumsuz etkiledi. Dün yapılan zammın ardından ülke genelinde sürücüler akaryakıt istasyonlarına akın etti. Yollarda uzun kuyruklar oluştu.

Orta Doğu’da devam eden savaşın yol açtığı petrol krizinden en fazla etkilenen bölgelerden biri olan Güneydoğu Asya’da kriz derinleşiyor. Tayland hükümetinin dün akaryakıta uyguladığı 6 bahtlık zammın ardından ülke genelinde sürücüler akaryakıt istasyonlarına akın etti. Başkent Bangkok ve çevresindeki bazı istasyonlarda kilometrelerce uzunlukta araç kuyrukları oluştu. Araçların istasyonlara kontrollü şekilde alınması nedeniyle vatandaşlar binek araç, motosiklet ve hatta yaya olarak yüksek sıcaklık altında saatlerce bekledi. Birçok istasyonda ise yakıtın kısa sürede tükenmesi nedeniyle satışlar durdu. Akaryakıt krizinin ulaşım sektörüne de doğrudan yansıdığı ülkede, başkentteki Suvarnabhumi Havalimanı’nda hizmet veren taksilerin büyük bölümü faaliyetlerini azalttı ya da durdurdu. Havalimanına kayıtlı 5 binden fazla taksiden yaklaşık yarısının aktif olarak çalışmadığı, sürücülerin yakıt bulamama riski nedeniyle özellikle uzun mesafeli seferlerden kaçındığı öğrenildi.

Tayland’da akaryakıt krizi: Sürücüler istasyonlara akın etti

Akaryakıt krizi, üretimi de vurdu

Tayland genelinde devam eden kriz, tarım, hayvancılık ve gıda sektörlerini de olumsuz etkiledi. Ülke genelinde birçok tarım kooperatifi, dernekler ve sivil toplum kuruluşları, üreticilerin yaşadığı sıkıntıları dile getirirken, tarım sektöründe üretimin yavaşladığı konusunda uyarılarda bulundu. Ayrıca ülkede gıda sektörünün önemli bir parçası olan balıkçılıkta da kriz yaşanıyor. Balıkçılık sektörü temsilcileri, artan maliyetler nedeniyle teknelerin limandan ayrılamadığını belirterek destek sağlanmaması halinde sektörün durma noktasına gelebileceği uyarısında bulundu. Tayland hükümeti ise çiftçilere destek amacıyla piyasanın üzerinde fiyatla pirinç alımı ve gübre sübvansiyonu gibi önlemler açıkladı. Ancak uzmanlar, akaryakıt fiyatlarındaki artışın ulaşım ve üretim maliyetleri üzerinden geniş çaplı ekonomik baskı oluşturmaya devam edebileceğini belirtiyor.

Tayland’da akaryakıt krizi: Sürücüler istasyonlara akın etti

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü söz konusu gelişmeleri küresel gıda sistemleri açısından ciddi risk olarak değerlendirirken, Dünya Gıda Programı ise krizin uzaması halinde dünya genelinde gıda güvensizliği yaşayan kişi sayısının rekor seviyelere ulaşabileceği uyarısında bulundu.

Kaan Çolak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bingöl Bingöl’de yeni trafik düzenlemeleri ele alındı Bingöl’de Vali Cahit Çelik başkanlığında düzenlenen "Yeni Trafik Düzenlemesi" bilgilendirme toplantısında, trafik kazalarının önlenmesine yönelik yeni kurallar ve cezalar ele alındı. Bingöl’de İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü birimlerinin katılımıyla "Yeni Trafik Düzenlemesi" konulu bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Vali Cahit Çelik başkanlığında düzenlenen toplantıda, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan değişiklikler ve yeni uygulamalar değerlendirildi. Vali Çelik, "Son 3 yılın ortalamasına baktığımızda Türkiye genelinde yılda yaklaşık 6 bin 500 vatandaşımızı trafik kazalarında kaybediyoruz. Günlük ortalama ise 17-18 civarında can kaybı yaşanıyor. Trafik kazalarına baktığımız zaman özellikle sürücü hatalarının ön planda olduğunu görüyoruz. Aşırı hız, alkollü araç kullanımı, şerit ihlali ve kırmızı ışık ihlali en sık karşılaşılan nedenler arasında yer alıyor. Kazaların yüzde 85’i yerleşim yerlerinde meydana geliyor" dedi. Bingöl’e ilişkin verileri de paylaşan Çelik, "2022 yılında 3 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 873 vatandaşımız yaralanmış. 2023 yılında 3 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, bin 56 vatandaşımız yaralanmış. 2024 yılında 6 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, bin 134 vatandaşımız yaralanmış. 2025 yılında ise 7 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, bin 296 vatandaşımız yaralanmıştır. 2026 yılının ilk iki aylık döneminde ise 2 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 158 vatandaşımız yaralanmıştır" ifadelerini kullandı. Sürücülere önemli uyarılarda bulunan Çelik, "Trafikte sakin olacağız, hız sınırlarına uyacağız. Düğün ve asker uğurlamalarında konvoy yaparak ana yolları kapatmayacağız" diye konuştu. Toplantıda daha sonra İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı personeli tarafından yeni trafik kuralları ve cezai yaptırımlara ilişkin sunum yapıldı.
Düzce Bakan Gürlek: "Bu ateş çemberinde ülkemiz huzurlu, güvenli" DÜZCE (İHA) – Adalet Bakanı Akın Gürlek, "Etrafımız ateş çemberi. Bu ateş çemberinde ülkemiz huzurlu, güvenli" dedi. Adalet Bakanı Akın Gürlek, Düzce’de AK Parti İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. Ziyareti sırasında yaptığı açıklamada ürkiye’nin etrafındaki coğrafyada bulunan savaş tehdidine dikkat çeken Bakan Gürlek, "Etrafımız ateş çemberi. Bu ateş çemberinde ülkemiz huzurlu, güvenli. Bunu da tabii elbette güçlü olmamızdan dolayı, birlik, beraberlik, kardeşlik hukukuna riayet etmemizden dolayı ve başımızda da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bulunmasından dolayı sağlıyoruz" dedi. İç cephe vurgusu yapan Bakan Gürlek, "Öncelikli olarak bizim görüşümüz, düşüncemiz, siyasi düşüncemiz ne olursa olsun biz iç cephede kesinlikle bir olmalıyız. Tek nefes, tek ses olmalıyız" ifadelerini kullandı. Türkiye’nin çevresindeki gelişmelere vurgu yapan Bakan Gürlek, "Biz bir, beraber olduğumuz zaman, güçlü olduğumuz zaman bize kimse dokunamaz. Dokunmayı dahi aklından geçiremez" şeklinde konuştu. "Terörsüz Türkiye" sürecine de değinen Bakan Gürlek, "Cumhur İttifakı önemli bir yol ayrımına girdi. Siz de biliyorsunuz Terörsüz Türkiye süreci başladı. Allah’ın izniyle de inşallah yakın zamanda bunun meyvelerini alacağız. Biz içimizdeki terör sürecini, terör belasını hallettiğimiz sürece Allah’ın izniyle kimse bizim karşımızda duramaz. Ama tabii çalışmamız lazım" dedi. Bakan Gürlek, parti teşkilatı olarak insanların gönlüne dokunmak gerektiğini ifade ederek, "İnsanların sorunlarını dinlememiz gerekiyor. Vatandaşlarımızla hemhal olmamız gerekiyor. Bunu fazlasıyla yapıyorsunuz. Cumhurbaşkanımızın yüzünü kara çıkartmamak için inşallah daha fazla emek, mesai sarf edeceğiz" dedi. Adalet Bakanı olarak her zaman hukuktan yana, haktan yana, mazlumdan yana olacağını ifade eden Bakan Gürlek, "Bu benim en büyük vaadim. Çünkü insanların adalete ihtiyacı var. Vatandaşlarımızın sorunlarını biliyorum, özellikle yargılamaların uzaması sebebiyle. Bu konuda da çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu. Sıcak karşılama için il başkanı, milletvekilleri ve teşkilat üyelerine teşekkür eden Bakan Gürlek, teşkilat üyelerine ve Düzcelilere "Ankara’da her zaman açık bir kapınız var" diyerek konuşmasını tamamladı.
Bingöl Bingöl’de yeni trafik düzenlemeleri ele alındı Bingöl’de Vali Cahit Çelik başkanlığında düzenlenen "Yeni Trafik Düzenlemesi Bilgilendirme Toplantısı"nda, trafik kazalarının önlenmesine yönelik yeni kurallar ve cezalar ele alındı. Bingöl’de İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü birimlerinin katılımıyla "Yeni Trafik Düzenlemesi Bilgilendirme Toplantısı" gerçekleştirildi. Vali Cahit Çelik başkanlığında düzenlenen toplantıda, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan değişiklikler ve yeni uygulamalar değerlendirildi. Vali Çelik, "Son 3 yılın ortalamasına baktığımızda Türkiye genelinde yılda yaklaşık 6 bin 500 vatandaşımızı trafik kazalarında kaybediyoruz. Günlük ortalama ise 17-18 civarında can kaybı yaşanıyor. Trafik kazalarına baktığımız zaman özellikle sürücü hatalarının ön planda olduğunu görüyoruz. Aşırı hız, alkollü araç kullanımı, şerit ihlali ve kırmızı ışık ihlali en sık karşılaşılan nedenler arasında yer alıyor. Kazaların yüzde 85’i yerleşim yerlerinde meydana geliyor" dedi. Bingöl’e ilişkin verileri de paylaşan Çelik, "2022 yılında 3 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 873 vatandaşımız yaralanmış. 2023 yılında 3 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, bin 56 vatandaşımız yaralanmış. 2024 yılında 6 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, bin 134 vatandaşımız yaralanmış. 2025 yılında ise 7 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, bin 296 vatandaşımız yaralanmıştır. 2026 yılının ilk iki aylık döneminde ise 2 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 158 vatandaşımız yaralanmıştır" ifadelerini kullandı. Sürücülere önemli uyarılarda bulunan Çelik, "Trafikte sakin olacağız, hız sınırlarına uyacağız. Düğün ve asker uğurlamalarında konvoy yaparak ana yolları kapatmayacağız" diye konuştu. Toplantının devamında İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı personelleri tarafından yeni trafik kuralları ve cezai yaptırımlara ilişkin sunum yapıldı.