EKONOMİ - 16 Mart 2019 Cumartesi 14:51

TAYSAD'dan 'Otomotivde Topuk Sesleri' etkinliği

A
A
A
TAYSAD'dan 'Otomotivde Topuk Sesleri' etkinliği

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD), Türkiye'nin lokomotif sektörü olan otomotivde, kadın iş gücünün önemine dikkat çekmek amacıyla 'Otomotivde Topuk Sesleri' etkinliğini düzenledi.

 Kadın istihdamını artırmak adına şirketlerin izlediği stratejilerin ele alındığı etkinlikte konuşan Euler Hermes Genel Müdürü Özlem Özüner, "Bu dalga durdurulabilecek bir dalga değil. Kadınlar çok ciddi bir şekilde yönetime geliyor" dedi. Erkunt Traktör Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Erkunt Armağan ise "Türkiye'de son yıllarda bir aydınlanma yaşanmaya başladı. Kadın istihdamı sorunu değişiyor" diye konuştu.

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD), otomotiv sektöründe kadın istihdamının yetersizliğine dikkat çekmek amacıyla 'Otomotivde Topuk Sesleri' etkinliğini düzenledi. Etkinlikte, şirketlerin kadın istihdamı sorununu çözmek adına izlediği örnek politikalar ele alındı. Panelin moderatörlüğünü üstlenen TAYSAD Başkan Yardımcısı Perihan İnci, "Otomotivde teknolojinin oluşturduğu kolaylıkların konuşulduğu bir dönemde pek çok kadın ağır sanayide çalışabilir. Ama öncelikle bizim bu farkındalığa sahip olmamız, bu bakış açısını geliştirmemiz lazım" diye konuştu.

"Farklılıkları gözetmeliyiz" 

Etkinlikte konuşan Euler Hermes Genel Müdürü Özlem Özüner de finans, bankacılık, sigorta gibi alanların Türkiye'de genellikle kadınların eğilim gösterdiği sektörler arasında yer aldığını söyleyerek, "Bu nedenle de bu alanlarda kadın çalışan yüzdeleri yükseliyor. Sanayide durum biraz daha güç. Ama bu dalga durdurulabilecek bir dalga değil. Kadınlar çok ciddi bir şekilde yönetime geliyor" açıklamasını yaptı.
Kadın istihdamına yönelik politikaları, 'farklılıkları gözetme' perspektifinden ele aldıklarını anlatan Özüner, "Birçok Avrupa ülkesi kadın istihdamı konusunda kotasız bir yere varılamayacağını anladı ve böyle ilerledi. Bizim eğitimde, şirketlerimizde kadın istihdamı konusunda yapacağımız çok şey var" ifadelerini kullandı.

"İnanmayanlar bile istihdamda çeşitlilikten bahsediyor artık" 

Erkunt Traktör Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Erkunt Armağan da otomotiv ve otomotiv yan sanayinde 'mavi yaka' denildiği zaman genellikle erkek çalışanların akla geldiğini, kendisinin de yıllarca böyle bir yanlış algıya sahip olduğunu söyledi. 

Bu konuda yaşanan değişimin ise 2014 yılında kurdukları kabin tesisinde görev alan 24 kişiden 16’sını kadın çalışanların oluşturmasıyla başladığını belirten Erkunt Armağan, BM Kadını Güçlendirme Prensipleri'ni (WEPs) Türkiye'de imzalayan ilk şirketler arasında yer aldıklarını söyledi.
Zeynep Erkunt Armağan, "Kadın çalışan istihdamı konusunda Türkiye'de son yıllarda bir aydınlanma yaşanmaya başladı. Bu konuya inanmayanlar bile çalışan istihdamında çeşitlilikten bahsediyor. Bu durum değişiyor ve değişmeye de devam edecek" diye konuştu.

"Beyninize de bir kota koyun" 

Korn Ferry Türkiye Onursal Başkanı Şerif Kaynar ise cinsiyet eşitsizliği sorununun çözümü için kota uygulamasının önemli bir rol oynadığına dikkat çekerek; "Kota konusu zor uygulanıyor ama Norveç bu yöntemle başarılı bir sonuca ulaştı. Kota uygulaması sayesinde bugün Norveç'te bakanların yüzde 50’si kadınlardan oluşuyor" dedi. 

Kadınların iş hayatında özellikle de sanayi alanında daha aktif rol alması adına kurumlarda çalışan kadın ve yöneticilere de bireysel olarak büyük sorumluluk düştüğünün altını çizen Kaynar; "Türkiye'deki kadın istihdamı sorununu çözmek için bu konuda beyninize bir kota koyun. Türkiye'de toplam kadın nüfusunun ne kadarı çalışıyor, üniversite mezunu kadınların ne kadarı iş hayatında? Maalesef eşitsizlik her tarafta. Kadınların iş gücüne katkısının artması halinde Türkiye'nin çok daha ilerilere gideceğini düşünüyorum" dedi.

"Bu küresel bir sorun" 

TAYSAD Başkan Yardımcısı Albert Saydam da otomotiv sektöründe kadın çalışanların azlığı konusunun küresel bir sorun olduğunu, otomotiv şirketlerinde kadın çalışan oranının Almanya'da yüzde 17, İsveç'te yüzde 25, ABD'de yüzde 16, Türkiye'de ise yüzde 10'un altında olduğunu söyledi. 

Şirketlerdeki çalışan farklılığının üretimi olumlu etkilediğini aktaran Saydam, bu durumun 'çeşitlilik' olarak adlandırılabileceğini, bu çeşitliliğe yalnızca cinsiyet açısından bakılmaması gerektiğini belirtti.
Saydam, "Kadın istihdamı konusundaki ön yargılar yalnızca Türkiye için geçerli değil. Bu ön yargı Japonya’da da var. Bu sorun dünyanın bir problemi. Kota diyebilirsiniz, gönüllük diyebilirsiniz. Bunun önünü açmamız lazım. Kanun koyucunun da politikaları bu yönde yapması lazım" ifadelerini kullandı.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Aynı eğlence merkezinde arka arkaya silahlı saldırı: 2 günde 2 yaralı Bursa’da Podyum Park Eğlence Merkezi’nde çıkan silahlı kavgada güvenlik görevlisi olarak çalışan 26 yaşındaki genç bacağından vuruldu. Yaralı, ambulans ile hastaneye kaldırılırken, aynı mekanda çalışan güvenlik görevlileri ise olay yerinden görüntü alan İhlas Haber Ajansı muhabirini darp etti. Olay, merkez Nilüfer ilçesinde bulunan Podyum Park Eğlence Merkezi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Klarnet isimli bir eğlence mekanında güvenlik çalışan olarak çalışan Murat Enes K. (26), arasında husumet olan kişiyle mekan kapısında karşılaşınca aralarında sözlü tartışma çıktı. Kısa sürede büyüyen tartışma kavgaya dönüşünce saldırgan, Murat Enes K.’yi yanında taşıdığı silah ile bacağından vurdu. Panikleyen vatandaşlar kaçışırken, durum 112 ekiplerine bildirildi. İhbar üzerine bölgeye gelen sağlık ekipleri, yaralıya yaptığı ilk müdahale sonrası Çekirge Devlet Hastanesine sevk etti. Olay yerine gelen basın mensubunu darp ettiler Yaşanan hadise sonrası, olay yerinde polis ekiplerinin çalışmalarını görüntüleyen İhlas Haber Ajansı muhabiri Abdullah Bozkurt ise aynı mekanda çalışan özel güvenliklerin saldırısına uğradı. Haber görevini yerine getiren basın mensubu yaklaşık 10 kişinin kendisini darp etmesiyle yerde kaldı. Polis ekiplerinin müdahalesiyle saldırganların elinden alınan basın mensubu ambulans ile Bursa Şehir Hastanesine sevk edildi. Aynı eğlence merkezinde arka arkaya silahlı saldırı Öte yandan Podyum Park Eğlence Merkez’inde geçtiğimiz gün de silahlı saldırı yaşanmış ve bir kişi yaralanmıştı. “Saldırganların hak ettikleri cezayı almasını bekliyoruz” Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı, İHA muhabirinin görev yaptığı sırada saldırıya uğradığını üzülerek öğrendiğini belirterek kınama mesajı yayınladı. Saldırının faillerinin takipçisi olacaklarını belirten Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı, "Mesleğimize ve meslektaşlarımıza yönelik çirkin saldırılara bu akşam Bursa’da bir yenisinin eklendiğini üzülerek haber aldım. Edindiğimiz bilgiye göre, İhlas Haber Ajansı muhabiri genç meslektaşımız Abdullah Bozkurt, Podyum Park’ta meydana gelen bir olay hakkında bilgi toplarken Klarnet isimli mekanın yetkilileri ve güvenlikçileri tarafından feci şekilde dövülerek hastaneye kaldırılmış. Tek tesellimiz meslektaşımızın hayati tehlikesinin olmamasıdır. Halkın haber alma özgürlüğü adına fedakarca görev yapan meslektaşımıza ‘geçmiş olsun’ diyor, saldırganların yakalanarak hak ettikleri şekilde cezalandırılmasını bekliyoruz. Bursa Gazeteciler Cemiyeti olarak konunun takipçisi olacağız” dedi.
İzmir Göztepe taraftarları ile iş yeri çalışanları arasındaki kavgada 6 gözaltı İzmir’de, Göztepe taraftarlarından kaçarak iş yerlerine sığınan kişiyi kalabalık taraftar grubuna vermeyen iş yeri çalışanları ile taraftarlar arasında çıkan kavgada 6 şüpheli gözaltına alındı. Cep telefonu kamerasıyla da görüntülenen kavgada olaya karışan diğer şüphelileri yakalama çalışması başlatıldı. 1 Lig’in 32. haftasında Göztepe evinde karşılaştığı Gençlerbirliği’ni 2-0’lık skorla mağlup ederek, Eyüpspor’un ardındın Süper Lig’e çıkan ikinci takım olmuştu. Maçın bitiminden itibaren binlerce taraftar takımlarının bir üst lige çıkışını doyasıya kutlarken, akşam saatlerinde Konak Güzelyalı Mahallesi’nde kavgalar yaşandı. İddiaya göre, dün, kalabalık Göztepe taraftarının kovaladığı kimliği öğrenilemeyen bir genç, Mithatpaşa Caddesi’nde bulunan bir iş yerine sığındı. Bunun üzerine iş yeri çalışanları da içeri girerek genci darp etmek isteyen taraftarlara engel oldu. Bir süre aralarında sözlü tartışma yaşanan taraftarlar ile iş yeri çalışanları arasından bir anda kavga çıktı. Kavga anı cep telefonu kamerasına yansımıştı İş yeri çalışanları ile kalabalık Göztepe taraftarları arasında çıkan kavga, anbean cep telefonu ile görüntülendi. Görüntülerde; iş yeri çalışanları ile taraftarlar arasında sözlü tartışmanın ardından kavga çıktığı ve taraftarlar ile iş yeri çalışanlarının birbirlerine sandalye fırlattıkları, bu esnada kavganın arasına motosikletiyle dalıp bir kişiye çarpan iş yeri sahibinin ise kaskıyla çarptığı kişiye vurduğu anlar ile o esnada iş yerini önündeki masada bulunan müşterilerden küçük bir kızla yanındaki kadının kavganın ortasında kaldığı yer almıştı. Yine aynı caddede, taraftarların kendi aralarında yaptıkları bir başka kavga ve kavga esnasında kabalalık bir grubun yere düşürdükleri şahsa tekmeler attığı anlar cep telefonu kamerasıyla görüntülenmişti. 6 kişi gözaltına alındı Öte yandan, motosikletiyle gelerek kavgaya dahil olan iş yeri sahibinin başından yaralandığı olayla ilgili 6 şüphelinin gözaltına alındığı ve kavgaya karışan diğer şahısları tespit etme ve yakalama çalışmalarının sürdüğü öğrenildi.