DÜNYA - 02 Aralık 2025 Salı 21:07 | Son Güncelleme : 02 Aralık 2025 Salı 21:08

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Tacikistan’da Türk iş adamlarıyla buluştu

A
A
A
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Tacikistan’da Türk iş adamlarıyla buluştu

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, resmi ziyaret gerçekleştirdiği Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de, Türk iş adamlarıyla bir araya geldi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, resmi ziyaret gerçekleştirdiği Tacikistan’da temaslarına devam ediyor. Kurtulmuş, Türkiye’nin Duşanbe Büyükelçiliği tarafından düzenlenen program ile Türk iş adamlarıyla bir araya geldi. Programa, Türkiye-Tacikistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Ankara Milletvekili Murat Alparslan, Türkiye-Özbekistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten, MHP Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı, YÖK Başkanı Erol Özvar ile Türkiye’nin Duşanbe Büyükelçisi Umut Acar katıldı.
TBMM Başkanı Kurtulmuş, konuşmasında, Duşanbe’deki resmi ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Tacikistan Ali Meclisi Milli Meclis Başkanı Rüstami Emomali ve Tacikistan Ali Meclisi Temsilciler Meclisi Başkanı Faizali İdizoda ile oldukça verimli ve olumlu sonuçlara vesile olacak görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirtti.

Türkiye’den Tacikistan’a "Meclis Başkanı" düzeyindeki ilk resmi ziyareti gerçekleştirdiğini ve bu ziyaretin iki ülke tarafından da tarihi olarak nitelendirilen bir adım olarak görülüp önemsendiğini ifade eden Kurtulmuş, ziyaretinin, ülkeler arasındaki ilişkilerin daha da güçlenmesine vesile olması temennisini dile getirdi.

Orta Asya’dan başlayarak Türkiye, Balkanlar ve Avrupa’nın içlerine kadar uzanan, yeraltı ve yer üstü kaynakları bakımından zengin coğrafyadaki 300 milyonluk dinamik nüfusun önemine işaret eden Kurtulmuş, Türkiye’nin bu coğrafyadaki ülkelerle ilişkilerini geliştirmeye özen gösterdiğini vurguladı.

Türkiye’nin yurt dışındaki mevcudiyetinin, millet varlığının derli toplu bir şekilde ayakta durması, güçlü olması gerektiğini belirten Kurtulmuş, büyükelçilik başta olmak üzere Türkiye’nin bütün kurumlarının, Türk toplumunun daha da güçlenmesi için bütün imkanlarını kullanacağını ifade etti.
Türkiye'nin millet varlığının da sadece 85 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşından ibaret olmadığını dile getiren Kurtulmuş, dünyadaki bütün mazlum milletler, gönül coğrafyasındaki insanlar başta olmak üzere Türkiye'nin güçlenmesiyle iftihar eden yüz milyonlarca insanın

Türkiye’nin nüfuz alanını oluşturduğunu belirtti.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, gerçekleştirdikleri temaslarda Türkiye’yi seven insanlarla karşılaştıklarını belirterek, Türk milleti olarak daha çok çalışacaklarını, eldeki imkanları en iyi şekilde kullanarak millet varlığının bir ve beraber olmasını temin etmeye gayret göstereceklerini kaydetti.

Terörsüz Türkiye hedefiyle tarihi bir dönemde olunduğunu da dile getiren Kurtulmuş, bu hedef doğrultusunda yürütülen çalışmaları anlattı. Kurtulmuş, bu sürecin başarısının hem Türkiye’nin hem bölgenin hayrına olacağını vurguladı.
Türkiye’nin Duşanbe Büyükelçisi Umut Acar, ise Tacikistan’daki Türk toplumunun TBMM Başkanı Kurtulmuş’un ziyaretini beklediğini bu ziyaretin iki ülke ilişkilerinde olumlu gelişmelere vesile olacağına inandığını belirtti. Ayrıca Kurtulmuş’un bu ziyaretinin bir diğer öneminin de Tacikistan’da uzun zamandır beklenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretinin habercisi olduğunu söyledi. Tacikistan’da, ülkesine bağlı bir Türk toplumunun bulunduğunu ifade eden Acar, büyükelçilik olarak Türk toplumunun her zaman yanında olduklarını, hizmetleriyle onlara destek olmayı sürdüklerini kaydetti. Konuşmaların ardından ise TBMM Başkanı Kurtulmuş, iş insanlarının görüş ve önerilerini dinledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Karabük’teki şüpheli ölümde 1 kişi tutuklandı Karabük’te kendisinden haber alınamayan Abizer Yanar’ın ölü bulunmasına ilişkin gözaltına alınan bir kişi çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Edinilen bilgiye göre, kentte kaldığı otelden hastaneye gitmek üzere ayrılan Abizer Yanar’dan bir daha haber alınamadı. Beraber yaşadığı S.Y.’nin 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarda bulunması üzerine polis ekiplerince arama çalışması başlatıldı. Yapılan çalışmalar sonucunda Yanar’a ait aracın Cumhuriyet Mahallesi ile Kapullu Mahallesi bağlantı yolunda olduğu tespit edildi. Araç çevresinde yapılan aramalarda Yanar’ın, yakınlardaki ağaçlık alanda hareketsiz halde yattığı belirlendi. Olay yerine sevk edilen sağlık ekiplerinin yaptığı kontrolde Yanar’ın hayatını kaybettiği tespit edildi. İlk incelemelerde Yanar’ın vücudunda darp, kesici ya da delici alet yarasına rastlanmadı. Cenaze, olay yeri incelemesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırıldı. Başlatılan soruşturma kapsamında Yanar’ın, otelden ayrıldıktan sonra Y.A. ile ormanlık alanda buluştuğu belirlendi. Y.A. gözaltına alınırken, Yanar’ın buluşma sırasında fenalaşarak yaşamını yitirdiği ve şüphelinin olay yerinden kaçtığı öne sürüldü. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Y.A., çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Soruşturma sürüyor.