ÇEVRE - 12 Temmuz 2021 Pazartesi 15:50

Tekirdağ’da 15 gündür salyadan eser yok: Dipteki salyalar da bitmek üzere

A
A
A
Tekirdağ’da 15 gündür salyadan eser yok: Dipteki salyalar da bitmek üzere

Geçen yıl deniz salyasının ilk kez ortaya çıktığı Tekirdağ’da 15 gündür müsilajdan eser yok. Balıkçılar denizin dibinde de yavaş yavaş temizlenmelerin olduğunu dile getirdi.

Marmara Denizinin kabusu haline gelen müsilaj belası rüzgarlar, yağış ve bakanlığın çalışmaları sonucu Tekirdağ’ın Süleymanpaşa kıyılarından temizlendi.

Zaman zaman geri gelen müsilaj, son 15 gündür Süleymanpaşa İlçesi kıyılarına uğramadı. Konuyla ilgili konuşan balıkçılarda halen denizin dibinde salyanın olduğunu ama dipte de salyanın yavaş yavaş etkisini kaybettiğini ifade etti.

Tekirdağ’da 15 gündür salyadan eser yok: Dipteki salyalar da bitmek üzere

“Deniz salyası da ağır ağır bitmek üzere”

Balıkçı Erdal Coşkunçay yaptığı açıklamada, “En son dalış esnasında deniz salyasının büyük miktarda azaldığını duyduk, gördük ve izledik. Çok sevindirici bir haber. İlerleyen günlerde deniz kendini daha da temizleyecek. Çanakkale Boğazındaki o üstten görüntüler kayboldu gitti. Deniz ağır ağır kendini temizlemeye başladı. Balık yemek konusuna gelince de milletimiz balığını gönül rahatlığıyla yiyebilir. Biz 3 öğün burada zaten yemeğimizi yiyoruz. 2 öğünümüzü balıkla geçiriyoruz. Bir şey olsa zaten bizlere olurdu. Eğer denizlerde zehir olsaydı balıklarda yaşama şansı hiç olmazdı. Gönül rahatlığıyla balıkları yiyebilirler. Deniz salyası da ağır ağır bitmek üzere. Eylül’e kadar bitmesini umut ediyorum” dedi.

“25 yıldır salya ile mücadele ediyoruz”

Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Pehlivanoğlu da yaptığı açıklamada, “Yaklaşık 15 gündür rüzgarların esmesiyle, yağışların etkili olmasıyla Deniz yüzeyindeki deniz salyası şuanda Marmara’yı terk etti. Biz balıkçılar, bu konudan çok memnunuz. Devletimizin de bu konudaki çalışmaları çok başarılı geçti. İnşallah bundan sonra havalarında ısınmasıyla, deniz altında da bir an önce bitmesini bekliyoruz. Denizden gelen balıkta bugüne kadar herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. Allah’a şükürler olsun biz her gün balık yiyoruz. Zaten sıkıntı yaşanacak bir durum değil. Yaklaşık 25 yıldır biz bu deniz salyasıyla mücadele ediyoruz. Bu sene biraz iklimlerinde değişmesiyle Bu sene biraz fazla oldu. Ama balıklarda herhangi bir sıkıntı yok. Bir iki kişinin bilinçsiz açıklamalarından dolayı balık satan arkadaşlarımız biraz etkilendi. Ama vatandaşlarımız rahat ve huzurlu bir şekilde balıkları tüketebilirler” diye konuştu.

Tekirdağ’da 15 gündür salyadan eser yok: Dipteki salyalar da bitmek üzere

15 yıl önce denizin intikamını alacağını söylemiş

70 yıllık balıkçı Ali Hiçsolmaz ise yaptığı açıklamada, “Deniz salyası 15 sene evvel ben söyledim. 15 sene önce bir toplantıda bütün arıtmaların sadece denize deşarj edildiğini söyledim. 15 sene önce denizlerin intikamını alacağını söyledim. Fakat dinleyen olmadı. Ben 70 yıldır denizde balıkçılık yapıyorum. Ama bu seneki gibi daha bir şey görmedim. Arkadaşlarımız ağ atıyorlar. Salyadan ağlarını kaldıramıyorlar. Denizdeki balıklar zehirli diyorlar. Tarlalarda bu kadar mahsul ekiliyor. Hepsine ilaç atıyorlar. Zehirlenen oldu mu? Zaten denizde salya zehirli olmuş olsaydı ölürler. Ama bizim denizlerimizde balık ölümleri yok. Ama nasıl oluyor. Küçük balıkların solungaçlarına salya girdiği zaman o öldürüyor. Oda küçük balıkları öldürüyor. Büyük balıklarda bir şey yok” diye konuştu.

Halil Dağ
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Thomas Reis: "Muasaba antrenmana gelmedi, son haftalarda olanlar saygısızcaydı" SAMSUN (İHA) – Samsunspor Teknik Direktörü Thomas Reis, adı Fenerbahçe ile anılan Anthony Musaba’nın sabah antrenmanına katılmadığını ve son dönemde hem kalp olarak hem de kafasının Samsunspor’da olmadığından performansının düştüğünü söyledi. Ziraat Türkiye Kupası B Grubu ilk hafta maçında Eyüpspor’u konuk eden Samsunspor, müsabakadan 2-1 galip ayrıldı. Maç sonu basın toplantısında açıklamalarda bulunan Thomas Reis, "Burada oturmak bugün kolay çünkü galip geldik. 8 maçtan sonra galip geldiğimiz için burada daha kolay oturuyoruz. Yılı galibiyetle bitirdik. Bugün en iyi performansımızı gösteremedik. Özgüven açısından galibiyetle ayrılmak çok önemliydi" dedi. "Muasaba antrenmana gelmedi, bu saygısızcaydı" Transfer konusundaki sorulara da cevap veren Reis, Musaba’nın Fenerbahçe ile adı geçtikten sonraki tavırları nedeniyle hayal kırıklığına uğradığını belirterek, "Fenerbahçe’nin Musaba ile ilgilendiği haberlerini okumuştum. Bu işin doğasında bunlar var. Eğer sözleşmenizde serbest kalma opsiyonunuz varsa bunu kullanma hakkına sahipsiniz. Ama son haftalarda olanlar açıkçası beni bir hayal kırıklığına uğrattı diyebilirim. Eğer bir futbolcu hem kafa olarak hem kalbiyle burada değilse doğal olarak performansı aşağıya doğru gidiyor ki son haftalarda gözlemlediğimizde açıkçası buydu. Bugün kendisiyle bir toplantı yaptım ve kendisine burada kalıp kalmayacağını sordum. Ben hoca olarak da bunu bilmek zorundayım. Eğer bizimle kalmayacaksan doğru bir şekilde açık yüreklilikle bunu bana söylemesini isterim. Çünkü aksi takdirde yeni bir transfer yapmamız gerekiyor diye kendisine belirttim. Kendisi ise bugün takımla olmamasının daha iyi olacağını söyledi. Tabii bugün kadroda olmadığı için kendisine sabah saatlerinde bir antrenman saati vermiştik, antrenmana gelmedi. Sonuç olarak şu an hala Samsunspor’un oyuncusu kendisi. Sonuç olarak Musaba’da bu toplanmaya katılmak zorunda. Eğer imza atacaksa başka bir takıma ocak ayında imza atabilir. Tekrardan o toplanma tarihinde takımla birlikte olmak zorunda. Eğer gelmezse kendisi zaten kulüp bu anlamda bir aksiyon almak zorunda kalacak. Açıkçası bir hayal kırıklığı yaşıyorum diyebilirim bu konuda. Çünkü kendisine biz kulüp olarak buraya gelmek gibi bir fırsat verdik ve kendisini geliştirmek anlamında da tüm desteğimizi gösterdik. Ama dediğim gibi son haftalarda olanlar açıkçası saygısızcaydı diyebilirim bu davranış şekliyle alakalı. Tabii bu durumdan nefret etsem de bu işin doğasında olan bir şey. Her zaman kendisiyle dürüst bir şekilde iletişim kurmaya çalıştık aynı şeyi kendisinden de beklerdim ve bugün kendisine kadroda olup olmak isteyip istemediğini sordum. Bana kadroda olmak istemediğini söyledi" diye konuştu.
İstanbul Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi Torunoğulları: "Başkanımız çok rahat" Fenerbahçe Başkanı Saadettin Saran’ın uyuşturucu operasyonu kapsamında gözaltına alınmasının ardından Kulübün Yönetim Kurulu Üyesi Ertan Torunoğulları yaptığı açıklamada, "Yüce Türk adaletine inanıyoruz. Sadettin Saran başkanımızla sürekli iletişim halindeyiz. Başkanımız çok rahat" dedi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen uyuşturucu soruşturması kapsamında Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Sadettin Saran, "uyuşturucu madde temin etme, uyuşturucu kullanımını kolaylaştırmak ve uyuşturucu kullanma" suçlarından gözaltına alındı. Saran’ı ziyaret eden Fenerbahçe Yönetim Kurulu Başkanı Üyesi Ertan Torunoğulları, İstanbul İl Jandarma Komutanlığı önünde açıklama yaptı. Torunoğulları, "Sadettin Saran başkanımızla sürekli iletişim halindeyiz. Başkanımız çok rahat. Bize de işlerimize devam etmemizi, taraftarlarımızla sürekli kontak halinde olmamızı, taraftarlarımızın sakin ve rahat olmalarını istiyor. Başkanımızda herhangi bir sıkıntı yok. Yüce Türk adaletine inanıyoruz. Yarın da hep birlikte bunu göreceğiz" diye konuştu. Ali Koç ziyarette bulundu Fenerbahçe’nin eski Başkanı Ali Koç’un da ziyarette bulunduğunu söyleyen Torunoğulları, "Ali Koç, nezaket ziyaretinde bulundu. Başkanımızla sohbet ettiler. Fenerbahçe camiasında herkes ayaklanmış durumda. Herkes birlikte. Taraftarlarımıza teşekkür ediyoruz" dedi. Yönetim Kurulu üyesi Adem Öz ise, "Buradan kulübe geçip Yönetim Kurulu toplantısı yapacağız. Görevimizin başındayız. Süreci yakından takip ediyoruz. Yarın da bir savcılık süreci olacak. İnşallah güzel sonuçlar alacağız" şeklinde konuştu.
İstanbul Sultangazi’de 75 yaşındaki diyaliz hastası kadının, araçtan inerken düşürüldüğü iddiası İstanbul’un Sultangazi ilçesinde özel bir diyaliz merkezinde tedavi gören 75 yaşındaki diyaliz hastası kadının, araçtan iniş sırasında düşürüldüğü iddia edildi. Bilinç kaybı yaşadığı belirtilen yaşlı kadının yoğun bakım ünitesinde tedavisi devam ederken oğlu, "Annem bilinç kaybı yaşıyor, bir iyileşme söz konusu değil. Servis, hastanenin bir parçasıdır. Sorumluluğun onlarda olduğunu düşünmekteyiz" dedi. İddiaya göre, 11 Aralık günü Sultangazi’de bulunan bir diyaliz merkezinde tedavi gören 75 yaşındaki Deste Maşa, araçtan inişi sırasında düşürüldü. Yaşlı kadın hemen ambulansla hastaneye kaldırıldı. Bilinç kaybı yaşadığı belirtilen kadının yoğun bakım ünitesinde tedavisine devam edildiği ifade edildi. "Annemizin düştüğü bize telefonla aranarak haber verildi" Annesi düştükten sonra kendisinin telefonla arandığını söyleyen Serdar Maşa, "Bize annemizin düştüğü söylendi. Annemiz düştükten sonra da acile kaldırıldı. Şu anda yaklaşık 13-14 gündür bilinç kaybıyla yoğun bakımda tedavisi devam ediyor" dedi. "Şahsi fikrimiz hastanenin bir sorumsuzluğunun olduğu yönündedir" Hastanenin sorumsuzluğunun olduğunu savunan Serdar Maşa, "’Anneniz düştü, acile sevk ediyoruz’ gibi bir bilgi verildi, bize detay verilmedi. Birkaç defa arama dışında herhangi bir iletişim söz konusu olmadı. Kasıt olduğunu söylemek için daha erken olayı takip ediyoruz. Ama deliller ışığında, şahsi fikrimiz hastanenin bir sorumsuzluğunun olduğu yönündedir. Hastane tarafından bize her seferinde refakatçi olacağına dair bir bilgi verilmedi. Servis, hastanenin bir parçasıdır. Sorumluluğun onlarda olduğunu düşünmekteyiz. Söylediğim gibi birkaç defa arandık, durumumuz onun haricinde bir iletişime geçilmedi" dedi. Konu hakkında şikayette bulunduklarını anlatan Maşa, "Son durum annem bilinç kaybı yaşıyor, bir iyileşme söz konusu değil" ifadelerini kullandı.