EKONOMİ - 02 Kasım 2019 Cumartesi 11:48

Teknoloji yatırımlarıyla büyümesini sürdüren İTÜ OTAM, üçüncü vardiyaya geçti

A
A
A
Teknoloji yatırımlarıyla büyümesini sürdüren İTÜ OTAM, üçüncü vardiyaya geçti

İTÜ OTAM (İstanbul Teknik Üniversitesi Otomotiv Teknolojileri Araştırma Geliştirme Merkezi), yaptığı teknoloji yatırımları doğrultusunda otomotiv firmalarının yurtdışında gerçekleştirdiği testleri de Türkiye’de gerçekleştirme başarısı yakalayarak büyümesini sürdürüyor.

Bu kapsamda yeni projelerle birlikte çalışmalarına hız veren İTÜ OTAM, üçüncü vardiyaya geçti. Son olarak Mayıs ayında çift vardiya kararı alarak istihdam sayısını artıran merkez, üçüncü vardiyaya geçmesinin ardından çalışan sayısını 35 kişiye kadar çıkaracak.

Otomotiv firmalarına yönelik test çözümleri sunan İTÜ OTAM (İstanbul Teknik Üniversitesi Otomotiv Teknolojileri Araştırma Geliştirme Merkezi), yaptığı teknoloji yatırımları ve çözüm odaklı hizmet anlayışıyla otomotiv firmalarının yurtdışında planladığı testleri Türkiye’de gerçekleştirme başarısı yakalayarak büyümesini sürdürüyor. 2019 yılının başında 2,5 milyon TL’lik yatırımla WLTP Emisyon Test Laboratuvarı’nı devreye almasının hemen ardından, kurduğu artırılmış gerçeklik platformu sayesinde firmaların ofislerinden test laboratuvarlarına bağlanabilmesini sağlayan İTÜ OTAM, aldığı yeni projeler doğrultusunda çalışmalarına hız vererek üçüncü vardiyaya da geçti. Son olarak Mayıs ayında çift vardiya kararı alarak istihdam sayısını artıran merkez, üçüncü vardiyaya geçmesiyle birlikte çalışan sayısını 35 kişiye çıkaracak. Ayrıca, geçtiğimiz yılın cirosunu 3'üncü çeyrek itibariyle üç katının üzerine çıkaran İTÜ OTAM, 2019 yılı sonunda ise cirosunu 5'e katlamayı hedefliyor.

Avrupa’daki test merkezleriyle aynı teknolojik altyapıya sahip olduklarını belirten İTÜ OTAM Genel Müdürü Ekrem Özcan, "Müşteri odaklı yaklaşımımız ve hizmet anlayışımızla otomotiv firmaları için en iyi çözümü sunmaya özen gösteriyoruz. Büyümemizin altında; müşteri odaklı şirket anlayışını İTÜ OTAM’da tahsis etmemiz, teknolojiyi yakından takip edip merkezimize yansıtmamız ve dijital dönüşüm projelerini hızlıca hayata geçirmemiz yatıyor. Bu kapsamda, sene başından itibaren WLTP Emisyon Test Laboratuvarı ve artırılmış gerçeklik platformu gibi önemli atılımlar gerçekleştirdik. Böylece, ülkemizde faaliyet gösteren otomotiv firmalarının yurtdışında planladığı AR-GE ve test çalışmalarını Türkiye’de karşılayarak söz konusu büyümemizi başarıyla sağladık. İTÜ OTAM’ın bu büyümesinde önemli katkıları bulunan 100’e yakın iş ortağımıza teşekkürlerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Porsuk MYO öğrencilerinden merhum Öğr. Gör. Dr. Altan Çetinkaya’ya vefa örneği Eskişehir Teknik Üniversitesi (EESTÜ) Porsuk Meslek Yüksekokulu Grafik Tasarımı ve Basım ve Yayım Teknolojileri Programı öğrencilerinin çalışmalarından oluşan “Dönem Sonu Sergisi” ESTÜ Porsuk Kampüsü Sergi Alanında açıldı. Merhum Öğr. Gör. Dr. Altan Çetinkaya anısına gerçekleştirilen, Prof. Ensar Taçyıldız, Dr. Öğr. Üyesi Asuman Kaya, Dr. Öğr. Üyesi Sayın Dilek Çukul ve Öğr. Gör. Özlem Emine Doğan tarafından düzenlenen serginin açılışına Porsuk MYO Müdürü Prof. Dr. Süleyman Kaytakoğlu, Ulaştırma MYO Müdürü Prof. Dr. Mete Koçkar, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. Serginin açılışında duygularını dile getiren Porsuk MYO Müdürü Prof. Dr. Süleyman Kaytakoğlu ve Ulaştırma MYO Müdürü Prof. Dr. Mete Koçkar, dönem sonu sergisiyle Altan Çetinkaya’ya vefa gösteren öğrencilere, öğretim elemanlarına ve sergide emeği geçen herkese teşekkür etti. İki yüz çalışma yılsonu sınavları süresince sergilenecek Sergide, Grafik Tasarımı Programı ile Basım ve Yayım Teknolojileri Programı öğrencilerinin Desen, Temel Sanat Eğitimi, Grafik Tasarımına Giriş, Özgün Baskı, Ambalaj Tasarımı, Grafik Uygulamaları, Animasyon, İllüstrasyon, Bilgisayar Destekli Grafik Tasarım, Masaüstü Yayıncılık, Diğer Baskı Teknikleri derslerinde hazırladıkları 200’e yakın çalışma yer alıyor. Çalışmaları ile sergiye katkı sunan tüm öğrencilere katılım belgesinin verildiği sergi, yılsonu sınavları süresince ziyaret edilebilecek.
Malatya Yeşilyurt’ta deprem farkındalık eğitimi Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, AFAD İl Müdürlüğü ile (TÜGVA) Türkiye Gençlik Vakfı tarafından organize edilen ‘Hayat Kurtaran Gençlik Projesi’ kapsamında üniversite öğrencilerinin katılımıyla Yeşilyurt Belediyesi Deprem Eğitim Simülasyon Merkezi ve Bilim Atölyesi’nde düzenlenen deprem farkındalık eğitimine katıldı. Yeşilyurt Belediyesi’nin öncülüğünde AFAD İl Müdürlüğü ile (TÜGVA) Türkiye Gençlik Vakfı tarafından ‘Hayat Kurtaran Gençlik Projesi’ ile üniversite öğrencilerine deprem farkındalık eğitimi verildi. AFAD İl Müdürlüğündeki uzman ekipler tarafından verilen teorik ve pratik deprem eğitimlerinde, deprem öncesi, deprem anı ve sonrasında neler yapmaları gerektiği konusunda öğrencilere detaylı bilgiler paylaşıldı. Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit’in de izlediği eğitim çalışmasını dikkatlice takip eden üniversite öğrencileri, bu ziyaret ile deprem tedbirleri konusunda merak ettikleri soruların cevaplarına da ulaşmış oldular. Deprem eğitiminin herkes için gerekli olduğunu ifade eden Türkiye Gençlik Vakfı Malatya İl Temsilcisi Mesut Demir, eğitim hizmetlerine verdiği önem ve desteklerden dolayı Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit’e teşekkürlerini sundu. “Afetlere karşı her an hazır olmalıyız” Afetlere karşı her an hazır olunması gerektiğini söyleyen Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit ise, “Malatya hepimizin malumu olduğu üzere deprem bölgesinde yer almaktadır. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız büyük deprem felaketlerinde çok büyük kayıplar verdik. Doğal afetlere karşı bilinçli ve duyarlı olmamız gerekiyor. Afetlere karşı dirençli şehirler oluşturmak içinde eğitim hizmetlerinin önemli bir yeri vardır. Eğitim olmadan, bilgi sahibi olmadan yaşanabilecek olaylar karşısında çaresiz kalırız. 7’den 70’e herkesi bu önemli konuda bilgilendirmek ve bilinçlendirmek içinde tüm imkânlarımızı seferber ettik. Deprem Eğitim Simülasyon Merkezi ve Bilim Atölyemizde bu kapsamda çok değerli ve önemli eğitimler veriliyor. AFAD ve Türkiye Gençlik Vakfı Malatya İl Temsilciliğimizle ortaklaşa düzenlediğimiz deprem eğitiminde üniversiteli öğrencilerimizi ağırladık. Öğrencilerimizin akademik eğitimler aldıkları dönemde bu tür sosyal sorumluluk projelerine katılarak doğal afetler üzerine bilgi edinmeleri gelecek hayatları açısından önem arz etmektedir. Katılım gösteren öğrencilerimizi kutluyorum. AFAD’ın deneyimli ekiplerinin gözetiminde öncelikle teorik sonrasında ise pratik olarak deprem öncesinde ve sonrasında yapılması gerekenler en ince detayına kadar anlatıldı. Belediye olarak bu tür eğitim projelerinde yer almaya, destek vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Malatya Sadıkoğlu: “KGF kredi faizi deprem şehirleri için sabitlenmeli” Malatya’dan 447 işletmenin Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletiyle toplam 1,1 milyar TL deprem kredisi kullandığını belirten Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, kredi maliyetinin anaparanın üzerine çıktığını ve bu durumun işletmeleri zorladığını belirterek, deprem kredisinde değişken faizden vazgeçilerek sabit faiz uygulanmasını talep etti. 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen deprem felaketi nedeniyle Malatya, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Elazığ, Kilis illeri ve Sivas ili Gürün ilçesinde faaliyet gösteren işletmelerin Hazine destekli KGF kefaletiyle kullandığı yatırım ve finansman kredilerinin maliyeti olağanüstü yükselince, firmalar geri ödemede güçlük yaşamaya başladı. Kredinin değişken faizli olmasının işletmeleri zorladığını belirten Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Deprem sonrası yeniden ayağa kalkma mücadelesi verdiğimiz bu günlerde hükümetimizin verdiği destekler için teşekkür ediyoruz, ancak yeterli değil. En önemli ihtiyacımız finans. Ancak en çok zorlandığımız konu da finansa ulaşım. 6 Şubat sonrası sunulan deprem kredisi firmalara önemli bir can suyu oldu. Malatya’dan 447 firmamız Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletiyle toplam 1,1 milyar TL deprem kredisi kullandı. Sermayesi güçlü firmalar kredi borçlarını kapattı ancak krediyi işletmesinin onarımında veya üretim sermayesi olarak kullanan firmaların borcu katlandı. KGF kredisinin değişken faizli olması firmaları çok zorluyor. Depremden hemen sonraki ay faiz yüzde 7,6’ya kadar gerilemişti KGF kredilerin çok büyük bölümü Türk Lirası Gecelik Referans Faizine (TLREF) endeksli olduğu için faiz oranı yükseliyor. Yani depremin hemen ardından yüzde 7,62’ye kadar gerileyen referans faiz oranı bugün yüzde 53 sınırına dayandı. Depremzede firmaların şu anda kazancı borcunun çok altında kalmış durumda. KGF kredilerini ödemek imkansız hale geldi. Bu kredi nedeniyle birçok firmamız iflasın eşiğinde. Deprem illeri için KGF kredi faiz oranının sabit olmasını talep ediyoruz. Yaşanan onca acı ve zorluğa rağmen bu zamana kadar milletimizin cesaret ve fedakârlığı toplumun yeniden ayağa kalkma iradesini gözler önüne serdi. Ancak yalnızca onların cesaret ve iradesiyle değil, aynı zamanda somut destekler ve kapsayıcı çözümlerle bu sürecin üstesinden gelinmesi gerekiyor” dedi.
İzmir İzmir’de yeni sosyal girişim projeleri Yaşar Üniversitesi Sosyal Girişimcilik ve Etki Ofisi (SoFi) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde başlayan İzmir Sosyal Girişimcilik Programı kapsamında, Kuluçka Mentörlük ve Danışmanlık Programına katılan 4 sosyal girişimin eğitimleri tamamlandı. Neverlant, 5 Harf 2 Hece Çocuk, BİGG Society ve VOGA adlı girişimler, Yaşar Üniversitesinde düzenlenen toplantıda projelerini sundu. İzmir’de sosyal girişimcilik ekosistemini güçlendirmek amacıyla kurulan Yaşar Üniversitesi Sosyal Girişimcilik ve Etki Ofisi (SoFi), 2023 Haziran ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Sosyal Girişimcilik Programını başlattı. Program modüllerinden olan Kuluçka Mentörlük ve Danışmanlık Programı çerçevesinde, biri fikir aşamasında, diğerleri ise başlangıç düzeyindeki 4 sosyal girişim 29 Mart-9 Mayıs 2024 tarihleri arasında eğitim ve mentörlük desteği aldı. Kuluçkanın tüm süreçlerini tamamlayan 4 sosyal girişim, Yaşar Üniversitesinde gerçekleşen toplantıda projelerini sundu. Yaşar Üniversitesi öğrencileri ise Tasarım Odaklı Düşünme ve Sosyal Girişimcilik dersinde geliştirdikleri projelerin sunumunu yaptı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu, İzmir’in tarih boyunca yenilikçi ve girişimci ruhuyla öne çıkan bir şehir olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Kazançoğlu, Yaşar Üniversitesinin sosyal girişimcilik alanında İzmir’in potansiyelini en üst seviyeye taşımak için çalışmalarına devam ettiğini belirterek, sosyal girişimciliğin sadece ekonomik kalkınmayı değil, aynı zamanda toplumsal değişimi ve dönüşümü de beraberinde getiren bir güç olduğunun altını çizdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Asuman Meral Türkmen ise sosyal girişimciliğin İzmir ve yerel yönetimler için ne kadar önemli olduğuna değindi. Sosyal girişimciliği desteklemek ve teşvik etmek için çalışmaktan gurur duyduklarını belirten Türkmen, İzmir’in yenilikçi fikirlerin filizlendiği bir şehir olarak, sosyal girişimcilik alanında da büyük bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çekti. Hayali belediye: Neverlant Neverlant projesi; belediyecilik konusunda mesleki paylaşım ve dayanışma ağı oluşumunu, yaygın eğitim ve psikolojik olarak güvenli ortamlar ve üretken organizasyonlar oluşturmayı amaçlayan bir yönetişim yaklaşımıyla geliştiriyor. Kendi yaşam alanları ve yaşam kaliteleri ile ilgili hayalleri olan herkesin yer alabileceği bir hayali belediye olan Neverlant’te 30 yaş altı gençlerden oluşan model belediye meclisi yer alıyor. 30 yaş ve üzeri kişiler halk olarak görev yapıyor. Neverlant, hayali bir belediye olarak ideal belediyecilik anlayışının geliştirilmesine yönelik öneriler geliştirirken, sürdürülebilir projeler üretmeyi amaçlıyor. Neverlant ekibi; Mehmet Kuzu, Aycan Uğur, Nilhan Matur, Ezgi Tekin, Oğuz Duranal, Ali Aykut Ece’den oluşuyor. Sürdürülebilirliği bir yaşam tarzı haline getirmeyi amaçlayan BiGG Society sosyal girişimi ise BiGGbiodesign adı altında biyomalzemelerle uygulama atölyeleri, sürdürülebilir farkındalık seminerleri ve çevresel bilinç etkinlikleri düzenliyor. BiGGbiodesign, tarımsal atıkları değerlendirerek yüzde 100 organik ve bitkisel temelli biyomalzemelerden elde edilmiş tek kullanımlık kâğıt ürünleriyle tüketicilerine sürdürülebilir alternatifler sunuyor. BiGG Society ekibi; Irmak Çağlayanel, Alper Hidayet Parlak, Ayberk Avcı, Selen Atar, Zeynep Karaduman’dan oluşuyor. VOGA sosyal girişimi ise kültürel mirasları NFT ve dijital ikiz teknolojisiyle dijital dünyaya taşımanın ötesinde, geçmişi koruyup geleceği de şekillendiriyor. Kaan Çavuşoğlu ve Levent Çolakoğlu’nun tasarladığı proje, NFT ve dijital ikiz varlıklarının satışından elde edilen gelirle, kadın girişimcilere ve gençlere iş fikirlerini gerçekleştirmeleri için destek sunuyor. Çocuklar için atölyeler Elifcan Süslü ve Ecehan Atmaca’nın tasarladığı, odağında çocuk olan 5 Harf 2 Hece Çocuk projesi, bünyesinde yer alan alanında deneyimli eğitimcilerle, etkin ve verimli çocuk ve yetişkin atölyeleri ile yetişkinler için eğitim faaliyetleri gerçekleştirmek amacıyla 2022 yılında kuruldu. 5 Harf 2 Hece Çocuk oluşumu, eğitim platformu altında ebeveyn söyleşileri, eğitmen eğitimleri ve çocuk atölyeleri düzenliyor. Öte yandan Yaşar Üniversitesi proje ekibinde; Sosyal Girişimcilik ve Sosyal Etki Ofisi Yöneticisi Öğretim Görevlisi Kevser Çimenli, Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Görevlisi Can Güvenir, Uzman Oya Demir ve Açık ve Uzaktan Öğrenme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yasin Özarslan yer alırken, Büyükşehir Belediyesi ekibinde ise Asuman Türkmen Meral, Esra Akkiraz, Ekin Kahraman, Gonca Göktoğan, Zarife Kalındamar, Melis Başkonuş Demirci, Oya Akın, Selen Trak Durak, Yeşim Vardar, Berfin Karaaslan yer aldı.