GÜNDEM - 08 Ocak 2009 Perşembe 09:56

Telekulak iddiaları araştırılacak

A
A
A
Telekulak iddiaları araştırılacak

Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, telefonlarının dinlendiğinden şüphelenenleri yakından ilgilendiren bir karara imza attı.

Mahkeme, Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun, kendisine ve derneğe ait telefonların dinlenip dinlenmediği yönünde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı başvuruya ilişkin verilen takipsizlik kararını kaldırdı.

Geçen hafta içerisinde soruşturma savcılığı görevinden infaz savcılığı görevine alınan Ankara Cumhuriyet Savcısı Vahdet Polatkan'ın verdiği takipsizlik kararını kaldıran Mahkeme, verdiği kararla dinlendiğinden şüphe duyanların yasal veya yasadışı yollarla dinlenip dinlenmediğinin araştırılmadan takipsizlik kararı verilemeyeceğine dikkat çekti.

İşte karar...


Mahkeme, YARSAV’ın başvurusu üzerine yapılan soruşturmaya ilişkin verilen takipsizlik kararının kaldırılmasına şu gerekçelerle karar verdi:
"5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun ‘bir suçun işlendiğini öğrenen Cumhuriyet savcısının görevi’ başlıklı 160. maddesinde belirtildiği üzere; Cumhuriyet savcısının kendisine yapılan şikayet karşısında soruşturma başlatıp delilleri toplamak suretiyle sonucuna göre bir karar vermesi gerektiği yönünde Yargıtay’ın yerleşik içtihatları olduğu, müştekinin Cumhuriyet Savcılığı’nda vermiş olduğu ifadesinde; Telekominikasyon İletişim Başkanlığı'nın 4 GSM firması ve Türk Telekom'un hangi kayıt ve bilgileri MİT ve EGM'ye açtığının saptanması ve kendisi ile YARSAV'a ait telefon numaraları ve maillerin bulunup bulunmadığı, yine 4 GSM firması, Türk Telekom, MİT, EGM ile TİB loglarının karşılaştırılması, bu log kayıtlarında izleme ve takip altına alınanların kimler olduğu verilen kararlarla uyumlu olup olmadıkları yönünde log kayıtları incelenmek suretiyle müştekinin bildirdiği telefon numaraları ve mail adreslerinin takip durumunun tespit edilmeden ve diğer deliller toplanmadan kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmesi usul kanununa aykırı görüldüğünden müştekinin itirazının kabulü ile takipsizlik kararının kaldırılmasına karar vermek gerekmiştir."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’da gece yarısı korku dolu anlar: Kırsal mahallede iki ev alevlere teslim oldu Samsun’un Vezirköprü ilçesine bağlı Kızılkese Mahallesi’nde gece saatlerinde çıkan yangın, kısa sürede büyüyerek iki ahşap evi küle çevirdi. Yangın, mahalle sakinlerinin ve itfaiye ekiplerinin yoğun çabasıyla çevredeki evlere sıçramadan kontrol altına alındı. Vezirköprü’ye yaklaşık 59 kilometre uzaklıktaki Kızılkese Mahallesi’nde, henüz belirlenemeyen nedenle bir evde yangın çıktı. Gece geç saatlerde başlayan yangın, hızla büyüyerek çevresinde bulunan ve kullanılmayan başka bir eve sıçradı. Ahşap evleri saran yangında alevler göğe yükseldi, geceyi aydınlattı. Alevleri fark eden vatandaşlar, tankerlerle yangına müdahale ederek büyümesini önlemeye çalıştı. Yangın vanası yardımıyla yapılan ilk müdahale sayesinde alevlerin diğer evlere yayılması engellendi. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen Samsun Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, yangına müdahale ederek söndürme ve soğutma çalışması gerçekleştirdi. Ekiplerin yoğun çalışması sonucu yangın saat 03.00 sıralarında kontrol altına alındı. Kızılkese Mahallesi Muhtarı Ramazan Karataş, yangının İsmail Ay’a ait evde başladığını, oturulmayan ve Ahmet Öztürk’e ait olan eve sıçradığını belirtti. Karataş, vatandaşların tankerlerle müdahalesinin ardından itfaiye ekiplerinin olay yerine gelerek yangını tamamen söndürdüğünü ve çevredeki evlerin zarar görmesinin önüne geçildiğini ifade etti. Yangın sonucu iki ahşap ev tamamen yanarak kullanılamaz hale geldi. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.