GÜNDEM - 19 Kasım 2018 Pazartesi 23:39

Temayül yoklaması nedir ne demek | AK Parti'de temayül yoklaması

A
A
A
Temayül yoklaması nedir ne demek | AK Parti'de temayül yoklaması

Temayül yoklaması nedir? Yerel seçimlerin yaklaşmasıyla, siyasi partiler de seçim çalışmalarını hızlandırdı. AK Parti'de adaylık değerlendirmesine alınacaklarla ilgili temayül yoklaması yapılıyor. Vatandaşlar da temayül yoklamasının ne olduğunu merak ediyor. Peki Temayül yoklaması nedir? Tüm detaylar haberimizde...

Temayül yoklaması nedir? Yerel seçimlerin hızla yaklaşmasının ardından siyasi partiler de seçim çalışmalarını hızlandırdı. Özellikle AK Parti'nin yaptığı temayül yoklaması seçmenlerin dikkatini fazlasıyla çeken bir durum...Peki Temayül yoklaması nedir? İşte Temayül yoklamasının anlamı... Tüm detaylar haberimizde...

TEMAYÜL NEDİR?

Temayül nedir? Temayül kelime anlamı olarak eğilim, bir yana eğilme anlamına geliyor.

TEMAYÜL YOKLAMASI NEDİR?

Temayül nedir? Temayül yoklaması kimin kime destek verdiğini öğrenmek için yapılan bir oylama şeklidir.

Genelde siyasi partiler tarafından kullanılan bu yöntem seçmenin adaylardan hangisine daha fazla ilgi, meyyal gösterdiğini anlamak için kullanılan bir araştırma yönetimidir.

Temayül yoklaması nedir ne demek | AK Parti'de temayül yoklaması

AK PARTİ'DE TEMAYÜL YOKLAMASI

AK Parti'de temayül yoklaması ilk kez 18 Kasım'da yapıldı. AK Parti’de aday adaylığı başvurularının sona ermesinin ardından ilk kez elektronik ortamda temayül yoklaması yapıldı.

Aday adaylığı başvurularının sona ermesinin ardından elektronik ortamda temayül yoklaması yapıldı. AK Parti'de 145 bin teşkilat mensubu 81 ilde elektronik ortamda oy kullandı. Oylamanın sonuçları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iletildi.

AK Parti'de 5 Kasım'da başlayan aday adaylığı süreci, 16 Kasım'da son bulmuştu. 7 bin 180 kişi yerel seçimlerde aday olmak için başvurmuştu.

TEMAYÜL YOKLAMASI YAPILMAYAN İLLER

AK Parti'de 25 il merkezinde temayül yoklaması yapılmadı. Temayül yoklaması 25 ilin sadece ilçelerinde olacak. Bu iller, “İstanbul, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Kayseri, Konya, Gaziantep, Şanlıurfa, Kocaeli, Sivas, Kastamonu, Amasya, Denizli, Ordu, Samsun, Tekirdağ, Tokat, Artvin, Bayburt, Bolu, Çankırı, Kırşehir” olarak açıklanmıştı.

AK PARTİ'DE TEMAYÜL YOKLAMASI YAPILDI

Mart ayında yapılacak olan yerel seçimler öncesinde AK Parti Gümüşhane teşkilatında parti tüzüğü gereği temayül yoklaması yapıldı. Türkiye’de ilk kez temayül yoklaması elektronik olarak gerçekleştirildi.

Parti genel merkezi tarafından görevlendirilen Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz, Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, Tokat Milletvekili Mustafa Arslan ve Genel Merkez Kadın Kolları MKYK üyesi Fatma Balcı’nın nezaretinde gerçekleştirilen temayül yoklamasına sadece ilçe belediye başkanları dahil oldu.
İl Belediyesi’nin katılmadığı yoklamada il yönetimleri ve merkez ilçe yönetimleri oy kullanmazken Kelkit, Köse, Şiran, Torul ve Kürtün ilçesindeki parti yönetimleri oy kullandı. 

Temayül yoklamasında delegelere belediye hizmetleri yönünden nasıl buluyorsunuz, halkla ilişkiler yönünden nasıl buluyorsunuz, teşkilat ilişkileri yönünden nasıl buluyorsunuz, partimizin ilke ve değerleri açısından nasıl buluyorsunuz, belediye başkanının yeniden aday gösterilmesini ister misiniz soruları yöneltilirken, belediye başkanlığı için başka önereceğiniz isim sorusuna ise en fazla 2 cevap yazıldı. 

Temayül yoklamasının büyük bir olgunlukla gerçekleştiğini ve tüm Türkiye’de saat 10.00’da başlayıp 16.00 itibariyle sona erdiğini kaydeden AK Parti Gümüşhane İl Başkanı Celalettin Köse, “Gümüşhane’de yüzde 90 seviyesinde bir katılım oranı var. Temayül yoklamasına ana kademe yönetim kurulu üyelerimiz, ilçe yönetim kurulu üyelerimiz, gençlik kollarımız, kadın kollarımız, belediye meclis üyelerimiz, il genel meclis üyelerimiz önceki dönemlerde teşkilatlarımızda büyük emekleri olan ilçe başkanlarımız katıldılar. Tercihlerini elektronik ortamda yaptılar ve bu sistem sayesinde burada kullanılan irade anında genel merkeze yansıyor. İnşallah genel merkezimiz de başka faktörlerle birlikte yapacağı çok yönlü çalışma ve değerlendirmelerle yakın zamanda adaylarımızı ilan edecek. Bizler de Gümüşhane teşkilatları olarak il, ilçe kadın kolları, gençlik kolları teşkilatları olarak kısaca AK Parti Gümüşhane ailesi olarak Gümüşhane’deki il, ilçe ve belde bütün belediyelerimizi kazanmak için var gücümüzle seferber olacağız. 31 Mart tarihinde inşallah yeni rekorlarla Gümüşhane’nin adını Türkiye’ye duyuracağız” dedi. 

Merkez belediyeye bir müracat olduğunu, aday adaylığına çok fazla sayıda müracat olan bazı illerde de il merkezlerinde, ana kent belediyelerinde de temayül yoklaması yapılmayan yerler olduğunu ifade eden Köse, “Bildiğim kadarıyla 25 ilde sadece merkez belediyelerinde, il belediyelerinde temayül yoklaması yapılmıyor. Sayın cumhurbaşkanımızın başkanlığındaki üst kurul tarafından bu25 ilin belediye başkanlıkları belirlenecek. Bu iller temayül yoklamasına tabii tutulmadı” diye konuştu. 

Bütün il başkanlarının adaylıkta isminin geçmesinin doğal olduğunu dile getiren Köse, “Biz il başkanıyız. Vazifemiz il başkanlığı. Zaten genel merkezimizin almış olduğu karar doğrultusunda mevcut belediye başkanlarımız, mevcut il başkanlarımız ve ilçe başkanlarımız aday adaylığına müracaat etmediler. Türkiye’de hiçbir il başkanı aday adaylığına müracaat etmedi. Bu da genel merkezin takdirindeki bir olaydır. Yani adaylık konusunda genel merkez tarafından bir görev tevdi edilmediği müddetçe olmaz. İl başkanlarının belediye başkanlığı adayı olması konusunda takdir genel merkezimizindir. Genel merkezin vereceği kararı bekleyeceğiz. Bu karara saygı duyacağız” şeklinde konuştu. 

Kayıtlı 336 delegeden 297'sinin oy kullandığı temayül yoklamalarına en çok katılım Kelkit ilçesinden sağlanırken, en az katılım da Torul'dan gerçekleştiği öğrenildi.
 

"BİR İLKE İMZA ATTIK"

AK Parti Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Hakan Çağlar Erürker, AK Parti’nin 81 ilde eş zamanlı olarak yapılan temayül yoklamalarını değerlendirdi. 

Türkiye'de ilk kez elektronik ortamda gerçekleşen temayül yoklamalarıyla ilgili açıklama yapan AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Hakan Çağlar Erürker, "AK Parti olarak yine bir ilke imza atarak aday belirlenme sürecini hızlandıran ve tasarruf sağlayan E-temayülümüzü yaptık. Partililerimizin kanaatleri ve Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın takdirleriyle, şehrimizin çıtasını yükseltecek doğru isimler kısa sürede içinde belirlenecektir" dedi. 

Aydın'da temayül yoklamasına partililerin büyük ilgi gösterdiğine değinen AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı Hakan Çağlar Erürker, "2019 yerel seçim maratonumuzu Türkiye genelinde eş zamanlı olarak yapılan ve 145 bin teşkilat mensubumuzun değerlendirmeleriyle gerçekleşen temayül yoklamalarıyla sürdürdük. AK Parti davası, teşkilatlarımızın alın teri, Millet aşkı ve gayretleriyle yükselmiştir. Bu anlamda onların kanaatleri bizler için kıymetlidir. Partimizin Yerel Yönetimler, Teşkilat Başkanlığı ve Seçim İşleri Başkanlığının ortak çalışmasıyla yapılan temayül yoklamasını, Türkiye'de ilklerin öncüsü AK Parti olarak yine bir ilke imzamızı attık ve elektronik ortamda gerçekleştirdik. Profesyonelce hazırlanan bu sistemle hem zaman, hem de kâğıt israfının önüne geçtik. AK Parti Genel Başkanımız ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın takdirleriyle belirlenecek olan yerel yönetim başkanlıklarına aday gösterilecek tüm arkadaşlarımızı şimdiden tebrik ederim. Ülkemize, milletimize ve Aydın'ımıza hayırlı uğurlu olsun" şeklinde konuştu. 
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Hisarcık Çırak öğrenci çalıştıran iş yerleri denetlendi Hisarcık Şehit Yüksel Arık Çok Programlı Anadolu Lisesince MESEM programı çerçevesindeki 29 iş yeri uzmanlar tarafından denetlendi. İşyeri denetimlerinde, risk analizleri çıkarıldı, iş yerlerinde görülen aksaklıkların giderilmesi yönünde tavsiyeler verilerek, çalışanların ve özellikle de çırakların daha güvenli bir ortamda eğitim, öğretimlerini tamamlamaları yönünde çalışmalar yapıldı. Okul Müdür Yardımcısı Cemil Şimşek konuyla ilgili yaptığı açıklamada,” Milli Eğitim Bakanlığının 2 Şubat 2024 tarihli “Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği” başlıklı genelgesi doğrultusunda, çırak çalıştıran tüm iş yerlerimize İş Güvenliği Uzmanı ile anlaşma şartı getirilmişti. Bu çerçevede Hisarcık Esnaf ve Sanatkarlar Odası önderliğinde, iş güvenliği firması ile iş yeri temsilcilerimizle yapılan toplantıda anlaşmaya varılmıştı. Akabinde iş yeri hekimi tüm öğrencilerimizin muayenelerini yapmış, firmanın İş Güvenliği Uzmanları Süleyman Duman ve Enes Çağlar tarafından öğrencilerimize eğitimleri verilmişti. İş Güvenliği Uzmanlarımız ve Koordinatör Öğretmenlerimiz eşliğinde tüm iş yerleri ziyaret ederek her iş yerinin ayrı ayrı risk analizlerini çıkardık, iş yeri temsilcileriyle sözleşmelerini imzalattık, görülen aksaklıkların en az bir ay içinde düzeltilmesi hususunda uyarılarda bulunuldu” ifadelerine yer verdi.
Sivas Trendyol Süper Lig: Sivasspor: 1 - Konyaspor: 0 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Sivasspor sahasında karşılaştığı Konyaspor’u 1-0 mağlup etti. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 49. dakikada Ziya Erdal’ın orta sahadan kullandığı serbest ceza sahası içinde Manaj’ın kafa vuruşunda kaleci Slowik meşin yuvarlağı çıkarttı. 67. dakikada N’jie’nin ceza sahası içinin sağından topu penaltı noktasına gönderdi. Manaj topa istediği gibi vuramayınca Adil Demirbağ topu uzaklaştırdı. 69. dakikada Gulherme’nin sol taraftan kullandığı köşe vuruşunda ceza sahası içinde Damjanovic’in kafa vuruşunda kaleci Slowik meşin yuvarlağı çeldi. 75. dakikada Sambou’nun pasında topu alan Ndao’nun sağ çaprazdan vuruşunda kaleci Nikolic gole izin vermedi. 86. dakikada Manaj’ın ceza sahası dışından kullandığı serbest vuruşta top savunmaya çarparak tekrardan Manaj’da kaldı. Manaj’ın düzgün vuruşunda meşin yuvarlak ağlarla buluştu. 1-0 Hakemler: Murat Erdoğan, Kamil Çetin, Gökhan Barcın Sivasspor: Nikolic, Murat Paluli, Poungouras, Aoron, Samba Camara, Ziya Erdal (Alaaddin Okumuş dk. 90+3) , İbrahim Akdağ (Bartuğ Elmaz dk. 75), Charisis (Caktas dk. 75), Turgunbayev (Menıg dk. 46) , N’jie (Caner Osmanpaşa dk. 90+3), Rey Manaj Yedekler: Ali Şaşal Vural, Hüseyin Arslan, Kvet, Kerem Atakan Keskin, Mehmet Albayrak Teknik Direktör: Bülent Uygun Konyaspor: Slowik, Ahmet Oğuz, Adil Demirbağ, Damjanovic, Guilherme, N’zonzi, Soner Dikmen (Muhammet Demir dk. 88), Cicaldau (Oğulcan Ülgün dk. 60 ), Ndao, Prip (Ethemi dk. 60), Cikalleshi (Sambou dk. 60) Yedekler: Deniz Ertaş, Yunus Mallı, Cebrail Karayel, Kahraman Demirtaş, Orkun Sarun, Muhammed Kocatürk Teknik Direktör: Fahruddin Omerovic Goller: Manaj (dk. 86) (Sivasspor) Sarı kartlar: Ethemi, Sambou (Konyaspor), Bartuğ Elmaz, N’jie (Sivasspor)
İstanbul Trendyol Süper Lig: Kasımpaşa: 1 - Samsunspor: 0 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Kasımpaşa, konuk ettiği Samsunspor’u 1-0 mağlup etti. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 61. dakikada Fall’ın sağ kanattan çevirdiği topa Da Costa ceza sahası içi sağ çaprazından bekletmeden bir vuruş yaptı, kaleci Okan Kocuk sağına uzanarak meşin yuvarlağı çıkardı. 65. dakikada Winck’in sağ kanattan ortasında arka direkte topu kontrol eden Aytaç Kara, vuruşunda meşin yuvarlağı üstten auta gönderdi. 76. dakikada Fall’ın sağ taraftan ceza sahasına ortasında iyi yükselen Oğulcan Çağlayan, kafa vuruşunda topu az farkla üstten auta attı. Hakemler: Halil Umut Meler, Mustafa Emre Eyisoy, Kerem Ersoy Kasımpaşa: Gianniotis, Winck, Porozo, Yasin Özcan, Ben Ouanes, Gökhan Gül, Fall (Sadık Çiftpınar dk. 90+2), Hajradinovic, Aytaç Kara (Sadiku dk. 85), Ngoy (Oğulcan Çağlayan dk. 63), Da Costa Yedekler: Ali Emre Yanar, Omeruo, Thomas Zai, Sarp Yavrucu, Selim Dilli, Emirhan Yiğit Teknik Direktör: Sami Uğurlu Samsunspor: Okan Kocuk, Zeki Yavru (Schindler dk. 70), Alim Öztürk (Ntcham dk. 46), Van Drongelen, Bola, Bennasser, Tait (Muja dk. 86), Holse (Fofana dk. 70), Taylan Antalyalı, Emre Kılınç, Mouandilmadji (Dimata dk. 46) Yedekler: Szumski, Yunus Emre Çift, Soner Gönül, Mustafa Tan, Osman Çelik Teknik Direktör: Markus Gisdol Gol: Aytaç Kara (dk. 3) (Kasımpaşa) Sarı kartlar: Fall, Gianniotis (Kasımpaşa), Dimata, Van Drongelen, Fofana (Samsunspor)
Kahramanmaraş Kahramanmaraş’ta Kentsel Tasarım Projesi sürüyor, inşaatlar yükseliyor Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler sonrası yapımı devam eden Kentsel Tasarım Projesi çerçevesinde inşaat alanlarında yükseliş sürüyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan Kentsel Tasarım Projesi’nde ilk etabın tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, “Şehir merkezimizde 4 binin üzerinde konut ve iş yerinin inşası hızla sürüyor. Toplam 15 binin üzerinde konut ve iş yeri yapılacak. İnşallah bu projeler etaplar halinde hak sahiplerine teslim edilecek” dedi. 6 Şubat depremlerinin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan proje çerçevesinde bir yandan yapımı tamamlanan kalıcı konutlar hak sahiplerine teslim edilirken bir yandan da şehir merkezindeki Kentsel Tasarım Projesi hızla yükseliyor. TOKİ ve Emlak Konut tarafından; Hayrullah Mahallesi, Hükümet Bulvarı, eski Bahçelievler Kampüsü alanı, Trabzon Caddesi, Müftülük Meydanı ve Cahit Zarifoğlu Caddesi’nde kaba inşaatı tamamlanan bloklarda son rötuşlar yapılırken bir yandan da yeni blokların temelleri atılıyor. Kentsel Tasarım Projesi kapsamında 4 bine yakın konut ve iş yerinin ihalesi yapılıp inşasına başlanırken, yapımı süren projelerin 1 yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor. Yeni konut, iş yeri ve sosyal donatılarla Kahramanmaraş’ın eski canlılığına kavuşacağını vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, “Yeni Kahramanmaraş’ın imarı ve inşası noktasında tüm alanlarda çalışmalar hızla devam ederken kalıcı konutların yapımında da önemli aşama kat edildi. Şehrimizde tamamlanarak anahtarları teslim edilen toplam konut sayısı 17 bini geçti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız tarafından şehir merkezimizde başlatılan Kentsel Tasarım Projesi hızla devam ediyor. 4 bine yakın konut ve iş yerinin ihalesi yapılıp inşasına başlandı. Bazı blokların yapımında sona gelindi. İnşallah bunlar kısa sürede tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilecek. Proje çerçevesinde şehir merkezimize 10 bin konut ve iş yeri kazandırılması planlanıyordu. Doğukent, Güneşevler ve Güneşli Kocabaş Sitesi’nin de projeye dahil edilmesiyle birlikte bu sayı 15 binin üzerine çıktı. İnşallah Doğukent, Güneşevler ve Güneşli Kocabaş Sitesi TOKİ tarafından yerinde yapılacak. Bu projeler tamamlandığında Kahramanmaraş’ımız çok daha kimlikli ve fonksiyonel hale gelerek eski cazibesini tekrar kazanacak” ifadelerini kullandı.