EĞİTİM - 27 Kasım 2014 Perşembe 15:41

TEOG Sınavları’nın I. dönem son oturumları tamamlandı

A
A
A
TEOG Sınavları’nın I. dönem son oturumları tamamlandı

Merkezi Sistem Ortak Sınavlarının ikinci oturumları ülke genelindeki tüm 8. sınıf öğrencilerine bugün uygulandı.

 Saat 09.00’da başlayan ikinci oturumlar aralıklarla devam ederek 12.00’a kadar sürdü. Bugün gerçekleştirilen ikinci oturumlarda öğrencilere Fen ve Teknoloji, T.C. İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil derslerinden 20’şer soru soruldu ve her sınav için öğrencilere 40’ar dakika süre verildi.

 Uğur Hazırlık öğretmenleri, sınavı, öğrencilerden alınan bilgiler çerçevesinde değerlendirdi. “MEB kitaplarına sadık kalarak hazırlanan öğrenciler daha başarılı olacaktır” diyen Uğur Akademik Kurul Başkanı Adil Kurt, “Fen ve Teknoloji, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil derslerinin I. Dönem Ortak Sınavları bugün yapılmıştır. Genel olarak bakıldığında okul ders kitaplarına uygun kazanımlar ve soru tipleri öne çıkmaktadır. Okul derslerini dikkate alan bir öğrenci bu sınavlarda başarılı olacaktır. Fen ve Teknoloji ortak sınavının geçen yılda olduğu gibi daha kolay olduğu gözlenmiştir. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil soruları da geçen yıla göre kolay sorulmuştur. Sorular özel bir gayretle kolay tutulmuştur. Bununla birlikte soru kalitesi ve tarzına da ayrıca özen gösterilmiştir. Her üç dersten de en az 2-3 soru daha zor olmuştur. Bu da zaten sınavın doğasında olan bir durumdur. II. Merkezi Sistem Ortak Sınavlarında, MEB kitaplarına sadık kalarak hazırlanan öğrenciler daha başarılı olacaktır” dedi.

 Fen ve Teknoloji testinde alışılmışın dışında soru tiplerine rastlanmadığını söyleyen Uğur Liselere Hazırlık Fen ve Teknoloji Bölüm Başkanı Aslan Ayhan, “Sınav kapsamına ve müfredata uygun bir sınav olduğu gözlenmiştir. Bugünkü Fen ve Teknoloji testinde alışılmışın dışında soru tiplerine rastlanmamıştır. Yapılandırmacı eğitim modeline uygun soru tipleri oldukça fazladır. Fen ve Teknoloji testi bir iki soru dışında oldukça kolay sorulardan oluşmaktadır. Özellikle A kitapçığında bulunan 9. Soru ayırt edici olmuştur. Sınav sorularının konulara göre dağılımı ise şu şekildedir: ‘Hücre Bölünmesi’ ve ‘Kalıtım’dan 8 soru, ‘Kuvvet ve Hareket’ten 12 soru sorulmuştur” diye konuştu.

 İki soru dışında İnkılap Tarihi sorunlarını genel olarak kolay olduğunu ifade eden Uğur Liselere Hazırlık Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı Seda Kaya, “TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük testi, MEB’in Merkezi Ortak Sınavlar için belirlediği konu kapsamlarına uygun olarak hazırlanmıştır. Sınavda ‘Bir Kahraman Doğuyor’ ünitesinden 4; ‘Milli Uyanış’, ‘Yurdumuzun İşgaline Tepkiler’ ünitesinden 11; ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ ünitesinden 5 soru sorulmuştur. Sorular, geçen yıl da olduğu gibi ağırlıklı olarak 2. üniteden gelmiştir. Sorular önceki yıllarda Seviye Belirleme Sınavlarında kullanılan yapılandırıcı yaklaşıma uygun olarak hazırlanmıştır. Soruların geçen yıllarda olduğu gibi Milli Eğitim Bakanlığı Yayınevinin kitabı baz alınarak hazırlandığı görülmektedir. Paragraf ve Atatürk’ün sözlerini yorumlama, kavram – madde eşleştirme ve bilgiyi kullanmaya dayanan sorular mevcuttur. Sorular genel olarak kolay düzeydedir. Ancak 1-2 soru öğrencileri zorlayacak tarzdadır” dedi.

 Sınavda ayırt edici nitelikte sorunlara yer verildiğini belirten Uğur Liselere Hazırlık Yabancı Dil Bölüm Başkanı İrem Toker, “Sınav kapsamına ve müfredata uygun bir sınav olmuştur. Geçen yıl yapılan TEOG sınavındaki soru tipleriyle örtüşmektedir. Yapılandırmacı eğitim modeline uygun soru tipleri oldukça fazladır. İngilizce testi üç soru dışında kolay sorulardan oluşmaktadır. Özellikle B kitapçığı 2, 3 ve 6’ncı sorular ayırt edici niteliktedir. Sınav sorularının konulara dağılımı MEB’in yayınlamış olduğu sınav aralığına göre hazırlanmıştır. Farklı bir konudan soru çıkmamıştır” ifadelerini kullandı.

 Sınav sonrası aileleri öğrencileri çocuklarını desteklemeleri konusunda uyaran Uğur Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil ise şunları söyledi: “Merkezi Sistem Ortak Sınavlarının birinci dönem son oturumu tamamlayan öğrenciler rahat bir nefes aldılar. Yerleştirme puanında önemli bir etkiye sahip olan bu sınavların bitişi sınavın bittiği anlamına gelmemektedir. Dolayısıyla, öğrenciler yerleştirme puanında sadece bu sınavların etkili olduğunu düşünmemeli aynı enerji ve hazırlıkla tüm yazılılarını dikkate almalı. Öğrenciler, bu dönemin son yazılılarına ve ikinci dönemin yazılılarına hazırlanmaya devam etmeli. Ailelere yine burada büyük görev düşüyor. Öğrencilerin girdikleri bu sınavların sonuçları ne olursa olsun çocuklarını desteklemeli ve devam eden sınavlara karşı onları olumlu yönde motive etmeliler.”

 Bugün yapılan sınavlara geçerli bir mazeret sebebiyle katılamayan öğrenciler, mazeretlerini belirten resmi belge veya velisinin izni ile 13-14 Aralık 2014 tarihlerinde mazeret sınavına girebilecek. Sınavların sonuçları Ocak 2015’te açıklanacak. İkinci dönem Merkezi Sistem Ortak Sınavları ise 29-30 Nisan 2015 tarihinde gerçekleştirilecek ve sonuçları Haziran 2015’te açıklanacak.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara AJet’in Ankara-Erzincan seferi yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara’ya geri döndü AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara Esenboğa Havalimanına geri döndü. Edinilen bilgilere göre AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan Boeing 737 tipi uçakta bomba ihbarı yapıldı. Ankara Esenboğa Havalimanından saat 23.55’te kalkan uçak, ihbar nedeniyle yaklaşık 40 dakika sonra Ankara Esenboğa Havalimanına döndü. Yolcuları tahliye edilerek güvenli bölgeye alınan uçakta güvenlik güçleri tarafından arama yapıldı. Yarım saat süren incelemenin ardından ihbarın asılsız olduğu öğrenildi. Uçakta bulunan yolculardan Murat Bozdelen ise o anları, “AJet firmasından Erzincan için biletimizi aldık. Saat 23.55’te bindik. Biz 40 dakikada indiğimizi sandık. Bize bilgilendirme yapılmadı. İndikten sonra sadece, kadınlar ve çocuklar çıksın, dediler. Biz de internete girip öğrendik ki bomba ihbarı varmış. Sonra buraya geldik, mağdur olduk. Bana kalsa ben biletin parasını isterim ama öyle bir şey yapmıyorlar. 7 gün bekletiyorlarmış” şeklinde anlattı. Uçakta bulunan başka bir yolcu Ayhan Akkaya ise “Saat 12’ye beş kala bindik. Uçak Ankara’ya geri indi. Bize hiçbir şey söylenmedi. 2 saat uçağın içerisinde bekledik. Yetkililerden cevap alamadık. Biz neden beklediğimizi sorduk. Pilot bey bilgi verecek, dediler ama bilgi veren olmadı. Güvenlik güçleri silahları ile gelince biz tedirgin olduk zaten. İlk önce bayanları aldılar. Sonra bizi aldılar. Buraya getirdiler bizi ama burada da yetkili bulamıyoruz” dedi.
Bayburt Bayburt’ta basit yaralama suçunda taraflar TSK’ya bağış yapma şartıyla uzlaştılar Bayburt’ta ’Basit Yaralama’ suçunda taraflar Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) 10 bin lira bağış yapılması noktasında anlaştılar, dosya mahkemeye intikal etmeden çözülerek kapatıldı. K.A ve B.N.K isimli iki arkadaş dışarıda vakit geçirdikleri sırada araçla yanlarına gelen H.A ve R.A isimli şahıslar tarafından darp edildiler. Darp edildikleri iddiasıyla emniyete başvuran iki arkadaş H.A ve R.A’dan şikayetçi oldular. Mağdurların şikayeti üzerine şüpheliler H.A ve R.A hakkında ’Basit Yaralama’ suçundan soruşturma başlatıldı. Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda dosyadaki suçun uzlaştırmaya uygun bir suç olduğu belirlendi, dosya Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosuna gönderildi. Uzlaştırma bürosu ekipleri, mağdur taraflarla uzlaşma şartlarını görüşmek için bir araya geldiler. Mağdur K.A ve B.N.K, TSK’ya bağış yapılması şartıyla şüphelilerle uzlaşacağını uzlaştırma bürosu ekiplerine bildirdiler. K.A’nın ve B.N’K’nın uzlaşma talebini kabul eden şüpheliler, TSK’ya 10 bin lira bağışta bulundular. Uzlaştırma Bürosu görevlilerinin titizlikle yürüttüğü çalışmalar sonucunda dosya mahkemeye intikal etmeden, çözüme kavuşturularak kapatıldı. Bununla birlikte, Uzlaştırma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Asya Büşra Alim, taraflarla görüşme sağlayan uzlaştırmacılara titiz çalışmalarından ötürü teşekkür ederek, kişi onarıcı adalet anlayışına hizmet etme gayreti içerisinde olduklarını, kamuya yararlı edimleri Uzlaştırma Bürosu ekipleriyle birlikte gerçekleştirdiklerini ve çalışmaların özenle yürütüldüğünü vurguladı.
Bayburt Uzlaştırma Büro ekiplerince bir dosya daha çözüme kavuşturuldu Bayburt’ta özel bir diş kliniğine tedavi olmak için başvuran H.H.O isimli hasta, kendisine yanlış tedavi uygulandığı gerekçesiyle B.S.G isimli doktordan şikayetçi oldu. Mağdur H.H.O, şikayetçi olduğu doktorla Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’na (TEMA) bağış yapma şartıyla uzlaşmaya vardı. Anlaşma sağlanan dosya ise Uzlaştırma Bürosu ekiplerinin çalışmaları sonucunda kapatıldı. H.H.O isimli bir vatandaş, tedavi olmak için gittiği özel diş kliniğinde diş hekimi B.S.G’nin kendisine yanlış tedavi uyguladığı iddiasıyla doktordan şikayetçi oldu, B.S.G, hakkında ’Taksirle Bir Kişinin Yaralamasına Neden Olma’ suçundan soruşturma başlatıldı. Dosyanın Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığına intikal etmesi sonucunda dosya incelendi, suçun uzlaştırmaya tabi olduğu belirlendi. Devreye giren Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu ekipleri, mağdur H.H.O ile görüşme sağladılar. Mağdur H.H.O, şüpheli B.S.G’den TEMA Vakfı’na 150 fidan bağışta bulunmasını istedi. Daha sonra şüpheli B.S.G ile bir araya gelen uzlaştırma bürosu ekipleri, H.H.O’nun talebini B.S.G’ye ilettiler. H.H.O’nun isteğini kabul eden doktor ise, 150 fidan karşılığında TEMA Vakfı’na 12 bin 800 lira bağışta bulundu. Mahkemelerin iş yükünün azaltılması amacıyla yapılan uzlaşma görüşmeleri sonucunda, taraflar edimli olarak uzlaşmayı kabul etmiş oldular. Uzlaştırma Bürosu ekiplerinin özverili çalışmalarıyla bir dosya daha sonuca vardırılarak, kapatıldı. Öte yandan, Uzlaştırma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Asya Büşra Alim, kamu yararı gözeten çalışmaların özenle devam ettiğini bildirerek, Uzlaştırma Bürosu ekiplerine çalışmalarından ötürü teşekkürlerini iletti. Önceliklerinin kamu yararı olduğunun altını çizen Savcı Alim, Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu olarak çalışmaları özenle ve önemle yürüttüklerini söyledi.