EKONOMİ - 31 Ekim 2017 Salı 10:19

Tereyağı siparişlerine yetiştiremiyorlar

A
A
A
Tereyağı siparişlerine yetiştiremiyorlar

Trabzon’un Düzköy ilçesine bağlı Doğankaya mahallesinde evde tereyağı imalatı yapan Sürül ailesi siparişlere yetişemiyor. 1 kilogram tereyağını hazırlamak için 25 kilogram sütün kaymağını kullanan aile, kaymağı alınan sütten de yoğurt, peynir ve çökelek yapıyor.

Türkiye’nin farklı şehirlerinden tereyağı siparişi aldıklarını ancak bunların hepsini karşılayamadıklarından yakınan Dilek Sürül, tereyağını nasıl yaptıklarını anlattı. Sürül, “Ortalama 25 kilogram sütü bekletiyoruz. Beklettikten sonra üzerinde kaymak oluşuyor. Kaymağı üzerinden aldıktan sonra yayığa koyuyoruz. Çalkala çalkalaya tereyağ elde ediyoruz. Sütün üzerindeki kaymağı aldığımız için kaymak o kadar fazla olmuyor. 10 kilo kaymaktan 9 kilo yağ çıkıyor. Dolayısıyla bir kilo tereyağı elde etmek için 25 litre süt gerekiyor” dedi.
Eskiden tereyağı yapmanın daha zor olduğunu kaydeden Sürül "O dönemler tahta yayık var idi şimdi ise artık elektrikli yayıklar var. Yağımızın lezzetli olması, ineklerimiz yaz kış sürekli dışarıda otlayarak yayılmalarından kaynaklanıyor. İnekleri sadece kar yağdığı zaman ahıra kapatıyoruz. Ürettiğimiz yağımıza fazla talep var. Siparişleri yetiştiremiyoruz. Aşırı derecede organik tereyağına ihtiyaç var. Bursa, Balıkesir gibi illere dahi tereyağı gönderiyoruz. Yem fiyatları çok pahalı olmazsa hayvancılık daha da cazip olur” diye konuştu.
Geçtiğimiz Kurban Bayramı'nda 7 ineğini sattığını, şuan 7 ineği olduğunu ve onları çok sevdiklerini belirten Sürül, “İneklerle zaman zaman konuşuyoruz. Onlar ne olduğunu hissedebiliyorlar. Bazen bir insandan bile bize daha çok yakın olabiliyorlar” ifadelerini kullandı.

Haftada ancak 7-8 kilogram yağ ürettiklerini ve tereyağının sütten daha fazla para ettiğini belirten Mümin Sürül ise devletin hayvancılığa daha fazla destek çıkması gerektiğine dikkat çekerek hayvancılığın giderek bittiğini söyledi. Eskiden 250 hanelik mahallede herkesin evinde inek beslediğini ama şimdi yarıdan fazlasının hayvancılığı bıraktığına dikkat çeken Mümin Sürül, “Ürettiğimiz tereyağının lezzetli olması otundan kaynaklanıyor. 15 inekten haftada ancak 7-8 kilo kadar tereyağı yapabiliyoruz. 25 yıldır hayvancılık yapıyorum. 25 yıldan beri hiçbir teşvik alamadım. Proje yaptım ne kadar başvuruda bulunduysam yine de destek alamadım. Devletin bu işi yapanlara destek olması lazım. Mahallemiz yaklaşık 250 hane. Bunlardan 100 kadarının ahırında ikişer, üçer tane ineği vardır. En fazla hayvan bizim ahırımızda bulunuyor. Mahallemizde artık eskisi gibi kimse inek bakmıyor. Gerekçeleri ise masrafları karşılayamadığından yani zarar ediyor, kurtarmıyor. Ot pahalı, yem pahalı. Çoğu kişi kurtarmadığı için hayvancılığı bıraktı. Eskiden 250 hanenin hepsinde inek vardı. Gittikçe de hayvancılık bitiyor. Devletin bu konuda bir önlem almasını bekliyoruz. Burada yaşayanların eski düzene dönmesi lazım. Destek olursa buradan göç edenler tekrar geri döneceğini tahmin ediyoruz. Yani teşvik olursa insanlar buraya döner hayvancılıktan iyi gelir elde eder diye düşünüyorum” diye konuştu.
Sürül, terayağının kilogramını 35 TL'den satışa sunduklarını sözlerine ekledi.

Bekir Koca 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atamalar Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atamalar hakkında karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile yayımlanan karar ile birlikte, Lüksemburg Büyük Dükalığı nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğine, Avrupa Birliği nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Faruk Kaymakçı atandı. Avrupa Birliği nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilciliğine, İkili İlişkiler Genel Müdürü Yaprak Balkan, Karadağ nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğine ise Yurtdışı Tanıtım ve Kültürel İşler Genel Müdürü Ayda Ünlü atandı. Ayrıca karar ile birlikte, Strateji ve Bütçe Başkanlığında açık bulunan Plan ve Programlar Genel Müdür Yardımcılığına Serdar Altay, Sektörler ve Kamu Yatırımları Genel Müdür Yardımcılığına Mehmet Cem Fendoğlu, Devlet Yardımları Genel Müdür Yardımcılığına Volkan Öz, Ekonomik Modelleme ve Konjonktür Değerlendirme Genel Müdür Yardımcılığına Önder Demirezen ve Birinci Hukuk Müşavirliğine Zuhal Edis atandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında ise açık bulunan Milli Emlak Genel Müdür Yardımcılığına Değer Ecer ve Yüksek Fen Kurulu Üyeliğine Hasan Bebek atandı. Bakanlıkta açık bulunan Başmüfettişliğe ise Müfettiş Yakup Yıldırım getirildi. Meteoroloji Genel Müdürlüğünde 4. Bölge Müdürü Ayşe Gemici ve 15. Bölge Müdürü Abdulkerim Kaya görevden alındı ve yerlerine 4. Bölge Müdürü olarak Murat Ayvazoğlu ve 15. Bölge Müdürü olarak Bayram Doğan atandı. Karar ile birlikte Sağlık Bakanlığına açık bulunan Hukuk Hizmetleri Genel Müdür Yardımcılığına Hakan Bozkurt atandı.