GÜNDEM - 03 Şubat 2017 Cuma 09:35

Termal oteller yüzde 100 doldu

A
A
A
Termal oteller yüzde 100 doldu

İzmir'de turizm sektörü yarıyıl tatili nedeniyle rahat bir nefes alırken, 15 günlük tatil boyunca Ege Bölgesi'nde bulunan termal otellerdeki doluluk oranı hafta sonunda yüzde 100’e ulaştı.

Türk turizmi zorlu bir yılı geride bırakırken, Egeli turizmcilerin yarıyıl tatili nedeniyle yüzleri güldü. Termal turizminde önemli bir yere sahip olan Ege Bölgesi’ndeki termal oteller, 15 günlük tatilde yüzde 100 doluluk oranına ulaştı. Turizmciler, yarıyıl tatilindeki hareketlilikten memnun olduklarını belirtirken, yerel yönetimlere daha fazla tanıtım çağrısında bulundu. Turizmciler, ekonomide ve siyasette pembe bir tablo görmenin umudunu da taşıdıklarını belirtti.

“Oteller doldu”
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, kış aylarında vatandaşın tercihinin ağırlıklı olarak termal oteller olduğunu söyledi. Denizli, Afyon ve İzmir’de bulunan termal tesislerin yarıyıl tatilinde dolduğunu kaydeden İşler, “Tercihlerin iç pazar ağırlıklı olduğu yarıyıl tatilinde öğrencilerimiz için özel programlar yapmıştık. Bu programlara göre iki türlü tercihler daha çok yoğunlaştı. Bunlardan bir tanesi yurt içi, diğeri de yurt dışı. Yurt içinde özellikle kayak ve termal ağırlıklı tesislerimizde doluluk oranı yüzde 100’e ulaştı. Ancak bir de yurt dışına çıkışlar oldu. Özellikle Avrupa’ya doğru bir talep geldi. Yurt dışına çıkmak yerine iç pazarın tercih edilmesinin nedeni ise termal ve kayak merkezleri oldu. Ege Bölgesi her ikisine de imkan tanıyor. Özellikle Ödemiş ve Isparta’daki kayak merkezlerimiz iyi talep gördü. Bunun yanı sıra vatandaşlarımız Türkiye genelinde Uludağ, Erciyes ve Palandöken’e de talep gösterdi. Ege’de ise Afyon, Denizli ve İzmir son derece talep gördü ve oteller doldu” dedi.

Tanıtım çağrısı
Turizm açısından 2016 yılının sıkıntılı geçtiğini ifade eden İşler, sektörün iç pazarın destekleriyle krizi aşmaya çalıştığını belirterek daha fazla tanıtım yapılması için yerel yönetimlere çağrı yaptı. İşler, “Türkiye turizmi, bu zor şartlar altında iç pazarın desteklemesi ve teşvikleriyle bu krizi aşmaya çalışıyor. Biz daha fazla tanıtımın olmasını istiyoruz. Özellikle yerel yönetimlerden ve tanıtma vakıflarından. Diyoruz ki, hem iç pazarda hem dış pazarda mümkün olduğu kadar tanıtım yapın. Özellikle Avrupa pazarında algıyı değiştirmek adına tanıtıma daha fazla bütçe ayrılmalı. Bu konudaki çalışmaların artırılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Erken rezervasyonlar sürüyor
Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Demir de, Çeşme’deki termal tesislerin yarıyıl tatilinde tam kapasite çalıştığını dile getirdi. Yaz tatiline yönelik erken rezervasyonların da tüm hızıyla sürdüğünü söyleyen Demir, şöyle devam etti:
“Çeşme olarak yarıyıl tatilinden oldukça memnunuz. Özellikle termal otellerimizde doluluk hafta sonları tam, hafta içi de yüzde 80 civarlarında seyretti. Geçmiş yıllara oranla değerlendirdiğimizde oldukça iyi bir noktadayız. Soğuk hava sebebiyle Çeşme esnafına katkı sağlanamadı ama bunun dışında otellerimizdeki doluluk gayet iyiydi.”

“Umudu hala yok etmedik”
Yeni sezondan umutlu olduğunu dile getiren Demir, şöyle konuştu:
“Turizmi olumsuz yönde etkileyen bir takım faktörler var. Bu faktörlerin direnci oldukça yüksek olduğu için Çeşmeli turizmciler olarak bizim bunları yok etme gibi bir gücümüz yok. Dolayısıyla Türkiye’nin gidişatına bıraktık. Biz en iyi olmak için Çeşme adına uğraş veriyoruz. Yeni sezondan umutluyuz. Erken rezervasyonlar başladı. Gayet iyi gidiyor. Dış turizm Çeşme’de çok fazla etkili değil. Daha çok iç turizme yönelik bir turizm yapımız var. Bu yüzden Antalya ve Marmaris gibi çok fazla riskimiz yok. Yeni sezonun 2016 yılının bir tık önünde geçeceğini umut ediyoruz. Tabii ki Türkiye’nin siyasi konjonktürü çok önemli bu noktada. Eğer ekonomide ve siyasette pembe bir tablo olursa turizm açısından olumlu olur. Huzur ve güven istiyoruz. Bunlar olursa turizm hızla yükselir. Biz umuda bağlı bir hayat yaşıyoruz. Umudu hala yok etmedik. İnşallah huzur ve güven olursa biz de daha güçlü oluruz.” 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul "Turquality ve Marka Destek Programı ile 377 firmanın 400 markası Bakanlığımız tarafından desteklenmekte" Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Turquality ve Marka Destek Programı ile yaklaşık 377 firmanın 400 markası Bakanlığımız tarafından destekleniyor. Turquality’i marka-inovasyon yoluyla ihracat miktarının katma değerini yükselterek toplam değeri arttırma modeli. Turquality, Türk ürünlerinin dünyada bilinirliğini ve cazibesini arttırma programıdır" dedi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Turquality-Marka Uzmanlık ve Vizyon Programı’nın kapanış törenine katıldı. Bakan Bolat, programda yaptığı konuşmada markalaşmanın ihracata katkısının önemine dikkat çekti. Bakan Bolat, Turquality-Marka Uzmanlık ve Vizyon Programı’nın inovasyon ve markalaşma yoluyla ihracatın katma değerini artırmayı hedeflediğini belirtti. İhracatın Türkiye için olmazsa olmaz olduğunu ifade eden Bakan Bolat, "İhracat Türkiye açısından olmazsa olmaz bir zorunluluk. İhracatta önemli bir yol kat ettik, ama daha çok yolumuz var. Türkiye’nin bu ihracat yolculuğunda ’Turquality ve Marka Uzmanlık-Vizyon Programı’ çok önemli bir konumda. Üniversite-sanayi-STK ve biz olmak üzere dörtlü iş birliği modeliyle yapılan bu program örnek bir çalışma" dedi. "Turquality, Türk ürünlerinin dünyada bilinirliğini ve cazibesini arttırma programıdır" Programa ilişkin de bilgi veren Bakan Bolat, "Turquality’i marka-inovasyon yoluyla ihracat miktarının katma değerini yükselterek toplam değeri arttırma modeli olarak özetleyebiliriz. Turquality, hizmetlerde, mallarda, ürünlerde yeni büyük markalar geliştirerek Türk ürünlerinin dünyada bilinirliğini ve cazibesini arttırma programıdır. Bu program çok da başarılı olmuştur. Bugüne kadar aşağı yukarı Turquality programına katılan 189 şirketin 205 markası Turquality destek programı tarafından destekleniyor. Turquality genel-geçer bir program değil, çok önemli program. Bir alt programı da Marka Destek Programı. Bunda da 291 firmanın 312 markası desteklenmekte. Bu şekilde Turquality ve Marka Destek Programı ile yaklaşık 377 firmanın 400 markası Bakanlığımız tarafından desteklenmekte" şeklinde konuştu. Bakan Bolat, dünya ihracatından Türkiye’nin aldığı paya ilişkin de verileri paylaştı. Bolat, "Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre 2002 yılında dünya mal ihracatındaki payımız yüzde 0,49’du, bu rakam 2023 yılı sonunda yüzde 1,08’e yükseldi. Hizmet ihracatımız ise dünyadaki payımız 2002 yılında 0,89’du 2023 yılı sonunda 1,30’a yükseldi. Bu ülkemiz için başarıdır, bunu daha yukarı taşıma hedefindeyiz. Mal ihracatında 2028 yılında dünyadaki payımızı yüzde 1,30’a, hizmet ihracatı payımızı da yüzde 2’ye yükseltmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı. Bakan Bolat, konuşmasının ardından Turquality-Marka Uzmanlık ve Vizyon Programı’nı başarıyla tamamlayan öğrencilere diplomalarını verdi. Program diploma töreninin ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
İstanbul Galatasaraylı Sporcular Derneği’nin dayanışma yemeği düzenledi Galatasaraylı Sporcular Derneği, birlik ve beraberlik mesajı vermek adına dayanışma yemeği düzenledi. Şişli’de bir otelde düzenlenen organizasyona, Galatasaraylı Sporcular Derneği Başkanı Levent Nazifoğlu, Galatasaray eski başkanlarından Alp Yalman ile Burak Elmas, sarı-kırmızılı kulübün eski ikinci başkanlarından Ergun Gürsoy, Divan Kurulu eski Başkanı İrfan Aktar, mevcut Divan Kurulu Başkanı Aykutalp Derkan, Galatasaray Kadın Futbol Takımı Teknik Direktörü Metin Ülgen ve oyuncular ile davetliler katıldı. Galatasaraylı Sporcular Derneği Başkanı Levent Nazifoğlu, burada yaptığı konuşmada, “Bu gece, futbolla ilgili önümüzdeki çok önemli maçlarda bütün camianın bir arada olduğunu göstermek için yapılan bir gecedir. Galatasaray Kadın Futbol Takımı’nın da bu hafta sonu maçı var. Kazandıkları takdirde ilk kez şampiyon olacaklar ve direkt Şampiyonlar Ligi’ne katılacaklar. Takımın bu maçı kazanmasını istiyoruz" dedi. Nazifoğlu, konuşmasının ardından Galatasaray eski başkanlarından Alp Yalman ile Burak Elmas’a, sarı-kırmızılı kulübün eski ikinci başkanlarından Ergun Gürsoy’a, Divan Kurulu eski Başkanı İrfan Aktar’a, mevcut Divan Kurulu Başkanı Aykutalp Derkan’a, Galatasaray Kadın Futbol Takımı Teknik Direktörü Metin Ülgen’e ve oyunculara desteklerinden ötürü plaket takdim etti.