GÜNDEM - 26 Şubat 2016 Cuma 07:33

Terörle mücadelede anti - terör timi dönemi

A
A
A
Terörle mücadelede anti - terör timi dönemi

Komandolar ve özel kuvvetler gibi seçkin TSK birliklerinin teröristlere karşı şehirlerde görevlendirilmesi gündemde.

Güneydoğu'da PKK terörünün tırmanması ve terörün şehirlere inmesinin ardından, devletin zirvesinde, terörle mücadele stratejisinde değişikliğe gidildi. Terörle mücadele sadece güvenlik değil, sosyal ve ekonomik önlemlerle birlikte yürütülecek. Şehirlerin terörist unsurlardan arındırılmasının yanısıra uzun vadede yeni tehditlerin önüne geçecek güvenlik önlemleri hayata geçiyor.

Yurtiçi-yurtdışı tehditlerin birlikte ele alındığı bütüncül strateji, Güneydoğu'da Kobani kalkışması benzeri 'şehir savaşı' planlarını başlamadan bitirmeyi hedefliyor. Suriye sınırının hemen ötesindeki terör örgütü PYD kantonlarından ve Kuzey Irak'tan sızmalar, buralardan yönelecek tehdit ve kışkırtmalar da önlenecek.

Bu strateji, jandarma ve polis özel harekat ekipleriyle birlikte askerlerin de şehirlerde operasyon yapabilmesinin önünü açacak. Bu kapsamda Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı, askere kolluk görevi verilmesini öngören bir yasa taslağı üzerinde çalışmalara başladı. Çalışmalarda, Kara Kuvvetleri'nin piyade, komando ve özel kuvvetler unsurlarından birliklerin şehirlerin güvenliğinde etkin görev üstlenmesi üzerinde duruluyor.

JANDARMA VE POLİSE TAKVİYE

Plana göre, askere, jandarma ve polise takviye güç olarak şehirlerde asayiş görevini yürüten kolluk yetkileri verilecek. Terörle mücadelede görevlendirilen birlik, görev bölgesinde diğer kolluk kuvvetlerinin tüm yetkilerine (istihbarat, önleyici tedbir, toplumsal olaylara müdahale) sahip olacak. Sınır ötesinde de terörle mücadele görevi yürüten asker, sınırı aşan yeni stratejide terörle mücadelede bütünlüklü stratejinin omurgası olacak.

GÖREV EMRİ KOLAYLAŞACAK

Yeni düzenleme kapsamında terörle mücadele ve asayiş olayları kapsamında İl İdaresi Yasası'ndaki yetersizlikler de inceleniyor. Halen bir ilin valisi, kolluk gücü olan polis ve jandarmanın yetersiz kaldığı durumlarda o ilde konuşlu askeri birlikten destek isteme yetkisine sahip bulunuyor. Ancak bunun için birçok resmi yazışma ve görevlendirmeler gibi uzun süren bürokratik işlemler gerekiyor. Yasa taslağında bu uygulamayı kolaylaştıracak adımlara yönelik düzenlemeler de yapılması bekleniyor.

KAYNAK: KIYMET SEZER / YENİ ŞAFAK

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yurtta hava durumu Yurt genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara’nın doğusu, Batı Akdeniz, Tekirdağ, İzmir, Aydın, Muğla, Afyonkarahisar, Kütahya, Zonguldak, Bolu, Düzce, Erzincan, Tunceli çevreleri, Kırklareli’nin kıyı kesimleri, Ankara ve Eskişehir’in güneyi, Konya’nın kuzey ve batısı ile Erzurum’un batısının yağmur ve sağanak yağışlı, Güney Ege kıyıları ile Batı Akdeniz kıyılarının gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Muğla ve Antalya çevrelerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde iç ve doğu bölgelerde pus ve yer yer sis bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan yapılan tahminlere göre; hava sıcaklığı, mevsim normallerinin üzerinde seyredecek. Rüzgarın genellikle güney ve doğulu, yurdun kuzeybatı ve güneydoğu kesimlerinde kuzeyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esmesi bekleniyor. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde güney ilçeleri yağmur ve sağanak yağışlı 8 İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu, yağmur ve sağanak yağışlı 13 İzmir: Parçalı çok bulutlu, sağanak yağışlı 17 Bursa: Parçalı ve çok bulutlu, akşam saatlerinden sonra yağmur ve sağanak yağışlı 13 Adana: Parçalı ve az bulutlu 17 Antalya: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 17 Samsun: Parçalı ve çok bulutlu 14 Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu 15 Erzurum: Parçalı ve az bulutlu, zamanla çok bulutlu, gece saatlerinden sonra karla karışık yağmurlu yüksekleri kar yağışlı 5