EKONOMİ - 12 Nisan 2018 Perşembe 13:57

THY Teknik A.Ş. Genel Müdür Danışmanı Halil Tokel: '2030'da kendi uçağımızı yapacağız'

A
A
A
THY Teknik A.Ş. Genel Müdür Danışmanı Halil Tokel: '2030'da kendi uçağımızı yapacağız'

Hamburg'da devam eden sivil havacılık fuarı Hamburg Aircraft Fuarı'nda açıklamada bulunan THY Teknik A.Ş. Genel Müdür Danışmanı Halil Tokel, 2023'e kadar tüm uçak parçalarının Türkiye'de üretileceğini belirterek, “Asıl hedefimiz ise 2030'da kendi yerli ve milli uçağımızı dünya piyasasına sunmaktır“ dedi. THY Teknik A.Ş. Genel Müdür Danışmanı Halil Tokel

Hamburg Aircraft Interiors Expo 2018 ve Catering Fuarı'na özellikle kabin içi ekipmanı ve uçak tekstili üreten Türk firmaları damgasını vururken, fuara milli katılımı organize eden Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri çatısı altında 2’si ferdi olmak üzere TCİ Cabin Interior, Cihan Deri Sanayi, TSİ Uçak Koltuk Üretimi Sanayi, Kets Tekstil, Havelsan, STM, Mapsis Metal, Akım Metal, MKT, Uyguner, Logo Sky, Turkish Technik, Termikel ve İrfan Plastik adlı toplam 16 firma katıldı. Ayrı bölümde yapılan Catering Fuarı'nda ise Çobanpınarı İçme Suyu, Enmak Nakış ve Tekstil, Hamidiye Su, Sancak Uçak İçi Servisleri, SEM Plastik Sanayi, Selvan Tarım, Palandöken GmbH, 3H Plastik, Koçbey, ETS, DİKE, UPLASS ve Elma Farms gibi 13 firma yer aldı. 12 Nisan’a kadar devam edecek fuara katılan şirketler, ilk günün çok verimli ve pozitif görüşmelerle geçtiğini aktardı. Ayrıca fuara katılan firma temsilcilerine bu akşam Hamburg Başkonsolosluğu Devlet Konutu’nda resepsiyon verilecek. 

Fuarla ve Türk havacılık sektörüyle ilgili açıklamalarda bulunan Türk Hava Yolları (THY) Teknik A.Ş. Genel Müdür Danışmanı, TAİ Yönetim Kurulu Danışmanı ve Saha istanbul Savunma ve Havacılık Kümesi Başkan Yardımcısı Halil Tokel, yedek parça üretiminde çok hızlı bir şekilde ilerlediklerini belirterek, tüm hedeflerinin kendi uçaklarını üretmek olduğunu söyledi. THY bünyesinde uçak parçalarının yerli üretimiyle ilgili son yıllarda kurulan 200’den fazla firmanın bu alanda çalıştığını belirten Tokel, ”Tüm hedeflerimiz 2023’e kilitlendi. Bu fuara ilk defa 2013’de birkaç firmayla katılmıştık. Bugün ise 25 firmayla katıldık. Seneye 100, 2023’de de 500 firmayla bu fuara katılarak fuardaki firmaların yarısını oluşturmayı hedefliyoruz“ dedi.

“Üç alanda dünya birincisiyiz” 

Uçaklarda mutfak dolabı olarak bilinen Galley, eğlence sistemi ve koltuk üretiminde kalite, fiyat ve hafiflikte şu an dünyada birinci sırada olduklarını söyleyen Tokel, “THY, THY Teknik ve TAİ’nin ortaklaşa kurduğu TCİ Cabin Interior, uçağın en zor parçalarını üretiyor. 500 uçaklık aldığı siparişlerle 2025’e kadar kapasitemiz dolmuş vaziyette. Muazzam bir ilerleme var. Her yıl yarım milyar dolar uçak parçası alıyorduk. Bunu ilk etapta üçte bir oranında azaltmak, sonra ise 2023’e kadar tüm parçalarımızı kendimiz üretmeyi planladık“ diye konuştu. 

Tokel, ayrıca 5 yıl önce ürün satın almaya geldikleri Hamburg fuarında bugün dünyaya iç kabin ve teknik ürünler pazarlayan bir ülke konumuna geldiklerine dikkat çekti.

“2030'da dünyanın en iyi uçaklarını biz yapacağız” 

2023‘de askeri ve sivil uçakların tüm parçalarını yapan bir ülke haline geleceklerini belirten Tokel, “Türk sanayisi 400 bin adet üretim gücüne sahip. Türkiye, havacılık sektörünün yan sanayi ve altyapısını tamamlayarak dünyanın en iyi yolcu ve askeri uçaklarını yapma yolunda hızla ilerliyor. Tüm bu altyapıyı oluşturduktan sonraki asıl hedefimiz ise yerli ve milli yolcu uçaklarımızı üretmektir. 2030-2050 yılları arasında dünyanın en iyi uçaklarını yapmak istiyoruz. Bu boyumuzu aşarsa İslam ülkeleri, Türkiye Cumhuriyetleri ve bize düşman olmayan dost ülkeleri arkamıza alarak yeni bir uçak markasını dünyaya hediye edeceğiz. Çünkü havacılıkta parça esastır. Parçayı yaptıktan sonra uçağı yapmak hayal değil. Her alanda olduğu gibi yurt dışı bağımlılığımızı havacılıkta da ortadan kaldırmak istiyoruz. Tüm bu atılımlarla Türk sanayisinin havacılık sektörünün gücünü de tüm dünyaya göstermiş olacağız“ dedi.

“Ödüllü kadın girişimciler de fuarda” 

Hamburg Fuarı'na 3 yıldır katılan Mapsis Metal firmasının ortakları Pelin Özkal ve Filiz Akkaş, firmalarını 2011’de kurduklarını, çok zorluk çekmediklerini ve çabuk ilerlediklerini belirterek, “Biz Galley ve koltuk parçaları üretiyoruz. THY yan kurumlarıyla çalışıyoruz ve bu fuarda bağlantılarımızı genişleterek yurt dışına da açılmak istiyoruz“ dedi. 

2013’de Türkiye’de KOSGEB Kadın Girişimci Ödülü ve 2015’de Lüksemburg’da Avrupa Kadın Girişimci Ödülü kazanan başarılı ortaklar, “Erkek hakimiyetinde olan bir sektöre girmek zor olsa da bize yardımcı oldular ve kısa zamanda bu noktaya ulaştık. Hedefimiz Türkiye olarak bizim de kendi uçağımız olsun ve bu uçağın parçaları da bizden olsun“ dedi.

Erdal Altuntaş

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Antalya’da Pakistanlı kadın kanlar içerisinde ölü bulundu, öğretmen oğlu gözaltına alındı Antalya’da 59 yaşındaki Pakistanlı asıllı kadın, yaşadığı evin mutfağında kanlar içerisinde ölü bulundu. Boynunda ve kol kısmında bıçak kesileri bulunan kadının birlikte yaşadığı İngilizce öğretmeni oğlu ise polis tarafından kelepçelenip gözaltına alındı. Olayla ilgili cinayet şüphesi araştırılmaya devam ediliyor. Olay, saat 23.00 sıralarında Kepez ilçesi Ahatlı Mahallesi 3188 Sokak üzerindeki 4 katlı apartmanın giriş katında meydana geldi. Alınan bilgiye göre, İngilizce öğretmenliği yaptığı öğrenilen Pakistan asıllı A. A. Q. (30), eve geldiğinde birlikte yaşadığı annesi Ashfaq Ahmad Qureshi’nin (59) mutfakta kanlar içerisinde olduğunu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbarın ardından olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Belirtilen adrese gelen sağlık ekipleri, Ashfaq Ahmad Qureshi’nin hayatını kaybettiğini belirledi. İngilizce öğretmeni oğlu gözaltına alındı Mutfakta kanlar içerisindeki cesedi inceleyen olay yeri inceleme ekipleri, Ashfaq Ahmad Qureshi’nin boynunda ve kol kısmında bıçak kesilerinin olduğunu tespit etti. Ekiplerin, evin mutfağında ve balkon kapısından parmak izleri örnekleri aldığı gözlendi. Olayla ilgili Cinayet Büro Amirliği’ne bağlı ekipler geniş çaplı araştırma başlatırken, sözlü ifadesini alınan kadının oğlu A. A. Q kelepçeleyerek gözaltına alınıp polis merkezine götürüldü. 8 Nisan’da yaşadıkları eve yeni taşındıkları öğrenilen kadının cenazesi savcı incelemesinin ardından otopsi için Antalya Adli Tıp Kurumu Morguna kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.
Mersin Mersin’de polis minibüsü kaza yaptı: 1 polis memuru yaralı Mersin’in Erdemli ilçesinde görev dönüşünde olduğu belirtilen polis minibüsü yağmurla kayganlaşan yolda kaza yaptı. Yoldan çıkıp refüjdeki aydınlatma direğine çarpan minibüsün şoförü polis memuru R.A.T. itfaiye ekiplerince sıkıştığı yerden çıkarılarak hastaneye kaldırıldı. Kaza ilçe merkezine 8 kilometre mesafede bulunan Limonlu Mahallesi’ndeki Şehit Polis Cem Tayfun Kavşağında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre polis memuru R.A.T. yönetimindeki çevik kuvvete ait olduğu belirtilen minibüs, görev dönüşünde D-400 karayolunun Mersin Antalya istikametinde seyir halindeyken yağmurla birlikte kayganlaşan yolda sürücüsünün kontrolü kaybetmesi sonucu refüjdeki aydınlatma direğine çarptı. Polis memuru R.A.T. çarpmanın etkisiyle refüje çıkıp devrilen minibüste sıkıştı. Çevredekilerin haber vermesiyle kaza yerine itfaiye, sağlık ekibi ve güvenlik güçleri sevk edildi. Minibüsün sıkışan kapısını açan itfaiye ekipleri polis memurunu bulunduğu yerden çıkardı. Vatandaşların da desteği ile yaralı polis memuru ambulansa taşındı. Erdemli Devlet Hastanesi acil servisine kaldırılan yaralı polisin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Vatandaşlardan İbrahim Arslan kayganlaşan yolda polis minibüsünün kaza yaptığını belirterek, yaralı polisin ambulansla hastaneye kaldırıldığını dile getirdi. Kaza ile ilgili soruşturma sürüyor.
Antalya Corendon’un ilk Brüksel uçuşuna görkemli karşılama Gazipaşa-Alanya Havalimanı’na Brüksel’den havayoluyla ilk kez gelen 189 yolcu su takıyla karşılandı. Corendon Airlines, Belçika’nın başkenti Brüksel’den Gazipaşa-Alanya Havalimanı’na ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Boeing 737-800 tipi uçak ve XC7655 sefer sayılı uçuş ile gelen 189 yolcu için görkemli karşılama töreni düzenlendi. Karşılama töreni saat 16.00’da geleneksel havacılık seremonisi olan ’su takı’ töreniyle başladı. Törende uçaklardan inen tüm yolcular ile pilot ve beraberindeki mürettebata karanfil ve çeşitli hediyeler takdim edildi. 7 Ülke, 17 destinasyon Sezon boyunca Gazipaşa-Alanya Havalimanı’ndan 7 ülke ve 17 farklı destinasyona karşılıklı uçuş gerçekleştirilecek. Corendon, 26 Ekim’e kadar sürecek sezon boyunca Brüksel, Amsterdam, Eindhoven, Düsseldorf, Köln, Kopenhag ve Tehran’a sezon boyunca bin 278 uçuş gerçekleştirmeyi planlıyor. “İlçemizde ağırlamaktan gururluyuz” Gazipaşa Kaymakamı ve Havalimanı Mülki İdare Amiri Orhan Altun Gazipaşa-Alanya Havalimanının, Mersin’den Antalya Havalimanı’na kadar kapsayan bölgedeki misafirler için avantaj olduğunu belirterek, "Bölgedeki otellerin rezervasyonlarını da göz önünde bulundurarak bu sezon yolcu sayımızın daha da artacağını ön görüyoruz. Hem Gazipaşa hem de Alanya için güzel adımlar turizmde güzel adımlar atılıyor. Bugün Brüksel’den ve sonrasında dünyanın dört bir yerinden gelen misafirlerimizi ilçemizde ağırlamaktan dolayı memnuniyet duyuyoruz.” diye konuştu.