EKONOMİ - 01 Eylül 2018 Cumartesi 10:08

Ticaret Bakanlığı dış ticaret verilerini açıkladı

A
A
A
Ticaret Bakanlığı dış ticaret verilerini açıkladı

Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, "Son 12 aylık dönemde; ihracat bir önceki yıla göre yüzde 6,5 oranında artış ile 162 milyar 417 milyon dolar, ithalat ise yüzde 12,1 oranındaki artış ile 242 milyar 725 milyon dolar olmuştur. Dış ticaret hacmi bir önceki yıla göre yüzde 9,8 oranında artarak 405 milyar 143 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir" denildi.

Ticaret Bakanlığı, idari kayıtlarından derlenen resmi olmayan geçici dış ticaret verilerini açıkladı. Bu kapsamda 2018 yılı Ağustos ayında gerçekleşen ihracatın, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 6,49 azalarak, 12 milyar 389 milyon dolar olduğu belirtildi. İthalat ise Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22,38 azalarak 14 milyar 875 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bakanlıktan paylaşılan verilere göre, dış ticaret hacmi geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 15,88 azalarak 27 milyar 264 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 83,3’e yükseldi.. Son 12 aylık dönemde; ihracat bir önceki yıla göre yüzde 6,5 oranında artış ile 162 milyar 417 milyon dolar, ithalat ise yüzde 12,1 oranındaki artış ile 242 milyar 725 milyon dolar oldu. Dış ticaret hacmi bir önceki yıla göre yüzde 9,8 oranında artarak 405 milyar 143 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2018 yılı Ağustos ayında en çok ihraç edilen "motorlu kara taşıtları" faslını (1 milyar 294 milyon dolar), "kıymetli veya yarı kıymetli taşlar" (1 milyar 187 milyon dolar) ve "kazanlar, makinalar" (1 milyar 166 milyon dolar) ihracatı takip etti. 2018 yılı Ağustos ayında en çok ithal edilen "mineral yakıtlar, mineral yağlar” faslını (3 milyar 543 milyon dolar), “kazanlar, makinalar” (1 milyar 654 milyon dolar) ve "demir ve çelik” (1 milyar 406 milyon dolar) ithalatı takip etti" olarak ifade edildi.

"Kadın esnaf sayısı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7 arttı"

2018 yılı Ağustos ayında, en çok ihracat yapılan ilk üç ülke sırasıyla 1 milyar 129 milyon dolarla Almanya, 912 milyon dolarla İngiltere ve 650 milyon dolarla Irak oldu. 2018 yılı Ağustos ayında, en çok ithalat yapılan ilk üç ülke sırasıyla 1 milyar 589 milyon dolarla Rusya, 1 milyar 447 milyon dolarla Çin ve 1 milyar 280 milyon dolarla Almanya olarak belirlendi. Gümrük İdareleri tarafından 12 milyar 395 milyon TL vergi tahsil edildi. 2018 yılı Temmuz ayında toplam aktif firma sayısı 1 milyon 869 bin 316 iken, Ağustos ayında 5 bin 104 adet artarak 1 milyon 874 bin 420 oldu. 2018 yılı Ağustos ayında Hal Kayıt Sistemine kayıtlı kişi sayısı 48 bin 639, bildirim sayısı ise 11 milyon 430 bin 355 oldu.

2018 yılı Ağustos ayında, kadın esnaf sayısı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7 artarak 279 bin 272 oldu. Bu dönemde esnaf ve sanatkar iş yeri sayısı 1 milyon 865 bin 203 oldu. 2018 yılı Ağustos ayında Türkiye genelinde kooperatif sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,17 artarak 11 bin 980’e ulaştı. Kooperatiflerin ortak sayısı ise 1 milyon 709 bin 779 oldu. 2018 yılı Temmuz ayı itibariyle, yüzde 50 faiz indirimli ve sıfır faizli kredi kullanan toplam esnaf ve sanatkar sayısı 480 bin 676 iken, kredi bakiyesi 30 milyar 52 milyon 466 bin TL olarak belirtildi.  

Yağmur Yıldız
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne Keşan’da trafik kazasında hayatını kaybedenler için yapılan anıt açıldı Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Karacaali köyünde 1998 yılında meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden 7 öğrenci ve 1 servis şoförü için kazanın meydana geldiği noktada yenilenen anıt törenle açıldı. Törende konuşan Karacaali Köyü Muhtarı Mustafa Kocaalili, "Paşayiğit İlköğretim Okulu’na taşımalı eğitim kapsamında giden öğrencilerimizi taşıyan servis aracının geçirdiği kaza sonucunda, henüz yolun başındaki 7 evladımız ve görevini yapan 1 şoförümüzü kaybettik. Bu acı olay, yalnız aileleri değil tüm Karacaali’yi ve bölgemizi derinden sarmıştır. Bugün açılışını yaptığımız bu anıt, kaybettiğimiz evlatlarımız ve şoförümüzün aziz hatırlarını yaşatmak, benzer acıların bir daha yaşanmaması için toplumsal hafızamızı ve farkındalığı diri tutmak amacıyla inşa edilmiştir" diye konuştu. Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, kazada hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilerken, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan da kazanın meydana geldiği günü anlattı. Keşan Kaymakamı Aziz Mercan ise yaşanan kazanın büyük bir acı olduğunu dile getirerek, "Buradan hepimiz gerekli dersi alıyoruz. Bu olayların yaşanmaması için elimizden ne geliyorsa gerekli gayreti göstereceğiz" dedi. Paşayiğit İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerinin, anıta çiçek bıraktığı tören, dua yapılmasıyla sona erdi. Törene, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin temsilcileri, kazada hayatını kaybedenlerin yakınları ve çok sayıda vatandaşlar katıldı.
Düzce Otobüs şoförlerinin duyarlılığı araç içi kamerasına yansıdı Düzce Belediyesi özel halk otobüsü şoförleri, rahatsızlanan yolcular için güzergahlarından çıkarak yolcuları hastaneye yetiştirdi. O anlar araç içi kamerasına yansıdı. Düzce Belediyesine bağlı Düzce Ulaşım A.Ş.’ye ait iki ayrı hatta görev yapan halk otobüsü şoförleri bir hafta arayla rahatsızlanan iki yolcuyu harekat merkezine haber verip güzergah dışına çıkarak Acil Servis’e ulaştırdı. İlk olay 7 Aralık’ta yaşandı. Düşmeye bağlı olarak yürüme güçlüğü çeken ve hastaneye gitmek isteyen genç kadını fark eden şoför İzzet Aydın, hastaneye yakın durakta indirmek yerine acil servisin kapısına kadar götürdü. "Harekat merkezine bildirip, güzergah değiştirdim" Olay günü yaşananları aktaran araç şoförü İzzet Aydın, "2013 yılından bu yana şoförlük yapıyorum. 7 numaralı hatta çalışıyordum. Krempark’ın oradan 3 kişi araca bindi. Bir tanesi ayağının üzerine basamıyordu. Geçmiş olsun dedim. Hastaneye gideceğiz dedi. Harekat merkezine bildirerek güzergah dışına çıkacağımı söyleyerek, hastayı hastaneye götürdüm. Araçta başka kimse de yoktu. Acilin önüne kadar götürüp, güzergahıma devam ettim" dedi. Bir diğer olay ise 12 Aralık Cuma günü gerçekleşti. Araca bindiğinde fenalaşan yolcuyu fark eden otobüs şoförü Suat Atmaca, Hastane Caddesi’ndeki duraktan "U" dönüşü yaparak güzergah dışına çıktı. Vakit kaybetmeden rotayı Atatürk Devlet Hastanesi Acil Servisine çeviren Atmaca kısa süre içerisinde Acil Servis önüne ulaştı. Otobüsten indirilip sedyeye alınan kadın yolcu, sağlık ekiplerine ulaştırıldı. "Vatandaşın sağlığı her şeyden önemlidir" diyen şoför Suat Atmaca, "Olay günü 18 nolu hatta çalışıyordum. Durağa yanaştığımda iki genç benden kolanya istedi. Ne olduğunu sorduğumda arkadaşlarının rahatsızlandığını söylediler. Harekat merkezini arayarak rotamdan çıkıp U dönüşü yaptım. Hastanede acil servise geldiğimizde servise bindirdik ve hastamızı sağlık ekiplerine teslim ettik. Bize periyodik eğitimler veriliyor, bu eğitimlerde bu sağlık konusunda da hassas davranmamız konusunda bilgilendirme yapılıyor. Bizimde çocuğumuz var, biz burada insanlık görevimizi yaptık" dedi. Yaşanan bu örnek davranışlar, Düzce Ulaşım A.Ş. bünyesinde görev yapan şoförlerin, yolcuların sağlığı ve güvenliği konusunda da sorumluluk bilinciyle hareket ettiğini gösterdi. Şoförlerin duyarlılığı diğer yolcular tarafından da tebrik edildi.
Ankara Sanatçı Metin Şentürk TBMM’de engelli bireylerin sorunlarını ve hayat hikayesini anlattı AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Kasapoğlu başkanlığında toplanan Engelli Bireylerin Sorunlarını Araştırma Komisyonu’na katılan sanatçı Metin Şentürk, engelli bireylerin sorunlarını ve hayat hikayesini anlattı. Engelli Bireylerin Sorunlarını Araştırma Komisyonu, AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Kasapoğlu başkanlığında toplandı. Komisyona sanatçı ve Dünya Engelliler Birliği Kurucu Başkanı Metin Şentürk katıldı. Komisyonun açılışında konuşan Kasapoğlu, "Tüm Komisyon üyelerimizin ortak inancı, engelli bireylerimizin toplumun tam merkezinde yer alması; sanatta, sporda, siyasette, akademide, medyada, üretimde, istihdamda her bir noktada en merkezde yer alması, onların merkezde yer almasıyla birlikte toplumun bu anlamdaki algısı, bakışı çok güçlü şekilde değişiyor. Kullanılan dilden, ön yargıların kırılmasına kadar pek çok değişimi gözlemliyoruz. İşte, Metin Bey’in bu anlamdaki yolculuğu da hem sanat alanında hem de sivil toplumdaki mücadelesi bu açıdan çok kıymetli ve çok ama çok öğretici" diye konuştu. "9 kişilik ailenin 6 kişisi kör oldu" Konuşmasına kendi hayat hikayesini anlatarak başlayan Metin Şentürk, "7 çocuklu bir ailede doğdum. Yalnız hayatın anneme acımasız şakaları enteresan bir şekilde devam etti. Baba tarafından genetik körlük vardı. 2 kız kardeşim, 2 erkek kardeşim, babam ve ben, hepimiz sağlam doğmamıza rağmen, 9 kişilik bir ailede 6 kişi zaman içinde yaşanan küçük problemlerden körlükle karşıya kaldı. 9 kişilik ailenin 6 kişisi kör oldu. Bugüne kadar hayatımı kolaylaştıran yegâne unsurun bakış açısı olduğuna çok inandım. Bakış açınızı değiştirdiğinizde acınızı değiştirebiliyorsunuz" dedi. "Sahadaki çalışmalarınız içinse ben 7/24 hazırım" Engelliliğin, engelliden ziyade aileleri için daha zor olduğuna inandığını dile getiren Şentürk, "Engelli hayatına bir şekilde alışıyor ama aileler için her uyanılan sabah aynı tabloyla karşılaşmak biraz daha farklı. Evlatlarının önündeki engelleri aileler, sonra yasalar, sonra da vicdanlar kaldırırsa bazı şeylerin çok daha iyi olacağına inanıyorum. Sahadaki çalışmalarınız içinse ben 7/24 hazırım. Emeğimle, bedenimle, ruhumla ve gönlümle yanınızda olmaya hazırım. Şayet bu işe yarayacaksa, dediğim gibi, 7/24 ülkenin her tarafında emek veririm. Çünkü sonuç itibarıyla, benim bu ülkede bu kadar emek verme çabamın tek bir nedeni var. Askerlik yapamadığım bir ülkede askerliğimi bu şekilde tamamlıyorum, bu da benim hayata bakış açımın bir tarafı" ifadelerini kullandı.