DÜNYA - 14 Ekim 2025 Salı 10:41 | Son Güncelleme : 14 Ekim 2025 Salı 10:48

Trump: "Cumhurbaşkanı Erdoğan benim arkadaşım, aramız hep çok iyi oldu"

A
A
A

ABD Başkanı Donald Trump, Mısır'daki Barış Zirvesi'nden ülkesine dönüşü öncesinde uçakta gazetecilerin kendisine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gazze Şeridi'ndeki barış çabalarının yanı sıra, Rusya-Ukrayna Savaşını sona erdirmeye yönelik çabalara da katkı sunduğunun hatırlatması üzerine, "Evet, Erdoğan bunu yapabiliyor. Rusya tarafından da saygı görüyor. Güçlü insanlarla iyi anlaştığımı biliyorsunuz. Neden böyle olduğunu bilmiyorum ama Erdoğan ile aramız hep çok iyi oldu" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, Mısır'da gerçekleştirilen Barış Zirvesi'nden ülkesine dönüşü öncesinde, ABD başkanlık uçağı Air Force One'da gazetecilere açıklamalarda bulundu. Zirveye katılan ülke liderleriyle ne konuştuğu ve iki devletli çözüm konusunun gündeme gelip gelmediği sorusunu yanıtlayan Trump, "Tamamen farklı bir şeyden bahsediyorum. Gazze'nin yeniden inşasından bahsediyorum. Tek devlet ya da iki devlet meselesinden söz etmiyorum" ifadelerini kullandı. Hem tek devletli çözüm, hem de iki devletli çözümü isteyen kesimlerin olduğunu aktaran Trump, "Bu yüzden bekleyip görmek gerekecek. Ben o konuda bir yorum yapmadım" değerlendirmesinde bulundu. Bu konudaki görüş farklılıklarını gidermek için ne yapacağı sorulan Trump, "Bir noktada neyin doğru olduğuna karar vereceğim, ama bunu diğer devletlerle ve ülkelerle istişarede bulunarak yapacağım" ifadelerini kullandı.

Trump: "Doğru olanı yaptık, zamanlama mükemmel"

Trump, "Orta Doğu'da barış ilan etmek için erken olduğu" yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine, buna katılmadığını ifade ederek, "300-400 bin kişinin daha öldürülmesini mi istiyordunuz. Beklediğiniz şey bu mu?" diye sordu. Trump, "Demek istediğiniz, oradaki insanların birkaç yıl daha savaşmasına izin verip daha fazla binanın onların üstüne yıkılmasına göz yummak ve durumu sürdürmek mi? Hayır, doğru olanı yaptık. Aslında zamanlamamızın mükemmel olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu. Zengin ve güçlü ülkelerin sürece dahil olması nedeniyle Barış Planı'nın 2. aşaması konusunda umutlu olduğunu vurgulayan Trump, "Bunlar gerçekten çok zengin ülkeler, biliyorsunuz, bence bunu başarabilirler" yorumunu yaptı.

"Erdoğan, Rusya tarafından da saygı görüyor"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gazze Şeridi'nde barış çabalarının yanı sıra, Rusya-Ukrayna Savaşını sona erdirmeye yönelik çabalara da katkı sunduğu hatırlatılan Trump, "Evet, Erdoğan bunu yapabiliyor. Rusya tarafından da saygı görüyor. Ukrayna hakkında bir şey diyemem ama Putin ona saygı duyuyor. Ayrıca o benim arkadaşım. Güçlü insanlarla iyi anlaştığımı biliyorsunuz. Zayıf olanlarla anlaşamam, ama güçlülerle anlaşırım. Neden böyle olduğunu bilmiyorum ama Erdoğan ile aramız hep çok iyi oldu. Biliyorsunuz, NATO'nun Erdoğan'la bir sorunu olduğunda onunla konuşmam için beni ararlar. Ben hiç başarısız olmadım, meseleyi hemen çözerim" diye konuştu.

Trump'tan Mısır'da bir araya gelen liderlere övgü: "Harika bir grup insan"

Trump, Mısır'da bir araya gelen ülke liderlerinden "zayıf" olarak değerlendirdiği kimsenin olup olmadığı şeklindeki soruya, "Bu konuda yorum yapmayacağım, ancak kim olduklarını muhtemelen biliyorsunuz" yanıtını verdi. Buna rağmen, orada bulunan herkesin "harika bir grup insan olduğunu" ifade eden Trump, "Güç, para ve benzeri şeyler bakımından bizi o kadar güçlü bir biçimde hiç görmemişlerdir diye düşünüyorum. Böyle bir şey daha önce hiç olmadı" ifadelerini kullandı.

Burak Ersoy

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Antalya’daki baba ocağına izne gelen 23 yaşındaki yedek subay hayatını kaybetti Rahatsızlığı nedeniyle fizyoterapist olarak görev yaptığı Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki tedavisinin ardından 3 gün önce Antalya’nın Serik ilçesindeki baba ocağına gelen yedek subay 23 yaşındaki Ali Can, hayatını kaybetti. Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yedek subay olarak görev yapan fizyoterapist Ali Can (23), bir süredir rahatsızlığı nedeniyle görev yaptığı hastanede tedavi görüyordu. Tedavisinin ardından izinli olarak 3 gün önce baba ocağına Antalya’ya gelen Ali Can, dün akşam saatlerinde aniden rahatsızlandı. İlk olarak Serik Devlet Hastanesi’ne kaldırılan genç yedek subay, durumunun ağırlaşması üzerine Antalya Şehir Hastanesi’ne sevk edildi. Burada yapılan tüm müdahalelere rağmen Ali Can kurtarılamadı. 4 yıl önce annesini kanserden kaybetti Genç yaşta vefatıyla ailesini ve sevenlerini yasa boğan Ali Can’ın cenazesi, bugün Kayaburnu Mahallesi Mezarlığı’nda kılınan cenaze namazının ardından dualarla toprağa verildi. Cenaze törenine Serik Kaymakamı Dr. Cemal Şahin, ilçe protokolü, ailesi, yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Bekâr olduğu öğrenilen Ali Can’ın, kısa süre önce görev yaptığı hastanede lenf kanseri tedavisi gördüğü belirtildi. Can’ın annesi Fatma Can’ın da 2021 yılında kanserden hayatını kaybettiği öğrenildi. Serik’te esnaflık yapan baba İsmail Can, evladını toprağa verirken büyük üzüntü yaşadı. Ayakta durmakta güçlük çeken acılı baba, yakınlarının desteğiyle teselli edilmeye çalışıldı. Ali Can’ın genç yaşta hayatını kaybetmesi, ailesi ve sevenlerinin yanı sıra Serik ilçesinde de derin üzüntüye neden oldu.