DÜNYA - 11 Aralık 2025 Perşembe 07:50 | Son Güncelleme : 11 Aralık 2025 Perşembe 07:52

Trump: "Gazze Barış Kurulu üyeleri 2026 başında açıklanacak"

A
A
A

 ABD Başkanı Donald Trump, Gazze ateşkesi sonrasındaki yeniden inşa sürecinin koordinasyonunda görev alacak Gazze Barış Kurulu üyelerinin 2026 başında açıklanacağını belirterek, "Barış Kurulu, şimdiye kadarki en harika kurullardan biri olacak. Herkes bu kurula girmek istiyor. Temelde en önemli ülkelerin liderleri bu kurulda yer alacak" dedi.

 Trump, Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro’nun ABD’ye yönelik düşmanca bir tutum sergilediğini belirterek, "Aklını başına toplamazsa, sıradaki o olacak" uyarısında bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da yapılan bir yuvarlak masa toplantısının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. ABD Sahil Güvenlik Kuvvetleri’nin Venezuela açıklarında bir petrol tankerine el koyduğuna yönelik iddiaları doğrulayan Trump, "Olanı görüyorsunuz ve muhtemelen fotoğrafları yayınlamışlardır ya da yakında yayınlayacaklardır. Bunu daha sonra ilgili kişilerle değerlendireceksiniz, ancak gemiye el konulmasının oldukça geçerli bir nedeni vardı" dedi. El konulan tankerin kime ait olduğu sorusuna "Bu bilgiyi daha sonra öğreneceksiniz" yanıtını veren Trump, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile 2’nci bir telefon görüşmesi yapıp yapmadığı sorusu karşısında ise "Hayır" ifadesini kullandı.

Trump’tan Ukrayna’ya seçim eleştirisi

Ukrayna-Rusya savaşını sona erdirmeye yönelik barış görüşmelerine de değinen Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin çözüm konusunda gerçekçi olması gerektiğini vurguladı. Ukrayna’daki siyasi sürece dikkat çeken Trump, "Ayrıca şunu da merak ediyorum: Bir sonraki seçime daha ne kadar var? Sonuçta burası bir demokrasi. Uzun zaman geçti. Çok uzun süredir seçim yapılmadı. Ülke ciddi insan kaybı yaşıyor. Ve anketlere baktığınızda; yeni çıkan bir ankette yüzde 82 oranında halkın bir anlaşma yapılmasını talep ettiği görülüyor. Ukrayna halkı bir çözüm istiyor. Haftada binlerce insan kaybettiklerini anlıyorum. Bu işin sona ermesini istiyorlar" değerlendirmesinde bulundu. Ukrayna’da seçim gerekliliğinin kimseye yönelik bir suçlama olmadığını söyleyen Trump, "Ancak orada büyük bir yolsuzluk problemi olduğu da söyleniyor. İnsanlar şu soruyu gündeme getiriyor: Ne zaman seçim yapılacak? Seçim yapılacak mı yoksa süreç bu şekilde mi devam edecek?" diye konuştu. Trump, savaşın artık sona ermesi gerektiğini vurguladı.

Trump Tayland-Kamboçya çatışmaları için yeniden devreye girecek

Trump, Tayland ve Kamboçya arasındaki son çatışmalara ilişkin bir soru üzerine de, "Evet, sanırım bir telefon görüşmesi yapmam gerekecek. Şunu söylemek isterim: Tayland ve Kamboçya, benim çözdüğüm 8 sorundan biriydi ve çok uzun zamandır savaşıyorlardı. Ama ikisiyle de çok iyi anlaştım. İki ülkenin yöneticilerini de güçlü liderler, iyi insanlar olarak gördüm ve o meseleyi bir kere çözdüm. Bence yine oldukça hızlı çözebilirim" ifadelerini kullandı. 2 ülke arasındaki gerginliğin bazen yükseldiğini ve bu durumun müdahale gerektirdiğini ifade eden Trump, "Gerginliği tekrar yatıştıracağız. Bu yüzden yarın onlarla konuşmam planlanıyor ve durumu düzeltebilir miyim diye bakacağım. Yaşananlar gerçekten talihsizdi" yorumunu yaptı.

"Kolombiya çok fazla uyuşturucu üretiyor"

ABD’ye uyuşturucu madde akışında rol oynadığı iddia edilen ülkelerden Meksika ve Venezuela’nın devlet başkanları ile konuştuğu hatırlatılan Trump, "Kolombiya devlet başkanıyla görüşmeyi de düşündünüz mü?" sorusuna, "Hayır, kendisi hakkında çok fazla düşünmedim" yanıtını verdi. Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro’nun ABD’ye yönelik düşmanca bir tutum sergilediğini ifade eden Trump, "Eğer aklını başına toplamazsa büyük sorunlar yaşayacak. Kolombiya çok fazla uyuşturucu üretiyor; bildiğiniz gibi kokain fabrikaları var ve kokaini doğrudan ABD’ye satıyorlar. Bu yüzden aklını başına toplasa iyi olur, yoksa sıradaki o olacak. Umarım dinliyordur" uyarısında bulundu. Uyuşturucu satıcılarından hoşlanmadıklarını hatırlatan Trump, "Bu uyuşturucular Amerika’da insanları öldürüyor. Ve Kolombiya büyük bir uyuşturucu üreticisi, özellikle de kokain konusunda" dedi.

"Devlet liderleri Gazze Barış Kurulu’nda yer almak istiyor"

Trump, Gazze ateşkesi sonrasındaki yeniden inşa sürecinin koordinasyonunda görev alacak Gazze Barış Kurulu'nda bulunacak isimlerin ne zaman kamuoyuna açıklanacağı yönündeki bir soruyu da yanıtladı. Söz konusu isimleri 2026’nın başında duyuracaklarını söyleyen Trump, "Barış Kurulu, şimdiye kadarki en harika kurullardan biri olacak. Herkes bu kurula girmek istiyor. Aslında bu şekilde düşünmemiştik ama, görünen o ki herkes dahil olmak istiyor. Temelde en önemli ülkelerin liderleri bu kurulda yer alacak" diye konuştu. Sürecin başında devlet başkanı, başbakan ve kral gibi üst düzey liderlerin kurulda yer almasının planlanmadığını yineleyen Trump, "Normalde bu işi profesyonel olarak yapan, alanında saygın isimleri dahil etmeyi düşünüyorduk. Fakat süreç öyle gelişti ki; şimdi devlet liderleri kurulda yer almak için isteklerini iletiyor" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya İhlas Vakfı Kütahya Erkek Öğrenci Yurdu’nun temeli atıldı İhlas Vakfı tarafından Kütahya’da inşa edilecek erkek öğrenci yurdunun temeli düzenlenen mütevazı bir törenle atıldı. Törende konuşan İhlas Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Mahmut Kemal Aydın, vakfın son yıllarda gerçekleştirdiği yurt yatırımlarına değinerek, 2022 yılında Afyonkarahisar Sinanpaşa Yurdu’nun tamamlandığını, 2024’te İzmir Yurdu’nun, 2025’te ise yeni bir yurt açılışının yapıldığını hatırlattı. Aydın, 2025 yılında Kütahya Yurdu’nun temelinin atılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Allah-u Teala hayırlı ve mübarek eylesin" dedi. Kütahya’nın vakıf için ayrı bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Aydın, bu şehirden yetişen öğrencilerin hem vakıfta hem de devlet kurumlarında önemli görevler üstlendiğini ifade etti. Yazılım mühendisi olarak istihdam edilen mezunlardan büyük memnuniyet duyduklarını belirten Aydın, vakfın web sisteminin de Kütahya’dan yetişen gençler tarafından yenilendiğini söyledi. Konuşmasında Kütahya’nın tarihi önemine de değinen Aydın, Germiyanoğulları Beyliği’nin başkenti olan Kütahya’nın Osmanlı Devleti’ne yaptığı katkılara dikkat çekti. Germiyanoğlu Yakup Bey’in, kızını Yıldırım Bayezid ile evlendirirken Kütahya ve çevresini çeyiz olarak Osmanlı’ya bağışladığını hatırlatan Aydın, bu tarihi mirasın Kütahya’ya yapılan yatırımlar açısından önemli bir gerekçe olduğunu ifade etti. İhlas Vakfı Kütahya Koordinatörü Necmettin Canbek ise konuşmasında, yaklaşık 25 yıldır Kütahya’da bir yurt yapma hedefi taşıdıklarını belirterek, bu hayalin bugün gerçeğe dönüşmesinden dolayı büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi. Canbek, Kütahya’da yetişen birçok öğrencinin ülkeye ve İslamiyet’e hizmet ettiğini vurguladı. İhlas Pazarlama Kütahya Bölge Müdürü Abdulkadir Demirci de konuşmasında, Kütahya’dan yetişen binlerce gencin Türkiye’nin farklı bölgelerinde görev aldığını belirterek, yurdun en kısa sürede tamamlanması için maddi ve manevi her türlü desteğe hazır olduklarını söyledi. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan törende, yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri besmeleyle butona basarak yurt inşaatının temelini attı. Bodrum kat, zemin kat ve 3 normal kattan oluşacak olan öğrenci yurdu, 72 öğrenci kapasiteli olacak. Yaklaşık 1 yıl içerisinde tamamlanması planlanan yurt binası, Dumlupınar Üniversitesi’ne yürüme mesafesinde yer alacak. Temel atma törenine; İhlas Vakfı Başkanı Mahmut Kemal Aydın, İhlas Vakfı Başkan Yardımcısı Tahsin Ekinci, Mütevelli Heyet üyesi Bahtiyar Çalışkan, İhlas Vakfı Kurucular Kurulu üyeleri Prof. Dr. Mustafa Çetin Varlık, Mustafa Sertel, İhlas Vakfı Hukuk Müşaviri Avukat Alper Osman Genç, İhlas Vakfı gönüllüsü Seyyid Celaleddin Arvas, İhlas Pazarlama Bölge Müdürü Abdülkadir Demirci, Kütahya yurdundan mezun olan öğrenciler, davetliler ve çevre vilayetlerden gelen misafirler katıldı.