DÜNYA - 07 Temmuz 2025 Pazartesi 10:55 | Son Güncelleme : 07 Temmuz 2025 Pazartesi 10:57

Trump’tan BRICS üyelerine ek yüzde 10 gümrük vergisi tehdidi

A
A
A
Trump’tan BRICS üyelerine ek yüzde 10 gümrük vergisi tehdidi

ABD Başkanı Donald Trump, Brezilya’da düzenlenen 17’nci BRICS Liderler Zirvesi kapsamında bir araya gelen ülkeleri hedef aldığı açıklamasında, "Kendilerini BRICS’in ABD karşıtı politikalarıyla özdeştiren ülkelere uygulanan gümrük vergileri yüzde 10 değerinde arttırılacak" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump, dün Brezilya'nın ev sahipliğiyle Rio de Janeiro kentinde düzenlenen Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın kurucusu olduğu BRICS’in 17’nci Liderler Zirvesi kapsamında bir araya gelen ülkelere ilişkin açıklama yaptı. Trump, "Kendilerini BRICS’in ABD karşıtı politikalarıyla özdeştiren ülkelere uygulanan gümrük vergilerinde yüzde 10 arttırılacak. Bu politikada hiçbir bir istisna olmayacak" ifadelerini kullandı.

BRICS grubu üyeleri tarafından dün yapılan ortak bir bildiride ise ABD Başkanının gümrük vergilerinin küresel ticaret için bir tehdit teşkil ettiğini belirtmişti. Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ise geçtiğimiz cumartesi günü iş dünyasından isimlerle yaptığı görüşmede, BRICS üyesi ülkelerin artık dünya nüfusunun yarısından fazlasını ve üretimin yüzde 40’ı kadarını temsil ettiğini aktarırken, artan himayeciliğe karşı da uyarılar yapmıştı. Brezilya Devlet Başkanı ayrıca ABD’nin Orta Doğu’da hararetlendirdiği savaş durumlarını vurguladığı açıklamalarında, "Eğer uluslararası yönetimler artık 21’inci yüzyılın çok kutuplu gerçeklerini yansıtmakta yetersiz kalıyorsa bu yenilikleri yakalama sorumluluğu artık BRICS’e düşmektedir" ifadelerini kullanmıştı.

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kurşunlanan evde anne-oğul yaralandı Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde iddiaya göre alacak verecek meselesi yüzünden aralarında husumet bulunan 2 aile arasında çıkan kavgada 2 ikamet kurşunlandı. Kurşunlanan ikametin birinde anne ve oğlu saçmaların isabet etmesi sonucu yaralandı. Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Battalgazi Mahallesi Derinçay Sokak’ta meydana gelen olayda, iddiaya göre daha önceden aralarında alacak verecek meselesi yüzünden husumet bulunan 2 aile arasında tartışma çıktı. Tartışmanın ardından E.U. ve D.U. tüfekle anne N.E. ve oğlu İ.E.’nin yaşadığı ikamete ateş açtı. Olayda, N.E. ve İ.E. saçmaların isabet etmesi sonucu yaralanırken, ihbar üzerine bölgeye çok sayıda polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemi alırken, sağlık ekipleri de anne ve oğlunu olay yerindeki ilk müdahalenin ardından ambulansla hastaneye kaldırıldı. Polis ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda şüpheliler E.U. ve D.U. yakalanırken, aynı saatler içerisinde olayla bağlantılı olduğu düşünülen bir kurşunlama olayı daha gerçekleşti. Yine Battalgazi Mahallesi’nde bulunan Nazır Geçidi Sokak üzerinde kimliği belirsiz şahıslar tarafından bir ikamete ateş açıldı. Kurşunlar ikamete isabet ederken, olayda yaralanan olmadı. Polis ekipleri ikinci kez gerçekleşen kurşunlama olayının şüphelileri yakalamak için çalışma başlattı. , Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.