GÜNDEM - 01 Aralık 2016 Perşembe 10:10

TÜİK, radyo ve televizyon kurum istatistikleri'ni açıkladı

A
A
A
TÜİK, radyo ve televizyon kurum istatistikleri'ni açıkladı

Geçici sonuçlara göre faal olan radyo ve televizyon kurumu sayısı bin 268 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2015 yılı 'Radyo ve Televizyon Kurum İstatistikleri'ni açıkladı. Buna göre; geçici sonuçlara göre faal olan radyo ve televizyon kurumu sayısı bin 268 oldu. Bu yayın kurumlarının yüzde 73,7‘si karasal yayın yapan, yüzde 26,3’ü ise sadece uydu, kablolu veya internet üzerinden yayın yapan kurumlar oldu. Karasal yayın yapan kurumların yüzde 78,3’ü radyo yayıncılığı yaptı. Bu yayın kurumlarının yüzde 11,9’u televizyon yayıncılığı, yüzde 9,9'u radyo ve televizyon yayıncılığı yaptı. Karasal yayın yapan kurumların yüzde 80,6'sını yerel yayın kurumları oluşturdu. Karasal yayın yapan kurumların yüzde 11,7’sini bölgesel yayın yapan kurumlar, yüzde 7,7'sini ulusal yayın yapan kurumlar oluşturdu.

Toplam istihdamın yüzde 63,3'ünü ulusal yayın yapan kurumlar oluşturdu. Radyo ve televizyon kurumlarında 2015 yılında çalışanların yüzde 14,5'i yerel yayın yapan kurumlarda, yüzde 3,5'i bölgesel yayın yapan kurumlarda çalıştı. Sadece uydu, kablolu veya internet üzerinden yayın yapan kurumların toplam istihdamdaki payı ise yüzde 18,7 oldu. Programcılık ve yayıncılık faaliyetlerinde, toplam istihdamın yüzde 86,1'i televizyon programcılığı ve yayın faaliyetlerinde yer aldı.

Toplam katma değerin yüzde 90,2'sini ulusal yayın yapan kurumlar oluşturdu. Radyo ve televizyon kurumlarında toplam katma değerin yüzde 0,6'sı bölgesel, yüzde 2,4’ü yerel, yüzde 6,8’i ise uydu, kablolu veya internet üzerinden yayın yapan kurumlar tarafından oluşturuldu. Programcılık ve yayıncılık faaliyetlerinde, toplam katma değerin yüzde 92,0'si televizyon programcılığı ve yayın faaliyetlerinde oldu.
Karasal yayın yapan kurumların yayın süresi 8 milyon 168 bin 638 saat oldu. Toplam yayın saatinin yüzde 71,0'ini radyo yayıncılığı, yüzde 19,0’unu radyo ve televizyon yayıncılığı, yüzde 10,0'unu televizyon yayıncılığı oluşturdu.

Toplam yayın süresinin yüzde 97,5’inde yerli yapım programlar yayınlandı. Yerli yapım programların toplam yayınlanma süresinin yüzde 71,8'i radyoda, yüzde 9,5'i televizyonda gerçekleşti. Yabancı yapım programlarda ise yüzde 41,0'i radyoda, yüzde 28,7'si televizyonda gerçekleşti. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Söke Belediyesi’nden Çevre Günü etkinliği Söke Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü öncülüğünde düzenlenen çevre günü etkinliği, Zeytindalı Parkı’nda coşkuyla gerçekleştirildi. Etkinlikte, Söke Belediye Başkanı Dr. Mustafa İberya Arıkan, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, vatandaşlar ve öğrenciler çevre bilincine dikkat çekmek için bir araya geldi. Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü’nün de destek verdiği etkinlikte, geri dönüşüm atölyeleri kuruldu. Atölyelerde eşyaların tamir edilebileceğine, bazı doğal içeriklerin evlerde hazırlanabileceğine ve aynı zamanda üretimin önemine dikkat çekildi. İzciler tarafından gösteriler yapılırken; TEMA Vakfı’nın minik gönüllüleri de etkinliğe renk kattı. Çevre temizliği konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlayan bu etkinlikte, katılımcılar eldivenlerini giyerek çevre temizliği yaptı. Söke Belediye Başkanı Dr. Mustafa İberya Arıkan, başkan yardımcıları ve meclis üyeleri ile birlikte çöp toplama etkinliğine katıldı. Başkan Arıkan, temizliğin ve çevre güzelleştirilmesinin belediyenin asli görevlerinden biri olduğunu vurgulayarak, “Ancak yaşadığımız kenti hep birlikte temiz tutabiliriz. Vatandaşlarımızın da duyarlılığı bizim için çok önemli. Çevre bilinci önce ailede başlayıp, sonra okullarda ve sosyal yaşamda devam ediyor” dedi. Başkan Arıkan konuşmasında küresel ısınmaya da ayrıca değinerek; “toplum olarak evimiz olan dünyaya sahip çıkmalı, geleceğimiz için çevre konusunda çok daha fazla duyarlı olmalıyız” dedi. Söke Belediyesi, bu tür etkinliklerle çevre bilincini yaygınlaştırmayı ve gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmayı hedefliyor.
Gaziantep D.T. Şehitkamil sahnesi’ndeki yaz sanat akademisi kayıtları başladı Şehitkamil Belediyesi olarak sanata ve sanat eğitimine büyük önem verdiklerini kaydeden Başkan Avukat Umut Yılmaz, “Yaz Sanat Akademisi ile gençlerimizin ve tüm sanatseverlerin sanatla buluşmasını, yeteneklerini keşfetmelerini ve geliştirmelerini amaçlıyoruz. Şehitkamil Sahnesi’nde açılan bu kurslar, kültür ve sanat alanında ilçemize büyük katkı sağlayacaktır” dedi. Şehitkamil Belediye Başkanı Avukat Umut Yılmaz, sanata ve sanat eğitimine verilen önem doğrultusunda D.T. Şehitkamil Sahnesi’nde açılan Yaz Sanat Akademisi kurslarına kayıtların başladığını duyurdu. Sanatseverler için zengin bir içerik sunan Yaz Sanat Akademisi, bu yıl da farklı alanlarda eğitimler vererek katılımcılara yeteneklerini keşfetme ve geliştirme imkanı tanıyacak. Akademide açılan kurslar arasında piyano, keman, gitar, bateri ve temel resim gibi çeşitli sanat dalları yer alıyor. Her yaştan sanatseverin katılımına açık olan bu kurslar, alanında uzman eğitmenler tarafından verilecek. Yaz Sanat Akademisi’nde verilecek kurslar, katılımcıların müzik aletlerini tanımalarına, teknik bilgi ve beceri kazanmalarına, temel resim tekniklerini öğrenmelerine imkan tanıyacak. Piyano, keman, gitar ve bateri gibi müzik aletlerinde verilecek eğitimlerle öğrenciler, müziğin büyülü dünyasında kendilerine yeni kapılar açabilecekler. Temel resim kursu ise katılımcılara resim sanatının inceliklerini öğretirken, gelişimlerini ve sanatsal yeteneklerini ortaya çıkarmalarına yardımcı olacak. “Unutulmaz bir yaz yaşatmayı hedefliyoruz” Sanat eğitiminin bireylerin kişisel gelişiminde önemli bir rol oynadığını vurgulayan Başkan Yılmaz, belediye olarak bu tür faaliyetlere her zaman destek olacaklarını ifade etti. Yılmaz, “Sanatın birleştirici gücüne inanıyoruz ve bu yönde çalışıyoruz. Yaz Sanat Akademisi ile kursiyerlerimize unutulmaz bir yaz yaşatmayı hedefliyoruz. Çocuklarımız ve gençlerimiz, açmış olduğumuz kurslarda sanatın farklı dallarında kendilerini ifade edebilme şansı bulacak. Aynı zamanda bu kurslar, onların sosyal becerilerini geliştirmelerine ve özgüven kazanmalarına da yardımcı olacak” şeklinde konuştu. Ücretsiz kayıtların başladığı bu özel kurslara katılmak isteyenler, D.T. Şehitkamil Sahnesi’ne 1 adet vesikalık fotoğraf ile başvuruda bulunabilirler. Kurslara ilginin yoğun olduğunu ve kontenjanların sınırlı olduğunu belirten Başkan Umut Yılmaz, kayıt işlemlerinin bir an önce tamamlanması gerektiğini ifade etti.