GÜNDEM - 22 Ekim 2020 Perşembe 15:19

Turizmin gözdesi Rumkale'ye rakip Habeş Kanyonu

A
A
A
Turizmin gözdesi Rumkale'ye rakip Habeş Kanyonu

Gaziantep’in Araban ilçesinde bulunan Habeş Kanyonu, doğal güzellikleri ve hikayesi ile turizmin gözdesi Rumkale'ye rakip olacak.

Bölge halkı tarafından 'Habeş Deresi’ olarak bilinen Fırat Nehri kıyısındaki Habeş Kanyonu, ev sahipliği yaptığı özgün tabiatı ve Rumkale'ye benzer hikayesi ile ziyaretçilerine eşi görülmemiş bir görsel şölen sunuyor. Dağcılık sporu için oldukça elverişli olan 8 bin 650 metre uzunluğundaki kanyonun doğal güzellikleri, tekne ve feribot seferleri ile de görülebiliyor. Birejik Barajı'nın tamamlanması ile birlikte su altında kalan yerleşim yerleri ile ünü dünyayı aşan Rumkale gibi Habeş Kanyonu'nda da, doğal güzelliklerinin yanı sıra su altında yerleşim yerleri bulunuyor. Geçmişte bölgeden geçen Habeş Deresi'nin taşması ile dere güzergahındaki yerleşim yerlerinin suya gömüldüğü belirtiliyor.

Bölgeyi ziyaret eden ve kanyonun doğal güzelliklerinden etkilenen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bölgenin turizme açılması ve benzer hikayesi bulunan Rumkale ile bağlantısının sağlanması için çalışma başlatmıştı. Habeş Kanyonu’nun Rumkale ile bağlantısının kurulması ve turizm turlarının da bölgeye getirilmesi için yürütülen çalışmalar korona virüs salgını nedeniyle sekteye uğrarken, pandemi sürecinin etkisinin azalması ile yeniden çalışmalara start verilmesi bekleniyor. Şehrin stresli ve kalabalık ortamından kaçmak isteyenlerin, yürüyüş, dağcılık gibi doğa sporu meraklıları ile yürüyerek ya da tekne ile tarihi ve doğal yolculuk yapmak isteyenlerin büyük ilgi göstereceği düşünülen bölge, turizme açılmayı bekliyor.

Yöre halkı da kente turizm girdisinin sağlanabilmesi için bölgenin turistlere açılmasını istiyor. Vatandaşlar, yerli ve yabancı turistlerin ulaşımının kolayca sağlanması için ise stabilize yolun asfaltlanarak güvenli hale getirilmesini talep ediyor.

“Bölge turizme kazandırılacak”

Araban Belediye Başkanı Hasan Doğru, bölgeyle ilgili Gaziantep Büyükşehir Belediyesiyle çalıştıklarını söyledi. Doğru, “Habeş Kanyonuyla ilgili Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin ciddi bir şekilde ilgileniyor. Burayla ilgili çalışmalar var. Çok fazla doğal yapıyı bozmadan burayı hem turizme kazandırmak, doğa sporu özellikle çok önemlidir. Biraz tanıtım konusunda eksikliklerimiz var bunu da inşallah yavaş yavaş aşacağız” dedi.

“Feribota binerek Rumkale ve Halfeti’ye gidebiliyoruz”

Bölge sakini 72 yaşındaki İsmet Sümbül, feribota ya da tekneye binerek Rumkale ve Halfeti’ye gidebildiklerini ifade ederek, “Burası Habeş Kanyonu burası turistik bölge gibi bir yerdir. Çok güzel manzarası harika bir yerdir. Valimiz Davut Gül ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin burası için 4 kilometre yol yapacaklarını söylediler. Çalışmaların başlamasını bekliyorum. Buranın turizme açılmasını istiyoruz. Burası Fırat Nehri'ne bağlı bir yerdir. Buradan feribota tekneye binerek Rumkale’ye Halfeti’ye gidebiliyoruz. Bir an önce yol sorunun çözülmesini ümit ediyorum” diye konuştu.

Ayten Işık - Said Vakkas Yağcı - Lider Olgun

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Sungurlu’da KKKA eğitim semineri düzenlendi Çorum’un Sungurlu ilçesinde, baharın gelmesi ve havaların ısınması ile ortaya çıkan ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığına sebep olan kene ısırmalarına karşı vatandaşlar uyarıldı. Sungurlu Devlet Hastanesi’nde görevli Uzm. Dr. Mustafa Akıncı tarafından Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden Korunma Yolları temalı eğitim düzenlendi, seminer sonrasında hasta ve hasta yakınlarına farkındalık oluşturmak amacıyla danışma biriminde stant açıldı. Konuya ilişkin olarak hastane başhekimliğinden yapılan açıklamada, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden korunmak için tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir" denildi. Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası) kene olup olmadığını kontrol etmesi istenilen açıklamada, "Yapılan kontrollerde kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poşet, eldiven gibi) çıkarmalıdır. Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır. Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler. Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir. Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabildiğinden, hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske vb.) almalıdır " ifadeleri kullanıldı. Kene tutunan kişiler kendilerini 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya bir kaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri konusunda da ikaz edilen açıklamada, "Hastalığa sebep olan mikrobun taşıyıcısı, saklayıcısı ve bulaştırıcısı olan keneler uçmayan, zıplamayan, yerden yürüyerek vücuda tırmanan eklem bacaklı hayvanlardır. Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak el ile öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneler üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini kan emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalıdır" bilgileri verildi.