TEKNOLOJİ - 08 Temmuz 2016 Cuma 10:27

Türk bilim adamından milli teknoloji

A
A
A
Türk bilim adamından milli teknoloji

TÜBİTAK desteği ile çevreci otomobilleri ucuzlatacak ‘milli teknoloji’ üretildi.

Elektrikli ve hibrit otomobiller için buluşa imza atan Gediz Üniversitesi’nden Doç. Dr. Selim Solmaz, çevre dostu bu araçların yüksek maliyetini aşağıya çeken, performansını ve güvenliğini de artıran sistem geliştirdi.

Yerli otomotiv teknolojileri çalışmalarına bir katkı da Gediz Üniversitesi’nden geldi. Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Solmaz, geleceğin araçları olan çevre dostu elektrikli ve hibrit otomobiller için TÜBİTAK desteğiyle ‘yeni nesil aktif güvenlik kontrol sistemi’ geliştirdi. Doç. Dr. Solmaz, yeni teknolojinin, ülkemizde otomotiv sektörü için bir ilk olduğunu ifade etti. Gedizli bilim adamı, elektrikli ve hibrit araçların maliyetini tahmini olarak yüzde 10 aşağıya çekeceğini, aynı zamanda da performansı ve güvenliği artıracağını dile getirdi.

“Çalışma mekanizması tamamen farklı”
Doç. Dr. Selim Solmaz, prototip bir araç üzerinde ilk testlerini başarıyla gerçekleştirdikleri buluş hakkında şu bilgileri verdi: “Otomotiv markalarının şu an uyguladığı ABS, ESP, EBD, ASR ve ROP gibi aktif güvenlik kontrol sistemleri, hidrolik fren altyapısını kullanıyor. Bu sistemler maliyeti önemli ölçüde artırırken, aracı da ağırlaştırıyor. Elektrikli ve hibrit araçların zaten yüksek olan maliyeti, mevcut sistemlerin pahalılığı yüzünden daha da artıyor. Bu otomobillerin çevre dostu olmalarına ve düşük yakıt tüketimlerine rağmen istenen düzeyle yaygınlaşmamasında pahalı olmalarının yanında bir diğer neden de performanslarının henüz istenen düzeye ulaşamamış olması. Bizim geliştirdiğimiz teknoloji, elektrik motorundan destek alıyor, çalışma mekanizması tamamen farklı ve oldukça hafif. Bu yeni sisteme geçildiğinde araçlar ucuzlayacak, ağırlığı azaldığı için yakıt tüketimi daha da düşecek, performansı yükselecek. Ayrıca benzer aktif güvenlik sistemleri bulunmayan araçlara göre daha güvenli sürüş imkanı sunacağı için kazaları da azaltacak.”

Doğa dostu teknoloji
Gediz Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Solmaz, iki yıllık çalışmanın ürünü olan projeyi otomotiv sektörünün kullanımına sunmaya hazır olduklarını da dile getirdi, şöyle konuştu:
“Gerekli tüm testleri başarıyla tamamladık. İleri teknolojinin kullanıldığı otomotiv sektörünün en gelişmiş aşaması olan elektrikli ve hibrit araçlar alanına bir Türk teknolojisini kazandırmış olmanın sevincini yaşıyoruz. Akaryakıta bağımlılığı ortadan kaldıran, doğaya zarar vermeyen çevre dostu elektrikli otomobillerin kullanımının artmasına katkıda bulunacağımız için gururluyuz.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Marmaris Latin Fest turizme canlılık kattı Marmaris Belediyesi ev sahipliğinde ilk kez düzenlenen Marmaris Latin Fest, Türkiye’nin dört bir yanından ve yurt dışından gelen ziyaretçileri Marmaris’te buluşturdu. Dört gün süren festival, ilçeye renk, hareketlilik ve turizm canlılığı kattı. Marmaris Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen Marmaris Latin Fest, Marmaris’e büyük bir hareketlilik ve renk kattı. Türkiye’nin en büyük ve en kapsamlı Latin etkinliği olma özelliği taşıyan festival, sadece ilçede yaşayan vatandaşların ve tatil için Marmaris’i tercih eden turistlerin değil, Türkiye’nin dört bir yanından gelen ziyaretçilerin de ilgi odağı oldu. Müzik ve dansın ritmiyle dolan festival alanı, renkli görüntülere sahne olurken ilçede adeta bayram havası yaşandı. 7 Mayıs’ta başlayan festival için başta Muğla merkezi ve ilçeleri olmak üzere Antalya, Denizli, İzmir ve birçok farklı şehirden yüzlerce kişi Marmaris’e akın etti. Özellikle hafta sonu yoğunluk daha da arttı. Latin müziği ve dansının enerjisini yaşamak isteyen ziyaretçiler, etkinliğin atmosferinden büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti. Katılımcılar, Marmaris’in böylesine uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapmasının ilçeye çok yakıştığını belirterek, festivalin her yıl daha da büyüyerek adını duyuracağından emin olduklarını dile getirdi. Özellikle havaların ısınmasıyla birlikte sezon hareketliliğinin başladığı Marmaris’te, Latin Fest ilçedeki turizm canlılığına da önemli katkı sundu. Tatil için Marmaris’te bulunan yabancı turistler de 19 Mayıs Gençlik Meydanı’nda gerçekleşen gösterilere yoğun ilgi gösterdi. Dans gösterilerinin yanı sıra farklı ülkelerin lezzetlerini de deneyimleme fırsatı buldu. Festival kapsamında 14 farklı Latin ülkesinden Marmaris’e gelen konuklar da ilçeye hayran kaldıklarını dile getirdi. Büyükelçiler başta olmak üzere diğer diplomatlar, dansçılar, müzisyenler, aşçılar ve ekiple birlikte gelen misafirler, Marmaris’in doğal güzelliğinin yanı sıra insanların sıcak yaklaşımı, misafirperverliği ve yardımseverliğinin kendilerini çok etkilediğini belirterek, festival sayesinde farklı kültürlerin bir araya geldiğini ifade etti. Bu yıl ilk kez düzenlenen festivalin Marmaris’in uluslararası tanıtımına önemli katkı sunduğunu belirten Acar Ünlü, "Marmaris artık sadece denizi ve doğasıyla değil; kültür, sanat ve spor etkinlikleriyle de adından söz ettiren bir kent haline geliyor. Latin Fest’e gösterilen yoğun ilgi bizi çok mutlu etti. Türkiye’nin farklı şehirlerinden ve yurt dışından gelen misafirlerimizin Marmaris’ten memnun ayrılması bizim için çok değerli" dedi. Başkan Ünlü, Marmaris’in yılın her döneminde yaşayan bir turizm kenti olması için çalıştıklarını da ifade ederek, "Bu tür uluslararası organizasyonlarla hem ilçemizin tanıtımını güçlendiriyoruz hem de esnafımıza ve turizm sektörüne katkı sağlıyoruz. Marmaris’i kültür ve etkinlik turizminin önemli merkezlerinden biri haline getirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.