EKONOMİ - 18 Eylül 2017 Pazartesi 17:20

Türk Hava Yolları’nın Chicago’da 20. yılı

A
A
A
Türk Hava Yolları’nın Chicago’da 20. yılı

Türk Hava Yolları özellikle son yıllarda iyice güçlendi. Sadece Avrupa ve Orta Doğu’da değil aldığı ödüller ve başarılarıyla dünyanın en iyi havayollarından biri haline geldi.

Türk Hava Yolları Türkiye'nin gururu, göğsümüzü kabartan markamız. THY'nin Chicago'dan İstanbul’a her gün direkt uçuşu var. Akşam saat 5.35’te Chicago'ya gelen uçak yine aynı akşam 9.40’ta İstanbul’a geri dönmek için havalanıyor. Vızır vızır uçaklar inip kalkıyor. Öyle ki Chicago O’Hare Havalimanı, 70 milyonluk yolcu sayısı ile dünyanın yedinci büyük havalimanı olmakla birlikte, sekiz adet aktif pisti ile uçuş sayısı bakımından dünyada ilk sırada bulunmakta. Bundan da anlaşılacağı üzere hava trafiği çok yoğun...

Türk Hava Yolları Chicago

İstanbul – Chicago ilk uçuşu 7 Mayıs 1997 yılında başlamış. New York’tan sonra Amerika Birleşik Devtletleri’ne ikinci uçuş noktası olarak Chicago eklenmiş. İlk olarak haftada 3 kere karşılıklı uçuşlar ile başlayan yolculuk yüksek talep üzerine, hali hazırda karşılıklı olarak haftada 7 gün uçuşlarla devam ediyor.

Türk Hava Yolları’nın Chicago’da 20. Yılı şehrin en güzel mekanlarından birisi Chicago Yat Kulübünde akşam yemeği ve pasta kesilmesiyle kutlandı. Geceye; Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Olmuştur, Satış Başkanı Kerem Sarp, Pazarlama Başkanı Ziya Öztürk, Gelir Yönetimi Başkanı Emir Ali Göze, Chicago ve Orta Batı Bölge Müdürü Tuncay Eminoğlu, Chicago Satış Şefi Fatih Eroğlu,Chicago Başkonsolosu Umut Acar, Muavin Konsolos Safa Sert, Chicago Havacılık Dairesi Komisyon Üyesi Ginger S. Evans, konsoloslar, acenta temsilcileri ve çok sayıda yerli yabancı seçkin davetli katıldı.

Sadece yolcu uçağı değil kargo uçağında da Türk Hava Yolları Orta Doğu ülkeleri arasında lider. Taşınan Kargo-Posta da , THY Ağustos 2017 ayında \%18,0 artışla 94.332 tona ulaştı. Kargoda rekor ayı!

Ayrıca geçtiğimiz yıl 10 saatlik Chicago-İstanbul uçuşunda ilk kez kokpitte kaptan pilotlar Emel Arman ve Ferihan Işık’ın görev almasıyla 2 kadın kaptan pilotla yapılan en uzun uçuş olarak tarihe geçen Türk Hava Yolları bir ilke imza atılmıştı.

Bir yandan da İstanbul'daki yeni havalimanı inşaatı tam gaz devam ediyor. Ve 2018’te tamamlanması beklenen havalimanı 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyüğü olarak Türkiye’nin ekonomisine müthiş katkılar sunacak.

Türk Hava Yolları Amerika kıtasında 8 ülkeye ve 17 şehire uçuyor

Chicago, Houston, Los Angeles, New York, Washington, Boston, San Francisco, Miami, Atlanta, Buenos Aires, Sao Paulo, Toronto, Montreal, Bogota, Panama, Karakas ve Havana.

Türk Hava Yolları 5 Uçak ile Yolculuğa Başladı

1933 yılında 5 uçak ile başlayan Türk Hava Yolları’nın yolculuğu, bugün 337 uçaklık dev bir filoya ulaştı. Önümüzdeki 4 yıl içinde sipariş verilen uçaklarla birlikte sayı 421'e çıkacak.

1990’lardan sonra yurtdışına açılma politikasına başlayan THY, 2003’de küresel marka değeriyle, dünyanın en iyi hava yolları arasına girmeyi başardı. 2012’den bu yana dünyada ilham veren markaların başında geldi. Yine 2012 yılında 1,6 milyar dolar olan marka değerini 2015 yılında 2,2 milyar dolara ulaştırdı. 5 kez; Avrupa’nın En İyi Havayolu Şirketi, 2 kez; En İyi Business Class Özel Yolcu Salonu İkramı, 3 kez; En İyi Business Class İkramı, 7 kez; Güney Avrupa’nın En İyi Havayolu Şirketi seçildi... Dünyada en fazla ülkeye uçuş gerçekleştiren havayolu şirketi ve pek çok ödülün sahibi, bayrak taşıyıcımız THY... UEFA EURO 2016, Barcelona, Euroleague gibi nice markaların sponsorluklarını yapan; Kobe, Messi, Tiger Woods, Morgan Freeman, Batman, Superman gibi dünyaca ünlü isimlerle reklam anlaşmaları yapan bir dünya markası…

Dünyada en çok noktaya uçan Türk Hava Yolları 120 ülkeye direkt uçuş gerçekleştiriyor. 300 destinayon ve bunların 251’i uluslararası 49 ise Türkiye içerisinde. 2002 ylında 10.3 milyon, 2016 sonunda ise 62.8 milyonluk yolcu portfoyüne ulaşmış.

2002’de 26 iç, 77 dış olmak üzere 103 noktaya uçuyorken; bugün 49 iç, 247 dış toplam 296 noktaya sefer yapıyor. Dünyanın 4. büyük uçuş ağına sahip havayolu şirketi. Sefer yaptığımız 117 ülke ile dünyada en fazla ülkeye uçan havayolu.

Türk Hava Yolları ile İlgili Bazı İstatistikler ise şöyle

• En uzun mesafe yurtdışı uçuş: İstanbul - Los Angeles - Amerika (11029 KM)
• En uzun mesafe yurtiçi uçuş: İstanbul - Hakkari - Türkiye (1379 KM)
• En kısa mesafe yurtiçi uçuş: İstanbul – Kütahya - Türkiye (200 KM)
• En kısa mesafe yurtdışı uçuş: İstanbul – Varna - Bulgaristan (262 KM)
• Yılda en fazla sefer olan yurtiçi uçuş: İstanbul - Ankara
• Yılda en fazla sefer olan yurtdışı uçuş: Londra
• 2016’da en çok yolcu taşınan ülke: Almanya
• 2016’da çok yolcu taşınan şehir: İzmir

Kaynak: Önce Vatan Gazetesi - Anıl Sural

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Bitki biyolojik çeşitliliğinin korunmasında botanik bahçelerinin önemi vurgulandı Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen Ziraat Fakültesi Konferansları serisinin üçüncüsünde, Bölgesel Kalkınma ve Bitki Biyolojik Çeşitliliğinin Korunmasında Botanik Bahçeleri "Hortus Botanicus" konusu ele alındı. Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi, Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜSTİBAM) Müdürü Prof. Dr. Necmi Aksoy’un konuşmacı olarak katılım sağladığı programa; Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aybike Ayfer Karadağ ile öğretim üyeleri ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Botanik bahçelerinin (Hortus Botanicus) tarihi gelişimiyle ilgili bilgiler vererek sunumuna başlayan Prof. Dr. Necmi Aksoy, biyoçeşitliliğin ex situ (yerinde olmayan) korumasında hayati rol oynadığının altını çizdi. Botanik bahçelerinin, bilimsel araştırma, koruma, sergileme ve eğitim amacıyla belgelenmiş bitki koleksiyonuna sahip olan canlı bitki müzeleri olduğunu da sözlerine ekledi. Botanik bahçelerinin, yerel-bölgesel ve ulusal ölçekte sosyo-ekonomik kalkınma için stratejik bir yaklaşım olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Aksoy, bu merkezlerin gelecek nesillere bırakılabilecek en kıymetli bilimsel miraslardan biri olduğunu vurguladı. Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi’nin, Batı Karadeniz Bölgesi’nin en önemli bitki biyolojik çeşitlilik merkezlerinden biri olduğunu dile getiren Prof. Dr. Necmi Aksoy, başta Düzce ili olmak üzere bitki biyolojik çeşitliliğinin korunması üzerine yapılan bilimsel araştırmalara ve eğitim çalışmalarına ev sahipliği yaptığını belirterek katılımcılardan gelen soruları da yanıtladı.
Hakkari İçişleri Bakanlığı’ndan Hakkari’ye 45 yeni hizmet aracı İçişleri Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde emniyet ve jandarma teşkilatlarının kullanımına sunulmak üzere temin edilen 9 bin 200 araçtan 45’i Hakkari’ye gönderildi. Yeni Mahalle’de bulunan Fatih Kışlası’nda düzenlenen törene; Vali Ali Çelik’in yanı sıra vali yardımcıları, Cumhuriyet Başsavcısı Burak Hazinedaroğlu, İl Jandarma Komutanı Cafer Öz, İl Emniyet Müdürü Atilla Ayata, İl Sağlık Müdürü Hamdullah Kaya, kurum müdürleri ile asker, polis ve sağlık personeli katıldı. Vali Çelik, Türkiye genelinde güvenlik birimlerine toplam 9 bin 200 aracın teslim edildiğini belirterek, bu araçlardan 45’inin Hakkari’ye tahsis edildiğini söyledi. Hakkari’nin coğrafi yapısına dikkat çeken Çelik, ilin yüzde 89’unun dağlık alanlardan oluştuğunu belirterek, "Coğrafyanın getirdiği zorluklarla mücadele eden bir şehirde yaşıyoruz. İçişleri Bakanlığımızın başlattığı çalışma kapsamında Hakkari’mize toplam 45 araç tahsis edilmiştir. Bu araçları İl Jandarma Komutanlığımıza, İl Emniyet Müdürlüğümüze ve İl Sağlık Müdürlüğümüze teslim ediyoruz" dedi. Yeni araçlarla birlikte güvenlik ve acil müdahale hizmetlerinde önemli bir hızlanma sağlanacağını vurgulayan Çelik, şehir merkezinde ortalama 6 dakika, kırsal bölgelerde ise 15 dakika olan olaylara intikal süresinin daha da kısalacağını ifade etti. Araçlar, İl Müftüsü Hüseyin Okur’un yaptığı duaların ardından ilgili birimlere teslim edildi.