EKONOMİ - 18 Eylül 2017 Pazartesi 17:20

Türk Hava Yolları’nın Chicago’da 20. yılı

A
A
A
Türk Hava Yolları’nın Chicago’da 20. yılı

Türk Hava Yolları özellikle son yıllarda iyice güçlendi. Sadece Avrupa ve Orta Doğu’da değil aldığı ödüller ve başarılarıyla dünyanın en iyi havayollarından biri haline geldi.

Türk Hava Yolları Türkiye'nin gururu, göğsümüzü kabartan markamız. THY'nin Chicago'dan İstanbul’a her gün direkt uçuşu var. Akşam saat 5.35’te Chicago'ya gelen uçak yine aynı akşam 9.40’ta İstanbul’a geri dönmek için havalanıyor. Vızır vızır uçaklar inip kalkıyor. Öyle ki Chicago O’Hare Havalimanı, 70 milyonluk yolcu sayısı ile dünyanın yedinci büyük havalimanı olmakla birlikte, sekiz adet aktif pisti ile uçuş sayısı bakımından dünyada ilk sırada bulunmakta. Bundan da anlaşılacağı üzere hava trafiği çok yoğun...

Türk Hava Yolları Chicago

İstanbul – Chicago ilk uçuşu 7 Mayıs 1997 yılında başlamış. New York’tan sonra Amerika Birleşik Devtletleri’ne ikinci uçuş noktası olarak Chicago eklenmiş. İlk olarak haftada 3 kere karşılıklı uçuşlar ile başlayan yolculuk yüksek talep üzerine, hali hazırda karşılıklı olarak haftada 7 gün uçuşlarla devam ediyor.

Türk Hava Yolları’nın Chicago’da 20. Yılı şehrin en güzel mekanlarından birisi Chicago Yat Kulübünde akşam yemeği ve pasta kesilmesiyle kutlandı. Geceye; Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Olmuştur, Satış Başkanı Kerem Sarp, Pazarlama Başkanı Ziya Öztürk, Gelir Yönetimi Başkanı Emir Ali Göze, Chicago ve Orta Batı Bölge Müdürü Tuncay Eminoğlu, Chicago Satış Şefi Fatih Eroğlu,Chicago Başkonsolosu Umut Acar, Muavin Konsolos Safa Sert, Chicago Havacılık Dairesi Komisyon Üyesi Ginger S. Evans, konsoloslar, acenta temsilcileri ve çok sayıda yerli yabancı seçkin davetli katıldı.

Sadece yolcu uçağı değil kargo uçağında da Türk Hava Yolları Orta Doğu ülkeleri arasında lider. Taşınan Kargo-Posta da , THY Ağustos 2017 ayında \%18,0 artışla 94.332 tona ulaştı. Kargoda rekor ayı!

Ayrıca geçtiğimiz yıl 10 saatlik Chicago-İstanbul uçuşunda ilk kez kokpitte kaptan pilotlar Emel Arman ve Ferihan Işık’ın görev almasıyla 2 kadın kaptan pilotla yapılan en uzun uçuş olarak tarihe geçen Türk Hava Yolları bir ilke imza atılmıştı.

Bir yandan da İstanbul'daki yeni havalimanı inşaatı tam gaz devam ediyor. Ve 2018’te tamamlanması beklenen havalimanı 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyüğü olarak Türkiye’nin ekonomisine müthiş katkılar sunacak.

Türk Hava Yolları Amerika kıtasında 8 ülkeye ve 17 şehire uçuyor

Chicago, Houston, Los Angeles, New York, Washington, Boston, San Francisco, Miami, Atlanta, Buenos Aires, Sao Paulo, Toronto, Montreal, Bogota, Panama, Karakas ve Havana.

Türk Hava Yolları 5 Uçak ile Yolculuğa Başladı

1933 yılında 5 uçak ile başlayan Türk Hava Yolları’nın yolculuğu, bugün 337 uçaklık dev bir filoya ulaştı. Önümüzdeki 4 yıl içinde sipariş verilen uçaklarla birlikte sayı 421'e çıkacak.

1990’lardan sonra yurtdışına açılma politikasına başlayan THY, 2003’de küresel marka değeriyle, dünyanın en iyi hava yolları arasına girmeyi başardı. 2012’den bu yana dünyada ilham veren markaların başında geldi. Yine 2012 yılında 1,6 milyar dolar olan marka değerini 2015 yılında 2,2 milyar dolara ulaştırdı. 5 kez; Avrupa’nın En İyi Havayolu Şirketi, 2 kez; En İyi Business Class Özel Yolcu Salonu İkramı, 3 kez; En İyi Business Class İkramı, 7 kez; Güney Avrupa’nın En İyi Havayolu Şirketi seçildi... Dünyada en fazla ülkeye uçuş gerçekleştiren havayolu şirketi ve pek çok ödülün sahibi, bayrak taşıyıcımız THY... UEFA EURO 2016, Barcelona, Euroleague gibi nice markaların sponsorluklarını yapan; Kobe, Messi, Tiger Woods, Morgan Freeman, Batman, Superman gibi dünyaca ünlü isimlerle reklam anlaşmaları yapan bir dünya markası…

Dünyada en çok noktaya uçan Türk Hava Yolları 120 ülkeye direkt uçuş gerçekleştiriyor. 300 destinayon ve bunların 251’i uluslararası 49 ise Türkiye içerisinde. 2002 ylında 10.3 milyon, 2016 sonunda ise 62.8 milyonluk yolcu portfoyüne ulaşmış.

2002’de 26 iç, 77 dış olmak üzere 103 noktaya uçuyorken; bugün 49 iç, 247 dış toplam 296 noktaya sefer yapıyor. Dünyanın 4. büyük uçuş ağına sahip havayolu şirketi. Sefer yaptığımız 117 ülke ile dünyada en fazla ülkeye uçan havayolu.

Türk Hava Yolları ile İlgili Bazı İstatistikler ise şöyle

• En uzun mesafe yurtdışı uçuş: İstanbul - Los Angeles - Amerika (11029 KM)
• En uzun mesafe yurtiçi uçuş: İstanbul - Hakkari - Türkiye (1379 KM)
• En kısa mesafe yurtiçi uçuş: İstanbul – Kütahya - Türkiye (200 KM)
• En kısa mesafe yurtdışı uçuş: İstanbul – Varna - Bulgaristan (262 KM)
• Yılda en fazla sefer olan yurtiçi uçuş: İstanbul - Ankara
• Yılda en fazla sefer olan yurtdışı uçuş: Londra
• 2016’da en çok yolcu taşınan ülke: Almanya
• 2016’da çok yolcu taşınan şehir: İzmir

Kaynak: Önce Vatan Gazetesi - Anıl Sural

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Nevşehir ’Dur’ ihtarına uymadı, 122 bin lira ceza yedi Nevşehir’de polisin ’dur’ ihtarına uymayan 15 yaşındaki motosiklet sürücüsü, önce motosiklet ile daha sonra da yaya kaçmaya çalıştı. Yakalanan sürücüye 122 bin lira para cezası kesildi. Güzel Yurt Mahallesi 80. Yıl Bulvarı üzerinde uygulama yapan trafik polisi ekiplerinin ’dur’ ihtarına uymayan 15 yaşındaki plakasız motosiklet sürücüsü İbrahim P., kaçmaya başladı. Polis ekiplerinin ihbarı üzerine bölgeye polis ekipleri sevk edildi. Sevk edilen ekiplerin de ’dur’ ihtarına uymayan sürücü, mahalle aralarına girerek izini kaybettirmeye çalıştı. Polis ekiplerinin kendilerini takip ettiğini fark eden sürücü tekrar kaçmaya başladı. Ürgüp Caddesi üzerinde ters şeritten kaçan ve kavşaklara ters şeritten giren çocuk sürücü kırmızı ışıklarda da durmadı. Polis ekipleri motosikletin gidiş istikametinde gerekli tedbirleri alarak motosiklet sürücüsünü durdurmaya çalıştı. Yaklaşık 15 dakika kadar polis ekiplerinden kaçan sürücü Cevher Dudayev Mahallesi Aksaray Caddesi üzerinde yakalanacağını anlayınca motosikleti yol kenarına bırakarak, motosiklette yolcu olarak bulunan 15 yaşındaki arkadaşı ile birlikte kaçmaya devam etti. Ekiplerin kovalamacası sonrasında yakalanan sürücü ve motosiklette yolcu olarak bulunan arkadaşı ekipler tarafından gözaltına alınarak çocuk şube ekiplerine teslim edildi. Yapılan sorgulamada çocuk sürücünün ehliyetinin olmadığı ve bu nedenle kaçtığı belirlendi. 15 yaşındaki sürücüye çeşitli maddelerden 122 bin lira ceza yazıldı. Motosiklet trafikten men edildi.
Kütahya Kütahya’da şehir içi toplu taşıma ücretlerine zam Kütahya’da şehir içi toplu taşımada uygulanacak yeni bilet ücretleri, Belediye Meclisi’nde yapılan görüşmelerin ardından oy çokluğuyla kabul edilerek yürürlüğe girdi. Kütahya Belediye Meclisi’nin 3. Dönem 1. Olağan Toplantısı, Belediye Başkanı Eyüp Kahveci başkanlığında gerçekleştirildi. Yeni yılın ilk meclis toplantısında gündem maddeleri tek tek ele alınırken, şehir içi ulaşımı doğrudan ilgilendiren ücret tarifesi görüşmeleri öne çıktı. Toplantının üçüncü gündem maddesinde, Kütahya Minibüsçüler, Servis Araçları ve Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanlığı tarafından sunulan fiyat artışı talebi müzakere edildi. Söz konusu talep, Belediye Meclisi’nin 3 Aralık 2025 tarihli ve 354 sayılı kararıyla Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edilmişti. Eşel Mobil Sistemi kapsamında değerlendirilen talep doğrultusunda hazırlanan komisyon raporu, meclis üyelerinin onayına sunuldu. Yapılan oylama sonucunda yeni tarife oy çokluğuyla kabul edildi. Kabul edilen düzenlemeye göre, şehir içi toplu ulaşımda tam biniş ücreti 30 lira olarak belirlendi. İlkokul ve lise öğrencileri için indirimli kart ücreti 17 liraya, üniversite öğrencileri için biniş ücreti 24 liraya yükseltildi. Üniversite öğrencilerine yönelik ikamet kartı ücreti 22 lira olarak güncellenirken, üniversite hattı olarak bilinen 16 numaralı hatta biniş bedeli 12 lira oldu. Basın kartı kullanan yolcular için ücret 20 lira olarak belirlenirken, kredi kartı ile yapılan binişlerde ücret 30 lira, banka komisyonu ise 6 lira olarak uygulanacak. NFC ve QR kod ile yapılan temassız ödemelerde biniş ücreti 38 lira olarak belirlendi. Aktarma ücretinde ise herhangi bir değişikliğe gidilmedi ve bu bedel 10 lira olarak korunmaya devam edecek. Yeni ücretlerin, belediye tarafından belirlenecek tarihten itibaren uygulanacağı bildirildi.