TEKNOLOJİ - 27 Haziran 2012 Çarşamba 17:12

Turkcell Superonline 3 yılda 33 kat büyüdü

A
A
A
Turkcell Superonline 3 yılda 33 kat büyüdü

Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, 2008 yılından bu yana 1,4 milyar TL yatırım yaparak 3 yılda 33 kat büyüdüklerini söyledi.

YUSUF KOYUN
ADANA

Turkcell Superonline 2012 yılı planları ve adana'da yapılan yatırımları paylaşmak üzere Hilton Oteli'nde basın toplantısı düzenledi. Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, toplantıda Turkcell Superonline olarak tamamen kendi kurduğu altyapısıyla çok kısa bir sürede Türkiye genelinde 75 ile değen bir fiber ağ ördüklerini ve 2008’den bu yana toplam 1,4 milyar TL’lik yatırımla, hane erişimini 3 yılda 33 kat artırarak 1.1 milyon haneye çıkardıklarını söyledi. Erkan, hane sayısını 2012 yılında 1,3 milyonun üzerine çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Erkan, 2012 yılının birinci çeyreğinde gelirlerini bir önceki yıla göre 91,1 milyon TL’den 145 milyon TL’ye yükselten, 2011 yılının ilk çeyreğine göre de gelirlerini yüzde 59,2 oranında arttıran Turkcell Superonline’ın fiber internet abone sayısının da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 91 artarak 307 bine yaklaştığını açıkladı. Erkan, yıllık bazda hane segmenti gelirlerini büyüyen abone bazı sayesinde yüzde 92 artırırken, kurumsal segmentte ise gelirlerini yüzde 105 oranında yükselttiklerini kaydederek şöyle devam etti:

"Ülkemizde bugün itibariyle 10 ilimizi yaptığımız yatırımlarla 'fiber şehirler' haline getirdik. 2012’de bu illere yenilerini eklemek üzere yatırımlarımızdan pay alacak belediyelerimizle iş birliğine hazırız. Kamunun ve yerel yönetimlerin de altyapı konusunda gelişmelere açık olmasını, bizim gibi ülkeye yeni ve uluslararası standartlarda altyapılar kazandıran özel şirketlere daha fazla destek olmasını bekliyoruz."

Türkiye’de internet hızının yüksek olduğu iller arasında Adana’nın 2. sırada yer aldığını ifade eden Murat Erkan, “Adana bizim gibi özel sektör kuruluşlarını her zaman destekleyen ve yatırım yapmamız için gerekli zemini hazırlayan bir şehir olmuştur. Bundan 2 sene önce Türkiye’de fiber internet henüz konuşulmazken başladığımız yatırımları görüp bizi davet eden ve bu vizyonu bizimle paylaşan yerel yönetimler arasında Adana ön sıralarda yer alıyordu. Yaklaşık 2 yıldan beri Çukurova ve Seyhan İlçe Belediyeleri’nin sorumlu olduğu mahalleler başta olmak üzere Mahfesığmaz, Toros, Güzelyalı, Huzurevleri, Reşatbey ve Kurtuluş bölgelerinde hizmet veriyoruz" diye konuştu.

Adana’da yaklaşık 30 bin fiber internet abonelerinin bulunduğunu ve 120 bin haneye hizmet verebilir bir altyapıya sahip olduklarını dile getiren Murat Erkan, Adanalı Turkcell Superonline fiber internet kullanıcılarının yüzde 74’ü limitsiz paket ile internete bağlanırken, en çok tercih edilen paketin ise 20 Mbps’lik kotasız paket olduğunu vurguladı.

Fiber internette yapılan yatırım ve sunulan hızlar açısında dünyanın pek çok ülkesinin önüne geçtiklerini belirten Erkan şöyle devam etti:
“Evlere kadar kendi altyapımızla götürdüğümüz saniyede 1000 Mbps internet hızı, dünyada pek çok gelişmiş ülkenin hayal bile edemediği bir teknolojidir. Turkcell Superonline, Türkiye’yi dünyada bu hizmeti sunan ilk 5 ülke arasına soktu. Şu anda Turkcell Superonline olarak, internet hızımızla Avrupa ile de boy ölçüşüyoruz. Son yayınlanan Akamai raporuna göre Türkiye’nin ortalama hızı saniyede 2,7 Mb iken, Turkcell Superonline’ın kendi şebeke raporunda fiber internette saniyede 17 Mb hız ortalamasıyla Türkiye’nin yaklaşık 6 katı hıza sahip. Turkcell Superonline’ın başarıları dünyanın fiber otoriteleri tarafından büyük bir ilgiyle izleniyor ve Turkcell Superonline dünyanın lider operatörleri arasında gösteriliyor.

Avrupa Eve Kadar Fiber Konseyi’ne (FTTH Council) de çeşitli projelerde danışmanlık yapan, IDATE’nin yayınladığı “Fiber internette dünyaya liderlik eden operatörler” raporunda Türkiye ilk kez Turkcell Superonline ile en başarılı uygulamalar arasında yer aldı. Aralarında ABD, Fransa, Güney Kore, Hollanda, İsviçre, Japonya gibi gelişmiş ülkelerden dünya çapında büyük 10 operatörün bulunduğu raporda Turkcell Superonline’ın Avrupa’da, hatta tüm dünya genelinde FTTH (eve kadar fiber) alanında kendini kabul ettirmiş önemli bir oyuncu. Fiber internet konusunda dünyanın en saygın kurumlarından Uluslararası FTTH Konseyi’nin geçen yılki raporunda, penetrasyon açısından G20 ülkeleri arasında 8. sırada yer alan Türkiye, bu yıl bir sıra daha yükselerek İtalya’nın önünde 7. sırada yer aldı."

Fiber optik altyapının, ışık hızında internet hizmetinin yanı sıra ses hizmetinde de önemli bir kalite ve avantaj getirdiğini hatırlatan Erkan, “Fiber internetin yanı sıra Turkcell Superonline 2011’de sabit numara taşımanın da lideri oldu. Geçtiğimiz yıl sabit hatlarda her 10 numaradan 8’i Turkcell Superonline’a taşındı ve Adana’da “fiber ses” hizmeti verdiğimiz abone sayımız 10 bine yaklaştı. Fiber ses servisimizle, sabit ücret zorunluluğu olmadan abonelerimizi kendi aralarında saat ve süre sınırı olmaksızın ücretsiz konuşturuyoruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun 613 Türk’ün katledildiği Hocalı Katliamı, Samsun’da anıldı Ermeniler tarafından 106’sı kadın, 83’ü çocuk olmak üzere toplam 613 Türk’ün katledildiği Hocalı Katliamı, Samsun’da anıldı. Karabağ Savaşı sırasında 26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında yaşanan ve Azerbaycanlı Türk sivillerin Ermenistan’a bağlı kuvvetler tarafından toplu şekilde öldürülmesinin 34. yıl dönümünde Karadeniz Azerbaycan Türkleri ve Türk Soydaşlar Derneği tarafından Samsun’da Hocalı Katliamı Şehitleri Anma ve Hocalı Gözyaşım programı düzenlendi. Azerbaycan’ın resmî açıklamasına göre 106’sı kadın, 83’ü çocuk olmak üzere toplam 613 kişinin öldürüldüğü katliamın anma programında konuşan dernek başkanı Dr. Mesude Veliyeva Altun, şunları söyledi: "Hocalı soykırımını anmak için Samsun’da toplandık. Soykırım, çok vahşi ve acı verici bir olay. Hocalı katliamı tarihteki en büyük suçlardan birisidir. O karlı kışta, soğuk havada Hocalı’nın insanlarına Ermeni kuvvetleri vahşeti yaşattı. İnsanlarımız evlerinden ayrı düştü, ormanlara dağıldı. Çoluk, çocuk, yaşlı kimseyi ayırt etmeden 613 vatandaşımızı katlettiler. Bu katliamları kendi gözlerimizle de gördük. Cesetlerimizi bile vermiyorlardı. Cesetlerimiz tanınmaz hâlde idi. Ermeni Zori Balayan bu vahşeti kendi kahramanlıkları gibi anlatıyordu. Birçok Türk evinde çocukların cama çivilendiğini, işkence edildiğini gördük. Zorbalayan da doktor ve kendi bıçağıyla çocukların derisini yüzerek bir Türk çocuğunun kaç dakikada öldüğünü görmek istediğini ve 7 dakikada öldüğünü söylüyor. Hamile kadınlarımızın karnını süngüyle deldiler. Birçok Türk’ü alıp işkence yapmışlardı. Biz, sadece Hocalı değil tüm şehitlerimizi her gün anıyoruz. Onların sayesinde ayaktayız. Allah, şehitlerimizden razı olsun. Şu anda topraklarımız varsa, yaşıyorsak, Karabağ’ı geri alabildiysek çok şükür o şehitlerimiz sayesindedir. Biz, şehitlerimize ömür boyu borçluyuz. Allah onlara ömür boyu rahmet eylesin, gazilerimizden Allah razı olsun. Var olsun Türk kardeşliği." Anma programına siyasi parti temsilcileri de katılım gösterirken, program katılımcıların konuşmalarının ardından sona erdi.
Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı merkezlerde güvenlik ‘CANGÖZ Projesi’ ile sağlanacak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) arasında "Yapay Zeka Destekli ve Gerçek Zamanlı İzleme, İkaz ve Güvenlik Risklerinin Yönetimi (CANGÖZ) Projesi İş Birliği Protokolü" imzalandı. Sistemle huzurevleri, rehabilitasyon merkezleri, engelli ve yaşlı bakım merkezlerinde şüpheli hareketler, düşme ve bayılma gibi olağan dışı durumlar, yangın anında personel zamanında uyarılarak, erken müdahale sağlanacak. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Yapay Zeka Destekli ve Gerçek Zamanlı İzleme, İkaz ve Güvenlik Risklerinin Yönetimi (CANGÖZ) Projesi İş Birliği Protokolü imzalandı. Savunma Sanayii Başkanlığı Nuri Demirağ Salonu’nda düzenlenen törenle imzalanan protokol kapsamında CANGÖZ Projesi ilk etapta 27 ilde kullanılmaya başlanacak. Törende konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bakanlık olarak sundukları hizmetleri günün ihtiyaçlarına göre revize ettiklerini ve geliştirdiklerini vurguladı. Göktaş, "Özellikle korunma ve desteğe ihtiyaç duyan bireyler için riskleri ortaya çıkmadan öngörebilen bir yapı kurmak temel önceliklerimizden biridir. Diğer yandan hizmet sunduğumuz her ortamda güvenlik ve mahremiyet dengesini büyük bir titizlikle koruyoruz. Bugün imzaladığımız bu iş birliği protokolü de sosyal hizmet kapasitemizin teknolojiyle desteklenerek yeni bir eşiğe taşınmasının kıymetli bir adımıdır" diye konuştu. "Kuracağımız yapı sayesinde tüm hizmet birimlerimizde izleme sistemlerini merkezden yönetilebileceğiz" Huzurevleri, rehabilitasyon merkezleri, engelli ve yaşlı bakım merkezleri gibi pek çok hizmet noktasında güvenliğin etkin biçimde sağlanması için izleme sistemlerinin güçlendirilmesi ve merkezi bir yapıya kavuşturulmasının büyük önem taşıdığına dikkati çeken Göktaş, sözlerine şöyle devam etti: "Bu doğrultuda Savunma Sanayii Başkanlığımızın geliştirdiği yapay zeka destekli erken alarm ve izleme sistemini hizmet birimlerimizde devreye alıyoruz. İlk etapta 27 ilimizde bu sistemi kademeli bir şekilde kuracağız. Yerli savunma sanayi ekosistemi tarafından geliştirilen bu sistemle görüntüleri anlık analiz ederek, riskleri erken tespit edebileceğimiz bir modeli bize sunuyor. Böylece ilgili personel zamanında uyaracak, muhtemel olumsuz bir durumda da erken müdahale sistemimizi devreye alacağız. Ayrıca kuracağımız yapı sayesinde tüm hizmet birimlerimizde izleme sistemlerini merkezden yönetilebileceğiz. Bununla birlikte denetim süreçlerimizi de güçlendirerek; proaktif denetim yaklaşımıyla hizmet kalitesini güvence altına alıyoruz. Görüntü işleme altyapısı; şüpheli hareketleri, düşme ve bayılma gibi olağan dışı durumları tespit edip, yangın ve dumanı algılayacak, anlık alarmla müdahaleyi mümkün kılacak. Bunun yanı sıra, görüntüler sınıflandırılacak. Böylece ihtiyaç duyulan kayıtlara kolay şekilde ulaşılabileceğiz. Yapay zeka altyapısı, ülkemizin sosyo-kültürel yapısını Türk toplumuna özgü beden dili, davranış ve hareket biçimlerini analiz ederek öğrenebilecek kabiliyette olacak. Bu da elimizdeki verilerle eğitilmiş, daha isabetli sonuçlar üreten milli yapay zeka modellerinin geliştirilmesine önemli bir zemin hazırlayacak." "Yapay zeka temelli sistem, savunma sanayii ile sosyal hizmetler arasında güçlü bir sinerji oluşturacak" Ortaya çıkacak kazanımların yalnızca Bakanlıkla sınırlı kalmayacağını da söyleyen Bakan Göktaş, "Yerli ve milli imkanlarla geliştirilecek bu yapay zeka temelli sistem, savunma sanayii ile sosyal hizmetler arasında güçlü bir sinerji oluşturacak. Milli sermayenin yurt içinde kalmasına katkı sağlayacak bu adım, yerli savunma sanayii ekosisteminin yüksek teknoloji alanındaki kabiliyetlerini daha da ileriye taşıyacak. Aynı zamanda ülkemizin yapay zeka alanındaki teknolojik bağımsızlığına, veri güvenliğine ve uluslararası rekabet gücüne de katkılar sunacak" şeklinde konuştu. "CANGÖZ Projesi ile birlikte riski önceden gören, hızlı karar alan ve doğru zamanda harekete geçen bir kurumsal yapıyı daha da güçlendirmiş olacağız" Göktaş, atılan imzanın sosyal hizmetlerde yeni bir güvenlik standardının, yeni bir yönetim kapasitesinin ve yeni bir kamu hizmeti anlayışının ilanı olduğunu aktararak, "CANGÖZ Projesi ile birlikte riski önceden gören, hızlı karar alan ve doğru zamanda harekete geçen bir kurumsal yapıyı daha da güçlendirmiş olacağız. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye Yüzyılı vizyonuyla yürüttüğümüz bu çalışmalarla yerli ve milli imkanlarla insan odaklı hizmet anlayışımızı kararlılıkla sürdüreceğiz" açıklamasında bulundu. SSB Başkanı Haluk Görgün ise, savunma sanayiinin yüksel teknolojinin farklı disiplinlerin koordineli çalışmasını gerektiren, yenilikçi ve inovatif yaklaşımın her an güncel olması gereken bir disiplin olduğunu söyleyerek, "Bu anlamda ülkemizin güzide üniversitelerinde yetişen yaklaşık 100 bin çalışanımızın ortaya koyduğu fedakar çalışmalar neticesinde yakaladığımız bu yüksek teknoloji ürünlerini, ülkemizin aynı anda aynı zamanda teknolojik bağımsızlığına ve ekonomik bağımsızlığına katkı sağlamak adına da yine Savunma Sanayii Başkanlığımızın koordinasyonunda kabiliyeti olan şirketlerimizin sivil alandaki ihtiyaçları karşılamak üzere de faaliyetler yürütülüyor" diye konuştu. Çeşitli birimlerde ihtiyaç duyulan ve hızlı cevap verebilecek projenin hayata geçirilmesinden memnuniyet duyduğunu aktaran Görgün, projenin hayırlara vesile olmasını diledi.