GÜNDEM - 01 Mart 2017 Çarşamba 10:26

Türkiye ve Japonya afetleri konuşuyor

A
A
A
Türkiye ve Japonya afetleri konuşuyor

Türk – Japon Dostluk Günleri kapsamında İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Japonya Doğal Felaketler Mücadele Komitesi Başkanı Sayın Yoshikazu Nakahama’yı konuk etti.

Yeni Yüzyıl Üniversitesinin İş Sağlığı Araştırma ve Uygulama Merkezi Yenisarum’un düzenlemiş olduğu “Japonya’da Afet Kültürü” konulu etkinliğe, Japonya Konsolosluğu, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, Yenisarum Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ünal, çeşitli üniversiteler, çok sayıda kurum ve kuruluşun temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“Afetler konusunda Türkiye ve Japonya işbirliği içinde olmalı”

Japonya’da Afet Kültürü konferansına konuşmacı olarak katılan Japonya Doğal Felaketler Mücadele Komitesi Başkanı Sayın Yoshikazu Nakahama, özellikle iki ülke arasında afet önleme ile ilgili işbirliği kurulması gerekliliğine dikkat çekerek, “Türkiye ziyaretim sırasında Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nden bir davet aldım. Bu konferansta afet önleme konusunda birikimlerimizi paylaşacağım. Türkiye’de bir deprem beklendiği öngörüsü var. Tokyo da aynı tehlikeyle karşı karşıya, bu nedenle Türkiye ve Tokyo birbirine çok benzer pozisyonlarda, bu açıdan Türkiye ve Japonya’nın iş birliği içerisinde olması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’nin bu konuda ihtiyacı olduğunu düşündüğüm şey halkın hızlı bir şekilde bilgilendirilmesidir. Çünkü insanların hem kendilerini hem de birbirlerini kurtarabilmesi için, bilginin hızlı bir şekilde dağıtılıyor ve paylaştırılıyor olması gerekir. Bu nedenle iş birliği içinde olmak çok önemli ” ifadelerini kullandı.

“Afet kültürü konusu daha geniş platformlarda yer bulmalı”

YENİSARUM Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ünal da afet kültürü içerikli çalışmaların daha kapsamlı ve daha sık yapılması gerekliliğine vurgu yaparak, “Japonya’da Afet Kültürü Konferansı, İş Sağlığı Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde gerçekleştirdiğimiz birkaç etkinliğimizden biri. Bu etkinlikte öğrencilerimize afet kültürünü yayma amacındayız. Türkiye doğal afetler konusunda oldukça kötü deneyimleri olan bir ülke. Birçok afet türünde maalesef kötü deneyimlerimiz var. Bu kötü olayların yaşanmasından daha kötüsü ise bu olayların sadece yaşandığı sırada gündeme gelmesi. Bu felaketler yaşandıktan kısa bir süre sonra adeta hiç yaşanmamış gibi unutuluyor. Japonya da bu konuda oldukça kötü deneyimler yaşamış ancak bu deneyimleri tecrübelendirebilmiş bir ülke. Japonya’dan gelen konuğumuz ile birlikte, Japonya’da büyük depremler olmasına rağmen nasıl oluyor da büyük tahribatlar yaşanmıyor, Türkiye olarak bu konuda nerelerde eksiklerimiz var neler yapmalıyız sorularını tartışalım ve birikimlerimizi misafirlerimizle paylaşalım istedik. Bugün öğrenci ve akademisyenlerimizin yanı sıra Türk Kızılay’ı ve AFAD’dan da misafirlerimiz var. Etkinliğimizi, geniş kitlelerin katılımıyla gerçekleşecek daha büyük bir platforma taşımayı istiyor ve planlıyoruz. Bu önemli konunun hassasiyetle diğer platformlarda da yer bulmasını diliyoruz “ dedi.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.