TEKNOLOJİ - 28 Aralık 2022 Çarşamba 11:06

Türkiye Vodafone Vakfı binlerce çocuk ve kadını teknolojiyle buluşturdu

A
A
A
Türkiye Vodafone Vakfı binlerce çocuk ve kadını teknolojiyle buluşturdu

‘İyilik için teknoloji’ vizyonuyla faaliyet gösteren Türkiye Vodafone Vakfı, 2022’de de toplumun dijitalleşmesi için çalışmalarını sürdürdü. Vakıf, 15 yılda toplam 4,4 milyon kişinin hayatına dokunurken, reel değeri 223 milyon TL olan 16 projeye destek oldu.

Toplumsal değişim ve gelişimin öncüsü olma hedefiyle faaliyetlerini sürdüren Türkiye Vodafone Vakfı, 2022’de de amaç odaklı yaklaşımıyla toplumsal gelişime yön veren çalışmalar yapmaya devam etti. ‘İyilik için teknoloji’ vizyonuyla çalışan ve 2022’de 15’inci yaşını kutlayan Vakıf, bu süreçte 4,4 milyon kişinin hayatına dokundu, reel değeri 223 milyon TL olan 16 projeye destek oldu. Vakfın ‘Yarını Kodlayanlar’ projesi 290 bini aşkın çocuğa, “Dijital Benim İşim” projesi ise 11 bini aşkın kadına ulaştı. Diğer yandan, kadınların şiddetten korunmasını hedefleyen “Kırmızı Işık” uygulaması 375 bin kez indirildi.

Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel şunları söyledi: “Vakıf olarak, kurulduğumuz günden bu yana, ‘İyilik için teknoloji’ vizyonuyla faaliyetlerimize yön veriyoruz. Tüm projelerimizi, ülkemizin toplumsal gereksinimleri doğrultusunda, araştırmalar sonucu belirlediğimiz sosyal ihtiyaç haritasına göre şekillendiriyoruz. Sosyal hayatın olanaklarından yeterince faydalanamayan veya ekonomik hayatta varlık gösteremeyen bireylerin önündeki engelleri kaldırmak için çalışıyoruz. Kadınlar ve çocuklar, öncelikli odak alanlarımızı oluşturuyor. Vakfımızın çatısı altında 15 yılda 4,4 milyon kişinin hayatına dokunduk, reel değeri 223 milyon TL olan 16 projeye destek olduk. Vakıf olarak, ülkemizin sürdürülebilir geleceğine katkıda bulunmaya devam edeceğiz.”

290 bini aşkın çocuğa kodlama eğitimi

Yapılan açıklamaya göre Türkiye Vodafone Vakfı, Habitat Derneği iş birliğiyle hayata geçirdiği ve Türkiye’nin dört bir yanında yaşları 7-14 arasında değişen çocuklara kodlama eğitimleri verdiği “Yarını Kodlayanlar” projesinde, Ağustos 2016’dan bu yana 1000’den fazla gönüllü eğitmene ve 290 bini aşkın çocuğa ulaştı. Yapılan her 1 TL’lik yatırımın 7,7 TL’lik sosyal getiri sağladığı ve yaklaşık 14 milyon TL’lik sosyal değer elde edilen projede, son bir yılda düzenlenen 8 hackathon’a 187 çocuk ve genç katıldı. Proje kapsamında ayrıca 43 köy okulunda teknoloji sınıfları açılarak çevre köyler de dahil olmak üzere 8 bini aşkın çocuğa teknoloji eğitimi verildi. “Yarını Kodlayanlar” projesiyle çocukların yanı sıra öğretmen ve ebeveynlerle birlikte toplam 92 bin kişiye daha teknoloji eğitimi verilmesi hedefleniyor.

4 bin 800 öğrenciye farkındalık eğitimi

Vakıf ve dernek iş birliğiyle ‘Yarını Kodlayanlar’ projesinin bir alt kolu olarak tasarladığı ‘Yeşil Gezegen’ projesiyle de çocuklara çevresel farkındalık kazandırmaya devam etti. Öğrencilere iklim değişikliği, geri dönüşüm, sürdürülebilirlik ve afet konularında teorik ve uygulamalı eğitimlerin verildiği projede toplam 79 kişilik eğitmen kadrosuyla 4 bin 800 çocuğa ulaşıldı. Projenin başlangıcından bugüne verilen toplam yerel eğitim sayısı 63 olurken, proje kapsamında Aralık ayında Ankara’da 27 gönüllünün katılımıyla bir master eğitmen eğitimi de gerçekleştirildi. Projeyle 2023 yılında 15 bin öğrenciye ulaşılması hedefleniyor.

Türkiye Vodafone Vakfı binlerce çocuk ve kadını teknolojiyle buluşturdu

8 bin çocuğun dijital araçlara erişimi sağlandı

Elektronik atıkların geri dönüşümünü teşvik etmek amacıyla ve döngüsel ekonomi anlayışıyla hayata geçirilen “Bu Atıklar Kod Yazıyor” projesi ile sürdürülebilirlik çalışmalarına hız kesmeden devam edildi. 2022 yılında çevreci ve sürdürülebilir bir kimlik kazandırılan yeni nesil mağazaların da dahil olduğu proje kapsamında, 52 iş ortağının desteğiyle 18 tonu aşkın e-atık toplanıp geri dönüştürüldü. Geri dönüşümden elde edilen ekonomik gelirle vakıf ve dernek iş birliğiyle yürütülen “Yarını Kodlayanlar” projesinde faydalanılmak üzere bugüne kadar 8 kodlama sınıfının açıldığı projeyle yaklaşık 8 bin çocuğun dijital araçlara erişimi sağlandı.

11 bini aşkın kadın dijitalleşmeyle tanıştı

Vakıf, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü iş birliğiyle hayata geçirdiği “Dijital Benim İşim” projesiyle 2022’de de kadınları dijital dünyanın olanaklarıyla buluşturmaya devam etti. 18 yaş üstü kadınlara Dijital Okuryazarlık ve Dijital Pazarlama eğitimlerinin verildiği projeyle, 20 ilde bulunan 85 Halk Eğitimi Merkezi’nde 135 eğitimciyle 11 bini aşkın kadın kursiyere ulaşıldı. Mezun olan 86 kadın kursiyer ise Vodafone Türkiye Müşteri Hizmetleri’nde istihdam edildi. Proje kapsamında 5 milyon TL’lik sosyal değer elde edilirken, proje için yapılan her 1 TL’lik yatırım 5 TL’lik sosyal getiri sağladı. Projeyle, Mart 2023’e kadar 20 ilde 12 bin kadın kursiyere eğitim verilmesi hedefleniyor.

‘Kırmızı Işık’ 375 bin kez indirildi

Vakıf, 2022’de teknolojinin gücünü kullanarak kadınların şiddetten korunmasına destek olmayı da sürdürdü. Vakfın Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı desteğiyle 8 yıl önce hayata geçirdiği ‘Kırmızı Işık’ uygulaması toplam 375 bin kez indirilirken, aylık aktif bin 500 kullanıcıya ulaştı. Kadınların şiddete maruz kaldığı anlarda kolluk kuvvetleri ya da yakınlarına kolaylıkla haber verebilmesini sağlayan uygulamaya, başkalarına sormaya çekindikleri konularda kadınlara destek olmak üzere ‘Işık’ adında Yapay Zeka tabanlı bir sohbet robotu da eklendi.

Vakıf ve sürdürülebilirlik projeleri ödülleri topladı

Türkiye Vodafone Vakfı ve Vodafone Türkiye sürdürülebilirlik çalışmaları, 2022’de aldığı ödüllerle projelerinin başarısını ortaya koydu. Buna göre Vakıf, İstanbul Marketing Awards’da ‘Yarını Kodlayanlar’, “Bu Atıklar Kod Yazıyor” ve ‘Kırmızı Işık’ projeleriyle toplam 5 ödül; Çevko Ödülleri’nde ‘Yeşil Gezegen’ ve “Bu Atıklar Kod Yazıyor” projeleriyle 2 ödül; Kadın Dostu Markalar 2022 Farkındalık Ödülleri’nde ‘Kadın İstihdamı ve İşte Fırsat Eşitliği’ kategorisinde “Dijital Benim İşim” projesiyle bir ödül ve Sürdürülebilir İş Ödülleri’nde ‘Yeşil Gezegen’ projesiyle bir ödül aldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay 27 bin 20 depremzede çift evlilik kredisiyle yuvasını kurdu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Aile Yılı kapsamında hayata geçirilen Evlenecek Gençlerin Desteklenmesi Projesi kapsamında deprem bölgesinde 27 bin 20 çift Aile ve Gençlik Fonu’nu almaya hak kazandı. Afet bölgesinde binlerce depremzede, evlilik kredisi sayesinde yuvasını kurdu. 15 Mayıs 2024 tarihli 2024/6 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile 2025 yılı Aile Yılı ilan edilmiş ve ailenin korunması ve güçlendirilmesi kapsamında 2024 yılı ile 2028 yılları aralığını kapsayan eylem planı yayınlanmıştı. Eylem planı kapsamında Evlenecek Gençlerin Desteklenmesi Projesi hayata geçirilmişti. Evlenecek Gençlerin Desteklenmesi Projesi ilk olarak deprem bölgesinde hayata geçirilmiş ve destek almaya hak kazanan çiftler desteklenmişti. Proje kapsamında; Şanlıurfa’da 9 bin 425, Gaziantep’te 6 bin 554, Malatya’da bin 529, Adıyaman’da 469, Kilis’te 181, Hatay’da 4 bin 437, Osmaniye’de 825 ve Kahramanmaraş’ta 3 bin 600 çift olmak üzere toplamda 27 bin 20 çift destek almaya hak kazandı. Destek kapsamında; 18 - 25 yaş aralığındaki çiftlere 250 bin TL ve 26 ile 29 yaş aralığındaki çiftlere 200 bin TL destek veriliyor. Kredi başvuruları devam ederken, şartlar şu şekilde: "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, Başvuru tarihi itibarıyla 18-29 yaş arasında olmak ve 30 yaşından gün almamış olmak, Herhangi bir taşınmaz sahibi ya da hissedarı olmamak, Çiftlerin son 6 aylık gelir toplamı ortalaması ve son aya ait gelirleri toplamı 2 asgari ücretten fazla olmamak, Başvuru tarihi itibarıyla resmi nikâh tarihine en az 2 ay en fazla 6 ay kalmış olmak, Bakanlığın evlilik öncesi ve sonrasında sunacağı eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden yararlanmayı taahhüt etmek, Affa uğramış olsa bile; devletin güvenliğine, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar ile cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan; uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, bunların kullanılmasını kolaylaştırma, kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak suçlarından hakkında kesinleşmiş bir mahkümiyet kararı bulunmamak şartlarını çiftlerin her ikisi de karşılamalıdır."
İstanbul Yurtta hava durumu Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, yurdun genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara, (Muğla dışında) Ege, Batı Akdeniz, (Konya ve Karaman dışında) İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz’in batısı ile Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Diyarbakır çevrelerinin yağmur ve sağanak, yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Marmara’nın güney ve doğusu, Ege’nin kuzeyi ve Batı Karadeniz’de beklenen yağışların yerel kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’da yüksek kar örtüsüne sahip eğimli alanlarda çığ ve kar erimesi tehlikesi bulunuyor. Hava sıcaklığının yurdun kuzeybatı kesimlerinde (3-5 derece) azalarak mevsim normallerinin altına, doğu kesimlerinde (2-4 derece) artarak normallerinin üzerine çıkacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı ve normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın ise genellikle güney, güneybatı, Marmara, Kuzey Ege ve Batı Karadeniz’de kuzey ve kuzeydoğu yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette Marmara, Kuzey Ege ve Batı Karadeniz’de yer yer kuvvetli (40-60 km/sa) esmesi bekleniyor. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 17 İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 13 İzmir: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yer yer kuvvetli olmak üzere, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 23 Adana: Parçalı ve çok bulutlu, kuzey çevreleri öğle saatlerinden sonra sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 23 Antalya: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 21 Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 12 Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 13 Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu 13 Diyarbakır: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 20