SAĞLIK - 29 Kasım 2017 Çarşamba 13:12

Türkiye’de AIDS tehlikesi artıyor

A
A
A
Türkiye’de AIDS tehlikesi artıyor

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Kliniği Uzmanı Dr. Gönül Bakır, 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, ülkede AIDS vakalarının her geçen gün arttığına dikkat çekerek hastalık hakkında bilgi verdi.

 

Medical Park Gaziantep Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Kliniği Uzm. Dr. Gönül Bakır AIDS virüsünün ülkede hızla yayılmasının nedenleri hakkında bilgi vererek, "Türkiye’de AIDS hastası sayısının artmasında genç nüfusun fazlalığı, göç hareketleri, turizm, damar içi uyuşturucu kullanımının artması ve korunmaya yönelik düzenli eğitim programlarının bulunmaması etkili oluyor. HIV belirtileri üç aşamadan oluşuyor ilki 2 ila 4 hafta arasında görülen bu rahatsızlık 2. aşamasında ise daha çok gribe benzer bir rahatsızlık olarak ortaya çıkıyor. 3. aşamada belirsizlik sürecine giriyor. Başlangıçta kusma, ishal, mide bulantısı, halsizlik, boğaz ağrısı, ateş ve kaşıntı-döküntüler gibi rahatsızlıklarla ortaya çıkan HIV virüsü birçok insanda o kadar sinsi ilerle ki kişiler normal bir grip olduklarını düşünürler’’ dedi

AIDS’in insanın bağışıklık sistemini çökerten HIV virüsünün neden oluğu bir sendrom olduğunu hatırlatan Bakır, "Human Immune Deficiency Virüs (HIV) ile meydana gelen bu hastalık uzun bir sessiz dönem sonrasında ilerleyici bir seyir göstermektedir. HIV virüsü aldıktan sonra hastalığın ortaya çıkmadığı, insanların taşıyıcı olduğu uzun bir dönem söz konusudur. HIV virüsü vücuda girdikten sonra vücudun bağışıklık sistemini kendisine hedef olarak alır ve vücudun hastalıklara özellikle enfeksiyonlara karşı olan bağışıklığını ve savunmasını yok eder’’ şeklinde konuştu.

HASTA SAYISI ARTIYOR

Bakır, hızla yayılan hastalık nedeniyle ülkede bugün 5 bin civarında resmi HIV taşıyıcısı olduğunu belirterek, "Yaygın görüş resmi oranların 10 katı ölçüsünde olduğudur. AIDS bugün dünyada 40 milyondan fazla insanda vardır. Ülkemiz ve bölgemizde de bu hastalık her geçen gün artmaktadır" ifadelerini kullandı.

HASTALIĞIN BULAŞMASI

Bakır, kontrol edilmemiş kan ve kan ürünleri ile bulaşan hastalığın kontrolsüz cinsel ilişki nedeniyle yayılabildiğini ifade etti. Ayrıca, virüsün infekte anneden-bebeğe, yiyeceklerle, kullanılan aynı tabak, çatal, kaşık, bardak, aynı tuvalet ve banyo, telefon ve benzerleri gibi malzemeler yoluyla da virüsün diğer insanlara geçebildiğini anlatan Bakır, "HIV belirtileri bunlardan ibaret değildir belirtisiz aşama adı altındaki süreç ise daha karmaşıktır. İlk aşamadaki belirtiler bağışıklık sistemini çökertir ve en küçük bir hastalığa karşı bile vücudu güçsüz bırakır. Bu belirsiz aşama yıllar sürebilir ve siz bu hastalık başkalarına da bulaşabilir"diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gastronomi ödülü Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin sahip olduğu zengin mutfak kültürünü turizme kazandırmak amacıyla yaptığı çalışmalar dolayısıyla Gastro Bursa Dergisi tarafından ödüle layık görüldü. Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olan ve günümüz gastronomi lezzetlerinin önemli duraklarından olan Bursa’nın tescilli lezzetlerini dünyaya duyurmak amacıyla önemli çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, sektörün bileşenlerine desteklerini de sürdürüyor. Gastro Bursa Dergisi tarafından düzenlenen ‘Dergiye Değer Katanlar’ töreninde, Bursa Büyükşehir Belediyesi de ödüle layık görüldü. Şehir yöneticileri, kamu kurumlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gastronomi turizmi bileşenleri ve sosyal medya fenomenlerinin katıldığı geceye, Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız katıldı. Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız, ödülünü Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Önder Uçar’ın elinden aldı. “Marmara’da ilk sıradayız” Bursa’nın, Türkiye’nin köklü tarihini ve kültürel zenginliğini en iyi şekilde temsil eden şehirlerden biri olduğunu söyleyen Mehmet Yıldız, “Şehrimizin lezzetli yemekleri, tarih boyunca yaşanan göçler ve kültürel etkileşimlerle birleşerek benzersiz bir çeşitliliğe dönüşmüştür. Bursa kebabı, İnegöl köfte, Mustafakemalpaşa tatlısı, pideli köfte, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri Bursa ile anılan lezzetlerden bazıları. Şehrimizde coğrafi işaretle tescil edilmiş 30 farklı kategoride ürün ve yemek bulunması, Bursa’mızın tarım ve gıda alanındaki zenginliğini ve kalitesini de gözler önüne sermektedir. Bir lokmanın içinde binlerce yılın hikâyesi gizlidir. Sahip olduğumuz coğrafi işaret sayısıyla Marmara Bölgesi’nde ilk sırada yer alıyoruz. Şehrin marka değerini yukarılara taşıyan çalışmalarımızı Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak devam ettireceğiz. Bursa’yı dünyanın önemli gastronomi merkezlerinden birisi hâline getirmek istiyoruz” dedi. Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Araştırmacı-Yazar İhsan Önder Uçar ise, gastronomi turizmiyle ilgili bütün birleşenleri bir araya getirmek ve Bursa’daki gastronomi turizminin sıkıntılarının konuşulması amacıyla dergiyi kaleme aldıklarını ifade etti. Bursa mutfağının çok zengin olduğunu dile getiren Uçar, dergiyle Bursa gastronomisine ve gastronomi turizmine değer katmak istediklerini belirtti.