GÜNDEM - 06 Ocak 2018 Cumartesi 01:04

Türkiye’de çocuklar Filipinli bakıcılara emanet edildi

A
A
A
Türkiye’de çocuklar Filipinli bakıcılara emanet edildi

2017 yılında Türkiye genelindeki ailelerin çocuklarını çoğunlukla Filipinli bakıcılara emanet ettikleri belirtildi.

Damla İnsan Kaynakları İK Müdürü Filiz Şeker ailelerin 2017 yılında tercihlerini Filipinli bakıcı adaylarından yana kullandıklarını belirtti. Filipinli bakıcıların yurt içinden temin edilmeleri halinde ortalama bin dolar aylık ve izin parası karşılığında çalıştıklarını belirten Şeker, bakıcıyı yurt dışından getirtmenin maliyetinin daha düşük olduğunu söyledi. Şeker, “Fakat bu iki alternatif arasında süreç açısından ciddi bir fark söz konusu. Bakıcınızı yurt dışından temin etmeyi tercih ederseniz 4 ila 6 hafta beklemeniz gerekiyor. Yurt içinden sağlamayı tercih ettiğiniz takdirde ise sadece birkaç gün bekliyorsunuz” dedi.

“Dolar kurunun yükselmesi Filipinli bakıcılara yönelik talebi azaltmadı”

Şeker Türkiye’de dolar kurunun yükselmesinin aileleri daha ekonomik alternatifler arayışına ittiğini belirterek, “Son zamanlarda müşterilerimizin Nepalli bakıcı adaylarıyla da ilgilenmeye başladığını fark ettik. Bunun başlıca sebebi Nepallilerin aylığının 600 dolar civarında olması. Fakat bu durumun Filipinli bakıcı talebinde fark edilir bir azalmaya yol açtığını söyleyemeyiz. Şimdilik böyle bir durum söz konusu değil. Özellikle İngilizce bilen bakıcı arayan aileler Filipinlileri tercih etmeye devam ediyorlar, zira İngilizceleri Nepalli bakıcılara göre daha iyi. Ayrıca disiplinli ve prensipli bir şekilde çalışmalarıyla edinmiş oldukları bir ün var” şeklinde konuştu.

“Yabancı bakıcılar yatılı olarak çalışabiliyorlar, bu önemli”

Filiz Şeker yabancı bakıcıların yatılı olarak da çalışabilmelerinin önemli olduğunu vurgulayarak “Ailelerin Filipinli bakıcıları tercih etmelerinin temel sebeplerinden biri de yatılı bakıcı olarak çalışmaya itiraz etmemeleri. Yerli bakıcıların büyük kısmı akşamları evlerine, ailelerinin yanına dönmeyi tercih ediyorlar. Yabancı bakıcı adayları ise çoğu zaman ailelerini ülkelerinde bırakarak çalışmak amacıyla başka ülkelere gidiyorlar. Eşleri, çocukları, anne - babaları, yakınları kendi ülkelerinde kaldığından geceyi çalıştıkları yerde geçirmek onlar için sorun olmuyor, hatta bunu avantajlı buluyorlar. Nepalli bakıcılar da yatılı olarak çalışıyorlar ve bu birçok aile için önemli bir kriter. Fakat onların hasta - yaşlı - çocuk bakımı veya ev işleri yardımcılığı piyasasındaki yerleri şimdilik Filipinlilerinki kadar sağlam değil. Filipinli yardımcı ve bakıcılar üç yıldır bu piyasadalar ve genel olarak işverenlerini memnun ediyorlar. Bu yüzden, rahat bir bütçeye sahip olan ailelerin öncelikli tercihi yine onlar oluyor” ifadelerini kullandı.

Filiz Şeker ailelerin yabancı bakıcı ararken dikkat etmesi gereken noktalar hakkında da şunları söyledi: “Hiçbir firma veya kurum size kusursuz bir bakıcı vaat edemez, bakıcınızdan yüzde 100 memnun olacağınızın garantisini veremez. Fakat memnuniyetsizlik riskini minimuma indirmek için yapabileceğiniz şeyler var. Bunların en önemlisi bakıcıyı piyasada iyi bir isim yapmış bir firmanın aracılığıyla temin etmektir. Damla Danışmanlık ekibi olarak sektördeki 20 yıllık tecrübemiz ve kaliteli hizmet anlayışımızla kazandığımız itibardan ötürü gururluyuz, bize bu itibarı kazandıran müşterilerimize şükran duyuyoruz. Birçok aileye istedikleri özelliklerde bakıcı ve yardımcılar temin ettik, yaşanan sorunları da kısa sürede çözüme kavuşturduk. Çocuk bakıcısı, gölge öğretmen, oyun ablası, ev işleri yardımcısı, yaşlı bakıcısı gibi personel ihtiyaçlarınız için size de yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.” 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’da gece yarısı korku dolu anlar: Kırsal mahallede iki ev alevlere teslim oldu Samsun’un Vezirköprü ilçesine bağlı Kızılkese Mahallesi’nde gece saatlerinde çıkan yangın, kısa sürede büyüyerek iki ahşap evi küle çevirdi. Yangın, mahalle sakinlerinin ve itfaiye ekiplerinin yoğun çabasıyla çevredeki evlere sıçramadan kontrol altına alındı. Vezirköprü’ye yaklaşık 59 kilometre uzaklıktaki Kızılkese Mahallesi’nde, henüz belirlenemeyen nedenle bir evde yangın çıktı. Gece geç saatlerde başlayan yangın, hızla büyüyerek çevresinde bulunan ve kullanılmayan başka bir eve sıçradı. Ahşap evleri saran yangında alevler göğe yükseldi, geceyi aydınlattı. Alevleri fark eden vatandaşlar, tankerlerle yangına müdahale ederek büyümesini önlemeye çalıştı. Yangın vanası yardımıyla yapılan ilk müdahale sayesinde alevlerin diğer evlere yayılması engellendi. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen Samsun Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, yangına müdahale ederek söndürme ve soğutma çalışması gerçekleştirdi. Ekiplerin yoğun çalışması sonucu yangın saat 03.00 sıralarında kontrol altına alındı. Kızılkese Mahallesi Muhtarı Ramazan Karataş, yangının İsmail Ay’a ait evde başladığını, oturulmayan ve Ahmet Öztürk’e ait olan eve sıçradığını belirtti. Karataş, vatandaşların tankerlerle müdahalesinin ardından itfaiye ekiplerinin olay yerine gelerek yangını tamamen söndürdüğünü ve çevredeki evlerin zarar görmesinin önüne geçildiğini ifade etti. Yangın sonucu iki ahşap ev tamamen yanarak kullanılamaz hale geldi. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.