SAĞLIK - 02 Mart 2008 Pazar 13:20

Türkiye'de her yıl 200 bin kişi kalpten ölüyor

A
A
A
Türkiye'de her yıl 200 bin kişi kalpten ölüyor

Türkiye'de, her yıl Tunceli ve Bayburt'un toplam nüfusundan fazla insanın kalp ve damar hastalıklarından hayatını kaybettiği bildirildi.

Türk Kardiyoloji Derneği, her yıl 140 bin kişinin yakalandığı ve 200 bin insanın ölümüne neden olan kalp-damar hastalıkları ile ülkemizdeki 16 milyon yüksek tansiyon hastasıyla ilgili en son bilimsel gelişmeleri tartışmak ve teşhis/tedavi aşamalarında hayata geçirmek için 28 Şubat-1 Mart 2007 tarihleri arasında Kıbrıs'ta bir toplantı düzenledi.
 
Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Çetin Erol, Türk Kardiyoloji Derneği Kalp Hastalıkları Başkanı Dr. Bengi Yaymacı, Türk Kardiyoloji Derneği Hipertansiyon Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Aytaç Öncül ve Siyami Ersek Hastanesi Başhekimi İbrahim Yekeler'in yaptığı açılış konuşmalarıyla başlayan toplantıya, Türkiye ve KKTC'den yaklaşık 550 kardiyolog ve hemşire katıldı. 

3 gün boyunca kalp krizi, hipertansiyon, koroner arter hastalıkları konusunda uzman hekimler tarafından ele alındı. Dernek Başkanı Prof. Dr. Çetin Erol, toplantının açılış konuşmasında, koroner anjiyonun gelişmesi için yıllardır çalışma yürüttüklerini söyledi. 

Prof. Dr. Aytaç Öncül ise, "Amacımız, ölümlerin en sık nedeni olan etarotrombozun (Yani damar sertliğini oluşturan kireçlenmeler üstünde yırtılma gibi bir nedenle pıhtı ve buna bağlı tıkanıklık oluşması. Bu durum, kalp krizi ve beyin felcinin oluşma nedeni), dolayısıyla koroner arter hastalıkları ve hipertansiyonun en son bilimsel yayınlar ve kılavuzlar ışığında yeniden değerlendirilmesi ve güncel bilgilerin hayata geçirilmesidir. Koroner kalp hastalıkları içerisinde en önemli değiştirilebilir risk
faktörü olan hipertansiyon ile diğer riskleri en son veriler ışığında ele aldığımız eğitici bir toplantı gerçekleştiriyoruz" dedi. 

Derneğin Hipertansiyon ve Koroner Kalp Hastalıkları Çalışma Grupları 2008 toplantısına Hemşirelik Çalışma Grubu'nun da katılacağını belirten Öncül, "Sağlık hizmetinde hekimlerle aynı kulvarda hizmet veren sağlık ekibinin olmazsa olmazı değerli hemşire arkadaşlarımızın da koroner arter hastalığı ile hipertansiyon konusunda tıbbi bilgilerini güncellemelerini, bunun hemşirelik bakımından mevcut bilgilerle birleştirerek çalışmalarına yansıtabilmeleri amacıyla ortak katılım planlamıştır. Programa ek olarak 1
Mart 2008 tarihinde uzmanına danışın toplantısı planlanmıştır" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir