ÇEVRE - 02 Mart 2019 Cumartesi 15:58

Türkiye’de ilk olmuştu, restorasyonu sürüyor

A
A
A
Türkiye’de ilk olmuştu, restorasyonu sürüyor

Türkiye’de UNESCO’nun Dünya Kültür Mirasları listesine giren ilk eser olan yaklaşık 800 yıllık Divriği Ulu Cami ve Darüşşifasında restorasyon çalışmaları sürüyor.

Sivas Valisi Salih Ayhan, AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, Divriği Kaymakamı Mehmet Öztabak ve Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, restorasyon çalışmaları süren Divriği Ulu Cami ve Darüşşifasını ziyaret ederek çalışmaları yerinde inceledi, uzmanlardan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Vali Ayhan burada yaptığı açıklamada restorasyon çalışmaları ile ilgili herhangi bir ödenek sıkıntısı olmadığını belirtip çalışmaların aralıksız sürdürülmesini istedi. Restorasyon çalışmaları nedeniyle eserin iç kısımları ziyaretlere kapalı tutulurken, tarih ve kültürseverler binanın dışında oluşturulan seyir terasından eseri seyredebiliyor.

Yaklaşık 800 yıllık 

Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası bölgenin Mengücekoğulları’nın yönetimi altında olduğu dönemde Ahmet Şah ve eşi Turan Melek tarafından 1228-1229 yıllarında yaptırıldı. İslam kültüründeki en değerli eserlerden bir tanesi olarak gösterilen eser 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer aldı. Eser, Türkiye’nin bu listeye giren ilk mimari yapısı oldu.
Ahlatlı mimar Hürremşah tarafından 1228 yılında inşa edilen Divriği Ulu Cami, plan tipi ve süsleme özellikleri bakımından dünyada benzeri olmayan bir eserdir. Darüşşifa Taç Kapısı, Cami Kuzey Taç Kapısı, Cami Batı Taç Kapısı ve Şah Mahfili Taç Kapısının her biri birbirinden farklı 10 bin’e yakın işlemeyi üzerinde barındırır.

Onur Erden 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Rektör Karamustafa, koltuğunu 4. sınıf öğrencisine devretti Kayseri Üniversitesi (KAYÜ) Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliği kapsamında koltuğunu temsili olarak ilkokul 4. sınıf öğrencisine devretti. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 105. yıldönümü dolayısıyla rektörlük makamında gerçekleştirilen programda, Talas Şehit Burhan Kaplan İlkokulu 4. sınıf öğrencisi 10 yaşındaki Defne Sipahioğlu, temsili olarak rektör koltuğuna oturdu. Oturduğu makamda, barış ve huzurun hakim olduğu bir dünyada tüm dünya çocuklarının mutlu ve huzurlu yaşam sürmesi temennisinde bulunan ilkokul öğrencisi Defne Sipahioğlu, gelecekte İngilizce öğretmeni ve yazar olmak istediğini, şiir yazmayı çok sevdiğini söyledi. Yazdığı şiirlerden bir kaçını Rektör Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa ile birlikte okuyan Küçük Defne’yi, Rektör Karamustafa da tebrik etti. Rektör Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, 23 Nisan Bayramının coşkuyla kutlandığı bu anlamlı günde ilkokul öğrencisi Defne Sipahioğlu’na, sınıf öğretmeni Pınar Ezel ve Okul Müdürü Cuma Çalık’a ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti. Hoş sohbet ortamında geçen ziyarette Rektör Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, "Böyle zeki, çalışkan çocuklarımız olduğu müddetçe, geleceğimizden, ülkemizin gelecek hedeflerinden hiçbir kaygımız yoktur. Geleceğimizin teminatı çocuklarımız, bu ülkeyi daha iyi yerlere taşıyacaklardır. Ben bu vesile ile tüm çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını yürekten kutluyorum" diye konuştu. Rektör Karamustafa, ziyaretin anısına küçük Defne’ye Üniversitemizin hediyelerini, öğretmenine ve okul müdürüne de kitap ve dijital kütüphane kullanım kartlarından takdim etti.