GÜNDEM - 02 Kasım 2017 Perşembe 07:01

Türkiye’nin en soğuk illeri

A
A
A
Türkiye’nin en soğuk illeri

Türkiye’nin en soğuk illeri arasında ilk sırada Ardahan yer alırken, en düşük ısı ise Ağrı’da ölçüldü.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 1981 yılından bu yana yaptığı hava ısısı ölçümlerine göre Türkiye’nin en soğuk beş ile sırası ile Ardahan, Kars, Ağrı, Erzurum ve Sivas. Bugüne kadar yapılan ölçümlerin ortalaması alındığında bu beş ilde en soğuk günler Ocak aylarında yaşandı. Tüm ölçümlerin ortalaması alındığında ise illerin ortalama en düşük sıcaklıkları şu şekilde; Ardahan eksi 16.9, Kars eksi 16.4, Ağrı eksi 15.7 Erzurum eksi 13.0 ve Sivas eksi 7.5. Bu beş il kış aylarının büyük bölümünü 0’ın altında bir hava ısısında geçiriyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün resmi sitesindeki bu verilere göre Türkiye’de bu güne kadar ölçülmüş en düşük hava ısısı ise sıfırın altında eksi 45.6 derece ile Ağrı'da ölçülmüş. Ardahan’da ölçülen en düşük hava sıcaklığı eksi 39.8, Kars’ta ölçüler en düşük hava sıcaklığı eksi 36.7, Erzurum’da ölçülen en düşük hava sıcaklığı eksi 36.0 ve Sivas’ta ölçülen en düşük hava sıcaklığı eksi 34.6 derece olarak ölçüldü.

Göktürk Fırat
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’da gece yarısı korku dolu anlar: Kırsal mahallede iki ev alevlere teslim oldu Samsun’un Vezirköprü ilçesine bağlı Kızılkese Mahallesi’nde gece saatlerinde çıkan yangın, kısa sürede büyüyerek iki ahşap evi küle çevirdi. Yangın, mahalle sakinlerinin ve itfaiye ekiplerinin yoğun çabasıyla çevredeki evlere sıçramadan kontrol altına alındı. Vezirköprü’ye yaklaşık 59 kilometre uzaklıktaki Kızılkese Mahallesi’nde, henüz belirlenemeyen nedenle bir evde yangın çıktı. Gece geç saatlerde başlayan yangın, hızla büyüyerek çevresinde bulunan ve kullanılmayan başka bir eve sıçradı. Ahşap evleri saran yangında alevler göğe yükseldi, geceyi aydınlattı. Alevleri fark eden vatandaşlar, tankerlerle yangına müdahale ederek büyümesini önlemeye çalıştı. Yangın vanası yardımıyla yapılan ilk müdahale sayesinde alevlerin diğer evlere yayılması engellendi. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen Samsun Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, yangına müdahale ederek söndürme ve soğutma çalışması gerçekleştirdi. Ekiplerin yoğun çalışması sonucu yangın saat 03.00 sıralarında kontrol altına alındı. Kızılkese Mahallesi Muhtarı Ramazan Karataş, yangının İsmail Ay’a ait evde başladığını, oturulmayan ve Ahmet Öztürk’e ait olan eve sıçradığını belirtti. Karataş, vatandaşların tankerlerle müdahalesinin ardından itfaiye ekiplerinin olay yerine gelerek yangını tamamen söndürdüğünü ve çevredeki evlerin zarar görmesinin önüne geçildiğini ifade etti. Yangın sonucu iki ahşap ev tamamen yanarak kullanılamaz hale geldi. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.