EKONOMİ - 30 Ekim 2014 Perşembe 14:21

Türkiye'nin kaba yem sorunu ‘Juncus Acutus’ ile çözülecek

A
A
A
Türkiye'nin kaba yem sorunu ‘Juncus Acutus’ ile çözülecek

Samsun Ondokuz Mayıs Üniveritesi’nde (OMÜ) yapılan doktora tez çalışmasıyla, Türkiye’nin 23 sulak alanında toplam üretim kapasitesi 85 bin tona olan ve ülke ekonomisine 46 milyon lira gelir getirebilecek ‘juncus acutus’ isimli bitkinin alternatif kaba yem olabileceği ortaya konuldu.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Prof. Dr. Nurcan Çetinkaya ve Dr. Funda Erdem yaptıkları doktora tez çalışması ile juncus acutusun alternatif kaba yem olabileceğini ortaya çıkardı. Yaklaşık 4 yıl süren çalışmalar sonrası tamamlanan ve Yükseköğretim Kurulu’nda yayımlanın doktora tezinde, Türkiye’nin kaba yem açığını giderme yolu anlatılıyor.

Doktora tez çalışması ve Kızılırmak Deltası’nda yapılan araştırma çalışmaları konusunda bilgi veren Prof. Dr. Nurcan Çetinkaya, “Kızılırmak Deltası’nda 1 yıl boyunca yaptığımız incelemelerde özellikle de 7 ayda Nisan’da başlayıp, Ekim ayına kadar olan sürede hangi bitki türleri veya doğal mera olan kısımlarda her mevsim, türlerin bulunabilirliğini tespit ettik. Ve aldığımız örneklerle besin madde analizini yaptık. Bu inceleme sırasında bizim dikkatimizi çeken juncus acutus oldu. Juncus acutus yöresel ismi goga olan bitki türü. Yılın her mevsiminde bulunabilen bir bitki türü ve deltanın büyük bir kısmını da kaplamış durumdadır. Juncus acutus, juncus cinsinin 160 türünden birisidir ve sulak alanlarda en fazla bulunan bitki türlerindendir. Besin maddesi kapasitesini belirledik ve belirlediğimiz değerleri dikkate aldığımızda juncus acutusun alternatif bir kaba yem maddesi olacağını ortaya koyduk” dedi.

Türkiye’nin saman ithal eden bir ülke olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Nurcan Çetinkaya, “2012 yılında samanın balyasını 12 liradan ithal eden bir ülke olması, 2014 yılında da kuralıklar nedeniyle de yine kaba yem ithalatının söz konusu olduğu bir ülkede, çok önemli bir kaynağın bulunduğunu ortaya koymuş olduk. Ham protein yönünden yüzde 10 civarında bir değerle juncus acutus, tüm samanlardan daha iyi bir değere sahip. Bu yönden bakıldığında kaliteli yoncanın kuru otuna eş değer protein değeri bulunmaktadır. Sadece Türkiye değil, dünya literatürlerini incelediğimizde juncus acutus bizim tarafımızdan ilk defa bir doktora tez çalışması olarak bu kadar detaylı olarak değerlendirildi. Juncus acutusun alternatif bir kaba yem olabileceği ortaya koyulmuştur. Yaptığımız tez çalışması 16 Mayıs 2014 tarihinde kabul edildi ve Yükseköğretim Kurulu’nda yayımlandı" diye konuştu.

Türkiye ekonomisine katacağı geliri dile getiren Çetinkaya, “Buğday samanıyla karşılaştırarak bu hesaplamayı yaptık ve Türkiye’nin 23 sulak alanında yetişen 85 bin ton potansiyel kapasitesi ile juncus acutus, 46 milyon Türk lirası bir katma değer sağlayacaktır. Yalnız Kızılırmak Deltası olarak düşündüğümüzde de bu değer 2 milyon liradır” şeklinde konuştu. 

OSMAN YILMAZ
SAMSUN

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana ‘Bir Yörük Öyküsü Sergisi’ büyük ilgi görüyor Türk kültür ve sanat hayatına önemli katkılarda bulunan özgün eserler, hizmetler sunan kişi veya kurumları, devlet adına onurlandırmak ve özendirmek üzere verilen Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne sahip, Türk sanat dünyasının önemli isimlerinden Etem Çalışkan’ın ‘’Bir Yörük Öyküsü’’ isimli sergisi Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde açıldı. Etem Çalışkan’ın harflerle resim yapan, renklerle duygularını anlatan, Türkiye’de belki dünyada da yaşayan tek sanatçı olduğunu söyleyen serginin küratörü Haluk Uygur, “Yörüklerin bağımsızlığını ve özgürlüğünü Çukurovalıların ise çalışkanlığını ve bereketini eserlerine taşıyan Çalışkan, Türk sanat tarihinde Anıtkabir’in hatlarını yazan, Atatürk’ün kişisel tarzını, liderlik anlayışını ve vasfını da yansıtan, son derece etkileyici, Türkiye’nin dört bir yanındaki resmi belgelerde, anıtlarda ve kamuya açık alanlarda yer alarak, halkın zihninde ve kalbinde özel bir yere sahip Atatürk’ün imzası olarak bilinen K.Atatürk simgesini tasarlayan kişi olarak tanınmaktadır. Dünya sanat tarihinde de harflerle resim yapan önemli bir sanatçı olarak anılacaktır’’ dedi. Sergi açılışının ardından düzenlenen söyleşide Etem Çalışkan, yörük kültürüne olan ilgisini ve bu kültürün sanatı üzerindeki etkilerini anlatarak, eserlerinin arkasındaki hikayeleri ve sanatsal sürecini de paylaştı. Büyük ilgi ve yoğun katılımla Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Kışla Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen bu etkinlik sayesinde katılımcılar, hem sanatçının eserlerini yakından inceleme fırsatı buldu hem de Çalışkan’ın kişisel hikayelerini dinleyerek eserlerine ve düşüncelerine dair derinlemesine bilgi edindi.
Rize Tomurcuk çayın alım fiyatı 4 bin TL oldu ÇAYKUR kilogram fiyatı 40 bin TL’yi bulan beyaz çayın hammaddesi olan tomurcuk çayı bu yıl üreticiden 4 bin TL’ye satın alacak. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) İmparatorların Çayı olarak bilinen Beyaz Çay üretiminde kullanılan tomurcuk çayın alış fiyatını açıkladı. Geçtiğimiz yıl kilogram fiyatı bin 500 TL olan tomurcuk çay, bu yıl kilogram fiyatı 4 bin TL’den alınacak. ÇAYKUR yapılan yazılı açıklamada beyaz çayda talebin arttığı dile getirilerek “Teşekkül olarak 2014 yılından itibaren üreticilerimizden yaş çay tomurcuğu satın alarak ürettiğimiz beyaz çay üretimine, artan piyasa talepleri doğrultusunda bu yıl da devam edilmektedir. Markamızın prestij ürünlerinden olan “Beyaz İksir” beyaz çayımızın üretim hammaddesi olan tomurcuk çayın geçen yıl 1.500 lira olan kilogram alım fiyatı, bu yıl 4.000 lira olarak belirlenmiştir. Yoğun uğraş ve toplama hassasiyeti gerektiren tomurcuk çay hasadına üreticilerimizin geçen yıllara göre daha fazla ilgi, özen göstermesi ümidiyle; hayırlı, bereketli bir çay sezonu temenni ederiz” ifadelerine yer verildi. Öte yandan üreticiden yaş olarak kilogram fiyatı 4 bin TL’den alınacağı duyurulan tomurcuk çayın ÇAYKUR tarafından işlem gördükten sonra kavanozlar halinde ‘Beyaz iksir’ adı altında satışı yapılıyor. Güncel fiyatı 800 TL olan 20 gramlık kavanozlar halinde satılan beyaz çayın kilogram fiyatı 40 Bin TL’ye ulaşıyor.
Trabzon Trabzon ’Gülcemal’ini bekliyor Trabzon’un Ortahisar ilçesinde Beşirli sahil şeridinde 9 yıl önce dolgu çalışmaları ile başlayan Gülcemal Projesinde tahkimat çalışmaları sürüyor. Dönemin Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun Vizyon 2019 Projeleri arasında yer alan Sahil Dolgu Projesi’nin (Gülcemal) yapım çalışması 9 yıldır sürüyor. Trabzon’a soluk aldıracak yeni bir yaşam alanı olması için Karadeniz Sahil Yolu’nun Beşirli mevkiinde 2015 yılında dolgu çalışmalarının başladığı projede 250 dönümlük alanın tahkimatı yapıldı. Kalan 500 dönümlük alanda tahkimat çalışmaları sürürken, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç projede gelinen son durumu anlattı. Her yaştan vatandaşa hitap edebilecek bir yaşam alanı yapacaklarını belirten Başkan Genç, “Hemşerilerimizin geçmişte şöyle bir yakınması oldu. Bu sahil yolu yapıldı, önemli bir ulaşım aracı ama denizle birazcık bağlantımız kesildi şeklinde. Bu konuda bazı lokasyonlarda adımlar attık ama biz istiyoruz ki Ganita’dan başlayıp kesintisiz bir şekilde Akyazı’ya doğru ulaşalım. Öyle bir sahil bandımız hem de bir yaşam alanımız olsun. Bu açıdan Gülcemal ismiyle düşündüğümüz proje bizim için çok önemli. 250 dönümlük alanın tahkimatı yapıldı. Kalan 500 dönümlük alanda tahkimat çalışmaları bir taraftan devam ediyor. Burası bir yaşam alanı, regülasyon alanı gibi hem çocuklarımıza hem gençlerimize hem büyüklerimize ayrı ayrı hitap edecek ünitelerden oluşacak. Şehrin gelişen trendimiz turizm biliyorsunuz. Çok ciddi sayıda ziyaretçimiz geliyor. Onlar da bu tür alanlar istiyorlar. Lunapark tarzında da çocuğun eğleneceği alanlar, dinlenilecek eğlenecek şekilde bir konseptle birlikte bu dönem inşallah bunu şehrimize kazandıracağız” dedi.