TEKNOLOJİ - 29 Ekim 2019 Salı 04:34

Türkiye’ye karşı siber savaş

A
A
A
Türkiye’ye karşı siber savaş

Barış Pınarı ile yedi düvele karşı mücadele eden Türkiye bu defa da siber saldırıların hedefi oldu. Terör örgütleri tarafından gerçekleştirilen saldırılar kısa sürede püskürtüldü.

Türkiye’nin Kuzey Suriye’deki başarısını hazmedemeyen terör örgütleri bu defa da sanal dünya üzerinden siber saldırılara geçti. PKK-PYD terör örgütü Almanya, Holllanda ve Fransa üzerinden siber saldırı düzenlerken, FETÖ terör örgütü de ABD ve Kanada üzerinden saldırılara destek verdi. DDOS adı verilen yöntemle yapılan siber saldırıda Garanti Bankasının altyapısı işlemez hâle geldi.  Kullanıcılar uzun süre bankaya giriş yapamazken GSM operatörleri ve hosting firmaları da saldırılardan menfi yönde etkilendi. Yaklaşık iki gün boyunca süren saldırılara karşı gerekli tedbirleri aldıklarını belirten Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç “Ülkemizin en büyük Siber Güvenlik Merkezine sahip olan şirketimizin aldığı tedbirlerle yurt içi ve yurt dışı internet trafiği herhangi bir olumsuzluğa meydan vermeksizin normal seyrinde devam etmektedir. Diğer operatör ve servis sağlayıcılarını da etkilemiş olan saldırıya karşı bu kuruluşlar da bildiğimiz kadarıyla gereken çalışmaları yürütmektedirler. Benzer durumlar her zaman olabilir. Önemli olan buna karşı hazırlıklı olmaktır. Türk Telekom’un her türden saldırıya karşı savunma sistemi sağlamdır. Vatandaşlarımızın iletişim teknolojilerinden huzur içinde yararlanması birinci önceliğimizdir” dedi. Garanti Bankası da resmî Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada internet trafiğinde meydana gelen yavaşlığı kabul ederken problemlerin giderildiği belirtildi.

İÇERİDEN DE SALDIRI YAPILDI
Konu hakkında bir açıklama yapan Privia Security Kurucusu ve Siber Güvenlik Araştırmacısı Eyüp Çelik de “Türkiye dışına çıkış ve geliş trafiklerinin denetime alınmasına rağmen saldırının ülke içerisindeki bir bankanın IP adreslerinin taklit edilmesi (Spoof) sebebi ile saldırı bir süre daha Türkiye içinden Türkiye’ye doğru devam ederek sistemlerin servis dışı kalmasına sebep oldu. Bütün bunlardan da anlaşılacağı üzere siber saldırılar sadece yurt dışından gelmemekte, sistemler Türkiye içinde de diğer ağlara içten saldırı gerçekleştirebilmektedir.
Pazar gününe denk gelen bu saldırı eğer hafta içi yaşanmış olsaydı, hizmet kesintisinden kaynaklanan direkt ve dolaylı zarar çok daha büyük olacaktı. Bu saldırıdan dersler çıkarılmalı ve ülkemizin güvenliğini sağlamak adına altyapıdan başlanarak iyileştirmelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir” dedi.

DDOS NEDİR?
DDoS yani Distributed Denial of Service (Dağıtık Hizmet Engelleme) saldırıları daha çok sistemi kitlemek ve erişimi engellemek için yapılıyor. Bu tür ataklarda virüs bulaştırılan bilgisayar ve cihazlar belirlenen hedeflere aynı anda binlerce farklı noktadan saldırı yapıyor. Bu saldırı türünde kişisel bilgilerin çalınması gibi bir durum söz konusu değil.

Türkiye Gazetesi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Kuraklığa karşı yeni tedbir, barajlarda tasarruf dönemi: 35 milyon metreküp su tutuldu Türkiye’de son aylardaki yağışların azlığı sebebiyle kuraklık riskine karşı alınan yeni tedbirler arasında barajlarda su tasarrufu dönemine girildiği belirtildi. Kırıkkale İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda Vali Mehmet Makas’a bilgiler aktaran DSİ 5. Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu, barajdaki suyu tribün yerine dipsavaktan bıraktıklarını belirterek, bu sayede 35 milyon metreküp su tasarrufu ettiklerini söyledi. Kırıkkale İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Mehmet Makas başkanlığında gerçekleştirildi. 2024 yılı için planlanan projelerle ilgili kurum müdürlerinden bilgi alan Vali Makas, Kırıkkale’ye hizmet için var olduklarını söyledi. Vali Makas, "Oturduğumuz koltuklar aziz milletimize ait koltuklar. Dolayısıyla işimizi takip edeceğiz. Bunun siyasi kimliği olsun, atanmış bürokrat arkadaşımız olsun, lütfen sadece norm hukuk kapsamında kalmayın, takibini yapın. Kurumlarınızın işini ’ben yazıştım’ şeklinde bakmayın, takip edin" dedi. Koordinasyon toplantısına katılan DSİ 5. Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu da içme ve tarım arazilerinde kullanılan su hakkında Vali Makas’a bilgiler aktardı. Yaroğlu, yaptığı açıklamada, barajlardan 35 milyon metreküp su tasarrufu yaptıklarını belirtti. İçme suyu noktasında sıkıntının olmadığını ifade eden Yaroğlu, tarım arazilerinde yapılan sulamada ise disiplinli gittiklerini kaydetti. "Disiplini elden bırakırsak suyumuz yetmeyecek" 15 Mayıs’tan önce Hirfanlı Barajı’ndan suyu bırakmayacaklarını anlatan Yaroğlu, "Sulamada şöyle sıkıntımız olmayacak; Biz biraz disiplinli gidiyoruz. Her gelen talebe hemen olumlu cevap vermiyoruz. Burada bazı yerlerde kısıtlı sulama yapacağız. 15 Mayıs’tan önce Hirfanlı Barajı’ndan suyu bırakmayacağız. Bu tarihi, yağış durumuna göre ne kadar öteleyebilirsek de öteleyeceğiz. Dolayısıyla burada disiplini elden bırakırsak suyumuz yetmeyecek" diye konuştu. "35 milyon metreküp suyu tasarruf ettik" Bölge Müdürü Yaroğlu, "Buradaki barajlarımız sadece Kırıkkale topraklarını sulamıyor. Çorum ve Sinop’a kadar bu vadiyi, Kızılırmak havzasını suluyor. Daha önceden tribünlerden enerji üretip bırakılan su saniyede 50 metreküptü bu sene ilk defa dipsavaktan 15 metreküp su bıraktık ve 35 milyon metreküp suyu tasarruf ettik" şeklinde konuştu. "Disiplini de bozmazsak sulamada sıkıntı yaşamayacağız" Su tasarrufu konusunda disiplinli olunması gerektiğini savunan Yaroğlu, "Dolayısıyla burada da disiplinli gitmemiz lazım sulama noktasında. Bu sene yağış durumuna göre bu disiplini de bozmazsak sulamada da sıkıntı yaşamayacağız. Türkiye olarak su zengini de değiliz, su fakiri de değiliz. Türkiye’nin kategorisi su stresi çeken ülkeyiz. Bakanlığımızın da öncülüğünde ’suda tasarruf’ diye. Böyle gidersek nüfus ve sanayimizde artıyor. 2030’dan sonra gerekli önlemler alınmazsa su fakiri olabiliriz" değerlendirmesini yaptı.