SAĞLIK - 19 Mart 2018 Pazartesi 14:39

Tuzu azalt, sağlıklı yaşa!

A
A
A
Tuzu azalt, sağlıklı yaşa!

Fazla tuz tüketiminin kişilerde sağlık sorunlarına neden olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Hatice Kemal, “Tuz alımının azaltılması ile birkaç hafta gibi kısa bir sürede kan basıncında düşüş, uzun dönemde ise inme ve kalp damar hastalıklarına yakalanma riskinde azalma olur. Özellikle yüksek tansiyon, diyabet ve kronik böbrek hastalığı olan kişilerin tuz kullanımını mutlaka sınırlandırması gerekiyor” dedi.

Günde en fazla tüketilecek tuz miktarının 5 gramı aşmaması gerektiğinin altını çizen Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hatice Kemal, tuzun neden olacağı hastalıkları şu şekilde sıraladı:

“Hipertansiyon, kalp hastalıkları ve böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığının olumsuz etkilenmesini önlemek için günlük tüketilmesi gereken tuz miktarının günde 5 gramdan az olması gerekiyor. Fazla tuz tüketiminin hipertansiyon, kalp damar hastalıkları, kalp krizi ve inme için önemli bir risk faktörüdür. Kontrol altına alınmamış yüksek tansiyonun ise yaklaşık yüzde 49 oranında kalp damar hastalıklarına, yüzde 62 oranında ise tüm inmelere eşlik ediyor.”


“Tuz tüketiminin azaltılması kan basıncını düşürüyor”

Yüksek tansiyona bağlı hastalıklar ve ölümün global olarak büyük bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Kemal, tuz tüketimi ile kan basıncı yani tansiyon arasında direk bir ilişki olduğunu söyleyerek, “Çoğu kişide tuz azaltımı ile birkaç hafta içerisinde kan basıncında düşüş gözlenir. Tuz alımı azaltıldığında uzun dönemde inme riski ve kalp damar hastalıkları azalmaktadır. Tuz tüketimi günde 10 gramdan 5 grama indirildiğinde inme geçirme hızı yüzde 23, kalp damar hastalıkları hızı ise yüzde 17 azalmaktadır” dedi.

Özellikle 50 yaş ve üzeri kişilerin tuz alımını azaltması gerektiğini de söyleyen Yrd. Doç. Dr. Kemal, aynı zamanda yüksek tansiyon, diyabet ve kronik böbrek hastalığı olan kişilerin de tuz kullanımını sınırlandırması gerektiğini belirtti. Dünyada tuz tüketimi ile ilgili yapılan çalışmalarda tüketilmesi önerilen tuz miktarının çok üzerinde bir tüketim olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Hatice Kemal, sağlıklı bir yaşam için az tuz tüketilmesi gerektiğini ifade etti.

“Vücuttaki sodyumun yüzde 75’i işlenmiş gıdalardan alınıyor”

Tuz çeşitleri ve tüketim şekilleri ile ilgili bilgiler de veren Yrd. Doç. Dr. Kemal, vücuda alınan sodyumun büyük bir çoğunluğunun tuzdan değil işlenmiş gıdalardan karşılandığını söyleyerek, “Masa tuzu olarak bildiğimiz madde sodyum klorürdür. Bir çay kaşığı kadar tuz 2,300 miligram sodyum içerir. Vücudun düzgün çalışabilmesi için tuz ve su dengesi çok iyi ayarlanmalıdır. İnsan vücudunun bazı fonksiyonlarla ilgili sodyuma ihtiyacı varken, fazla tüketimi ile de yüksek kan basıncı başta olmak üzere inme, kalp hastalıkları ve böbrek hastalıklarına neden olduğu bilinmektedir. Vücutta sıvı ve kan basıncı dengesinin düzenlenmesi, kas ve sinir sisteminin düzgün çalışması için sodyum gereklidir. Bir yetişkinin sağlıklı bir biçimde yaşantısını sürdürebilmesi için günde 1500 miligram sodyum ihtiyacı vardır. Beslenme şeklimizdeki sodyumun büyük bir miktarı pişirme sırasında eklediğimiz tuzdur. Genellikle besinler gereksinimden daha fazla sodyum içerirler. Sofra tuzu, kabartma tozu ve yemek sodası sodyumun en iyi kaynaklarıdır. Tüketilen sodyumun büyük bir kısmı mutfak masasında yemeklere eklenen tuzdan değil, işlem görmüş besinlerden gelir. İşlenmiş besinler sodyum alımının genelde yüzde 75’ini oluşturur” dedi.

En yüksek tuz içeriğine sahip gıdaların normal ekmek, sandviç ekmeği, et ürünleri, hazır gıdalar, pizza, hazır çorba, sosis, salamura edilmiş et, hamburger, peynir, çerezler, cipsler, atıştırmalık ürünler, turşu, zeytin gibi gıda ürünleri olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Kemal, tuz alımını azaltmak için taze gıdalar, tuz eklenmemiş konserve gıdalar, düşük tuz ve sodyum içeriğine sahip ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Trendyol Süper Lig: Samsunspor: 0 - Alanyaspor: 1 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 37. haftasında Samsunspor evinde Alanyaspor ile mücadele ediyor. Müsabakanın ilk yarısı konuk ekibin 1-0’lık üstünlüğü ile sona erdi. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 14. dakikada sol kanattan Augusto’nun ortasında topu alan Oğuz’un ceza sahası çizgisi üzerinden sert vuruşunda meşin yuvarlak kaleci Okan’ın sağından filelerle buluştu. 0-1 20. dakikada Emre’nin pasında topla buluşan Holse’nin vuruşunda meşin yuvarlak kalenin üzerinden dışarıya gitti. 31. dakikada Balkovec’in sağ çaprazdan kullandığı serbest vuruşta kaleci Okan meşin yuvarlağı çeldi. 37. dakikada Emre’nin kullandığı köşe vuruşunda kale önünde Drongelen’in kafa vuruşunda meşin yuvarlak kalenin üzerinden dışarıya çıktı. Hakemler: Mert Güzenge, Bahtiyar Birinci, Murat Altan Samsunspor: Okan Kocuk, Zeki Yavru, Yunus Emre Çift, Van Drongelen, Soner Gönül, Ait Bennasser, Taylan Antalyalı, Carlo Holse, Oliver Ntcham, Emre Kılınç, Marius Moundilmadji Yedekler: Szumski, Fofana, Tait, Dimata, Bola, Schindler, Benito, Haluk, Osman, Muja Teknik Direktör: Markus Gisdol Alanyaspor: Ertuğrul Taşkıran, Miguel Lima, Fidan Aliti, Jure Balkovec, Florent Hadergjonaj, Antonio Augusto, Richard Candido, Leroy Fer, Efecan Karaca, Oğuz Aydın, Ahmed Hassan Yedekler: Yusuf Karagöz, Furkan, Fatih, Novais, Janvier, Sisto, Eduardo, Yusuf Özdemir, Hwang, Anderson Teknik Direktör: Fatih Tekke Goller: Oğuz (dk. 14) (Alanyaspor)
Gaziantep Trendyol Süper Lig: Gaziantep FK: 0 - Fatih Karagümrük: 0 (İlk yarı) Gaziantep Futbol Kulübü, Trendyol Süper Lig’in 37. haftasında Fatih Karagümrük’ü ağırlıyor. Karşılaşmanın ilk yarısı golsüz eşitlikle sona erdi. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 19. dakikada Maxim’in sol kanattan ortasına ceza sahasında Badji’nin kafa vuruşunda top uzak direğin yanından dışarı çıktı. 27. dakikada ceza sahası dışında topla buluşan Maxim’in yerden sert şutunda top farklı şekilde auta çıktı. 30. dakikada Ogün Özçiçek’in sağ kanattan ortasına Djilobodji’nin kafa vuruşunda top üst direkten döndü. 45. dakikada kullanılan korner sonrası Ogün’ün ceza sahası dışında şutunda kaleci Sirigu çizgide topu kontrol etti. Hakemler: Zorbay Küçük, Murat Tuğber Curbay, Erdem Bayık Gaziantep FK: Florin Nita, Salem M’bakata (Ömürcan Artan dk. 42), N’Koulou, Papy Djilibodji, Ertuğrul Ersoy, Mustafa Eskihellaç, Ogün Özçiçek, Max Gradel, Lazar Markovic, Alexandru Maxim, Aliou Badji Yedekler: Batuhan Şen, Arda Kızıldağ, Furkan Soyalp, Marko Jevtovic, İlker Karakaş, Deian Sorescu, Jamiro Monteiro, Mirza Cihan, Bahadır Gölgeli Teknik Direktör: Selçuk İnan Fatih Karagümrük: Salvatore Sirigu, Davide Biraschi, Koray Günter, F. Ceccherini, Levent Mercan, Marcus Rohden, Dimitrios Kourbelis, Can Keleş, Valentin Eysseric, Ryan Mendes, Markao Yedekler: Emre Bilgin, Güven Yalçın, Kevin Lasagna, Emir Tintiş, Nazım Sangare, Salih Dursun, Adnan Uğur, Andrea Bertolacci, Flavio Paoletti, Tonio Teklic Teknik Direktör: Tolunay Kafkas Sarı kartlar: Badji (Gaziantep FK) Kourbelis (Fatih Karagümrük)
Kayseri Süper Lig: Kayserispor: 1 - Konyaspor: 1 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 37. haftasında Kayserispor ile Konyaspor karşı karşıya geliyor. Karşılaşmanın ilk yarısı 1-1’lik eşitlikle sonuçlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 17. dakikada serbest vuruş sırasında Uğurcan, Kaysersipor ceza sahası içerisinde bir anda yerde kaldı. VAR tarafından çağırılan hakem Halil Umut Meler, Nazon’a direkt kırmızı kart göstererek oyun dışı bıraktı. Kırmızı kartın ardından Kayserispor Başkanı Ali Çamlı, sahaya girmek istedi ancak güvenlik güçleri Çamlı’yı saha kenarından uzaklaştırdı. 33. dakikada sol kanatta Cardoso’nun savunmanın arkasına doğru gönderdiği topla buluşan Mane, kaleci ile karşı karşıya kaldığı pozisyonda meşin yuvarlağı ağlarla buluşturdu. 1-0 36. dakikada sağ kanattan Ndao’nun ortasında ön direkte Soner, topu ağlara gönderdi. 1-1 45. dakikada kendi yarı alanında topu kapan Bourabia, kalecinin önde olduğunu görerek aşırtma vuruş denedi ancak top üstten auta çıktı. Hakemler: Halil Umut Meler, Mustafa Emre Eyisoy, Kerem Ersoy Kayserispor: Onurcan, Gökhan, Kolovetsios, Jeanvier, Carole, Kartal, Boa Morte, Bourabia, Cardoso, Mane, Nazon Yedekler: Şamil, Attamah, Bahoken, Mehmet Eray, Ramazan, Shukurov, Hasan Ali Kaldırım, Arif, Ackah, Talha Teknik Direktör: Burak Yılmaz Konyaspor: Slowik, Uğurcan, Adil, Hadebe, Guilherme, Soner, N’Zonzi, Ndao, Oğulcan, Ethemi, Cikalleshi Yedekler: Deniz, Cicaldau, Muhammet, Yunus, Prip, Cebrail, Kahraman, Ahmet, Boateng, Damjanovic Teknik Direktör: Ali Çamdalı Goller: Mane (dk. 33) (Kayserispor), Soner (dk. 36) (Konyaspor) Kırmızı Kart: Nazon (dk. 17) (Kayserispor) Sarı kartlar: Boa Morte (Kayserispor), Uğurcan (Konyaspor)