GÜNDEM - 19 Temmuz 2017 Çarşamba 11:03

Ülkeye yasa dışı yollarla sokulan piton ve boa yılanına el konuldu

A
A
A
Ülkeye yasa dışı yollarla sokulan piton ve boa yılanına el konuldu

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü Samsun’da yasa dışı yollarla ülkeye sokulduğunu tespit ettiği birer adet piton ve boa yılanına el koydu. El konulan yılanlar, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi'ne gönderildi.

DKMP Genel Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun talimatları üzerine Türkiye’de yaban hayvanı türlerinin ticareti ve denetimi noktasında pek çok çalışma yapıyor. Bu talimat doğrultusunda zengin biyolojik çeşitliliğe sahip yabani hayvan ve bitki türlerinin uluslararası ticaretini kontrol eden DKMP ekipleri, bu konuda yapılan ihbarları anında değerlendiriyor.

Ülkeye yasa dışı yollarla sokulan piton ve boa yılanına el konuldu

Şahsa idari para cezası uygulandı

DKMP ekiplerine Samsun’da bir vatandaşın ülkeye yasa dışı yollarla bir adet piton ve boa yılanını soktuğu ve evde beslediği ihbarı geldi. İhbar üzerine olaya müdahale eden ekipler, evde yılan besleyen ve bu yılanları yasa dışı yollarla yurda sokan şahsa 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu’nun ilgili maddesine muhalefetten 914 TL idari para cezası keserek, yılanlara el koydu. El konulan yılanlar ise Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi'ne gönderildi.

Ülkeye yasa dışı yollarla sokulan piton ve boa yılanına el konuldu

Ticarete konu türün CITES Belgesi olmak zorunda

DKMP Genel Müdürlüğü 1996 yılında taraf olduğu CITES Sözleşmesi’ne istinaden ülkeye yasa dışı yollarla sokulan ya da ülkeden yine yasa dışı yolla yurt dışına çıkarılan türlerin takibini yapıyor. DKMP bu konuda İçişleri Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile iş birliği yaparak sözleşme yükümlülüklerinden kaynaklı olarak, nesli tehlike altında olan yabani hayvan ve bitki türlerinin neslinin devamını ve gelecek nesillere aktarımını sağlamak maksadıyla sözleşme ekinde yer alan türlerin uluslararası ticaretinin belirli esaslar çerçevesinde yapılmasını sağlıyor. CITES listelerinde yer alan bir türün canlı, ölü, parça ve türevleri ticarete konu ise mutlak suretle CITES Belgesinin, ilgili yönetim otoritesinden alınması gerekiyor. 

GÜNÜN ÖZETİ

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Pendik’te çöpten çıkan bağlama gönüllere dokundu Pendik Belediyesi’nde temizlik görevlisi olan Bilgin Kaplan, çöpleri topladığı sırada bulduğu bağlamayı kamyon kasasında çalmaya çalıştı. O anlar cep telefonu kamerasına yansırken, sosyal medyada da büyük ilgi gördü. Pendik’te sabah saatlerinde yaşanan renkli anlar, sosyal medyada büyük ilgi gördü. Pendik Belediyesi’nde görev yapan temizlik görevlisi Bilgin Kaplan, Güzelyalı Mahallesi’nde rutin temizlik çalışması yaptığı sırada çöp konteynerini boşaltırken kenarda bırakılmış bir bağlama fark etti. Merak ederek bağlamayı eline alan Kaplan, trafiğin yavaş seyrettiği anda çöp kamyonunun kasasında güvenlik korumalı alanında kısa bir süre bağlama çalmaya çalıştı. O anlar, yoldan geçen başka bir sürücü tarafından cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Sosyal medyada paylaşılan video kısa sürede çok sayıda beğeni ve olumlu yorum aldı. Samimi görüntüler, izleyenlerin yüzünde tebessüm oluştururken, temizlik görevlisinin müziğe olan ilgisi takdir topladı. "Müzik ruhun gıdasıdır, herkesin çalmasını tavsiye ediyorum" Konuyla ilgili konuşan Bilgin Kaplan, "Güzelyalı Mahallesi’nde sabah saatlerinde çöpleri toplarken, çöp konteynerini dökerken kenarında sazı gördüm. Merak ettim, aldım. Böyle çalmaya çalışırken bir vatandaşın dikkatini çekmiş. Sosyal medyada paylaşmışlar, insanlar beğenmiş, güzel yorumlar yapmışlar. Bu benim çok hoşuma gitti. Müzik ruhun gıdasıdır. Herkesin çalmasını tavsiye ediyorum. Benim müzik aletleri arasında en sevdiğim bağlamadır. İzleyen ve beğenen herkese çok teşekkür ederim" dedi.
Düzce Otobüsten 46 bin silah parçası çıkmıştı: 5 şüpheli tutuklandı Düzce’de bir yolcu otobüsünde, İstanbul’a sevkiyatı yapılan 46 bin 655 silah parçası ele geçirilmesine ilişkin gözaltına alınan ve adliyeye sevk edilen 6 şüpheliden 5’i tutuklanırken, 1 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekipleri, kentte faaliyet gösteren silah kaçakçılarına yönelik yaklaşık 23 aydır sürdürülen teknik ve fiziki takibin ardından operasyon için düğmeye bastı. Şüphelilerin Düzce’den İstanbul’a çok sayıda silah parçası sevkiyatı yapacağı bilgisi üzerine harekete geçen ekipler, şüphelilerden M.E.K.’ye ait Tokuşlar Mahallesi’ndeki iş yeri, otomobil ve yolcu otobüsünü takibe aldı. İş yerinden silah parçalarının koliler ve torbalar içerisinde otobüse yüklendiği tespit edildi. Otoyolda durdurulan araçlarda yapılan aramalarda, toplam 46 bin 655 silah parçası ele geçirildi. Ele geçirilen malzemeler arasında; 2 bin 115 tabanca alt gövdesi, 2 bin 100 üst kapak takımı, 2 bin 100 namlu, 2 bin 100 tabanca iğnesi, 2 bin emniyet mandalı, 2 bin 100 mekanizma yatağı, 2 bin 100 üst kapak tutucu, 2 bin 100 üst kapak düşürme mandalı, 2 bin 100 iğne kontrol pimi, 2 bin 100 arpacık, 2 bin 50 tetik tutucu, 2 bin 50 iğne tutucu gibi diğer tamamlayıcı parçalar ile 1 adet silah yapımında kullanılan çok amaçlı torna tezgahı yer aldı. Ayrıca, aramada 3 adet ruhsatsız tabanca ile bu silahlara ait çok sayıda fişek ele geçirildi. Ekipler, ele geçirilen malzemelerin birleştirilmesi durumunda yaklaşık 2 bin 100 ruhsatsız tabanca üretilebileceğini belirledi. 5 kişi tutuklandı Operasyon kapsamında gözaltına alınan şüphelilerden M.E.K., A.Ö., M.C.Ö., İ.İ. ve Z.D. tutuklanırken, D.D. isimli şahıs adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Ankara Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Keçeli: "İsrail’in bu adımı, Somali’nin iç işlerine açık bir müdahale niteliği taşımaktadır" Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, İsrail’in, Somaliland bölgesinin bağımsızlığını tanıdığı yönünde yaptığı açıklamanın, Netanyahu hükümetinin bölgesel ve küresel düzeyde istikrarsızlık oluşturmayı hedefleyen hukuk dışı eylemlerinin yeni bir örneğini teşkil ettiğini belirterek, "Yayılmacı politikalarını sürdüren ve Filistin Devleti’nin tanınmasını engellemek için her türlü çabayı gösteren İsrail’in bu adımı, Somali’nin iç işlerine açık bir müdahale niteliği taşımaktadır" dedi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Keçeli, İsrail’in Somaliland bölgesinin bağımsızlığını tanımasına ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Keçeli, İsrail’in, Somaliland bölgesinin bağımsızlığını tanıdığı yönünde yaptığı açıklamanın, Netanyahu hükümetinin bölgesel ve küresel düzeyde istikrarsızlık oluşturmayı hedefleyen hukuk dışı eylemlerinin yeni bir örneğini teşkil ettiğini belirterek, "Yayılmacı politikalarını sürdüren ve Filistin Devleti’nin tanınmasını engellemek için her türlü çabayı gösteren İsrail’in bu adımı, Somali’nin iç işlerine açık bir müdahale niteliği taşımaktadır. Somali Federal Cumhuriyeti ve Somaliland bölgesinin geleceğine ilişkin kararlar, tüm Somalililerin iradesini yansıtacak şekilde alınmalıdır. Afrika Boynuzu’nda barış ve güvenliğe önem veren ve Somali’nin toprak bütünlüğünü kararlılıkla destekleyen Türkiye, Somali halkının yanında olmayı sürdürecektir" ifadelerini kullandı.