EKONOMİ - 28 Ağustos 2015 Cuma 10:17

Uluslararası rezervler Temmuz'da azaldı

A
A
A
Uluslararası rezervler Temmuz'da azaldı

Resmi Rezerv Varlıkları, bir önceki aya göre yüzde 0,9 oranında artarak 120,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Temmuz 2015 'Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi İstatistikleri'ni açıkladı. Buna göre; Resmi Rezerv Varlıkları, bir önceki aya göre yüzde 0,9 oranında artarak 120,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde, alt kalemler itibarıyla döviz varlıkları bir önceki aya göre yüzde 1,8 oranında artarak 101 milyar dolar, altın cinsinden rezerv varlıklarımız ise yüzde 3,9 oranında azalarak 18,1 milyar dolar oldu. Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankası’nın önceden belirlenmiş döviz yükümlülükleri (döviz kredileri, menkul kıymetler, Kredi Mektuplu Döviz Tevdiat Hesapları-KMDTH) bir önceki aya göre yüzde 2,3 azalarak 7,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu tutarın 4,1 milyar dolar anapara, 3,8 milyar dolar faizlerden oluştu. Söz konusu anapara ve faiz yükümlülüklerinin 616 milyon dolar bir ay, 1,4 milyar dolar 2-3 ay ve 5,9 milyar dolar 4-12 ay içerisinde ödenecek.

Şarta bağlı döviz yükümlülükleri, 1 yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ile diğer yükümlülüklerden (kalan vadesi bir yıldan uzun KMDTH, bankacılık sektörünün döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılıkları ve akreditifler) oluştu. Söz konusu yükümlülükler bir önceki aya göre yüzde 2,0 artarak 77,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Turuş Kaya Mezarlarında kazı ve temizleme çalışmaları başladı Adıyaman’da Roma ve Bizanslılar tarafından kullanılan binlerce yıllık Turuş Kaya Mezarlarının turizme kazandırılması için kazı ve temizleme çalışmaları başladı. Adıyaman-Şanlıurfa Karayolu üzerinde Kuyulu köyü sınırlarında bulunan Turuş Kaya Mezarları’da son üç yılda yapılan temizleme ve kazı çalışmalarında 60 mezar ortaya çıkartıldı. Bu yıl Nisan ayında başlayan kazı çalışmalarında şuana kadar 2 kaya mezar ortaya çıkartılırken, mezarlar yeniden temizleniyor. İlk kazıların 1999 yılında yapıldığı Turuş Kaya Mezarlarının temizleme ve kazı çalışmaları 2021 yılına kadar ara verilmişti. Kommagene Canlandırma Projesi ile 2021 yılında yeniden başlayan çalışmalarda şuana kadar 10 dönümlük alan temizlendi. Mezarlarının içerisindeki taş ve toprak yığınları temizleniyor. Yağmur sularının mezarlara girmesini engellemek için üstte drenaj sistemi yapılıyor. Kazı ve temizleme çalışmalarının Eylül ayına kadar sürmesi bekleniyor. Adıyaman’ın önemli tarihi yapılarından birisi olan Turuş Kaya mezarlarının her birisinde değişik mimari ve farklı kabartmalar, bezemeler, bukranyumlar bulunuyor. Yaklaşık 2 yıllık kaya mezarların Roma ve Bizans döneminde kullanıldığı biliniyor. Kazı ve temizleme çalışmalarının başladığını söyleyen Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, “Turuş Kaya Mezarlarında bu yıl kazıya başladık. 1999 yılında başlayan ve ara verilen kazılar 2021 yılında başladı. 3 yıl aralıksız devam eden kazılarda yaklaşık 10 dönüm bir alan temizliği yapıldı. Temizliğin yanında mezar odalarını ortaya çıkartıyoruz. Önceki dönemde 60 adet kaya mezarı çıkartmıştık, bu yıl ise şuana kadar 2 adet kaya mezarını ortaya çıkarttık” diye konuştu.