EKONOMİ - 01 Ağustos 2022 Pazartesi 12:36

Üniversite mezunlarının yüzde 71,1’i işe girdi

A
A
A
Üniversite mezunlarının yüzde 71,1’i işe girdi

Lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı yüzde 71,1 olarak gerçekleşirken, bu oran ön lisans mezunlarında yüzde 63 olarak hesaplandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri verisini açıkladı. İdari kayıtların bütünleşik bir veri tabanında eşleştirilmesi ile kurulan Eğitim-İşgücü Veri Tabanı çalışması esas alınarak 2011-2020 yıllarında Türkiye'de bir yükseköğretim programından lisans ve ön lisans düzeyinde mezun olan ve referans yılda Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nde yer alan bireylerin kayıtlı istihdam oranları, mezuniyetleri sonrası ilk iş bulma süreleri ve aylık ortalama kazançları hesaplandı. Buna göre, lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı yüzde 71,1 olarak gerçekleşirken, bu oran ön lisans mezunlarında yüzde 63,0 olarak hesaplandı.

En yüksek istihdam oranına sahip lisans alanı yüzde 82,7 ile sağlık ve refah oldu

Lisans mezuniyet alanları göz önüne alındığında, kayıtlı istihdam oranının en yüksek olduğu ilk beş eğitim ve öğretim alanı; sağlık ve refah (yüzde 82,7), eğitim (yüzde 77,8), mühendislik, imalat ve inşaat (yüzde 77,8), bilişim ve iletişim teknolojileri (yüzde 76,7) ile doğa bilimleri, matematik ve istatistik (yüzde 72,3) olarak gerçekleşti.

En yüksek istihdam oranına sahip lisans bölümü yüzde 96,6 ile işitme engelliler öğretmenliği oldu
Lisans seviyesinde en yüksek kayıtlı istihdama sahip olan bölümler; işitme engelliler öğretmenliği (yüzde 96,6), aile ekonomisi ve beslenme öğretmenliği (yüzde 95,5), zihin engelliler öğretmenliği (yüzde 95,4), görme engelliler öğretmenliği (yüzde 94,4) ile çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmenliği (yüzde 94,3) oldu.

En yüksek istihdam oranına sahip ön lisans alanı yüzde 71,3 ile mühendislik, imalat ve inşaat oldu

Ön lisans mezuniyet alanları göz önüne alındığında, kayıtlı istihdam oranının en yüksek olduğu ilk beş eğitim ve öğretim alanı; mühendislik, imalat ve inşaat (yüzde 71,3), tarım, ormancılık, balıkçılık ve veterinerlik (yüzde 66,0), bilişim ve iletişim teknolojileri (yüzde 65,8), doğa bilimleri, matematik ve istatistik (yüzde 65,2) ile iş, yönetim ve hukuk (yüzde 64,3) olarak gerçekleşti.

En yüksek istihdam oranına sahip ön lisans bölümü yüzde 97,1 ile paramedik oldu

Ön lisans seviyesinde en yüksek kayıtlı istihdama sahip olan bölümler paramedik (yüzde 97,1), ambulans ve acil bakım teknikerliği (yüzde 97,0), polis meslek eğitimi (yüzde 92,1), endüstriyel otomasyon (yüzde 87,9) ve elektronik haberleşme (yüzde 86,7) oldu.

Lisans mezunlarında ortalama ilk iş bulma süresi 13,6 ay olarak gerçekleşti

Lisans mezunlarında ortalama iş bulma süresi 13,6 ay olarak gerçekleşirken, bu süre ön lisans mezunları için 14,8 ay olarak hesaplandı.

İlk iş bulma süresinin en kısa olduğu lisans alanı 7,7 ay ile sağlık ve refah oldu

Lisans mezuniyet alanları göz önüne alındığında, ilk iş bulma süresinin en kısa olduğu ilk beş eğitim ve öğretim alanı; sağlık ve refah (7,7 ay), eğitim (10,9 ay), mühendislik, imalat ve inşaat (11,0 ay), bilişim ve iletişim teknolojileri (11,6 ay) ile hizmetler (12,4 ay) olarak gerçekleşti.

İlk iş bulma süresinin en kısa olduğu lisans bölümü 2,4 ay ile dil ve konuşma terapisi oldu

Lisans mezunlarının mezuniyetleri sonrası ilk iş bulma süre ortalamasının en kısa olduğu beş bölüm; dil ve konuşma terapisi (2,4 ay), güvenlik bilimleri (3,0 ay), görme engelliler öğretmenliği (3,4 ay), zihin engelliler öğretmenliği (3,7 ay) ve işitme engelliler öğretmenliği (3,8 ay) oldu.

İlk iş bulma süresinin en kısa olduğu ön lisans alanı 12,5 ay ile hizmetler oldu

Ön lisans mezuniyet alanları göz önüne alındığında, ilk iş bulma süresinin en kısa olduğu ilk beş eğitim ve öğretim alanı; hizmetler (12,5 ay), doğa bilimleri, matematik ve istatistik (12,7 ay), mühendislik, imalat ve inşaat (13,7 ay), sağlık ve refah (13,7 ay) ile eğitim (15,0 ay) olarak gerçekleşti.

İlk iş bulma süresinin en kısa olduğu ön lisans bölümü 1,0 ay ile uçak gövde bakım oldu

Ön lisans mezunlarının mezuniyetleri sonrası ilk iş bulma süre ortalamasının en kısa olduğu beş bölüm; uçak gövde bakım (1,0 ay), polis meslek eğitimi (2,9 ay), paramedik (3,3 ay), kamu güvenliği ve asayişin sağlanması (4,3 ay) ve mekatronik teknolojisi (5,8 ay) oldu.

Ortalama kazancın en yüksek olduğu lisans bölümü pilotaj oldu

Lisans mezunlarının kazanç durumları incelendiğinde, aylık ortalama kazancı en yüksek olan beş bölüm; pilotaj, havacılık ve uzay mühendisliği, gemi makineleri işletme mühendisliği, matematik mühendisliği ve uçak mühendisliği oldu.

Ortalama kazancın en yüksek olduğu ön lisans bölümü polis meslek eğitimi oldu

Ön lisans mezunlarının kazanç durumları incelendiğinde, aylık ortalama kazancı en yüksek olan beş bölüm; polis meslek eğitimi, tarım, perakende satış ve mağaza yönetimi, marka iletişimi ile ev idaresi oldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Esenyurt Belediyesi ekipleri hamile kediyi Modern Hayvan Bakımevi’nde tedavi ettirdi Bir vatandaşın ihbarı üzerine Esenyurt Belediyesi tarafından hayvan ambulansıyla sokaktan alınan hamile kedi, Modern Hayvan Bakımevi’ne getirildi. Burada doğumu gerçekleştirilen ve tedavileri tamamlanarak sağlığına kavuşturulan kedi, sahiplendirilerek yeni yuvasına kavuştu. Esenyurt Belediyesi, sokak hayvanlarının sağlığı için çalışmalarını sürdürüyor. Esenyurt’ta yaşayan Veysel Timdu isimli vatandaş, belediyenin Veteriner İşleri Müdürlüğünü arayarak sokakta doğum aşamasında olan bir kedinin olduğunu söyledi. Ekipler, talep üzerine kısa sürede olay yerine ulaşarak belediyeye ait hayvan ambulansı ile kediyi ameliyat etmek üzere Modern Hayvan Bakımevi’ne getirdi. Yapılan operasyonda yavrular kurtarılamazken anne kedinin hayatı kurtuldu. Gerekli tedavileri tamamlanan ve sağlığına kavuşan kedi, sokakta bulan Veysel Timdu tarafından sahiplenilerek yeni yuvasına kavuştu. Esenyurt Belediyesi ekipleri 7/24 hizmetlere devam edeceğini söylerken, kediyi sahiplenen Veysel Timdu ise bu hizmetleri faaliyete geçiren Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer’e teşekkürlerini iletti. “Kısa bir zamanda ihbara dönüş sağladılar” Esenyurt Belediyesinin kısa zaman içerisinde ihbara dönüş yaptığını söyleyen Veysel Timdu şöyle konuştu: “Kediyi ilk bulduğumda doğum yapmak üzereydi ama zorluk yaşıyordu. Ben de hemen Esenyurt Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğünü aradım. Aramamla ekibin gelmesi bir oldu. Belediyenin veteriner hekimleri kediyi aldılar ve tedavi ettiler. Yavruları kurtarılamasa da anne kurtuldu. Bu kediyi ben sahiplendim, artık bakımı bana ait. Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer’e ve ekiplerine tedavi sürecinde gerçekleştirdiği özverili çalışmalardan dolayı çok teşekkür ederim.” “Minik dostumuzun artık bir sahibi var” Sokak hayvanlarının her anlamda yanında olduklarını ifade eden Esenyurt Belediyesi Veteriner Hekimi Feyzullah Güney, “Akşam saatlerinde ihbarı alır almaz olay yerine gittik. Acilen minik dostumuzu ameliyata aldık. Yavrular kurtarılamasa da anneyi kurtarmış olduk. Bundan sonra minik dostumuzun artık bir sahibi, bir evi var. Esenyurt Belediyesi olarak sokak hayvanlarının yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.
Zonguldak BİLSEM’den yıl sonu şenliği Zonguldak Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı Bilim ve Sanat Merkezi’nin 2-4 Mayıs 2024 tarihleri arasında halka açık alanlarda düzenlediği etkinlikler, 2 Mayıs 2024’te Engelsiz Yaşam Merkezi’nde açılan resim sergisi ile başladı. Sürrealizm (gerçeküstücülük) akımı etkisiyle çocukların hayal dünyaları yansıttıkları resimlerden oluşan sergi büyük ilgi gördü. Resim yetenek alanı öğrencileri tarafından hazırlanan bu serginin açılışına Zonguldak İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç ve eşi Esin Yalınkılıç, Amele Birliği Başkanı Veli Köktürk, Zonguldak İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Abdullah Turan, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Cemile Gül ve protokol üyeleri katıldı. Ayrıca aynı günün akşamı Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Salonu’nda müzik yetenek alanı öğrencileri tarafından müzik konseri gerçekleştirildi. Öğrenci korosu tarafından çocuk şarkıları ve türküler seslendirildi. Etkinliğe Vali Yardımcısı Mehmet Türk ve ailesi, Gençlik ve Spor İl Müdürü Sayın Hakan Yüksel, okul müdürleri ve veliler katıldı. BİLSEM Marşı’nın hep bir ağızdan söylenmesiyle müzik dinletisi sona erdi. Alışveriş merkezinde düzenlenen sergide ise genel yetenek alanındaki tüm branşlarda, öğrenciler sene içerisinde hazırladıkları projelerini sergileyecekler. Patent/Faydalı Model/Tasarım Tescil Belgesi alan ürünler, TÜBİTAK yarışmalarında ödül alan projeler, TEKNOFEST yarışmalarına katılan elektrikli araç, otonom araç, dron, İHA-SİHA gibi çalışmaların ile yıl boyunca öğrenciler tarafından hazırlanan ürünler ziyaretçilere tanıtılacak.