ASAYİŞ - 22 Şubat 2016 Pazartesi 13:28

Ünlü ressam Bedri Baykam ve asistanını bıçaklayan sanığa 32 yıl hapis

A
A
A
Ünlü ressam Bedri Baykam ve asistanını bıçaklayan sanığa 32 yıl hapis

Ressam Bedri Baykam ve asistanına 2011 yılında bıçaklı saldırı düzenleyen şahıs, yapılan ikinci yargılamada 32 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay tarafından bozulan ilk kararda sanık 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Ünlü ressam Bedri Baykam ile asistanı Tuba Kurtulmuş'un uğradığı saldırıya ilişkin davada mahkeme Yargıtay’ın bozma ilamının ardından yapılan yargılamada kararını açıkladı. İstanbul 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu sanık Mehmet Çeliker cezaevinden getirilirken Bedri Baykam ile avukatları da salonda hazır bulundu.

“ÜST HADDEN CEZA VERİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ”

Duruşmada Yargıtay’ın bozma ilamına karşın görüşü sorulan sanık Çeliker, “Bozmaya bir diyeceğim yoktur” derken sanığın avukatı mahkemenin ilk kararında direnmesini talep etti. Söz alan katılan Bedri Baykam ise “Biz bozma kararı doğrultusunda üst hadden ceza verilmesini talep ediyoruz” dedi.

“CANDAN VE YÜREKTEN ÖZÜR DİLİYORUM”

Son savunması sorulan sanık Mehmet Çeliker, “Ben Tuba’ya yönelik direk bir eylemde bulunmadım. Ani gelişen bir olaydı. Ben gerek Bedri Baykam’dan gerekte Tuba Kurtulmuş’tan candan ve yürekten özür diliyorum” dedi.

32 YIL HAPSE MAHKUM EDİLDİ

Kararını açıklayan mahkeme sanık Çeliker’i, Tuba Kurtulmuş’a yönelik “nitelikli kasten öldürmeye teşebbüs” suçunu işlediğinden 16 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme sanık Çeliker’i, Bedri Baykam’a yönelik “tasarlayarak kasten insan öldürmeye teşebbüs” suçunu işlediği gerekçesiyle 16 yıl hapse mahkum etti. Mahkeme, toplamda 32 yıl hapis cezasına çarptırdığı sanığın, kaçma ihtimali bulunduğundan tutukluluk halinin devamına karar verdi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Ressam Bedri Baykam ile asistanı Tuba Kurtulmuş, 2011 yılı Nisan ayında Beşiktaş Akatlar Kültür Merkezi’nde katıldıkları bir toplantının ardından bıçaklı saldırıya uğramışlardı. Baykam ve Kurtulmuş'un yaralı olarak kurtulduğu saldırının faili olan Mehmet Çeliker hakkında dava açılmıştı.

SANIK 25 YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILMIŞTI

İstanbul 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi 2013 yılında karara bağladığı davada, mahkeme sanık Çeliker'i, Tuba Kurtulmuş'a yönelik "kasten insan öldürmeye teşebbüs" suçundan 10 yıl, Bedri Baykam'a karşı "tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs"suçundan 15 yıl olmak üzere toplamda 25 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

YARGITAY CEZAYI MAKUL BULMADI HÜKMÜ BOZDU

Yargıtay, Bedri Baykam yönünden meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı dikkate alındığında sanık Mehmet Çeliker'e 13 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası öngören maddenin alt sınır ve üst sınır arasında makul bir ceza verilmesi yerine 15 yıl hapis cezası verilerek eksik ceza tayini yapıldığını belirtmişti.
Bozma ilamında, sanık Çeliker hakkında, Tuba Kurtulmuş'a yönelik eylemi nedeniyle "Bir suçu gizlemek, delillerini ortadan kaldırmak veya işlenmesini kolaylaştırmak ya da yakalanmamak amacıyla kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan 9 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası şeklinde hüküm kurulması gerektiği ancak mahkemenin alt ve üst sınırlar arasında makul bir ceza tayini yerine 10 yıl hapis cezası verdiği kaydedilmişti. Yargıtay bu nedenlerle hükmün oy birliğiyle bozulmasına karar vermişti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Giresun 47. Uluslararası Aksu Festivali 19 Mayıs’ta başlıyor Giresun Belediyesi tarafından düzenlenecek 47. Uluslararası Aksu Festivali için bugün bir tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Giresun’da halk tarafından “Mayıs Yedisi” olarak adlandırılan ve binlerce yıllık geçmişe sahip olduğu iddia edilen festival bu yıl 19-23 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek etkinliklerle kutlanacak. Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse düzenlediği basın toplantında, festivalin tüm maliyetinin sponsorlar tarafından karşılandığını ve belediyeye bir yük getirmediğini söyledi. Başkan Köse yaptığı açıklamada, "Uzun bir aradan sonra Giresun’da tekrar yapılacak olan Aksu Festivali’ni en iyi şekilde hazırlamak için birlikte çalıştık. Meclis üyeleri, belediye çalışanları ve iş dünyasından destekçilerimizle birlikte festivali düzenlemek için çaba gösterdik. Bu yılki festivalimizin maliyeti yaklaşık olarak 10 milyon lira olmasına rağmen, iş birliğiyle neredeyse sıfıra indirdik. Giresunlu iş insanlarının ve destekçilerimizin yanımızda olduğunu bilmek bizim için gurur verici. Ayrıca ismini açıklamak istemeyen birçok iş insanı ve destekçimize de teşekkür ediyorum. Onların desteğiyle festivalimizi şimdiden büyük bir başarıya dönüştürdük" ifadelerini kullandı. Köse ayrıca, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve çevre il ve ilçelerdeki belediye başkanlarıyla Giresunlu tüm siyasetçilerin festivale davet edildiğini açıkladı. 19 Mayıs günü başlayacak festival kapsamında geleneksel ritüellerin yanı sıra birçok konser, sergi, halk oyunları gösterisi, Solo Türk gösteri uçuşu ve Haluk Levent konseri sahnelenecek. Bu yıl maliyet artışları ve zaman darlığı nedeniyle yurtdışından katılımın az olması beklenen festivalde Gürcistan ve Slovakya’dan halk oyunları ekipleri yer alacak.
Adana Adana’da Seyhan polisi suçlulara göz açtırmıyor Adana’da Seyhan İlçe Emniyet Müdürlüğü, 05-11 Mayıs tarihleri arasında hakkında çeşitli suçlardan yakalama kararı bulunan 282 şahsın yakalandığını ve 36’sının tutuklandığını açıkladı. Kentte huzur ve güvenliğin sağlanması için suç ve suçlulara karşı olan mücadelesini sürdüren Seyhan İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, kentte suç işlenmesinin önüne geçilmesine yönelik çalışma yaptı. Son bir haftada gerçekleştirildiği belirtilen çalışmalarda, hakkında çeşitli suçlardan yakalama kararı bulunan 282 kişi yakalanırken 36’sı tutuklandı. Tutuklanan 36 kişiden 8 tanesinin ruhsatsız silah şüphelisi olarak, 28’inin ise çeşitli suçlardan tutuklandığı belirlendi. Alınan bilgiye göre, Seyhan İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen denetim ve operasyonlarda, 33 ruhsatsız tabanca, 8 kurusıkı tabanca, 12 ruhsatsız tüfek, 50 şarjör, bin 406 fişek-kartuş, 435 paket kaçak sigara, 322 gr. narkotik madde ve 2 bin 620 uyuşturucu hap ele geçirilirken, belirlenen tarihlerde sorgulanan 3 bin 852 motosikletten 24’ü ise trafikten men edildi. Kavşaklarda cam silen ve dilenen 50 kişi hakkında da yasal işlem yapıldı. Yabancı uyruklu şahıslara yönelik çalışma yapıldı Seyhan polisi ayrıca kentte kayıt dışı biçimde bulunan yabancı uyruklu şahıslara yönelik de çalışma yaptı. Çalışmalar çerçevesinde 3 bin 104 yabancı uyruklu şahıs sorgulanırken, 573 şahıs mobil göç aracına götürüldü. 6 şahıs toplama, 9 şahıs ise geri gönderme merkezine teslim edildi. Aranan 5 kişinin ise yakalandığı belirlendi.