GÜNDEM - 03 Mart 2016 Perşembe 09:20

Unutulmaya yüz tutan meslek: Nalbantlık

A
A
A
Unutulmaya yüz tutan meslek: Nalbantlık

Erzurum'da nalbantlık mesleğinin son temsilcilerinden olan Dursun Ali Özyurt ve Turgay Korkmaz, nalbantlığın son demlerinde olduğunu belirterek mesleğin gelecek nesillere aktarılmasını istiyor.

Bir dönemin gözde mesleklerinden biri olan nalbantlık, teknolojiyle birlikte unutulmaya yüz tutmuş meslekler haline geldi. Binek ve yük hayvanlarının yerini motorlu taşıtlara bırakmasıyla eski cevherini kaybeden nalbantlık mesleğini yıllardır icra eden Erzurumlu nalbantlar Dursun Ali Özyurt ve Turgay Korkmaz, mesleklerinde çırak yetişmediğini belirterek nalbantlığın unutulmaya yüz tuttuğunu ifade etti. 30 yıldır nal üretimi yapan 42 yaşındaki Dursun Ali Özyurt, mesleklerinin gelecek nesillere aktarılmasını istediklerini belirtti.
Çekirdekten çırak yetişmediğinin büyük sorun oluşturduğunu söyleyen Dursun Ali Özyurt, "Çıraklıktan yetişme olarak 1986 yılından beri çalışıyorum. 30 yıldır bu mesleği yapıyorum. Demiri döverek, şekillendirerek nal oluşturuyoruz. Fakat mesleğimiz ağır meslek. Artık biten ve tükenmek üzere olan bir meslek. Artık bizden sonra da geride çekirdekten çırak yetişmiyor. Nalbantlık sizlere ömür" dedi. 

Geçimini sağlamak zorunda olduğunu kaydeden Korkmaz, "Günde elli altmış tane nal yapıyorum. Kendimizi geçindirmeye çalışıyoruz. Mesleğimiz ağır ve yorucu olduğu için fazla çalıştın mı çok yoruyor. Gençken daha iyiydi ama artık yaşlandığımız için bedenimizi çok zorluyor" diye konuştu.
Çocukluktan beri atlarla büyüdüğünü ifade eden nalbant Turgay Korkmaz ise, "Mesleğimiz eskisi gibi değer etmiyor. Biz isteriz ki keşke gelecek nesillerde nalbantlık devam etsin. Bunun için de büyüklerimizin bu meslek için bir şeyler yapması gerekiyor" dedi. 

DOĞA ALCA
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Psikiyatri hastaları hünerlerini konuşturdu Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Servisinde tedavi gören hastaların yaptığı el sanatları eserlerinden oluşan sergi, Malatya Park AVM’de yapılan açılış töreni izlenime sunuldu. Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Servisi’nde tedavi gören hastaların iş ve uğraşı faaliyetleri kapsamında yapmış oldukları dekoratif el sanatları, takı, tesbih, çanta, ahşap ve seramik ürünlerinden oluşan El Sanatları Sergisi açıldı. Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Bölümü Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Kerim Uğur, yaptığı açıklamada, “Psikiyatri Servisimizde hastalarımız için terapi odası var. Hastalarımızın terapi odasında yaptığı ürünleri sergilemek için alışveriş merkezinde böyle bir stant açtık. Hastaların tedavi sürecini katkısı rehabilitasyon açısından bu gibi etkinliklerin çok faydalı olduğunu düşünüyoruz” dedi. Malatya İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Esin İnce, Yeşilyurt İlçe Sağlık Müdürü Dr. Seyid Çiftçi, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Nuray Dağaşan, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi İdari ve Mali İşler Müdürü Ömer Doğan, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Destek ve Kalite Müdürü Mehmet Soylu Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcıları Doç. Dr. Muhammed Serdar Buğday, Uzm. Dr. Orhan Yücel, Dr. Yunus Coşar, Psikiyatri Bölümü Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Kerim Uğur, Yeşilyurt Halk Eğitim Merkezi hocaları ile psikiyatri hastaları ve yakınlarının katıldığı açılış halk oyunları gösterisi ile son buldu. Sergi, 3-6 Mayıs tarihleri arasında Malatya Park AVM’de açık olacak.