EĞİTİM - 16 Haziran 2019 Pazar 19:54

Uzmanlar AYT'yi değerlendirdi

A
A
A
Uzmanlar AYT'yi değerlendirdi

YKS’nin ikinci aşaması olan Alan Yeterlilik Testi, 2 milyon üniversite adayının katılımıyla tamamlandı. AYT’de öğrenciler üniversite hedeflerine göre ilgili alan testlerini yanıtladı. 10.15’te başlayan sınavda adaylara 160 soru için 180 dakika süre verildi.

Doğa Koleji akademik kadrosu AYT sorularını öğrencilerden aldığı bilgiler doğrultusunda analiz etti.
Doğa Koleji Akademik Direktörü Dr. Sanem Bülbül Hüner, "Genel itibariyle 2019 AYT soruları incelendiğinde öğrencilerimizin alan bilgilerinin, kavram bilgisi temelli sorularla ölçüldüğü görülmektedir.

Soruların tüm alanlar için ortak özellikleri akıl yürütme, okuduğunu anlama, yorumlama, güncel ve günlük hayatla ilişkilendirme becerilerini ölçer nitelikte olmuştur. Yine bir soruda birden fazla kazanımı ölçen sorularında olduğu görülmektedir. Testlerle ilgili soru dağılımlarının ise dengeli bir şekilde müfredatı kapsadığı görülmektedir. TYT sorularına kıyasla tartışmaya açık soru yoktu, matematik soruları belirleyiciydi. Kurallar ve formül bilgileri gibi ezbere dayalı öğrenme alışkanlığından uzak öğrencilerin başarılı olabileceği bir sınavdı" dedi.

Doğa Koleji Matematik Bölüm Başkanı Arzu Uz, “2019 AYT Matematik soruları her sene olduğu gibi belirleyici, bilgi ağırlıklıydı. Öğrencilerimiz sınavın ilk birkaç sorusunun kolay sorular olduğunu, daha sonra yeni nesil AYT sorularında zorlandıklarını söylediler. Genel olarak test 11. ve 12. sınıf konularından analiz düzeyinde, birkaç kazanımı içinde barındıran sorulardan oluşuyordu. Öğrencilerimiz fonksiyon ve polinom sorularının altını çizerek sınavın ayırt edici soruları olabileceğini belirttiler. 12. sınıf konularındaki türev ve integral kazanımlarının azaltılmasına rağmen sınavdaki soru sayısı ve zorluk derecesinin azalmadığı görüldü. Geometri soruları klasik sorular değildi. Öğrenciler, geometrik şekilleri öncüllere göre kendileri çizdiler, geometri soruları seçici ve analitik ağırlıklı sorulardı. Bu sene de bilgi ağırlıklı, MEB’in açıkladığı kazanımlara uyumlu, daha kapsamlı sorular içeren bir sınav oldu” diye konuştu.

Doğa Koleji Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Eda Dağdelen, “AYT sınavında 24 soruluk Türk Dili ve Edebiyatı testinin 3 sorusu anlama ve yorumlamaya yönelikti. Dikkat çekici nokta ise dört yıllık edebiyat müfredatından soruların neredeyse eşit dağılımlı sorulması oldu. Geçmiş yıllarda Edebiyat testinde Cumhuriyet dönemi ya da Divan Edebiyatı gibi konular testin odak noktaları oluyordu. Bu yıl bu odak noktalarından çıkıldı, adaylar tüm müfredatı ölçen sorularla karşılaştı.

Dolayısıyla, ölçme değerlendirme açısından daha güçlü olduğu söylenebilir. Sınavın dikkat çekici diğer noktası da metin tahlili sorularının önem kazanması oldu. Sınav orta düzeyde bir zorluğa sahipti ve müfredat dışı bir soru yoktu” ifadelerini kullandı.

Doğa Koleji Fizik Bölüm Başkanı İlhan Bulut, “AYT 2019’da geçmiş yıllardan farklı olarak bilgi düzeyinde sorulardan çok öğrencilerin analiz ve sentez basamaklarını kullanmaları gereken sorular soruldu.Fizik testinin 1 sorusu dışında diğer bütün sorular 11. ve 12.sınıf müfredatından eşit dağılımlı olarak geldi.Bu 1 soruda da 9. sınıf kazanımı, 11.sınıf kazanımı ile birleştirilmiştir.Modern fiziğin teknolojik uygulamalarından soru gelmesi AYT öncesi yaptığımız öngörülerin doğru olduğunu kanıtladı. Sorular orta düzeyde bir zorluğa sahipti,müfredat dışı soru yoktu.Yeni nesil Fizik sorularına sadece formül ve işlem mantığı ile yaklaşan öğrencilerin zorlanacağı, bununla birlikte yorum yeteneğini ön plana çıkararak hazırlananların daha başarılı olabileceği bir sınavdı. Sınavda sürpriz soruyla karşılaşılmamıştır” dedi.

Doğa Koleji Kimya Bölüm Başkanı İbrahim Türken, “2019 AYT kimya soruları 11. ve 12. sınıf müfredatından geldi. ÖSYM’nin sınav öncesi açıkladığı kazanımlarla bire bir uyuşan sorulardan oluşuyordu bu nedenle bir sürprizle karşılaşılmadı. Sorular çok netti, öğrencilerin anlamakta zorlanmayacağı tarzdaydı. Soruların konu dağılımlarına baktığımızda her üniteden soru sorulduğunu söyleyebiliriz ancak organik kimyanın fonksiyonel gruplarına yer verilmemesi dikkat çekiciydi.

Sınav genel hatlarıyla bilgi, matematiksel işlem, kavram bilgisi ölçmeye yönelikti, bu yönüyle daha önceki yıllarda yapılan sınavlardaki gelenek devam ettirilmiş oldu” şeklinde konuştu.

Doğa Koleji Biyoloji Bölüm Başkanı Muhammet Kılıçöz, “2019 AYT’de Biyoloji sorularının müfredata uygun, zorluk bakımından dağılımlarının kolay, orta ve zor düzeyde olduğu söylenebilir. Geçmiş yıllarda yer alan sorularla kıyaslandığında konu içeriklerinin benzer olduğu görülmüştür. Ancak biyoloji sorularının çoğunluğu doğrudan öğrencinin bilgisini kullanma becerisini ölçerken, çok az bir kısmı yoruma dayalı olmuştur. Bazı sorularda ise birden fazla kazanım bir arada ölçülmüştür.
Çıkan soruların 4 yıllık biyoloji programındaki MEB müfredatına uygun sorular olduğu belirlenmiştir. 13 Biyoloji sorusunun tamamı 11 ve 12.sınıf kademelerine ait olup 5 tanesinin 11.sınıf, diğer 8 tanesinin ise 12.sınıf programından geldiği görülmüştür.

2019 AYT’nin, 2018 AYT gibi bilen ile bilmeyeni ayırt edebilecek düzeyde fakat zorluk düzeyinin daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Doğa Koleji Biyoloji Bölümü olarak sınav soruları beklediğimiz gibi gelmiştir. Kullandığımız eğitim dokümanlarımız ve uyguladığımız deneme sınavları ile örtüşen bir sınav olduğunu gözlemledik. Biyoloji konularını iyi takip ederek hazırlanan, dikkatli öğrencilerin bu sınavda başarı düzeylerinin yüksek olacağını düşünmekteyiz” diye konuştu.

Doğa Koleji Tarih Bölüm Başkanı Cem Şimşek, “2019 AYT’de Edebiyat-Sosyal-1 ve Sosyal-Bilimler-2 bölümlerindeki Tarih soruları, MEB’in belirttiği gibi geçen yılın 9, 10 ve 11. sınıf müfredatlarından geldi. Sorular, bu sınıflarda okutulan ders içeriklerine eşit şekilde dağıtılmıştı. Zorluk düzeyleri ise geçen yıldan çok farklı değildi. Her iki bölümde de sorular arasında kavram bilgisine dayalı ve paragraftaki bilgilerden yola çıkarak yorum yapma becerisini ölçen sorular vardı. Önceki yıllardan farklı olarak bu yıl Sosyal Bilimler-2 bölümünde Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersinden soru gelmemesi dikkat çekiciydi. Sınava giren öğrencilerimizin birçoğu bu yıl Sosyal Bilimler -2 testi sorularının Edebiyat Sosyal-1 testi sorularından daha kolay olduğu yorumunu yaptı” dedi.

Doğa Koleji Coğrafya Bölüm Başkanı Burcu Bıyık Sarısözen, “2019 AYT’de Edebiyat-Sosyal Bilimler-1 ve Sosyal Bilimler-2 coğrafya soruları, 11 ve 12. sınıf lise müfredatından geldi. 2018 AYT’den farklı olarak Edebiyat-Sosyal Bilimler-1 bölümünde 9 ve 10. sınıf müfredatından 1 soruya sınavda yer verildi. Sınavın ayrıntıları incelendiğinde, geçen yıllara göre harita bilgisi isteyen sorular, yerini daha çok güncel bilgi ve yorum içerikli sorulara bıraktı. Genel itibari ile nüfus, ekonomik coğrafya, küresel örgütler, çevre sorunları, doğal afetler, doğal kaynaklar gibi güncel konular önem kazandı. Müfredat dışı soru bulunmamakla birlikte coğrafya sorularının çok zor olmadığı öğrencilerden aldığımız yorum oldu. AYT coğrafya soruları her iki testte de EA ve SÖZ öğrencileri için bu yıl da ortak paydaş oldu” dedi.

Doğa Koleji Felsefe Bölüm Başkanı Sabri Yılmaz, “Felsefe grubu soruları geçen yıla göre daha öğrencilere daha kolay geldi. Kavram bilgisi gerektiren sorulardı, bu da AYT’de beklenen soru tarzına uygundu.
Üç felsefe, üç psikoloji, üç sosyoloji ve üç mantık sorusu çıktı.

Felsefeden bilgi, varlık ve sanat felsefesi konularından birer soru geldi. Psikolojiden, psikolojinin alt dalları, öğrenme, sosyal psikoloji konularından soru geldi. Sosyoloji paragraf şeklinde sorulardı, sosyolojinin alanı, toplumsal değişme konularından soru geldi. Mantıkta ise tümevarım, totoloji, önerme çeşitleri konularından sorular geldi” ifadelerini kullandı.

Doğa Koleji Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Başkanı Abdullah Albayrak, “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularının öğrencilerin daha çok bilgisini ölçecek nitelikte olduğu görüldü. Testteki 6 sorudan 4 sorunun bilgi sorusu, diğer 2 sorunun ise yorum ve analize dayandığını söyleyebiliriz. Hinduizm ile ilgili sorunun bilgi isteyen ancak cevabı yaygın olarak bilinen bir kavram olduğu için zor olmadığı düşünülebilir. Tasavvufi yorumlarla ilgili sorunun eleyici olduğu, şia ile ilgili sorunun da aynı düzeyde olduğu söylenebilir. İslam sanatlarıyla ilgili soru kolay sayılabilecek bir soru olmasına rağmen, bilgi gerektirmektedir. Diğer iki sorunun yorum sorusu olduğu gözlemlenmiştir. Müfredat dışında sorunun gelmediği sınavda bilgi içerikli soruların öğrencileri zorladığı anlaşıldı. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularının zorluk derecesinin orta düzeyde olduğu söylenebilir” şeklinde konuştu.

YKS sonuçları 18 Temmuz tarihinde açıklanacak

Doğa Koleji Rehberlik Koordinatörü Sibel İzgiman, sonuçların açıklanması ile birlikte öğrencileri önemli bir sürecin beklediğini ifade etti. YKS sonrası öğrencilerin 18 Temmuz’a kadar tercih listesine yazmayı planladıkları üniversiteleri araştırmalarını, mümkünse gidip görmelerini önerdi. Puana göre tercih yapmanın doğru olmadığını, öğrencilerin kendi ilgi, yetenek ve kişilik özelliklerine göre seçimler yapmalarını söyledi. Bu nedenle YKS sonuçları açıklanana kadar özgeçmişlerinde hayat boyu kimliklerinin bir parçası olacak üniversite ve bölümler üzerinde kararlarını netleştirmelerini önerdi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Tokat’ta faciadan kıl payı kurtuldular Tokat’ta bir vatandaş eski Turhal yolunda aracıyla ilerlediği sırada yola ağaç düştü. O anlar araç kamerası tarafından anbean kaydedildi. Tokat’ta eski Turhal yolunda seyahat eden 37 yaşındaki Bilal ve kızı İpek Ergin, Emirseyit Beldesi yakınlarında beklenmedik bir olayla karşılaştı. Ergin kendi aracıyla bahçesine doğru ilerlerken bir evin bahçesinin yanından geçtiği esnada aniden bir ağaç yola devrildi. O an kıl payıyla faciadan kurtulan Bilal Ergin, yaşadığı şokla birlikte ne olduğunu anlamakta güçlük çekti. Olayın gerçeğini öğrendiğinde ise hayrete düştü. Ev sahipleri tarafından kesimi yapılan ağacın, hiçbir güvenlik önlemi alınmadan kesilmesi sonucu yola devrildiği ortaya çıktı. Bilal Ergin, bu duruma tepki göstererek, kesim sırasında alınması gereken önlemlerin ihmal edilmesinden dolayı büyük bir şok yaşadı. O anlar, Ergin’in aracının kamerası tarafından anbean kaydedildi. Kayıtta, ağacın düşme anında o bölgeden geçen başka bir vatandaşın da kıl payıyla faciadan kurtulduğu görüldü. “Ne olduğunu anlayamadık” Yaşadığı olaydan kıl payı kurtulduğunu söyleyen Bilal Ergin, “Dün böyle talihsiz bir olay yaşadık. İpek kızımla birlikte bahçemize gidiyorduk. Allah’tan hızımız yavaştı. Bir iki saniye geç kalsaydık belki de ağaç üstümüze düşecekti. Oradaki insanlara da bir tepki gösterdik. Fakat pek umursamadılar. Yani böyle bir şey kimsenin başına gelsin istemiyoruz. Bu gibi durumlar için daha tedbirli olunması lazım. Orada ağaç kesiyorlardı. Ağaç yola düştü. O esnada kızım da arabadaydı ve çok korktu. Hiçbir güvenlik önlemi alınmamıştı. Yol kapatılmamıştı. Jandarmanın muhtemelen bilgisi de yoktu. Bu gibi durumlar için yolun kesilmesi gerekiyor. Fakat böyle bir şey olmamıştı. Eski Turhal Yolu Emirseyit’e 2 kilometre kala oldu. Ne olduğunu anlayamadık. Şok olduk, şoktaydık. Ben yan taraftan devam ettim. Hatta oradaki insanlara da tepki gösterdim. İnsanların hayatını tehlikeye attıklarını söyledim. Fakat pek umursamadılar” dedi.
İstanbul TAB Gıda, 2023 yılı finansal sonuçlarını açıkladı TAB Gıda, 2023 yılı sonunda 81 şehirde 1615 restorana ulaşarak büyümesini sürdürdü. 2023 yılında sistem genelinde satış hacmini yüzde 106 artışla 25 milyar 136 milyon TL’ye ulaştırdı. TAB Gıda, 2023 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. Şirket 2023 yılı sonunda operasyonlarını Türkiye, Gürcistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nde toplam 81 şehre yayarak 183 yeni restoran açtı ve 1615 restorana ulaştı. 2023’te ortalama 350 milyon müşteriye hizmet vererek 204 milyon sipariş aldı. Şirketin net satışları 2023 yılı sonunda enflasyona göre düzenlenmiş rakamlarla reel olarak yüzde 20 artış göstererek 19 milyar 988 milyon TL’ye ulaştı. Düzeltilmiş FAVÖK’ü 2023 yılında, enflasyona göre düzenlenmiş rakamlara oranla yüzde 83 artarak 4 milyar 321 milyon TL’ye yükseldi. 2023 yılı net karı, enflasyona göre düzenlenmiş rakamlara göre, bir önceki yıla oranla yüzde 33 artarak 2 milyar 458 milyon TL’ye ulaştı. Dijitalleşme ve yeni teknoloji yatırımlarının hızını artıran şirket, müşteri deneyimini üst seviyeye taşıyacak çeşitli uygulamaları devreye aldı. “Şirket olarak halka arz döneminde yatırımcılarımızla paylaştığımız öngörülerin ötesinde bir performans sergilemenin memnuniyetini yaşıyoruz” TAB Gıda’nın 2023 yılındaki operasyonel ve finansal başarısının stratejik hedeflere titizlikle bağlı kalmalarının, finansal dengeyi ve disiplini koruyarak karlı büyümeye odaklanmalarının bir sonucu olduğunu dile getiren TAB Gıda Co-CEO’su Özgür Çetinkaya sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin hızlı servis restoran sektöründeki lider konumumuzu daha da güçlendirdik. 2023 yılında hem dijitalleşmeye hem de yeni restoran açılışları ve restoran yenilemelerine 1,5 milyar TL’ye yakın yatırım yaptık. Sistemimize 183 yeni restoran ekleyerek 1615 restorana ulaştık. Restoranlarımızın 928’ini TAB Gıda olarak kendimiz, 687’sini ise franchise girişimcilerimiz ile birlikte yönetiyoruz. Franchise operasyonlarımız dahil 22 bini aşkın çalışana istihdam sağlıyoruz. Kadın çalışan sayısında Türkiye’nin lider şirketleri arasındayız. Her gün birlikte daha da güçlenerek büyümeye devam ediyoruz. Enflasyona göre düzenlenmiş gelirlerimiz, geçen yıla kıyasla yüzde 20 reel artışla 19 milyar 988 milyon TL’ye ulaştı. Disiplinli finansal ve operasyonel yönetim ile kar odaklı stratejilerimiz sayesinde, enflasyona göre düzenlenmiş düzeltilmiş FAVÖK’ümüzü yüzde 83 artırarak 4 milyar 321 milyon TL’ye yükselttik. Bu dikkat çekici finansal performansımız neticesinde, net karımızı reel olarak yüzde 33 arttırarak 2 milyar 458 milyon TL’ye çıkardık. Karlılığımızdaki artışın arkasındaki en önemli güç, ekosistem şirketlerimizle oluşturduğumuz sinerjidir. Bu sayede, sektörde benzeri olmayan çevik tedarik zincirimizle ölçek ekonomisine erişim sağlıyoruz ve birim maliyetlerimizi düşürebiliyoruz. Operasyonel ve finansal karlılığımız sonucu olarak franchise taleplerinde artış görmek bizi son derece memnun ediyor ve büyümemizi hızlandırıyor.” “Dijitalleşme ve yeni teknolojilere yatırımlarımızı artıracağız” 2023 yılında dijitalleşmeye ve yeni teknolojilere yaptıkları yatırımları daha da hızlandırdıklarını ve dijitalleşme konusunda kaydettikleri ilerlemenin de büyümede önemli katkısı olduğunu ifade eden Özgür Çetinkaya, “2023 yılında dijitalleşme yatırımlarımızın bir parçası olarak restoranlarımızda self-servis kioskları devreye almaya başladık. Bu kiosklar, müşteri sipariş sürecini basitleştirerek bekleme sürelerini azalttı ve müşteri deneyimini zirveye taşıdı. Yıl boyunca gerçekleştirdiğimiz pazarlama faaliyetleriyle müşterilerimizin markalarımıza olan bağlılığını pekiştirdik ve mevsimsel kampanyalarımız aracılığıyla yenilikçi ürünlerimizi müşterilerimizle buluşturduk. Ekip olarak sergilediğimiz çevik performans sayesinde, müşterilerimize üstün hizmet sunmanın yanı sıra, stratejik büyüme ve karlılık konusundaki yatırımcılarımıza verdiğimiz taahhütleri de yerine getirdik. 2023’te aldığımız kararlar ve hayata geçirdiğimiz stratejiler, 2024 hedeflerimize ulaşmamız için sağlam bir zemin oluşturdu. Dinamik pazar koşullarına hızla uyum sağlama ve sürekli yenilikçilik yolundaki kararlılığımızı, teknoloji ve dijitalleşme alanındaki yatırımlarımızla birleştirerek sektördeki liderliğimizi sürdüreceğiz” dedi.
Kayseri Kara Ağaç Destanı dizi oyuncularından Selçuklu Uygarlığı Müzesine ziyaret Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan Selçuklu Uygarlığı Müzesi’ni ziyaret eden, Kara Ağaç Destanı dizi oyuncularından Merih Öztürk ile Eray Ertüren, yapının böyle bir düzenleme ve uygulamayla yeniden hayata kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Tarih boyunca ev sahipliği yaptığı çeşitli medeniyetlerin zengin mirası ile dünya harikası doğal güzellikleri adeta harmanlayarak ziyaretçilerine sunan kadim kent Kayseri, Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç liderliğindeki Büyükşehir Belediyesinin çalışmaları ile ulusal ve uluslararası çapta tanıtılıyor. Bu kapsamda yapılan proje ve yatırımlarla ilgi odağı olan Soğanlı Vadisi, son olarak her cuma TRT1’de yayınlanan Kara Ağaç Destanı dizisinin çekim için tercih ettiği bir mekân oldu. Aynı zamanda tarihi Kayseri Mahallesi’nde de çekimleri yapılan dizinin oyuncuları kadim kentin zenginliklerini de yakından tanımaya devam ediyor. Bu kapsamda, çekimleri, gezginlerin yeni gözdesi Soğanlı Vadisi ve tarihi Kayseri Mahallesi’nde gerçekleştirilen ve her cuma TRT1’de yayınlanan Kara Ağaç Destanı dizisi oyuncularından Merih Öztürk ve Eray Ertüren Selçuklu Uygarlığı Müzesi’ni ziyaret etti. Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Selçuklu Uygarlığı Müzesi başarılı oyunculardan büyük beğeni topladı. Yapının böyle bir düzenleme ve uygulamayla yeniden hayata kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür eden oyuncular beğenilerini anı defterine de aktararak müzeden ayrıldı. Kent için tarihi ve hayal değerinin yanı sıra, yerel ve evrensel kültürel mirasın da önemli bir parçası olan bu anıt eser, Büyükşehir Belediyesi tarafından Anadolu Selçuklu dünyasını farklı yönleriyle tanıtan bir müzeye dönüştürülerek 21 Şubat 2014 tarihinde hizmete açılmıştı. Kent tarihinden yola çıkarak Anadolu ortaçağına ve Selçuklu Uygarlığı’na odaklanan müzenin bir kısmında Selçuklu Medeniyeti ile ilgili uygarlığı ön plana çıkartırken diğer kısmında ise şifahiye özelliğini ile dikkat çekiyor. Selçuklu Uygarlığı ile ilgili olan kısımda; ’Selçuklu Kenti’, ’mimarisi’, ’sanatı’, ’bilimi’, ’giysisi’ gibi unsurlar ile ’Kayseri’de Selçuklular’, ’Anadolu’da Selçuklular’ gibi kısımlar yer alırken Şifahiye ile ilgili kısımda ise ’hastalıklar’, ’tedavi yöntemleri ve aletleri’, ’bilginler’, ’ecza’, ’su ve sağlık’, ’müzik ile tedavi’, ’renk ile tedavi’ gibi kısımlar yer alıyor. Müze içerisinde sergilenen Selçuklu ve yakın dönemine ait eserlerin yanı sıra, etkileşimli ve teknolojik görsellik içeren alanlar da ziyaretçileri büyülüyor. Müzede ziyaretçiler; dinleyerek, deneyerek, uygulayarak ve teknolojik aletleri kullanarak Selçuklu Medeniyeti hakkında bilgiler alırken ayrıca çocukların müzeyi ve Selçuklu’yu daha iyi tanıyabilmesi amacıyla çocuk odasında çizgi filmler ve çeşitli oyunlarla hizmet sunuluyor. Yine müze içerisinde oluşturulan mekânlarda çeşitli konser ve kültürel faaliyetler de vatandaşlarla buluşuyor.
Aydın Nazilli Belediyesi’nden öğrencilere ücretsiz deneme sınavı Eğitimde fırsat eşitliği sağlamak için kurulduğu günden bu yana binlerce kişiye destek veren Nazilli Belediyesi Gençlik Eğitim Danışma ve Sosyal Etkinlik Merkezi(NAZGEM) ve Nazilli Belediyesi iş birliğiyle ilçe genelinde ortaokul ve lise öğrencilerine ücretsiz deneme sınavı yapılacak. Nazilli Belediyesi tarafından 2019 yılında kurulan ve her yıl başarısını artırarak eğitim vermeye devam eden NAZGEM; Nazilli Belediyesi ve Nazilli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle ilçe genelindeki ortaokul ve lise öğrencilerine ücretsiz deneme sınavı yapacak. Nazilli’de eğitim gören öğrencilerin eğitim seviyelerini ölçmek, velilerin seviye takiplerini rahatlıkla yapmalarını sağlamak ve sınav stresi ile başa çıkma noktasında öğrencilere destek vermek için büyük ölçekli bir çalışma yapacaklarını kaydeden Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan; “Evlatlarımızın okuldaki derslerini aksatmadan, özel olarak ve özenle hazırlanan sorularla öğrencilerimize deneme sınavı yapacağız. Amacımız ilçemizin eğitim seviyesini ölçmek ve tüm öğrencilerin aynı anda aynı sorularını yanıtlamasını sağlayarak mevcut durumlarını görmelerine imkan sağlamak. Bu noktada NAZGEM yöneticilerimize, öğretmenlerimize ve ilçe milli eğitim müdürlüğümüze teşekkür ediyorum. Bugüne kadar pek çok başarıya imza attılar. Yaptığımız en güzel ve en kalıcı işlerden biri olan NAZGEM, daha da güçlenerek eğitimde fırsat eşitliği sağlamaya devam edecektir” dedi. Sınav sonunda başarılı olan öğrencilere sınavlara yardımcı; konu anlatımı ve soru bankası kaynak kitaplar ücretsiz olarak dağıtılacak.
Ankara ‘MAHZEN-14’ operasyonlarında organize suç örgütü çökertildi İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 11 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen ‘MAHZEN-14’ operasyonlarında elebaşılığını Onurcan Bildik’in yaptığı organize suç örgütünün çökertildiğini duyurdu. Bakan Yerlikaya, İstanbul merkezli 11 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen ‘MAHZEN-14’ operasyonlarında elebaşılığını Onurcan Bildik’in yaptığı organize suç örgütü çökertilirken, operasyonlarda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 50 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Yerlikaya, operasyona ilişkin paylaşımında şu ifadelere yer verdi: “Halkımızın huzurunu kaçıranlara, organize suç örgütlerine ve çetelere göz açtırmayacağız. Organize suç örgütlerine karşı operasyonlarımız şafak sökerken de gün batarken de kararlılıkla devam edecek. İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü, Asayiş Şube Müdürlüğünce; karşılıklı ticaret yapan firmaların birbirlerine kargo üzerinden gönderdikleri çeklerin çalınmasıyla ilgili yapılan çalışmalar sonucu; İstanbul merkezli Ankara, Gaziantep, İzmir, Hatay, Aksaray, Batman, Balıkesir, Çanakkale, Mersin ve Tekirdağ’da düzenlenen operasyonlarda organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; çalınan çeklerin şüpheli şahıslar tarafından kurulan paravan şirketler üzerinden birçok kez ciranta edilerek ticari faaliyet yapıldığı izlenimi verildiği, avukatlar aracılığıyla mağdur şirketlere icra takibi başlatıldığı ve mağdur şirketlerin icra yoluyla banka hesaplarına bloke konulup, çekin bedelini ödemeye zorlanarak yaklaşık 78 milyon TL haksız kazanç elde edildiği tespit edildi. Operasyonlar sonucu, suçtan elde edildiği değerlendirilen 150 milyon TL değerinde taşınmaza el konuldu.”