GÜNDEM - 19 Mayıs 2021 Çarşamba 00:20

Vali Çiçek Biyokütle enerji santralinde devam eden yangınla ilgili konuştu

A
A
A
Vali Çiçek Biyokütle enerji santralinde devam eden yangınla ilgili konuştu

Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, Çay ilçesindeki biyokütle enerji santralinde devam eden yangının söndürülmesi için 200 kişilik ekiple müdahalenin sürdüğünü kaydederek, “Olayda 12 vatandaşımız dumandan etkilendi, 58 büyükbaş 460 küçükbaş hayvanımızı tahliye ettik. Şuan bütün görüntüler elimizde sabotaj mı yoksa kendiliğinden mi çıktı, ilk tespitlerimiz var desek yalan olur. Çünkü detaylı bir çalışma gerekiyor” dedi.

Çay ilçesinde özel bir şirkete ait biyokütle enerji santralinde başlayan yangını söndürme çalışmaları devam ediyor. Yangında 1 ve 2 numaralı sahalardaki çam kökleri ile mısır silaj balyaları alev alırken, 1 numaralı sahada çıkan yangın kontrol altına alınırken diğer sahadaki alevleri kontrol altına almak içinse çalışmalar devam ediyor. Yangın bölgesine gelen ve incelemelerde bulunan Vali Çiçek, daire müdürlerinden aldığı bilgiler sonrası bir açıklama yaptı. Vali Çiçek, yangına 200 kişilik ekiple müdahale edildiğini kaydetti. Yangının 170 dönüm alan içerisinde etkili olduğunu kaydeden Vali Çiçek, “35 itfaiye aracımız ve 11 arazözümüz ve gündüz saatlerinde de helikopter ile müdahale edildi. Arkadaşlarımız canla başla çalışıyorlar fakat yanan ürünlerin ağaç kökü, mısır balyaları olması ve saman balyalarının yanması içten içe devam ediyor. Yanan yerlerden çevresine kıvılcımlar atma ihtimali artıyor. Birde yangının çıktığı ilk andan itibaren saatte 40 kilometre hızla esen rüzgar yangınla mücadelenin uzun sürmesine neden oluyor” dedi.

Vali Çiçek Biyokütle enerji santralinde devam eden yangınla ilgili konuştu

“12 vatandaşımız yangından etkilendi”

Yangından dolayı 12 kişinin dumandan etkilenerek tedavi altına alındığını belirten Vali Çiçek, olayda ayrıca 3 ahırın yandığını ve 8 çiftliğinde zarar gördüğünü ifade etti. Vali Çiçek, “Yangının başından itibaren arkadaşlarımızın yoğun çalışması var. 12 vatandaşımız yangından etkilendi, bu vatandaşlarımızın da 2’sine hastanelerde müdahale edildi. Birisi taburcu edildi diğeri de taburcu olacak. Diğer 10 vatandaşımıza ise olay yerinde müdahale edildi. Çok şükür bir can kaybımız yok. 2 ahırın tamamen, birinin de kısmen yanması 8 çiftlik yangından etkilendi” diye konuştu.

“58 büyükbaş 460 küçükbaş hayvanımızı tahliye ettik”

Yangından zarar gören ahır ve çiftliklerden 58 büyükbaş ile 460 küçükbaş hayvanın tahliye edildiğini aktaran Vali Çiçek açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Buradaki en büyük dezavantajımız ve bizi en çok yoran şey şuan rüzgarın hızının devam etmesi, meteoroloji ile görüşmelerimizde rüzgarın hızının azalmasını bekliyoruz. Ama şuan halen devam ediyor. 200 arkadaşımızı canla başla yangını söndürmek için mücadele ediyor. 58 büyükbaş 460 küçükbaş hayvanımızı tahliye ettik. Onlarda da herhangi bir zayiat vermedik. Bizi mutlu eden şey can ve hayvanlarımızda bir zayiat olmaması.”

“Savcılık tarafından yangının ilk çıktığı yerdeki kamera kayıtlarının hepsi alındı”

Yangındaki sabotaj iddialarının detaylı bir şekilde araştırıldığını vurgulayan Vali Çiçek, olayla ilgili güvenlik kamerası görüntülerinin savcılık tarafından incelendiğini dile getirdi. Yangının gecenin ilerleyen saatlerinde kontrol altına alınabileceğini de sözlerine ekleyen Vali Çiçek, “Savcılık tarafından yangının ilk çıktığı yerdeki kamera kayıtlarının hepsi alındı. Bununla ilgili detaylı bir inceleme yaptıktan sonra doğaldır ki konuşabiliriz. Şuan bütün görüntüler elimizde sabotaj mı yoksa kendiliğinden mi çıktı, ilk tespitlerimiz var desek yalan olur. Çünkü detaylı bir çalışma gerekiyor. Arkadaşlarımızda bu yönde çalışıyorlar.

Yanan saman balyaları, mısır ve ağaç köklerinin bir anda tamamen söndürülmesi bugün için çok uygun görünmüyor ama ümidimiz bir iki saat içerisinde kontrol altına alabilmek” dedi.

Öte yandan, yangının çıktığı alanda yanan ahşap elektrik direkleri ise ilginç görüntüler oluştururken, yanan direkler itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.

Onur Dal - Gökten Ceylan
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tekirdağ Çocuk Akademisi’nde mezuniyet heyecanı Süleymanpaşa Belediyesi bünyesinde 2017 yılında kurulan ve Altınova Mahallesi Osman Tabak Kampusu içinde hizmet veren Süleymanpaşa Belediyesi Çocuk Akademisi yeni mezunlarını vermenin mutluluğunu yaşadı. Süleymanpaşa Belediyesi Çocuk Akademisi’nde düzenlenen mezuniyet törenine Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Emin Benan Utku, mezun olan öğrencilerin aileleri, eğitimine devam eden öğrenciler ve akademinin öğretmenleri katıldı. Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Emin Benan Utku, öğrencilere diplomalarını verip tebrik ederken yaptığı konuşmada Çocuk Akademisi ve Gündüz Bakımevlerinin sayısını arttırmak istediklerini söyledi. Emin Benan Utku, "Başkanımız Volkan Nallar’ın hedeflerinden biri de geleceğimizin teminatı çocuklarımızın eğitim gördüğü bu kreşleri öncelikli ihtiyacı yüksek mahallelere yaymak. Belki ilk aşamada zor gözükebilir ancak imkansız değil! Süleymanpaşa Belediyesi Çocuk Akademileri ve yaşlılarımıza hizmet veren Gündüz Bakımevlerimizin sayısını inşallah artırarak hizmete açacağız" ifadelerini kullandı. "Dilerim ki bundan sonraki eğitim öğretim hayatlarında hepsi çok başarılı olur" Mezun olan öğrencileri tebrik ederek sözlerini sonlandıran Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Emin Benan Utku, "Burada minik kardeşlerimizin daha güzel bir geleceğe kavuşması için hizmet veren ekiplerimize teşekkür ederim. Sevgili öğrenci kardeşlerimi mezuniyetlerinden dolayı tebrik ederim. Dilerim ki bundan sonraki eğitim öğretim hayatlarında hepsi çok başarılı olur. Hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu. Süleymanpaşa Belediyesi bünyesinde 3-6 yaş arası çocuklara ücretsiz olarak Montessori eğitimi veren Süleymanpaşa Belediyesi Çocuk Akademisi, düzenlenen törenle 35 öğrencisini mezun ederken yeni dönem ön başvurularının 15 Haziran itibari ile alınmaya başlanacağı belirtildi.
İstanbul Sultanbeyli’deki cinsel istismar iddiasına Sivil Toplum Kuruluşları’ndan tepki Sultanbeyli’de Sivil Toplum Kuruluşları, 13 yaşındaki kız çocuğunun tehdit yoluyla 15 kişinin cinsel istismarına uğradığı iddiasına ilişkin basın açıklaması yaptı. İlçedeki herkesin zan altında bırakıldığını söyleyen STK üyeleri, ortaya atılan iddiaların gerçeği yansıtmadığını öne sürdü. Sivil Toplum Kuruluşları bir araya gelerek, Sultanbeyli’de 13 yaşındaki kız çocuğunun tehdit yoluyla 15 kişinin cinsel istismarına uğradığı iddiası ve basına "İstanbul’un göbeğinde mahalleli tecavüz kuyruğuna girdi" başlığıyla servis edilen haberlere ilişkin basın açıklaması yaptı. Sultanbeyli Sivil Toplum Kuruluşları adına açıklama yapan Mustafa Mizbah Taysı, ortaya atılan iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve servis edilen haberlerle ilgili ilçenin zan altında bırakıldığını ifade etti. Bahsi geçen cinsel istismar olayının gerçeği yansıtmadığını yayınlanan Adli Tıp Kurumu raporuyla öğrendiklerini belirten Taysı, "13 yaşında bir kız çocuğuna, ilçemizde bulunan bir mahalleli ve 15 kişi tarafından; şantaj ve tehdit ile 3 yıl boyunca sürekli olarak tecavüz edildiği iddia edilmiştir. İddia edilen tecavüz olaylarının doğru olmadığını; basında yayınlanan adli tıp kurumu raporundan öğrenmiş bulunmaktayız. 08.04.2013 tarihli adli tıp kurumu raporuna göre şahısta hiçbir tecavüz bulgusuna rastlanmamıştır" dedi. “İlçede yaşayanlar zan altında bırakılıyor” Adli Tıp Kurumu tarafından verilen bekaret raporuna rağmen Sultanbeyli’nin birileri tarafından hedef alındığını ve bu ilçede yaşayan insanların zan altında bırakıldığını belirten Taysı, "İlçemizin hedef haline getirilmesini şiddetle kınıyoruz. Yapılan haberlere göre iddialar gerçekmiş gibi gösterilerek kamuda infial oluşturulmuştur. Çocuğun cinsel istismarı gibi hassas bir konuda çalakalem yapılan bu haberler ilçemize her anlamda çok büyük zarar vermiştir" şeklinde konuştu. Açıklamasının sonunda, "Yapılan haberler her yönü ile yanlış ve yanıltıcıdır" diyen Taysı, "Yapılan haberlerle ilçemizin ve bu ilçede yaşayan on binlerce insan bu tür çirkin iddialarla zan altında bırakılmasını şiddetle kınıyor ve kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı.