KENT HABERLERİ - 31 Temmuz 2013 Çarşamba 15:18

Van Çimento’dan 110 milyon dolarlık yatırım

A
A
A
Van Çimento’dan 110 milyon dolarlık yatırım

Van’ın Edremit ilçesinde bulunan Van Çimento Fabrikası, 110 milyon dolarlık yatırım yaparak yıllık üretim kapasitesini 250 bin ton dan 2 milyon tona çıkardı.

Fabrika yönetimi tarafından bir otelde düzenlenen iftar yemeğine Aşkale Çimento Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Van Çimento Genel Müdürü Nihat Kılıç, Fabrika Müdürü Naci Rüzgar, Çiçekli Belediye Başkanı Yılmaz Kılıç, oda başkanları, ilçedeki kamu kurum müdürleri ve işadamları katıldı. Aşkale Çimento Grubu’nun çalışmalarının slayt gösterimiyle tanıtıldığı iftar yemeğinde bir konuşma yapan Aşkale Çimento Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, 2009 yılında 33 milyon euroya Fransız şirketten alınan Van Çimento Fabrikası’nın 110 milyon dolarlık yeni yatırımıyla bölgeye gururla hizmet vermeye başladığını söyledi. Aşkale Çimento Grubu’nun Van’da bölgenin en büyük yatırımlarından birini gerçekleştirdiğini ifade eden Yücelik, “Kapasite artırımına gidilerek fabrikanın yıllık 250 bin ton olan klinker üretimini 1,5 milyon tona, çimento üretimini de 2 milyon tona çıkardık. Bu sayede bölgenin çimento ihtiyacını büyük ölçüde karşılıyoruz. Ayrıca Van depreminde tüm Türkiye gibi Van’a yardım için seferber olduk. Bir ay boyunca 850 aileye günde üç öğün yemek verdik, gıda ve malzeme yardımında bulunarak enkaz altında kalan vatandaşlarımızın kurtarılmasında iş makinelerimizi bir fiil çalıştı. Biz yatırımımızı Van’a yaptık. Sizlerden böylesine büyük bir yatırımı koruyup kollamanızı bekliyoruz. Hem kaliteye hem de çevreye verdiğimiz önem ortadadır. Fabrika alanına 12 bin fidan dikerek 15 bin metrekare alanı ise yeşil alana çevirerek, son sistem filtre ve arıtma tesislerimizle yine bölgemizin en çevre dostu fabrikası haline geldik. Yatırımımız hepimizin gurur duyacağı bir yatırımdır. Ancak, ne yazık ki en kaliteli çimentoyu çıkarmamıza rağmen bazı firmaların il dışından çimento getirtmeleri bizleri üzmektedir” dedi.

İBRAHİM İLHAN
VAN

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Bağımlılıktan kurtulmak isteyen 219 kişi YEDAM’a başvurdu Samsun’da 2025 yılının ilk 11 ayında 219 kişi Yeşilay Danışmanlık Merkezi’ne (YEDAM) tütün, alkol, madde, internet ve kumar bağımlılığından kurtulmak için başvurdu ve destek aldı. Yeşilay, kurulduğu günden beri topluma bağımlılıkla ilgili önleyici ve koruyucu hizmetleri yürütüyor. Değişen şartlar, yapılan araştırmalar ve toplumdan gelen talepler neticesinde Yeşilay, 2013 yılında tüzüğünde yaptığı değişiklikle yürütmekte olduğu önleyici ve koruyucu çalışmalara tedavi ve rehabilitasyon faaliyetlerini ekledi. Türkiye’de 81 ilde ve KKTC’de olmak üzere 105 Yeşilay Danışmanlık Merkezi hizmet veriyor. YEDAM’la amaçlanan alkol, madde bağımlısı olan bireylerin hayata tekrar kazandırılması, günlük hayatlarını devam ettirirken hayat kalitelerinin yükseltilmesiyle sosyal hayata uyum sağlama sürecinde gerekli sosyal hizmet desteğinin verilmesi ve kişinin temiz kalmaya teşvik edilmesi. Bu kapsamda da YEDAM kadrosundaki uzman klinik psikologlar ve sosyal hizmet uzmanlarının iş birliğinde bağımlılık sorunu olan bireylere ücretsiz psikososyal destek veriliyor. Bağımlılık sorunu olan bireylere yeni bir dünya yerine kendi dünyalarını yaşanılır kılacağı bir seçenek sunuluyor. Tütün, alkol, madde, internet ve kumar bağımlılığı alanında problem yaşayan bireylere ücretsiz ve gizlilik esasıyla çalışarak psikolojik ve sosyal hizmet desteği sağlamanın yanı sıra bireylerin ailesine de destek vererek bozulan yaşam düzenlerinin onarılmasını ve ilişkilerinin sağlıklı devam etmesi amaçlanıyor. YEDAM’dan destek almak isteyen kişiler 115 numaralı danışma hattını arayarak başvuru yapabiliyorlar. Samsun’da 2020’de hizmet vermeye başlayan YEDAM’da açıldığı günden bu yana toplam 1041 ilk başvuru alındı. 2025 yılının ilk 11 ayında ise toplam 219 yeni danışan başvurusu alınıp, 273 danışanın psikoterapi ve sosyal hizmet görüşmelerine düzenli olarak devam edildi. Ayrıca bu süre zarfında 127 aile ile aile görüşmeleri yürütüldü, 31 atölye ve 35 grup terapisi düzenlendi.
Ankara Yürüyemiyordum dedi, şimdi ayağa kalktı: Dirençli tüberkülozda yüz güldüren sonuç Tüberküloz hastası 15 yaşındaki Miskine Erkmen, aylar süren tedavisinin ardından evine dönmenin mutluluğunu yaşıyor. İlaca dirençli tüberküloz hastalığı kilo kaybı, halsizlik, uzun süreli öksürük gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Yetişkinlerde bulaşıcılığı daha da fazla olan bu hastalık tedavi edilmezse insan hayatını olumsuz etkileyebiliyor. Uzmanlar, hem doktorları hem de hastaları bu hastalığın sinsi bir hastalık olduğu konusunda uyarıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından çok ilaç dirençli tüberküloz merkezlerinden biri olan Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nde tedavi olan 15 yaşındaki Miskine Erkmen taburcu olup evine dönmenin mutluluğunu yaşıyor. Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı, Prof. Dr. Aslınur Özkaya Parlakay, hastanın 15 yaşında olduğu ve ilk şikayetlerinin 2024’te başladığını aktararak, "Şikayetleri takiben başvurduğu sağlık kuruluşları tarafından tüberküloz tanıtısı alıyor, tedavisine başlanıyor. Ama tedaviye rağmen semptomlarında, bulgularında artış gözlüyoruz. Bu nedenle de bakanlığımızın bize belirlediği çok ilaç dirençli tüberküloz merkezlerimizden biri olduğumuz için bize sevk oluyor hastamız" dedi. "İlaca dirençli tüberküloz daha da uzun ve karmaşık, kompleks bir süreci içeriyor" Tüberküloz tedavisinin uzun bir süreç olduğuna dikkati çeken Parlakay, "Özellikle ilaca dirençli tüberküloz daha da uzun ve karmaşık, kompleks bir süreci içeriyor. Dolayısıyla iki ileri bir geri, bir ileri iki geri gittiğimiz dönemler oluyor. Artık Miskine’nin tedavisinin sonuna yaklaştığımızı ümit ediyoruz. Ama tabii takip etmeye devam edeceğiz. Merkezimizde takiplere devam edecek. Ama şu anda yüz güldürücü bir yere ulaştığımızı ümit ediyoruz" ifadelerini kullandı. "Buraya geldiğimde kilo almaya başladım" 15 yaşındaki hasta Miskine Erkmen, aşırı kilo kaybı ve halsizlik nedeniyle hastaneye başvurduğunu belirtti. Önce Diyarbakır’da 4 ay tedavi görüp taburcu olduğunu sonrasında Ankara’ya geldiğini anlatan Erkmen, "Uçak, acil ve ambulans ayarladılar. Sonra Ankara’ya geldim. Buraya geldiğimde kilo almaya başladım. Kendimi daha iyi hissettim. Şu an iyiyim. Çok kötüydüm. Yürüyemiyordum. Yemek yiyemiyordum. Baya halsizdim" diye konuştu.