GENEL - 25 Mart 2011 Cuma 16:36

Van Gölü bereket gölü

A
A
A
Van Gölü bereket gölü

Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan inci kefali balığı yüzlerce balıkçı ailenin tek geçim kaynağı olurken, bin bir zorlukla avlarını tamamlayan balıkçılar ise göl üzerinde mangal yapıp keyif çattı.

GEYLANİ ADIYAMAN
BİTLİS

 

Yöreye özgü tadı ve lezzetiyle bilinen inci kefali Van Gölü ve çevresinde sofraların vazgeçilmezi olurken, balıkçılarında zorlu avlarından sonra sofralarından eksik olmuyor. Balıkçılar gün boyu ya nasip diyerek ağlarını Van Gölü'nün serin sularına atarken, yorgunluklarını da teknede mangal yakarak inci kefali pişirip karınlarını doyurmakla atıyor. Ardından yörede kıtlama içilen çaylarını da yudumlan balıkçılar yine ya nasip diyerek ağlarını Van Gölü'nün bereketli sularına bırakıyor.


Bitlis'in Ahlat İlçesinde balıkçılık yapan Fehmi Akın, yörede kış balıkçılığı yapıldığını ve bununda zor olduğunu anlattı. Akın "Genel de kış balıkçılığı yapıyoruz. Kış ayarlında oldukça zorlu ve meşakkatli bir dönem geçiriyoruz. Bu günler de biraz daha rahatız. İnci Kefali Van Gölü ve çevresinde oldukça yaygın tüketiliyor. İnci kefali yöremizde çok tüketilen ve sevilen bir balık türdür. Lezzeti ise yöreye hastır. Tadını ise Van Gölü'nün temiz ve sodalı suyundan alıyor. İnci kefalinin bir çok pişirme yöntemi olmasına rağmen, genel de tandırda ve ızgara olarak tercih ediliyor" dedi.


İnci kefali, dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan endemik bir balık türüdür. İnci kefali yaşamını gölün tuzlu-sodalı sularında sürdürür. İnci kefali, göl çevresinde binlerce insanın geçim kaynağını oluşturuyor. Karadeniz'de hamsi ne ifade ediyorsa, Van Gölü ve çevresinde ise "İnci Kefali" yöre insanı için o kadar önem arz ediyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir