GENEL - 13 Mayıs 2020 Çarşamba 12:26

Vatandaş yerli markalara güveniyor

A
A
A
Vatandaş yerli markalara güveniyor

Tüketim ürünleri pazarında güvenilen markalar belli oldu. Yapılan bir araştırmaya göre vatandaş, gıda sektörünün 3 kategorisinde yer alan markaların güven, beğeni ve sadakat skorunu ölçtü. Araştırma sonucu, tüketicinin en çok yerli markalara güvendiğini ve benimsediğini gösterdi.

Araştırma Şirketi AREDA Piar ve Z Raporu Dergisi iş birliği ile ikinci kez gerçekleştirilen Benim Markam Araştırması, üç farklı gıda kategorisinde tüketicilerin kendilerine en yakın bulduğu, en çok benimsediği markaları belirledi. Araştırma çerçevesinde Türkiye’nin farklı şehirlerinden bin 612 tüketicinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma sonuçları güven, beğeni ve sadakat boyutlarında tüketicilerin markalara yönelik bakış açılarını ayrıntılı bir şekilde ortaya koydu. 9-10 Mart 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırma, markalara hedef tüketicilerine uygun bir marka kişiliği ve kurumsal iletişim stratejilerini gözden geçirme ve pekiştirme fırsatı sundu.

Her ay farklı bir kategoride tüketicinin benim dediği markaları belirleyip; güven, beğeni, sadakat skorunu ölçümleyen Areda Piar, Nisan ayının, ‘süt ve süt ürünleri’, ‘et ürünleri’ ve ‘bakliyat ürünleri’ olmak üzere gıda sektörünü üç farklı kategoride ele aldı. Araştırma Şirketi, Mayıs ayında da ‘Bankacılık ve Mobil Bankacılık’ sektöründe Türkiye’nin benim dediği markaları ölçümleyecek.

Birincilik yerli markalarda

Araştırma sonuçlarına göre tüketicilerin yüzde 70,4’ü satın aldıkları üründe dikkat ettikleri ilk unsur ‘Güvenilir bir marka olması’ şeklinde yer aldı. En fazla tercih edilenler ise yerli markalar oldu. Süt ürünleri satın alınırken katılımcıların yüzde 31,8’i öncelikli olarak kalitesine dikkat ederken ikinci olarak yüzde 21,8 oranla ‘Marka bilinirliği ’ne dikkat ediyor. Buna göre süt ve süt ürünleri kategorisinde tüketicinin yüzde 26,1 gibi açık bir farkla “benim markam” dediği ürün Torku oldu. Bu kategoride yüzde 11,2 ile Sütaş ve yüzde 9,9 ile Pınar ve yüzde 9,5 ile de Dost süt, Torku’yu takip eden diğer markalar oldu. Gıda et ürünlerinde yüzde 14,9 oranında tüketici, “benim markam” olarak Erpiliç’i işaret etti. Erpiliç’i yüzde 12,3 ile Şahin, yüzde 8,3 ile Banvit, yüzde 8,1 oranla Cumhuriyet takip etti. Tüketici et ürünlerini tercih ederken öncelikli olarak yüzde 35,3 oranla ‘kalitesi’ ne baktığını belirtti. Türk tüketicisi, bakliyat ürünlerinde de yüzde 29,6 oranla öncelikli olarak ürünün kalitesine dikkat ettiğini belirtirken, ‘Marka bilinirliği’ yüzde 18,3 oranla dikkat edilenler arasında ikinci sırada yer aldı. Bakliyat ürünlerinde zirve 13,5 oranla Duru Bakliyat olurken, yüzde 12,2 ile Filiz, yüzde 11,8 ile Torku Çatalhöyük, yüzde 11,3 ile de Reis, en beğenilen bakliyat ürünleri sıralamasında ilk 4’te yerini aldı. 

Benim Markam hakkında

Her ay farklı kategorilerde ele alınacak Benim Markam Araştırması’nın en temel çıkış noktası, tüketicinin marka tercihlerini güven, beğeni ve sadakat kavramları bağlamında derinlemesine bir bakış açısı ile ele alıp Türkiye’nin ‘benim’ dediği markaları ortaya koymak olarak belirlendi. Güven, beğeni ve sadakat (GSB) skoru oluşturulurken markaların beklentiyi karşılayabilmesi, tasarım ve kullanım kolaylığı, müşteri memnuniyeti, ürün çeşitliliği ve kalitesi, tutku düzeyi gibi kriterleri dikkate alındı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Niğde’de Filistin’e destek yürüyüşü düzenlendi Niğde’de Ömer Halisdemir Üniversitesi kulüpleri tarafından düzenlenen ‘Filistin İçin Tek Yürek’ yürüyüşünde İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları protesto edildi. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Merkez Yerleşke’de düzenlenen yürüyüşe Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, akademisyenler, idari personel ile öğrenciler katıldı. İsrail aleyhine slogan atarak saldırıların kınandığı yürüyüşün ardından öğrenciler adına konuşma yapan İbrahim Gök, İsrail’in Filistin’e karşı dünyanın gözü önünde soykırım gerçekleştirdiğini söyledi. Gök, "7 Ekim’den bu güne 6 ayı aşkın bir süredir terör şebekesi İsrail tarafından yapılan sistemli soykırım insanlık tarihinin en kanlı vahşetleri ile devam etmektedir. 15 binden fazla çocuğun, 10 binden fazla kadının öldürüldüğü, hastanelerin hedef alındığı, yeni doğmuş bebeklerin vahşice katledildiği insanlık tarihinin en kanlı soykırımına karşı yeryüzündeki her bir bireyin insanlık onurunun sesi olarak tepki vermesi insan olmanın temelidir. İsrail’in kanlı terör eylemlerinin başladığı ilk günden beri tüm dünyada insanlar Siyonistlerin bu soykırımına kaşı büyük tepkiler ortaya koymaktadır. Son olarak ABD’de bulunan seçkin üniversitelerde öğrenci ve akademisyenler Gazze’de 200 günü aşkın süredir devam eden İsrail soykırımına karşı onurlu bir direniş başlatmıştır. ABD de bulunan üniversitelerde başlayan ve ’Kampüs İntifadası’ olarak ifade edilen eylemler, dünyanın farklı ülkelerinde bulunan seçkin üniversitelere yayılarak küresel bir tepki haline dönüşmüştür. Bizler de buradan bu onurlu tepkiye desteğimizi ilan ediyoruz. İsrail tarafından Gazze’de yapılan sistemli soykırıma karşı durmak adına insanlığın sesi olarak demokratik tepkilerini ortaya koyan öğrenci ve akademisyenleri selamlıyor ve öğrenci ve akademisyenler olarak kendileri ile dayanışma içerisinde olduğumuzu ilan ediyoruz" dedi. Rektör Hasan Uslu ise; "Filistin’de yapılan bir zulüm var. Bunun karşısında durmak için biz bağımsız, özgür ve hür iradeye sahip öğrenciler ve akademisyenler olarak üniversitemizde bir haykırış yaptık. Biz inanıyoruz ki en kısa sürede bu soykırım bitecek. Bu soykırımın karşısında olduğumuzu belirtmek istiyorum" dedi.
Denizli Denizli’de 2 bin kişiye ücretsiz meyve dağıtıldı Denizli Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği (DEMESKO), Delikli Çınar Meydanı’nda anlamlı bir etkinliğe imza attı. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu ve dernek yöneticileri tarafından 2 bin paket meyve, halka ücretsiz olarak dağıtıldı. DEMESKO Başkanı Halil Öztürk, yaptığı açıklamada, üreticilerin daha fazla kazanması ve halkın daha uygun fiyatlarla alışveriş yapabilmesi amacıyla yola çıktıklarını vurguladı. Öztürk, bu tür etkinliklerle Denizli’nin üretim potansiyeline dikkat çekmeye çalıştıklarını belirtti. Meydanı dolduran kalabalığa seslenen Öztürk, Denizli’nin bereketli topraklarında yetişen ürünlere olan güvenlerinin altını çizdi. Öztürk, “Denizli’miz farklı özellikleriyle her alanda ön plana çıkıyor. Denizli tarımda da çok iyi durumda olan bir şehirdir. En iyi erik, en iyi kiraz Denizli’de yetişmektedir. Bu özelliğiyle ilimizi ön plana çıkarma amacındayız. Diğer taraftan, halkımızın bu değerleri daha uygun fiyatlara ulaşabilmesi için mücadele edeceğiz. Bunu sağlarken üreticimizin de en iyi şekilde kazanması hedefindeyiz. Bu hedeflerimize ulaşabilmek ve farkındalık oluşturabilmek için bu etkinliği düzenledik. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanımızın da desteğiyle bu amacımıza ulaşacağımıza inanıyorum” dedi. DEMESKO’nun bu anlamlı faaliyetine destek veren Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu ise, üreticilerin ve tüketicilerin yanında olduklarını ifade etti. Çavuşoğlu, DEMESKO’nun amaçlarına destek olacaklarını ve Denizli’nin tarımsal potansiyelini daha geniş kitlelere tanıtmak adına iş birliği içinde olacaklarını dile getirdi.
Erzurum EİT 2025 Erzurum Turizm Başkenti için bir adım daha Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 2025 Erzurum Turizm Başkenti Koordinasyon Merkezi Ofisi açılışı törenle yapıldı. Özbekistan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 4. Turizm Bakanları Toplantısı’nda Erzurum’un ‘EİT 2025 Yılı Turizm Başkenti’ seçilmesinin ardından başlatılan çalışmalar ve hazırlıklar hızla devam ediyor. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 2025 Erzurum Turizm Başkenti Koordinatörü olarak Muharrem Çığlık’ın atanmasından sonra Koordinasyon Merkezi Ofisi’nin de açılışı da yapıldı. Kale önündeki bir Erzurumevi’nin düzenlenmesiyle oluşturulan (EİT) 2025 Koordinasyon Merkezi’nin açılışı için bir tören yapıldı. Açılış programına Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, AK Parti Erzurum Milletvekilleri Selami Altınok, Mehmet Emin Öz ve Abdurrahim Fırat, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, İl Jandarma Alay Komutanı Tuğgeneral Metin Düz, İl Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, AK Parti İl Başkanı İbrahim Küçükoğlu, ETSO Başkanı Saim Özakalın, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluş yöneticileri, vatandaşlar ve davetliler katıldı. Açılış öncesi EBB Mehter Takımı gösteri yaptı, Raci Alkır Sanatlar Lisesi öğrencileri ve Halk Müziği Sanatçısı Mehmet Çalmaşur türkü söyledi. Vali Mustafa Çiftçi, AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok ve Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, yaptıkları konuşmalarda EİT 2025 Erzurum Turizm Başkenti noktasında tüm imkanların seferber edilerek birlik ve beraberlik içinde hem iyi bir hazırlık süreci hem de devamında Erzurum’a fayda sağlayacak faaliyetlerin yapılacağını dile getirdi. EİT 2025 Erzurum Turizm Başkenti Koordinatörü Muharrem Çığlık, Koordinasyon Merkezi Ofisi’nin açılışında turizm sektörünün dünya genelinde sağladığı istihdam ve ulaştığı hacim ile dünyadaki en aktif sektörlerden biri olduğunu anlattı. 2025 Erzurum Turizm başkenti süreci şehrin turizmi çeşitlendirme hedefi doğrultusunda gerçekleştirilen altyapı, çevre, tanıtım ve yatırım faaliyetlerine önemli ölçüde katkı sağlayacağını dile getiren Çığlık, "Erzurum, coğrafi konumu itibariyle doğal güzellikleri, yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmasına bağlı olarak tarihi ve kültürel zenginlikleri, zengin bitki örtüsü, gastronomisi, insanımızın sıcakkanlılığı ve misafirperverliği gibi birçok artısıyla ulusal ve uluslararası turizminde rekabet üstünlüğü sağlayacak potansiyele ve avantajlara sahiptir" dedi.