SAĞLIK - 30 Eylül 2020 Çarşamba 10:32

Vetal, Türkiye’nin ve diğer ülkelerin aşılarını üretebilecek

A
A
A
Vetal, Türkiye’nin ve diğer ülkelerin aşılarını üretebilecek

Türkiye’nin stratejik özel tesislerinden biri olan Vetal aşı ve ilaç fabrikasında, Türkiye'nin ve başka ülkelerin Covid-19 aşıları üretilebilecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın ziyaret ettiği ve “Adıyaman aşı üretmeye hazır” dediği Vetal aşı ve ilaç fabrikası, biyogüvenlik seviyesi 4 olan BSL-4 laboratuvarı inşa ediyor. Biyogüvenlik seviyesi 4 olan bu laboratuvarlarda kuduz gibi veya bundan sonra çıkması muhtemel öldürücü hastalıklara karşı aşı ve benzeri ürünler geliştirilecek.

Türkiye’nin insan denemeleri aşamasına geldiği aşıların üretileceği muhtemel tesislerin en güçlü adayı olan Vetal, ürettiği aşı ve serum gibi biyolojik ürünler nedeniyle Türkiye için stratejik tesisler arasında yer alıyor. Biyogüvenlik seviyesi 2 olan 12 adet, biyogüvenlik seviyesi 3 olan 5 adet olmak üzere 17 adet laboratuvarı bulunan Vetal’ın alt yapısının aşı üretimine uygun olduğu Bakan Varank tarafından açıklanmıştı.

Adıyaman Üniversitesi Rektörü ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Turgut’un başında bulunduğu 13 kişilik ekibin çalışmasıyla Covid-19 virüsü kontrol altına alınarak, cansız virüs atlara enjekte edildi. Atlar antikor üretti. Bu antikorlardan laboratuvarlarda ‘Covidsera’ isimli Covid-19 serumu üretildi. Onay çıkması halinde serumun seri üretimine geçilecek. Türkiye’de insan denemeleri aşamasına gelinen 3 aşı projesinin onaylanmasının ardından bu aşılar da Vetal’de üretilebilecek.

Vetal’in devasa boyutta stratejik bir tesis olduğunu dile getiren Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut, bu tesiste yurt dışından başka ülkelerin de aşı üretebileceğini dile getirdi. Rektör Turgut, “Burada 12 tane BSL-2 ve 5 tane BSL-3 laboratuvarı olan, zaten çok sayıda hayvan serum ve aşısının üretildiği, 2 adette beşeri yani yılan antitoksininin, akrep antitoksininin üretildiği devasa, 50 bin metrekare kapalı alanı olan bir tesistir. Adıyaman Üniversitesi ile Vetal’in kamu sanayi işbirliği vardır. Adıyaman Üniversitesi olarak bizde Vetal şirketiyle beraber TÜBİTAK Projesi kapsamında atlara inaktive virüsü uygulayarak burada serum ürettik. Bu tesiste ‘Covidsera’ isimli serumu üretiyoruz. Mevcut üretilmesi muhtemel aşılar ve bundan sonra Türkiye’de ve yurt dışındaki kurumların dahi aşı üreteceği bir tesistir. Biyolojik ürünler her zaman stratejik olmuştur. Burada biyolojik ürünler üretiliyor. Bu tesis ülkemiz için stratejik bir tesistir. BSL-4, biyogüvenlik seviyesi 4 olan, kuduz gibi veya bundan sonra çıkması muhtemel öldürücü hastalıklara ait etkenler, bu virüs olabilir, bakteri olabilir bunlara karşı aşı ve benzeri ürünlerin geliştirilmesinde BSL-4 kullanılabilir ama şuanda kullanılan insan kuduz serumu içindir. Kuduz hastalığı geri dönüşü olmayan bir hastalıktır. Onun için biyogüvenlik seviyesi yüksek olan laboratuvarlar gereklidir. Burası Türkiye’de bir ilk olacaktır” diye konuştu.

Ahmet Arslantaş
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Dere ıslahı çalışmasında bin 183 yaşındaki porsuk ağacını kökünden kestiler Zonguldak’ta yüklenici firmanın dere ıslah çalışması sırasında bin 183 yaşındaki porsuk ağacını kökünden kestiğini fark eden mahalle sakininin tepkisi üzerine çalışmalar durduruldu. Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, kesimle ilgili zabıt tuttu. Zonguldak-Ankara karayolunun 6’ncı kilometresinde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü; dere ıslah çalışmasını bir yüklenici firmaya ihale etti. Gökgöl Vadisi olarak bilinen alanda yapılan çalışmalar sırasında bin 183 yaşındaki porsuk ağacı kökünden kesildi. Makine sesini duyunca olay yerine gelen mahalle sakini Engin Zaman, bölgenin korunması için dilekçelerinin olduğunu ancak ağacın kesildiğini fark edince çalışmaları durdurduğunu anlattı. “Porsuk ağaçlarının yer aldığı denize en yakın seviyedeki yer dünyada tek bu vadi” İş makinesinin operatörünü bölgeden uzaklaştırdığını ardından da Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine haber verdiğini ifade eden Zaman şöyle dedi: “Ağacı kestiklerini görünce kepçeciyi kovdum. Sonra yetkilileri arama çalıştım. Bir kısmına ulaştım, bir kısmına ulaşamadım. Ben burayı anlatmak istiyorum. Burası Gökgöl Vadisi. Bu vadinin özelliği şu. Bütün dünyada Porsuk ağaçları 750 ila 1000 rakım arasında yaşar. Dünyada bir tek Gökgöl Vadisi’nde denize en yakın seviyede olan yer bu vadidir. Buranın korunması için dilekçelerim var. Burası dünyaya mirasımız bir yer. Kestikleri ağaç bin 183 yaşında olacaktı" diye konuştu. Ekipler gelene kadar ağacın başında nöbet tuttu İhbar üzerine olay yerine gelen Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri söz konusu ağacın kesilmesiyle ilgili zabıt tuttu. Bölgeye tersip bendi yapılacağını öğrendiğini anlatan Zaman, “Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri olay yerine gelip zabıt tuttu. Yapacakları bir şey yok. Kepçeciyi kovdum. ’Bu dereye giremezsiniz’ dedim. Kepçeciden öğrendiğim buraya tersip bendi yapacaklarmış. Tersip bendi yapacaksınız da burada ne işiniz var sizin" dedi. Tutanağın tutulmasının ardından ekipler ve mahalle sakini Engin Zaman kesilen ağaçtan hatıra amacıyla bir parça alarak olay yerinden ayrıldı. Ağacın kesildiği ve çalışmaların yapıldığı bölge dron ile havadan görüntülendi.